Stříbro: dopřejte si luxus za rozumnou cenu

Ušlechtilé stříbro. Staří alchymisté, kteří s ním prováděli nejrůznější pokusy, ho pojmenovali Dianin kov. V českých zemích byla jeho těžba tak rozšířená, že po něm pojmenovali město. S jakými druhy stříbra se můžete setkat? Proč si vybrat právě stříbrný šperk a jak o něj pečovat? To všechno a ještě více se dozvíte v tomhle článku.

Základní charakteristika

Stříbro, v chemickém názvosloví označované jako Ag (Argentum), je ušlechtilý kov bílošedé barvy, který má nejlepší tepelnou a elektrickou vodivost ze všech kovů. Kromě šperkařství se využívá k výrobě zrcadel, zubních plomb, fotografií a spousty dalších produktů. Po tisíciletí bylo stříbro rozšířeným platidlem - velmi známou stříbrnou mincí je například pražský groš.

Cena stříbra je výrazně nižší než cena zlata či platiny. Stříbro je také o něco měkčí a poddajnější. Často se používá k výrobě přívěsků, náušnic, náhrdelníků, náramků a prstenů na běžné nošení. Nemělo by se dlouhodobě nosit každý den, proto se obvykle nedoporučuje jako vhodný kov pro snubní a zásnubní prsteny. U stříbra se navíc setkáte s oxidací, tedy černáním v důsledku působení sirných par a sirovodíku ve znečištěném ovzduší. Někdy ke zčernání vede i příliš kyselé pH pokožky.

Na druhou stranu, čištění stříbra je velmi snadné. Díky tomu lze tedy jednoduše docílit, aby stále vypadalo jako zbrusu nové. Stříbro se také zpravidla potahuje tenkou vrstvou rhodia, která zvyšuje jeho odolnost vůči okolním vlivům a brání tak jeho oxidaci a poškrábání. Vzhledem k tomu, že se kov během nošení odírá a vrstva se ztenčuje, je potřeba nechat stříbrné šperky jednou za čas rhodiem opět potáhnout.

Všechny stříbrné šperky, které v Eppi nabízíme, jsou porhodiované, abychom mohli zaručit jejich nejvyšší kvalitu. Pokud u nás takový šperk zakoupíte a vrstva rhodia se začne časem ztenčovat, v rámci naší doživotní záruky vám ji rádi a bezplatně obnovíme. Stačí, když nám šperk zašlete nebo přinesete.

Stříbro

Proč si vybrat právě stříbro?

Na stříbru je nejlákavější poměr ceny a kvality. Šperk ze stříbra se výborně hodí jako dárek k nejrůznějším příležitostem nebo jen tak. Stříbrné šperky si zamilujete, pokud rádi střídáte jednotlivé náušnice, náramky, náhrdelníky i prstýnky. Jejich krásný odstín se lehce kombinuje s jakýmkoliv outfitem a na první pohled si je můžete snadno splést se zlatými nebo platinovými klenoty.

Výhody stříbra v bodech:

  • má krásný šedobílý odstín a vysoký lesk
  • je cenově dostupné
  • dobře se kombinuje s formálními i volnočasovými outfity
  • lichotí všem tónům pleti
  • pozlacené stříbro vypadá skoro stejně jako žluté nebo růžové zlato

Co je to ryzost stříbra?

Ryzost udává, kolik čistého stříbra obsahuje slitina, ze které je konkrétní produkt vyroben. Nejčastější je ryzost stříbra 925, kterému se říká sterlingové stříbro, a v této podobě ho využívají zlatníci při výrobě šperků. Uvedené číslo znamená, že všechny produkty označené puncovním číslem 925 jsou z 92,5 % ryzí. Ryzost stříbra se vždy udává v tisícinách - u sterlingového stříbra je to tedy 925/1000. Obsah ryzího stříbra šperku udává tzv. ryzostní značka neboli punc stříbra.

Zachrání recyklované stříbro životní prostředí?

Recyklace stříbra produkuje asi jen 14 % emisí, které vznikají jeho těžbou.

Těžba stříbra výrazně ovlivňuje životní prostředí. Způsobuje erozi a kontaminuje spodní vodu vysokou hladinou rtuti a kyanidu. Protože je stříbro relativně levné na výrobu, bývá těžké přesvědčit horníky k využívání udržitelnějších procesů.

  • Odkud získat stříbro k recyklaci? Samozřejmě z použitých výrobků. Jakmile se zbaví kov příměsí, roztaví se a znovu se použije na výrobu nových předmětů.
  • Je recyklované stříbro stejně kvalitní jako vytěžené? 100%. Při opětovném zpracování kov neztrácí na své čistotě. Pořád má stejnou kvalitu.
  • Jak se stříbro recykluje? Podle odborníků existují dva způsoby:
    • V malém měřítku: dělníci získávají z výrobků stříbro tradiční cestou. Proces je to náročný na čas i pečlivost a dělá se manuálně.
    • Ve velkém měřítku: recyklace probíhá na komerční úrovni a stříbro se extrahuje především z průmyslových výrobků a následně se vrací do oběhu.
  • Jak recyklace stříbra ušetří energii a sníží emise skleníkových plynů? Při těžbě kovů se používá neuvěřitelné množství elektřiny a energie, nemluvě o probíhajících tavicích a zpracovatelských operacích, které emitují skleníkové plyny. Recyklace kovu může snížit škodlivé emise od 300 do 500 milionů tun.

Protože je těžba drahých kovů energeticky náročná a většinou nerespektuje lidská práva, využíváme recyklované materiály. Když si v Eppi koupíte stříbrný šperk, můžete si být jistí, že je z 90 % vyrobený z recyklovaných materiálů. Do pár let chceme navíc používat recyklované materiály z celých 100 %.

Jaký typ stříbra se používá ve špercích?

Ryzí forma stříbra je pro použití ve šperkařství příliš měkká a může se snadno poškodit nebo zdeformovat. Proto se často mísí s dalšími kovy, které zlepšují jeho tvrdost a odolnost. Do stříbra se zpravidla přidává měď a na základě jejich poměru se určuje ryzost ušlechtilého kovu. Šperk pak získá určitou puncovní značku, jejíž číslo vyjadřuje kvalitu stříbra. Vedle nejčastěji se vyskytujících punců stříbra 925 a 999 se objevuje i stříbro s puncem 900, které se dříve používalo na výrobu klenotů. Číslo 800 označuje stříbro na předměty denní potřeby (například příbory).

Stříbro

Mezi nejobvyklejší typy stříbra patří:

Ryzí stříbro (fine silver)

Tento typ stříbra má nejblíže k ryzí formě, protože obsahuje 99,9 % stříbra a pouze 0,1 % příměsí. Jeho ryzost se tedy pohybuje na úrovni .999 a je výjimečně bílé, lesklé a přirozeně hypoalergenní. Na výrobu šperků pro denní nošení se ale moc nehodí, protože je měkké, může se snadno ohnout a poškrábat. Využívá se spíše jako investiční stříbro a na výrobu pamětních mincí a medailí. Ryzostí stříbra Ag 999 se označují stříbrné cihly, které jsou určeny pro nákup a výkup.

Sterlingové stříbro (sterling silver)

Toto stříbro nese velmi známou puncovní značku 925. Jedná se o slitinu, která obsahuje 92,5 % ryzího stříbra a 7,5 % příměsi, díky čemuž se jedná o mnohem odolnější materiál vhodný pro výrobu šperků k běžnému nošení. Nejčastější příměsí bývá měď, která může vytvořit lehké zakalení a občas červenou nebo purpurovou patinu. Korozi stříbra způsobuje ve vzduchu přítomný sirovodík, proto by se nenošené šperky měly vždy uložit do krabičky nebo šperkovnice. Z tohoto typu stříbra jsou vyrobeny všechny naše šperky, které navíc potahujeme tenkou vrstvou rhodia, což zvyšuje jejich lesk, odolnost i hodnotu.

Niklové stříbro (nickel silver)

Niklové stříbro má se skutečným stříbrem společný pouze název. Ve skutečnosti se jedná o slitinu 60 % mědi, 20 % niklu a 20 % zinku a šperky z ní vyrobené jsou pouhá bižuterie. Někdy se prodává pod názvy německé stříbro (German silver), Alpaca Silver nebo Argentan Silver. Protože je velmi lesklé a jasné, můžete si ho s pravým stříbrem snadno splést. Pokud však trpíte různými kožními alergiemi, dejte si pozor, tento kov rozhodně není hypoalergenní.

Niello (niello)

Jedná se o černou slitinu stříbra, mědi a olova, která se používá na smaltování šperků, ale málokdy se z ní vyrábí celé šperky.

Elektrum (electrum)

Tato slitina stříbra a zlata se stopovým množstvím dalších prvků se nachází v přírodě. Poměry obsažených drahých kovů této slitiny se mohou lišit. Ve starověkém Egyptě bylo elektrum velice oblíbené na výrobu šperků.

Vedle šperků ze stříbra a stříbrných slitin existuje i bižuterie z neušlechtilých kovů (nejčastěji mosazi), která se upravuje postříbřením (silver plate). Šperk z obyčejného materiálu se potáhne tenkou vrstvou ryzího stříbra. Takový kousek je velmi levný, ale rozhodně není hypoalergenní a vrstva stříbra se rychle ošoupe.

  • Srdíčkový otevírací medailon s diamantem Dialah
    Srdíčkový otevírací medailon s diamantem Dialah
  • Kolekce stříbrných šperků s topazem, růženínem a měsíčním kamenem Moby
    Kolekce stříbrných šperků s topazem, růženínem a měsíčním kamenem Moby

Jak poznat bílé zlato od stříbra nebo platiny?

Jak už bylo zmíněno, díky nižší ceně stříbra jsou stříbrné šperky na rozdíl od těch platinových a zlatých mnohem levnější. Cenový rozdíl se pohybuje v tisících. Přesto má stříbro stejně krásnou bílošedou barvu a výjimečný lesk. Rozdíl mezi stříbrem, zlatem a platinou poznáte v jejich hmotnosti - stříbrný šperk je lehčí než zlatý nebo platinový.

Jak oddálit černání stříbrných šperků?

Jak je uvedeno výše, každý stříbný šperk časem ztrácí svůj lesk a černá, a to bez ohledu na jeho kvalitu nebo cenu. Dochází k tomu z toho důvodu, že příměsi (nejčastěji měď) reagují s vlhkostí a sírou ve vzduchu, což vyvolává změnu barvy kovu. I když tomuto procesu nelze úplně zabránit, je možné ho významně zpomalit:

  • Správné skladování

Pokud stříbrný šperk nenosíte, uložte ho tak, aby nebyl vystaven vzduchu. To znamená do krabičky nebo šperkovnice.

  • Zabraňte kontaktu šperku s chemikáliemi

Tím myslíme veškeré pleťové a tělové krémy, oleje, make-up, laky na vlasy, parfémy a mycí prostředky. Stříbrný šperk si tedy oblékněte až jako poslední před odchodem z domu. A naopak ho sundejte před mytím rukou, celého těla nebo pokud se chystáte uklízet či vařit.

  • Pravidelná údržba

Stříbrné šperky před uložením do krabičky nebo šperkovnice očistěte jemným hadříkem od nánosu každodenních nečistot. Čas od času je můžete umýt jemným mýdlem a teplou vodou, a usušit jemným hadříkem.

Všechny stříbrné šperky, které u nás zakoupíte, vám v rámci doživotní záruky jednou za rok zdarma vyčistíme.

Proč zvolit pozlacený stříbrný šperk?

Luxus za rozumnou cenu, to je přesně ten důvod, proč byste měli dát šanci pozlaceným šperkům. Pokud nechcete investovat do zlatého šperku, a přesto se vám líbí jeho zlatý nebo růžový odstín, pozlacený stříbrný šperk je jasná volba. Díky pozlacení tenkou vrstvou žlutého nebo růžového zlata získá šperk luxusní vzhled a také povrch, který lépe odolává korozi a mechanickému opotřebování. Tento způsob úpravy ozdobných předmětů je známý už od dob antiky.

Stříbro

Výhody pozlaceného stříbrného šperku v bodech:

  • je levnější než zlatý
  • může mít barvu žlutého nebo růžového zlata
  • je hypoalergenní
  • je více odolný vůči korozi

K nejběžnějším technikám patří tzv. galvanické zlacení, kdy se šperk zavěsí do zlaticí lázně a průchodem proudu se na něm nechá usadit vrstva zlata libovolné tloušťky.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky