Dědictví po babičce aneb jaké dědičné šperky existují

V mnoha rodinách se šperky dědí z generace na generaci. Takové dědictví po babičce nemusí být pouze zlatý snubní prsten. Setkat se můžete s perlovými šperky, náramky nebo manžetovými knoflíčky. Do jakého období se datuje dědění šperků a jak začít s touto tradicí ve vlastní rodině? Na vše vám odpovíme v článku.

Co jsou dědičné šperky?

Dědičné šperky jsou šperky, které se po generace předávají v rodinách. Často jsou ale dědičné šperky opředeny příběhem, který je pro danou rodinu důležitý. Pokud je jejich existence v rodině opravdu významná, měli byste si je uchovat. A až přijde ten správný čas, můžete je předat dál svým potomkům.

Vznik a význam dědění šperků

Zvyky týkající se dědění šperků sahají tisíce let do minulosti a v jednotlivých zemích se liší. Všechny děděné předměty mají ale podobný rys – úzce souvisí s příběhy, které předci chtějí sdílet a předávat dál. Může jít o významné události, které měly vliv na vývoj rodiny a které má mít každý člen na paměti. Můžou souviset se světovými válkami nebo vznikem republiky. Na dědičný šperk se může vázat důležité ponaučení nebo je to jen „rodinný poklad”, který má hodnotu sám o sobě. Často se totiž jednalo o jediný cenný předmět v rodině.

Zděděný šperk vám také při jeho nošení může připomínat danou osobu – jeho sílu, odvahu, trpělivost nebo lásku, kterou k vám cítil. Vždy, když ho budete mít na sobě, vzpomenete si, co jste spolu prožili a jakou inspirací pro vás daná osoba byla.

Turmalínový náhrdelník s diamanty

Jaké šperky se dědí?

Zlaté prsteny

Zlaté zásnubní prsteny a obecně zlaté šperky se dědí nejčastěji. Zlato je ušlechtilý kov, který se v přírodě vyskytuje v menším množství než stříbro. To se projevuje také na výsledné ceně, protože cena zlata je dražší. Pokud vám někdo z rodiny předá starožitný zlatý prsten, představuje pro něj skutečnou hodnotu.

Halo prsten s diamanty

Diamantové náušnice

Vaši rodinnou historii si můžete nést všude s sebou. Třeba díky šperkům osázeným diamanty. Ty se rozšířily a staly dostupnější až koncem 19. století. Není divu, vzácnost a hodnota tohoto drahokamu je nesmírná. Pokud k vám doputují opravdu staré diamantové náušnice, střežte je jako oko v hlavě.

Perly

Ve šperkovnici maminek a babiček můžete také objevit korály z perel nebo perlové náušnice. Před tím, než se rozšířila jejich kultivace, představovaly perly velmi nákladnou záležitost. Kvůli své hodnotě tak zůstávaly v rodinách po generace. Když vám někdo předá rodinné perly, můžou být desítky let staré a velmi ojedinělé.

Stříbrný perlový náhrdelník

Přívěsky a medailonky

Šperk nemusíte zdědit pouze po ženách. Předat vám ho může i otec nebo dědeček, se kterým jste si byli jako děti blízcí. Přívěsek může mít podobu zlatého penízku, křížku nebo medailonku, ve kterém se může skrývat vzkaz.

Manžetové knoflíčky

Manžetové knoflíčky jsou doménou mužského světa. Jejich vznik sahá až do 13. století, kdy se používaly jako dekorace. V některých rodinách se dokonce další manžetové knoflíčky nekupovaly, ale pouze dědily. Můžete na nich výdat iniciály nebo různé drahokamy.

Hodinky

První hodinky byly kapesní a vznikly už v roce 1511. Mohly si je dovolit jen zámožnější rodiny a proto to byla jistá prestyž. Dědily se po staletí z generace na generaci.

Jak začít tradici dědění šperků?

Pokud si přejete sdílet rodinnou historii dál, ale ve vaší rodině se žádné dědictví po babičce nevyskytuje, můžete tradici dědičných šperků založit sami. Vybrat si můžete jakýkoliv šperk, který pro vás má osobní hodnotu.

Například předáním zásnubního prstenu umocníte pocit, že nová rodina, kterou váš syn nebo dcera zakládá, se stává součástí rodinné tradice a dědictví. Tímto způsobem uctíte své předky, se kterými zároveň vytvoříte spojení s budoucí rodinou.

Pamatujte, že šperky nemusíte předávat pouze svým dětem, ale také synovcům a neteřím. Je jen na vás, jak se rozhodnete. Vyberte však toho člena rodiny, který zděděný šperk náležitě ocení.

  • Diamantové náušnice ve tvaru květin Bethel
    Diamantové náušnice ve tvaru květin Bethel
  • Manžetové knoflíčky ze zlata s diamanty Tallis
    Manžetové knoflíčky ze zlata s diamanty Tallis
  • Africký tanzanit s diamanty v náhrdelníku Laina
    Africký tanzanit s diamanty v náhrdelníku Laina
  • Halo diamantový zásnubní prsten Heshmy
    Halo diamantový zásnubní prsten Heshmy
  • Zlatý náhrdelník z bílých perel Ellie
    Zlatý náhrdelník z bílých perel Ellie
  • Hodinky Designer
    Hodinky Designer
  • Zlaté visací náušnice s diamanty Ingo
    Zlaté visací náušnice s diamanty Ingo
  • Pánský prsten s ručním gravírem Wesko
    Pánský prsten s ručním gravírem Wesko

Zděděný šperk se vám nelíbí?

Prsten, přívěsek nebo náramek, který jste zdědili, si můžete nechat upravit podle vlastních přání. Zlatník ho roztaví a vyrobí z něj nový šperk. Použít můžete také jen drahokamy, které původní šperk zdobily, a umístit je na jiný kousek z vaší šperkovnice.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky