Jak se při výběru šperků vypořádat s alergií na kovy?

Možná jste to už také zažila. Ze zlatnictví jste si konečně přinesla vytoužený prstýnek, ale hned druhý den na to, co jste si jej s radostí navlékla na prst, vás začala pokožka pálit a svědit…

Stejně jako spoustu dalších věcí, také šperky mohou v určitých případech ovlivnit naše zdraví. Řeč je o alergických reakcích, které občas způsobují některé kovy obsažené v klenotech. Jak alergiím na kovy nejsnáze předcházet se dozvíte v tomto článku.

Jak poznat, že jste alergičtí na kov?

Alergickou reakci na kovové příměsi ve šperku poznáte poměrně jednoduše. Kůže, která přichází do kontaktu se šperkem, často zčervená, začne svědit a je suchá, případně se může také objevit šupinatění. V horších případech vznikají puchýře, vyrážky, různé tmavé skvrny a docházet může i k nevolnostem.

Podle národních zdravotních institucí se alergické příznaky obvykle projevují 24 až 48 hodin po kontaktu kovu s pokožkou. Nastat však mohou i dříve, někdy třeba i 12 hodin po expozici.

Problematické příměsi

Nejproblematičtějším alergenem v oblasti šperků bývá nikl. Nežádoucí reakce se může projevit jako svědivá červená vyrážka s vodnatými puchýřky. S tím souvisí také možné problémy s nerezovou ocelí, neboť ta obsahuje stopové prvky niklu a železa. Pokud tedy víte, že v tomto směru trpíte přecitlivělostí, vyhněte se šperkům i z tohoto kovu.

Dámy s alergií na měď by si zcela určitě měly odpustit šperky z růžového zlata, které za svou překrásnou barvu vděčí právě tomuto kovu. Častým materiálem pro výrobu šperků je také slitina mědi a zinku – mosaz, která je následně často potahována zlatem či stříbrem. To, že šperk obsahuje mosaz, jednoduše zjistíte tak, že kůže po kontaktu s ním zezelená. Pokud jste alergičtí na tuto látku, je velmi pravděpodobné, že jste alergičtí i na měď.

Alergie na zlato sama o sobě neexistuje, pozor však na jeho barevné nuance a méně kvalitní šperky, které často obsahují různé příměsi. To bílé je například obvykle legováno niklem a dalšími běžnými bílými kovy, žluté zase stříbrem či mědí v různých množstvích. Nezapomeňte si proto vždy zkontrolovat karáty, které ukazují na míru čistoty. Abyste zabránili jakýmkoli problémům, sázka na jistotu je minimálně 14karátové zlato. Šperky, které mají méně než 14 karátů, jsou z více než poloviny nastaveny jinými kovy či slitinami.

Doporučení k nákupu

Nespoléhejte vždy na to, že vás od alergie ochrání pokovování, a raději investujte do kvalitnějších klenotů, které jsou sázkou na jistotu. U stříbrných a zlatých šperků se často používá potažení rhodiem. Tento kov dodává bílou barvu šperkům z bílého zlata a my jím potahujeme všechny stříbrné šperky. Kromě toho, že jsou pak hypoalergenní, zabraní se i jejich oxidaci, a tedy černání.

Je však nutné brát v potaz, že horní vrstva se může časem opotřebovat a způsobit, že kovové slitiny se tak dostanou do kontaktu s pokožkou. Proto se vždy před koupí poraďte se zlatníkem a poznamenejte si, kdy je nutné šperk překontrolovat a případně nechat znovu potáhnout. Pokud se rozhodnete zakoupit svůj šperk v našem klenotnictví a víte, že nějakou alergií trpíte, dejte nám vědět. Pokud to bude možné, zajistíme, aby slitina neobsahovala žádnou příměs, která by vám mohla působit problémy.

Pokud chcete mít jistotu, že se vám alergie vyhnou úplně, nejlepší volbou jsou šperky z platiny. Tento kov má totiž kromě své vysoké odolnosti i další velkou výhodu – je zcela bez příměsí. Vaší citlivé pokožce tak nijak neublíží.

  • Minimalistický přívěsek s diamantem Tilda
    Minimalistický přívěsek s diamantem Tilda
  • Platinový přívěsek s diamantem Semtte
    Platinový přívěsek s diamantem Semtte
  • Platinový přívěsek matka a dítě s GIA certifikovaným diamantem Ella
    Platinový přívěsek matka a dítě s GIA certifikovaným diamantem Ella
  • Jóga přívěsek Sun and Moon
    Jóga přívěsek Sun and Moon
  • Cluster náhrdelník s turmalínem, tanzanitem, rubínem a diamantem Millie
    Cluster náhrdelník s turmalínem, tanzanitem, rubínem a diamantem Millie

Máte nějaké zkušenosti s alergií na kovy? Setkali jste se někdy s touto nepříjemnou situací a museli se kvůli ní vzdát svého nového šperku?

Autor: Milada

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky