Perly: zázrak přírody

Pohráváte si často nevědomky s perlovým náhrdelníkem, který nosíte od té chvíle, kdy jste ho dostala k maturitě či promoci? Mnete ráda mezi prsty perlový přívěsek nebo perlovou náušnici? Napadlo vás někdy, že perly jsou při vyjmutí z krabičky vždy na dotek chladné, nezávisle na tom, jak vysoké teploty venku panují? Uvažujete o tom, jak se pozná pravý šperk od napodobeniny? A víte, že není perla jako perla?

Dokonalá nedokonalost

Prohlížíte si svůj perlový šperk kuličku po kuličce a říkáte si, že žádná z nich není jako druhá a že sem tam na některé vidíte hrbolek nebo důlek? Pak si můžete být jistá, že váš klenot je pravý, že nenosíte skleněné ani plastové napodobeniny, nýbrž že vaše perly vyrostly v perlorodce nebo perlotvorce. Ač příroda dokáže stvořit tyto malé zázraky, jimž lidé od pradávna přičítali božský původ, nenaučila se umění klonování. Každá perla, která není uměle vyrobená, je unikát. A právě proto bývají perlové šperky dražší – vyhledat totiž dostatečný počet co nejpodobnějších a nejhezčích perliček, které rostou v řádu let, zabere víc než jen pár hodin.

Perly z moře i rybníka

Dnes už málokdy narazíte na převzácné přírodní perly lovené půvabnými avami – v obchodech jsou povětšinou k dostání ty kultivované neboli pěstované na farmách, a i mezi těmi najdeme rozdíly. Říční čili sladkovodní perly patří mezi cenově dostupnější, protože v jediné perlorodce vyroste až dvacet kuliček v různých odstínech bílé, kdežto v perlotvorce, která k životu potřebuje slané mořské vody, pouze jedna jediná; od čehož se samozřejmě odvíjí i její hodnota.

V chladnějších japonských mořích se rodí menší perly akoya, jejichž sladké krémové, smetanové, narůžovělé a bílé odstíny, zrcadlový lesk a kulatý tvar obdivujeme zpravidla navlečené na náhrdelnících, kde je před odíráním mezi sebou chrání téměř neviditelné nadčasové uzlíky nebo jiné moderní techniky.

V teplejších vodách u Filipín, Indonésie a severní Austrálie se pěstují vysoce ceněné jihomořské perly, které milujeme pro nádherné bílé, zlatavé a pastelové barvy. Protože dorůstají do větších velikostí, bývají drahé. Pro nás obyčejné smrtelnice jsou nejdostupnější v náušnicích, přívěscích a prstenech. Perlové šperky naleznete také v naší nabídce. Francouzská Polynésie zas vyniká jako producent jediných přirozeně černých tahitských perel, které oslňují fascinujícím měňavým leskem a duhovou hrou barevných tónů. Náhrdelník z černých perel dokonalého tvaru, barvy, lesku, perleti a velikosti představuje menší jmění.

Na trhu se objevují i perly mabe, jež tvarem připomínají polokoule a jsou ideální do přívěsků i náušnic, a perly keshi, jež kvůli růstu mimo stanovené místo zaujmou nepravidelným tvarem, a proto se často používají třeba na okvětní plátky květinových broží.

  • Přívěsek s perlou a diamanty Sonika
    Přívěsek s perlou a diamanty Sonika
  • Dlouhý perlový náhrdelník ze stříbra Darell
    Dlouhý perlový náhrdelník ze stříbra Darell
  • Stříbrný anděl s perlou a lab-grown diamanty Angel
    Stříbrný anděl s perlou a lab-grown diamanty Angel
  • Stříbrný náramek s perlou a spinelovými korálky Fionn
    Stříbrný náramek s perlou a spinelovými korálky Fionn
  • Zlatý náramek s broskvovými 8-8.5mm perlami Asahel
    Zlatý náramek s broskvovými 8-8.5mm perlami Asahel

Jednoduché triky na závěr

Pravé perly poznáte nejen podle drobných nedokonalostí. Můžete vyzkoušet i pár dalších triků. Perly, které nepochází z továrny na sklo nebo plast, jsou po vyjmutí ze šperkovnice vždy chladné na dotek, kdežto plastové kopírují teplotu prostředí. Pokud pustíte pravou perlu z výšky zhruba 50 cm na pevný povrch, užasnete, protože bude skákat jako pingpongový míček. A při kontaktu s potem a kosmetikou perly ztrácení svůj lesk a krásu, které nejlépe vyniknou častým nošením perlového šperku. Pravé perly rovněž bývají těžší než napodobeniny. Zkuste také přejet perlami po zubech – pokud ucítíte, že nejsou hladké, vlastníte zázrak přírody.

P.S. A nezapomínejte se o drahocenné klenoty starat: před uložením do sametem vystlané krabičky či šperkovnice perly otřete vlhkým hadříkem.

Pokud byste si perlách chtěli přečíst více, podívejte se na podrobnější články v Nápovědě na našich stránkách:

Autor: Katka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky