Co je to rhodium? 5 důvodů, proč si vybrat rhodiované šperky

Rhodium je stříbřitě bílý kov, který je tvrdší než zlato a skvěle odolává korozi. Zaujme svým extrémním leskem, protože odráží až 80 % světla. Rhodium se získává jako vedlejší produkt při těžbě platiny a společně tvoří skupinu lehkých platinových kovů, kam patří ještě iridium, ruthenium, osmium a palladium. Je to tak vzácný kov, že jeho cena může být až 25násobně vyšší než cena zlata.

K čemu se rhodium používá?

K úpravě nejrůznějších kovových povrchů. Rhodiování neboli potahování kovu tenkou vrstvou rhodia se začalo využívat už ve 30. letech minulého století, kdy se rhodiem potahovaly nejen šperky, ale třeba zapalovače a kovové části psacích potřeb. Dneska se využívá ve šperkařství, ale i v dalších průmyslových odvětvích při výrobě automobilů, osvětlení nebo třeba zrcadel.

Stříbrné náušnice ve tvaru kapek s lab-grown diamanty

Rhodiované stříbro, zlato nebo platina?

Vrstvou rhodia můžeme opatřit jakékoliv šperky ze zlata, platiny, stříbra nebo jiné slitiny. Rhodiované šperky jsou mnohem lesklejší, odolnější před korozí i mechanickým poškozením než ty, kterým vrstva rhodia chybí.

  1. Rhodiované šperky déle vydrží

    Rhodium funguje jako jakýsi ochranný štít na povrchu vašeho šperku. Například stříbro je měkké a na vzduchu oxiduje, což vede k jeho zčernání. Naopak rhodiované stříbro nekoroduje a je daleko lesklejší. Rhodiované stříbrné šperky jsou navíc díky extra vrstvě vzácného kovu pevnější, takže se nemusíte bát ani jejich poškrábání.

  2. Rhodium přidává šperkům na kráse

    Pokovení rhodiem dodává šperkům nejen vysoký lesk, ale i dokonalou stříbřitě bílou barvu. Přirozený odstín bílého zlata je sám o sobě lehce nažloutlý a právě díky použití rhodia získáme žádoucí ledově chladivý odstín.

  3. Rhodiované šperky jsou hypoalergenní

    Trpíte alergií na příměsi drahých kovů jako je nikl, měď nebo mosaz? Určitě se zaměřte na výběr šperků z kvalitního, minimálně 14karátového, zlata či platiny. A nezapomeňte ani na rhodium, které je 100% hypoalergenní. Pokud se například vyhýbáte stříbru kvůli alergii, díky rhodiování už nemusíte. Navíc, v naší nabídce najdete pouze rhodiované stříbrné šperky.

  4. Rhodiované šperky se snadno udržují

    Opravdu není potřeba žádná speciální péče. Rhodiované šperky stačí pravidelně otřít měkkým hadříkem na šperky a jednou za čas je umýt jemným mýdlem a vodou.

  5. Umocní krásu diamantů

    Diamanty a ostatní drahokamy zasazené ve vysoce lesklém rhodiovaném kovu vypadají ještě třpytivější a jiskřivější než ve skutečnosti.

Zlatý náhrdelník se jménem a diamantem

Může se rhodium opotřebovat?

Ano, vrstva rhodia se opotřebovává a je potřeba ji po nějaké době obnovit, protože šperk postupně ztrácí svůj lesk, odolnost, ale i hypoalergenní vlastnosti. Jak dlouho vám vrstva rhodia na šperku vydrží závisí na její tloušťce a také na tom, jak často konkrétní šperk nosíte. Jestli ale chcete prodloužit její výdrž, sundejte si šperk před každým mytím, odličováním, použitím laku na vlasy nebo parfému a určitě ho nenoste při koupání v bazénu ani v moři. Díky tomu šperk nepřijde do kontaktu s látkami, které vedou k odírání a blednutí vrstvy rhodia.

Stříbrný provázkový náramek s diamantem a gravírem písmene

Taky nezapomeňte rhodiovaný šperk skladovat v uzavřené nádobě, nejlépe ve šperkovnici nebo v originální krabičce. Rozhodně ho nenechávejte na přímém slunečním světle, protože i tím se rhodium opotřebovává.

Zjistili jste, že váš šperk od Eppi potřebuje novou vrstvu rhodia? V rámci čištění šperků jednou za rok obnovujeme i vrstvu rhodia na všech špercích ze stříbra a bílého zlata. Tak nás neváhejte kontaktovat a my vám rádi pomůžeme. :)

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky