Symbolika šperků: Vzpomínky ukryté v medailonku vám zůstanou napořád

Medailonek není jen stylový doplněk. Tenhle speciální otevírací přívěsek navždy uchová vzpomínky na okamžiky, emoce nebo osoby, jež mají ve vašem životě důležité místo. Patří do kategorie symbolických náhrdelníků s hlubokým významem, které nikdy nevyjdou z módy. Zajímá vás, v čem spočívá kouzlo medailonků, jaká je jejich historie a co všechno do nich můžete ukrýt? Nejen to se dozvíte v následujícím článku.

Medailonky se hodí pro všechny

Jde totiž o dokonale personalizované šperky, jejichž výslednou podobu utváří sami nositelé nebo ti, kteří medailonky darují. Pokud tedy nevíte, jak vybrat správný náhrdelník pro vás či vaše blízké, medailonek je díky své všestrannosti tím pravým tipem na dárek pro každého. V naší nabídce medailonků najdete krásné modely z recyklovaného zlata ve žlutém, bílém či růžovém odstínu. Neméně kvalitní a současně cenově příznivější variantu představují stříbrné medailonky, které jsou opatřeny tenkou vrstvou rhodia. Tento ušlechtilý kov dodává stříbrným kouskům vysoký lesk a dlouhotrvající odolnost vůči korozi nebo poškrábání.

Srdíčkový medailon ze stříbra s diamantem Naila
Otevírací medailonek ve tvaru srdce Naila z vysoce lesklého rhodiovaného stříbra.

Medailonky patří k oblíbeným dědičným šperkům, které se v rodinách předávají z generace na generaci. A pokud tomu tak ve vaší rodině zatím není, začněte tuto důležitou tradici některým modelem od Eppi. Můžete si vybrat z mnoha designů a tvarů. Kromě minimalistických kousků jsme pro vás vytvořili i medailonky ozdobené diamanty a gravírem libovolného textu s výběrem fontu na vaše přání.

Otevírací medailonek na krk ve tvaru srdce patří k oblíbeným dárkům pro ženy z lásky, zatímco medailonek s motivem pohádkové víly potěší vaše děti, obzvláště pokud máte doma malou princeznu parádnici.

Stříbrný otevírací medailon se vzorem Basil
Stříbrný oválný medailonek Basil s motivem inspirovaným přírodou.

Historie medailonu: Od ochranného talismanu po pietní šperk

Současná podoba medailonků se pravděpodobně vyvinula ze starověkých amuletů, které se používaly k ochraně před nemocemi, nebezpečím a zlem obecně.

    • Ve 14. a 15. století existovaly kromě klasických medailonků na krk také prsteny a brože s funkcí medailonu. Nosili je muži i ženy a schovávali do nich nejen vystřižené portréty, ale také bylinky, vzácné drahokamy nebo jiné předměty – a stejně jako ve starověku je považovali za ochranné talismany. Kromě toho se nosily i tzv. aroma medailonky, které měly uvnitř kousky látky napuštěné vonnou esencí, a plnily funkci parfému. Občas se také stávalo, že někdo do medailonku ukryl jed, čímž z něj vytvořil vražedný nástroj.

      • Po smrti anglického krále Karla I. v 16. století se v medailoncích jeho příznivců zabydlela jeho podobizna. To odstartovalo trend smutečních nebo také pietních šperků, jejichž obliba vzrostla i ve století následujícím a stalo se tradicí, že lidé nosili medailonky s fotografiemi blízkých zesnulých. Kromě toho vznikly i šperky podobné medailonkům, do kterých bylo možné schovat popel z milovaného člověka. Ty jsou ostatně na trhu k sehnání dodnes.

        • Populárním a nezbytným módním doplňkem se medailonky staly ve Viktoriánské éře, kdy princ Albert daroval své manželce, královně Viktorii, náramek s osmi medailonky, v nichž byl pramínek vlasů každého z jejich potomků. Dámy tehdy nosily medailonky na řetízcích jako dnes, ale také na sametových stuhách. Když potom princ Albert zemřel a královna Viktorie začala nosit speciální medailonek na jeho počest, trend smutečních šperků ještě posílil.

        • V polovině 18. století se medailonky používaly k identifikaci adoptovaných dětí, které byly odebrané neprovdaným ženám a umístěné v sirotčincích. Tyto medailonky měly dvě části: na jedné byla fotka dítěte a na druhé matky. Když se matka vrátila a předložila svou část šperku, mohla dítě získat zpět do péče. Kromě toho se do popředí dostaly medailonky ve tvaru srdce jakožto dárek z lásky, který obsahoval portrét nebo pramínek vlasů milované osoby.

        • V 19. století vynalezl muž jménem Louis Daguerre tzv. daguerrotypii, což byl první typ fotografického procesu vůbec. Každá daguerrotypie představovala jedinečný obrázek na postříbřeném měděném plechu, který se vložil do medailonu. A s příchodem klasické fotografie nastal „medailonkový boom“, jelikož byly dostupnější než kdy dřív.

        • Během 1. i 2. světové války dostávali muži, kteří šli bojovat, medailonky s fotkami svých manželek, matek nebo dětí. Ženy naopak nosily medailonky s podobiznami svých mužů a čekaly, až se jim vrátí zpátky. Medailonky se už tehdy vyráběly ze zlata a stříbra, ale také z levnějších materiálů jako je dřevo nebo slonovina. A byly tak oblíbené, že se prodávaly i na poštách, aby se daly snadno poslat na válečné fronty.

Stříbrný otevírací medailon Christel
Stříbrný otevírací medailon Christel zaujme jemným ozdobným gravírem na přední straně.
Stříbrný otevírací medailon Christel
Medailonek můžete otevřít a vložit do něj například fotku vašeho blízkého člověka.

Do medailonku se hodí nejen fotografie

Pokud jste si už vybrali ten pravý medailonek, stojí před vámi důležitý krok – výběr předmětu, který do něj uschováte. Proto jsme si pro vás připravili osm nápadů, co do tohoto šperku vložit:

  1. Fotografie manžela, partnera, rodičů, dětí, přátel a jiných blízkých osob je nejpopulárnější volbou většiny nositelů medailonů.

  2. Kousek krajky ze závoje nebo svatebních šatů jako připomínka vašeho výjimečného dne, kdy jste si řekli ano.

  3. Otisk prstu vašeho dítěte, které tak budete mít neustále u srdce.

  4. Papírek s vaším osobním cílem, abyste ho měli pořád na paměti.

  5. Fotografii oblíbeného místa, které jste navštívili nebo teprve toužíte vidět.

  6. Obrázek vašeho milovaného chlupatého kamaráda.

  7. Datum, které je pro vás důležité – ať už jsou to narozeniny blízkého člověka, výročí nebo cokoliv jiného.

  8. Do medailonku se skvěle hodí i vaše oblíbené texty písní nebo nejrůznější citáty od oblíbených autorů. Inspirovat se můžete například naším článkem s nejkrásnějšími citáty a poselstvími z knihy Malý princ.

Oválný otevírací medailon ze stříbra Dalea
Oválný otevírací medailon ze stříbra Dalea s gravírem podle vašeho prání.
Oválný otevírací medailon ze stříbra Dalea
Jednoduchý otevírací medailonek pro uložení fotky nebo jiné důležité drobnosti.

Jak vložit fotku do medailonku?

Vezměte si pauzovací papír nebo obyčejný ubrousek, položte jej na otevřený medailonek a obyčejnou tužkou obtáhněte vnitřní část medailonku. která je určená pro vložení fotky. Vzniklý obrys vystřihněte.

  • Pokud ještě nemáte vytištěnou fotku ke vložení do medailonku, můžete si její velikost upravit podle libosti například v jednoduchém a bezplatném grafickém nástroji Canva. Určitě dbejte na to, aby zmenšená fotka byla kvalitní a v maximálním možném rozlišení.

  • Po vytištění stačí na tu část fotky, kterou chcete vložit do medailonku, přiložit vzniklou šablonu z pauzovacího papíru nebo ubrousku, podle které fotku snadno vystřihnete.

  • Nyní fotku vložte do medailonku a máte hotovo!
TIP: Pokud chcete, aby vám obrázek v medailonku vydržel co nejdéle, je důležité ho chránit před vlhkostí a prachem. Proto ho doporučujeme opatřit průhlednou samolepicí folií nebo zalaminovat (tuto službu nabízí téměř každé kopírovací centrum).
Stříbrný otevírací medailon ve tvaru srdce Luciana
Dejte najevo své city prostřednictvím medailonku ve tvaru srdce.

Čištění zlatého nebo stříbrného medailonku

Stejně jako o ostatní šperky, i o medailonky je potřeba pečovat. Po každém nošení ho otřete speciálním čistícím hadříkem, který přikládáme ke všem objednaným šperkům. Čas od času ho můžete vyčistit pomocí jedné z metod, které najdete v našem článku Jak správně čistit šperky. Než se ale pustíte do „akce“, nezapomeňte z medailonku vyndat fotku nebo jiný předmět, protože by se mohly poškodit. A pokud se vám do domácího čištění nechce, vždy se můžete obrátit na nás. Ke každému klenotu (medailonky nevyjímaje) totiž automaticky poskytujeme doživotní servis a čištění jedenkrát ročně zcela zdarma.

  • Srdíčkový medailon ze stříbra s diamantem Charise
    Srdíčkový medailon ze stříbra s diamantem Charise
  • Zlatý medailon s gravírem dle vaší volby Zammel
    Zlatý medailon s gravírem dle vaší volby Zammel
  • Stříbrný otevírací medailon se vzorem Basil
    Stříbrný otevírací medailon se vzorem Basil
  • Srdíčkový medailon ze stříbra s diamantem Naila
    Srdíčkový medailon ze stříbra s diamantem Naila
  • Stříbrný medailon s diamantem ukrytým v srdíčku Barra
    Stříbrný medailon s diamantem ukrytým v srdíčku Barra
  • Stříbrný otevírací medailon Christel
    Stříbrný otevírací medailon Christel

Medailonky

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky