Zlato: poznejte krále kovů

Zlato je tu s námi od nepaměti. Už staří alchymisté oceňovali jeho vynikající vlastnosti, díky kterým si vysloužil přezdívku rex metallorum neboli král kovů. Pojďte se dozvědět všechno o tomhle materiálu, bez kterého by klenotnický odvětví nemohlo existovat.

Základní charakteristika

Jedná se o drahý kov s velmi dobrou tepelnou a elektrickou vodivostí, v chemickém názvosloví označovaný Au (Aurum). Zlato vyniká svou tvrdostí a odolností vůči různým chemikáliím, korozi a dalším vnějším vlivům. Díky tomu se už pradávna využívá k výrobě nejrůznějších předmětů jako jsou šperky a jiné dekorativní předměty, mince, a v současnosti je nezbytným materiálem pro výrobu mikroelektronických součástek a dentálních slitin v zubním lékařství. Investiční zlato jakožto zlatá cihla nebo destička může být velmi dobrým způsobem, jak v dnešní době uložit peníze.

První nálezy zlata spadají do doby 6 000 let př. n. l. v oblastech Núbie, Thrákie a Malé Asie. Nejznámějším dokladem o využívání zlata v tehdejší době je hrobka egyptského faraona Tutanchamona, která ukrývala zlaté šperky, trůn, rakev a spoustu dalších předmětů. Na území Čech bylo nejvýznamnějším nalezištěm okolí Jílového u Prahy.

Zlato se původně získávalo rýžováním říčního písku, od 2. tisíciletí př. n. l. vznikaly první těžební doly a v 6. století nastoupil amalgamační způsob těžby. Dnes se zlato získává hydrometalurgicky tzv. loužením a stále častěji se využívá recyklace zlata, což je mnohem udržitelnější a ekologičtější způsob produkce zlata, který z velké části používáme i my v Eppi.

Zlatý prsten

Jak je to s karátovou váhou zlata?

Předem je nutné zmínit, že karát u zlata není totéž co karát u drahokamů. Pro drahokamy se používá značka „ct“, která označuje jejich váhu (přibližně 1 ct = 0,2 g). Zlatu náleží značka „kt“, která vyjadřuje podíl zlata v kovu neboli jak je zlato ryzí. A čím vyšší je ryzost zlata, tím vyšší je i jeho cena.

Ryzí zlato má plný počet karátů, tedy 24, ale je příliš měkké na to, aby se dalo zpracovat do podoby šperku. Proto se ve šperkařství používají slitiny například se stříbrem, palladiem nebo mědí.

Jaké zlato se využívá ve šperkařství?

  • 14kt zlato 585/1000: nejčastější forma ušlechtilého kovu, kde zlato tvoří 58,5 % obsahu. Zlatá střední cesta za optimální cenu.
  • 18kt zlato 750/1000: obsahuje 75 % ryzího zlata a je ideální pro náročné zákazníky, kteří vyžadují, aby jim kov vydržel opravdu dlouho krásný.

Nejlevnější formou zlata s obsahem s 37,5 % ryzího zlata je 9kt zlato 375/1000, ale šperky z něj vyrobené se v České republice prodávat nemůžou. Naopak v USA se tradičně využívá 10kt zlato, které má k tomu 9kt nejblíž.

Dále se můžeme setkat s 22kt a 24kt zlatem, které se na evropském trhu se šperky moc nevyskytují, ale například v Indii, na Arabském poloostrově a v jihozápadní Asii jsou hodně oblíbené. Šperky z 24 karátového zlata jsou bezesporu luxusním klenotem, ale i případnou investiční komoditou.

Znamená recyklované zlato zelenější budoucnost šperků?

Recyklované zlato produkuje až o 99,8% méně emisí skleníkových plynů než vytěžené zlato.

Normální těžba zlata znamená, že musíme stále objevovat jeho nové zdroje. A všichni víme, že ty zdaleka nejsou neomezené.

  • Odkud pochází recyklované zlato? Primárně z výrobků a šperků, které se už nepoužívají. Může ale pocházet z mnoha zdrojů, včetně spotřebního zboží, odpadu, nebo nepoužitého kovu.
  • Je recyklované zlato stejně kvalitní jako nerecyklované? Zlato je přirozeně obnovitelný zdroj, což znamená, že ho můžeme znovu a znovu roztavit a recyklovat, aniž by v průběhu času ztratilo svou čistotu nebo hodnotu.
  • Jak se zlato recykluje? V rámci recyklace se kov roztaví a rafinuje, dokud nedosáhne své nejčistší podoby. Ve srovnání s pravidelnou těžbou zlata snižuje recyklace zlata negativní dopady na životní prostředí a může být nákladově efektivnější pro všechny zúčastněné.
  • Je recyklované zlato etičtější? Obecně můžeme recyklované zlato popsat jako etičtější než běžné zlato. Je to proto, že běžné zlato se často získává těžebními praktikami, které poškozují místní prostředí, komunity a někdy i místní obyvatelstvo. Například méně důvěryhodní maloobchodníci se zlatem mohou získávat levné zlato z neetických dolů, které využívají dětskou práci a nebezpečné pracovní postupy.

Protože je těžba drahých kovů energeticky náročná a většinou nerespektuje lidská práva, využíváme recyklované materiály. Když si v Eppi koupíte zlatý šperk, můžete si být jistí, že je z 90 % vyrobený z recyklovaných materiálů. Kvalita zlata recyklací neklesá, proto je to ideální kov k opětovnému použití. Takové zlato se dá najít v autodílech, CD a DVD discích nebo v počítačích a mobilech. Odhaduje se, že za každý milion smartphonů se vyprodukuje 34 kilogramů recyklovaného zlata, které může svět znovu využít. Třeba právě k výrobě šperků. A tak přesně to děláme. Do pár let chceme navíc používat recyklované materiály z celých 100 %.

Proč zvolit právě zlaté šperky?

Zlaté šperky jsou v klenotnictví stále číslo jedna. Důvodů je několik. Jedná se o tradiční a kvalitní materiál, který se dědí z generace na generaci. Můžeme ho pořídit v různých cenových hladinách a nabízí tři nádherné odstíny, ze kterých si každý vybere ten svůj oblíbený.

Zlaté náušnice

Žluté, bílé, růžové nebo kombinované zlato

Nejklasičtější variantou je žluté zlato, kterému v poslední době výrazně konkuruje zlato bílé, a třetici doplňuje zlato romantické růžové zlato. Existují ale i šperky z kombinace několika barev zlata. Takové zlato se pak označuje jako dvoubarevné, tříbarevné, vícebarevné nebo kombinované.

Karátové vlastnosti zlata jsou stejné pro všechny jeho barvy – 18kt bílé zlato obsahuje 75 % ryzího zlata, stejně jako například 18kt zlato žluté barvy. Rozdíl mezi jednotlivými barvami zlata spočívá v tom, jakou příměs obsahuje. Na té pak závisí i spoustu vlastností výsledného kovu.

  • Minimalistické snubní prsteny s diamantem Mesud
    Minimalistické snubní prsteny s diamantem Mesud
  • Snubní prsteny z kombinovaného zlata Ivana
    Snubní prsteny z kombinovaného zlata Ivana
  • Zdobené dvoubarevné snubní prsteny ze zlata Karlis
    Zdobené dvoubarevné snubní prsteny ze zlata Karlis

Žluté zlato

Žlutá variace zlata se vyrábí přimícháním různých kovů, většinou mědi či zinku, které zaručují, že barva časem nezajde. Vypadá skvěle jak s klasickými čirými diamanty, tak s červeně a zeleně zbarvenými drahokamy, příkladem může být rubín a smaragd. Tenhle odstín zlata mimo jiné lichotí jarním a podzimním typům se světlou až nazlátlou pletí.

Komu bude slušet?

  • Zastánkyním tradic a milovnicím luxusu

Bílé zlato

Bílé zlato je uměle vytvořený materiál, který v přírodě nenajdeme. V ryzí formě existuje pouze žluté. A proč tedy zlato v bílém odstínu vzniklo? Během druhé světové války Američané zakázali klenotníkům používat platinu k výrobě šperků. Uvědomovali si, že tenhle vysoce odolný kov potřebují pro výrobu střelných zbraní a dalších předmětů určených ke strategickým účelům. Jenže zlatníci se nechtěli vzdát nádherného chladivě šedého kovu, který šperkům tak sluší. Hledali tedy alternativu a zjistili, že smícháním ryzího zlata s niklem, palladiem nebo zinkem zmizí přirozeně žlutý odstín a vznikne bílý kov podobný platině. A tak přišlo na svět bílé zlato, které se platině velmi podobá a zároveň je mnohem levnější, díky čemuž je dodnes populární ve všech koutech světa.

  • Kuličkové náušnice ze 14k bílého zlata Heidy
    Kuličkové náušnice ze 14k bílého zlata Heidy
  • Zlatý přívěsek ve tvaru kapky s diamantem Flair
    Zlatý přívěsek ve tvaru kapky s diamantem Flair
  • Bílý opál ve zlatém přívěsku Icy
    Bílý opál ve zlatém přívěsku Icy

Zlato v bílém odstínu vzniká smícháním čistého zlata a bílých kovů, konkrétně mědi, niklu, zinku a malého množství stříbra. Šperky z bílého zlata se běžně potahují rhodiem, které je chrání před poškozením a dodává ještě bělejší nádech. Bílé zlato působí neutrálně, proto nepotlačí barvu žádného drahého kamene. Úžasnou kombinaci tvoří s modrými odrůdami topazů, safírů a s akvamaríny. Co se týče zásnubních a snubních prstenů, u našich klientů jednoznačně vedou ty z bílého zlata.

Komu bude slušet?

  • Pro všechny ženy, které touží po decentním a snadno kombinovatelném šperku

Proč bílé zlato žloutne?

Pokud se na povrchu zlata objeví zlatavý lesk, je to způsobeno postupným opotřebením vrstvy rhodia, která odhaluje přirozenou nazlátlou barvu neporhodiovaného bílého zlata. Rhodium se nejvíce opotřebovává mechanicky a také kontaktem s oleji, krémy, parférmy, mýdly, slanou vodou a chlórem. Proto vám doporučujeme šperk odložit před koupelí, sprchou, plaváním, mytím nádobí a dalšími aktivitami, které vedou ke kontaktu s výše zmíněnými látkami.

Pokud vám někdo tvrdí, že se žloutnutím zlata nelze nic dělat, věřte, že opak je pravdou. K udržení chladivě bílého odstínu potřebuje šperk jednou za čas pravidelnou údržbu od zkušeného klenotníka v podobě opětovného galvanického potažení rhodiem. U nás v Eppi máte tuhle péči společně s čištěním v rámci doživotní záruky zdarma. Stačí, když nám šperk donesete nebo zašlete a my se postaráme o to, aby zářil jako nový.

Růžové zlato

Tzv. rosegold odstín vytváří příměs mědi, která dodává kovu narůžovělý nádech. Tradiční růžové zlato obsahuje 75 % zlata, 22,25 % mědi a 2,75 % stříbra, kdežto tzv. „červené zlato“ tvoří 75 % zlata a 25 % mědi a má výraznější narudlý odstín – růžové zlato tedy barevně variuje podle složení. Růžovému zlatu sluší stejně zbarvené drahokamy jako morganit, což vytváří moderní vzhled tón v tónu. Opakem je kombinace se zelenými nebo modrými drahokamy, jejichž barva tak ještě víc vynikne.

Komu polichotí růžové zlato?

  • Fanynkám posledních módních trendů, ale taky romantickým duším
Růžové zlato

Proč mají některé zlaté šperky sytější barvu?

Barevné rozdíly v rámci stejné barevné skupiny zlata najdeme u zlatých šperků, které mají rozdílná množství karátů:

  • 18kt 750/1000 žluté zlato je žlutější než 14kt 585/1000 žluté zlato, protože obsahuje víc ryzího zlata a méně příměsí
  • 14kt 585/1000 růžové zlato je víc „načervenalé“ než 18kt 750/1000 růžové zlato, protože jeho složení má vyšší podíl mědi a jiných příměsí
  • 14kt 585/1000 a 18kt 750/1000 mají, vzhledem k potažení rhodiem, většinou přibližně stejnou barvu

Mosaz a kočičí zlato: pozor na napodobeniny

První materiálem, který se hodně podobá zlatu s 18kt puncem, je dobře vyleštěná mosaz. A rozeznat tyhle dva materiály není bez lupy a předchozích zkušeností vůbec jednoduché. V případě, že si nejste jistí, jestli se vám někdo nepokouší prodat napodobeninu, vezměte si na pomoc zvětšovací sklo a podívejte se, zda má šperk státní punc, který zaručuje jeho pravost. Padělatelé se často snaží vytvořit vizuální napodobeninu puncu, která je ale rozpoznatelná, protože ji nelze přečíst. Nenechte se zmýlit ani tím, že šperk byl zakoupen v zahraničí.

Další napodobeninou zlata je tzv. kočičí zlato nebo taky zlato hlupáků. Jedná se o disulfid železnatý neboli pyrit, který má podobný odstín jako zlato, ale ve skutečnosti ho obsahuje minimum. A jak se liší pravé zlato od kočičího? Kočičí zlato má na povrchu zelený, modrý nebo červený povlak a pokud do této napodobeniny zlata uděláte vryp, bude černý.

Právě z důvodu omezení prodeje napodobenin zlata platí v každé zemi puncovní zákony, na které dohlíží příslušný orgán státní správy. V České republice to je Puncovní úřad, který opatřuje všechny zlaté šperky s minimální váhou 0,50 g tzv. Puncovní značkou. Tohle označení vám zaručuje, že jste si koupili pravý a ryzí zlatý šperk.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky