Spinel

Až do nedávna patřil spinel k nejpodceňovanějším drahokamům a široká veřejnost ho moc neznala. Rostoucí poptávka po rubínech opět vynesla na světlo bohatou červenou barvu a historii spinelu. V minulosti vydaly jihoasijské doly mimořádně velké krystaly tohoto drahého kamene, které se staly cenným majetkem králů, carů a císařů. Dodnes především červené spinely spatříte na mnoha korunovačních klenotech.

Název spinelu pochází buď z latinského slova spina (trn), které odkazuje na jeho špičaté krystaly, nebo z řeckého termínu σπινθήρα (jiskra), který odpovídá jeho jasné barvě.

Spinel se často zaměňuje s jinými drahokamy jako např. rubíny a safíry. Nicméně jej lze rozpoznat díky oktaedrické krystalové struktuře. Drahý kámen se nachází spolu s výše zmíněnými v Afghánistánu, Myanmaru, Srí Lance a Thajsku. Objevuje se však i v Tádžikistánu, Tanzánii a Nigérii.

Vzhledem k tomu, že spinel je velmi odolný, lze ho čistit párou nebo v ultrasonických čističkách. Nezapomeňte zkontrolovat, jestli nemá inkluze, neboť pak by ho mohly vysoké teploty poškodit.

Základní informace

  • Drahokamová rodina Minerál
  • Drahokam znamení Štír, Býk, Panna, Váhy, Lev, Blíženci
  • Tvrdost (Mohsova stupnice)
  • Naleziště Tanzánie, Myanmar, Srí Lanca, Afghánistán.
  • Drahokam měsíce Srpen
  • Barva
    Červená, oranžová, růžová, purpurová, modrá, černá, zelená, žlutá, hnědá, bezbarvá.

Gemologické parametry spinelu

  • Chemické složení MgA12O4, oxid hlinito-hořečnatý
  • Relativní hustota 3,35
  • Krystalografická soustava Oktaedry, rombické dodekaedry
  • Index lomu 1,712 až 1,762
  • Dvojlom žádný
  • Vryp šedobílý
  • Absorpční spektrum 490 až 595, 656, 684 až 685
  • Fluorescence Červený spinel: silná červená, modrý spinel: slabá načervenalá a zelená.

Kupujeme spinel

Znalci drahokamů spinel obecně hojně vyhledávají. Dobře tvarované krystaly jsou mezi sběrateli velmi žádané. Kámen se nachází v různých odstínech, ale k nejpopulárnějším se řadí červená a růžová. Velmi přitažlivé bývají i ty v odstínech fialové a šeříkové, případně sytě modře zbarvené.

Barva (color)

Některé barvy spinelu jsou vzácnější a více ceněné. Za nejžádanější se považuje červený odstín, který následuje kobaltově modrá, svítivě růžová a zářivě oranžová. Fialové, modropurpurové a purpurové nebo levandulové kameny zbarvené příměsí manganu patří k méně atraktivním, stejně tak další neobvyklé barvy.

Červený spinel se vyskytuje od oranžově červené po purpurově rudou, přičemž ty nejkvalitnější se pohybují od čistě červené po mírně purpurově červenou. Odstín způsobují stopy chromu. Modrý spinel s malým množstvím železa se pohybuje od fialovomodré po nazelenale modrou. Většina těchto kamenů má nízkou saturaci a lze u nich jasně spatřit našedlé odrazy.

    • Ohnivý spinel (flame spinel): jasně oranžový až oranžovočervený spinel, jemuž se říká i rubicel.
    • Balas spinel (balas spinel): bledě červený spinel, mylně označován jako balas rubín.
    • Pleonast (pleonaste): tmavě zelený až černavý neprůhledný spinel obsahující železo se často nazývá ceylonit.
    • Hercynit (hercynite): tmavě zelený až černý spinel se stopovými prvky železa.
    • Gahnit (gahnite): modrý, fialový nebo tmavě zelený až černý spinel, často zván zinkový spinel.
    • Gahnospinel (gahnospinel): modrý až tmavě modrý nebo zelený drahokam na pomezí spinelu a gahnitu.
    • Picotit (picotite): hnědavý, tmavě zelený nebo černý spinel, občas nazýván chromspinel.
    Barevné krystaly spinelu

    Čistota (clarity)

    Spinel bez okem viditelných inkluzí se cení více než ten, u nějž lze nedokonalosti spatřit. Platí přímá úměra, že čím více vad, tím nižší cena. Přesto se u spinelu vyskytuje několik zajímavých inkluzí, které třeba odráží růst oktaedrálního krystalu. Některé nedokonalosti se objevují ve skupinkách a připomínají otisk prstu, další vytvářejí hvězdicový efekt. Spinel má skelný lesk.

    Brus (cut) a tvar (shape)

    Spinel se brousí v široké škále tvarů a stylů. Stejně jako i u jiných drahokamů hrají prim oválné (oval) a polštářkové (cushion) tvary. Kvůli nedostatku spinelů na trhu se nejkvalitnější surové kameny brousí tak, aby se uchovalo co nejvíce z jejich hmotnosti. Často tedy narazíte na 6x4mm a 7x5mm ovály ideální do prstenů. Neprůhledné spinely se tvarují do kabošonu, stejně tak ty, které vynikají jevem zvaným asterismus (to znamená, že paprsek světla se při průchodu kamenem rozptýlí tak, že vypadá jako hvězda).

    Opracování spinelu

    Zatímco se spinel zpravidla neupravuje ani nevylepšuje, jeho syntetické variace jsou poměrně časté. Lab-grown spinel snadno poznáte pomocí magnetu. Přírodní drahokam totiž obsahuje železo, takže ho magnet přitahuje. Světle zbarvené nebo oranžové kousky se stopami chromu zas magnet odpuzuje.

    Cena

    Vysoce kvalitní 5ct červený spinel se může prodávat za 1/10 ceny obdobného rubínu, podobně je na tom i hodnota růžové odrůdy. Nejvyšší hodnotu z modře zbarvených spinelů má takový, který lze snadno zaměnit s modrým safírem. Ke komerčně nejzajímavějším kamenům tak patří ty v sytých odstínech červené, růžové, šeříkové a modré.

    Proč milujeme spinel?
    Výrazná barva

    Červený spinel jako výrazně levnější rival rubínu vyniká výjimečnou reflexí a často dokonalou průsvitností.

    Kouzelný chrom

    Červený spinel zbarvuje chrom, jehož stopové množství způsobuje odstín rubínu a smaragdu.

    Zrod gemologie

    Odlišení spinelu od rubínu stojí u zrodu vědy o drahých kamenech.

    Kameny spinelu

    Mýty a legendy

    Podle starověkých spisů se spinel považoval za dceru rubínu, a to pravděpodobně na základě jejich podobného vzhledu. Některé legendy tvrdí, že spinel při své práci využívali alchymisté a kouzelníci. Drahokam je měl chránit před jakýmkoliv nebezpečím spojeným s ohněm.

    První psané zmínky o spinelu nalezneme v literatuře 16. století. Nicméně je jasné, že drahokam byl znám mnohem dříve, avšak pod různými názvy (mimo jiné balas rubín nebo lal). Tato jména se odvozovala od antického označení pro Badachšán, severoafghánskou provincii, jež proslula těžbou rubínů a spinelů. Jeden z nejstarších odkazů pochází z deníku známého cestovatele Marca Pola. Z něj vyplývá, že mnohé červené spinely a rubíny pocházejí právě z Badachšánu.

    Námořníci v 11. století využívali formu spinelu k magnetizování kompasů a určování směru na moři. Drahokam tak stál i u zrodu kartografie.

    Spinel a jeho účinky

    Spinel se kvůli své energii pokládá za uklidňující kámen. Doporučuje se tedy těm, kdo trpí stresem. Rovněž se předpokládá, že podporuje regeneraci a rekonvalescenci, především u nemocí spojených s kostmi, klouby a svaly. Snižuje úzkost a nervozitu a tlumí otoky a bolest. Spinel pomáhá udržet tělesnou hmotnost a zvyšuje vytrvalost a fyzickou sílu. Říká se, že drahokam vyvolává naději a vybízí k překonávání všech překážek.

    Červený spinel: zvyšuje vitalitu. Spojuje se se srdeční a kořenovou čakrou. Dává tak nositeli pocit stability a bezpečnosti. Pomáhá též překonávat negativitu. Drahokam vládne znamení Štíra, jemuž dodává odvahu a chrání ho před panikou a úzkostí.

    Modrý spinel: otevírá čakru třetího oka a umožňuje naladit mysl na přijímání novinek. Drahokam se vztahuje ke znamení Blíženců, jež podporuje v komunikaci a navazování kontaktů.

    Oranžový spinel: je vynikající při budování sebeúcty a prý pomáhá snižovat kritiku vůči ostatním. Zrozenci ve znamení Býka využívají schopnost drahokamu vyrovnávat emoce a podporovat kreativitu.

    Zelený a růžový spinel: povzbuzují lásku a soucit. Rovněž léčí fyzickou únavu a pomáhají ji překonat. Váhy ocení jeho kladné účinky na srdeční čakru a pomoc při uvolňování hněvu a bolesti.

    Fialový spinel: se spojuje s duchovním rozvojem. Znamení Panny otevírá tento drahokam astrální cesty a korunní čakru.

    Žlutý spinel: podporuje intelekt. Spojen bývá také s čakrou solar plexus. Pomáhá znamení Lva zůstat zaměřený na dosažení stanovených cílů. Zvyšuje jeho sebevědomí, protože podporuje sebeuvědomění a pochopení jeho schopností.

    Černý spinel: nabízí zdravý vhled do materiálních problémů. Býkům umožňuje uvolnění a vyčištění minulosti a posun vpřed. Rovněž je chrání a svazuje se zemí.

    Podle feng shui drahokam nosí jangovou ohnivou energii.

    Nejznámější spinel

    Rubín Černého prince (Black Prince’s Ruby)

    Ano, čtete dobře. Nejslavnějším spinelem je 170ct karmínově červený drahokam zasazený do britské koruny, kterou můžete spatřit v londýnském Tower a říká se mu "Rubín černého prince". Příbližně do 18. století byl spinel často za rubín zaměňován, protože oba drahokamy vypadají velice podobně. Do hladka vyleštěný osmihranný kámen pochází pravděpodobně z afghánských hor. První zmínky se nacházejí v historických záznamech ze Španělska 14. století. Postupně ho vlastnili maurští a španělští králové, až se v roce 1367 dostal do rukou Edwarda, prince waleského, jemuž se přezdívalo Černý princ. Získal ho darem od krále Pedra Krutého. Jindřich V. jím dokonce měl ozdobenou přilbici v bitvě u Azincourtu v roce 1415. Následně se spinel stal jedním z ústředních kamenů anglické koruny.

    Rubín Černého prince

    Další známé spinely

    Timurův rubín (Timur Ruby)

    Další velký spinel, který zdobí britské klenoty, váží přes 350 karátů. Rovněž jeho historie je pohnutá. Mezi nejznámějšími vlastníky nesmíme zapomenout zmínit tatarského dobyvatele Tamerlána. O stáří drahokamu vybroušeného do kabošonu svědčí několik vyrytých perských nápisů.

    Timurův rubín

    Samarský spinel (Samarian spinel)

    Největší spinel na světě váží zhruba 500 ct a zdobí íránské korunovační klenoty. Drahokam má v sobě díru. Podle deníku dvorního lékaře íránského šáha Nassera ed-Dína prý kámen kdysi zdobil krk biblického zlatého telete, jež vyrobili Izraelité, zatímco Mojžíš přijímal 10 přikázání. Otvor později zakryl diamant.

    Červený spinel na ruské koruně

    Velký červený spinel o hmotnosti necelých 400 ct přinesl do Ruska Nicholas Spafary, ruský vyslanec v Číně v 17. století. Korunu nechala vyrobit Kateřina II. Veliká svým dvorním klenotníkem Jeremiou Posierem.

    Zajímavosti o spinelu

    • Mineralog Jean Baptiste Louis Rome de Lisle indentifikoval spinel jako samostatný drahokam v roce 1783.
    • Spinelové krystaly vypadají tak dokonale, že jim v Myanmaru přezdívají nat thwe (leštěné bohy).
    • Známí návrháři jako Christian Dior, Harry Winston, Louis Vuitton a Coco Chanel spinel s oblibou využívali spolu s diamanty a dalšími drahokamy na svých modelech.
    • Spinel považovaný za rubín zdobí od roku 1830 i korunu rodu Wittelsbachů.
    • Spinely v rubínově červené a malinové nechybí ani na svatováclavské koruně. Podle gemologa J. Hyršla pocházejí ze Srí Lanky a Badachšánu.
    • Podle článku Dentona Ebela a Lawrence Grossmana se spinely na určitých místech zformovaly po pádu asteroidu před 65 miliony lety. Tento asteroid prý způsobil vyhynutí dinosaurů.
    • V českých zemích je možné objevit spinel u Poběžovic.

    Zdroje obrázků: lib.store.yahoo.net, tayhadesigns.com.au, geogallery.si.edu, markschneiderdesign.com, fabfashionfix.com, mostluxuriouslist.com, quotesgram.com

    Newsletter

    Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

    Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

    Emailovou adresu jste nezadali správně.

    Musíte souhlasit se s podmínkami.

    Témata, o kterých píšeme

    • Číst toto téma

      Vše o špercích

    • Číst toto téma

      Lifestyle

    • Číst toto téma

      Zásnuby

    • Číst toto téma

      Svatba

    • Číst toto téma

      Jak na dárky