Symbolika šperků: Toi et Moi prsten

Toi et Moi. Francouzský název tohoto prstenu znamená v češtině „Ty a Já“. Patří do kategorie netradičních zásnubních prstenů, které vždy zdobí dva diamanty nebo jiné drahokamy. Ty symbolizují partnerství a jejich kombinace v jednom šperku odkazuje na spojení dvou duší v jednu. Toi et Moi představuje dokonalý zásnubní model, který je nádherný na pohled a oduševnělý uvnitř, protože nese hluboké poselství o lásce a oddanosti dvou lidí. Pojďte se o něm dozvědět více.

První Toi et Moi nechal vyrobit Napoleon Bonaparte

Pravděpodobně úplně první Toi et Moi zásnubní prsten nosila Joséphine de Beauharnais, francouzská císařovna a manželka Napoleona Bonaparte. Slavný vojevůdce a státník ji potkal v roce 1795 jakožto mladou vdovu se dvěma dětmi, bláznivě se do ní zamiloval a přes nesouhlas své rodiny ji požádal o ruku. Navzdory tomu, že byl tehdy Napoleon odvolán z pozice generála a trápily ho finanční problémy, neváhal vynaložit veškeré své prostředky na výrobu personalizovaného šperku pro svou milovanou.

Díky tomu vznikl první zásnubní prsten s designem Toi et Moi, který se dochoval až do dnešní doby. Jeho obroučku ze žlutého zlata zdobí diamant a modrý safír, oba drahokamy mají tvar slzy a váží něco málo pod jeden karát. A přestože nezaručil šťastné manželství tohoto páru, který dospěl k bouřlivému zániku roku 1809, stále je považován za symbol jejich nehynoucí lásky. Napoleon totiž na svou manželku nikdy nezapomněl a její jméno prý bylo tím posledním, co vyslovil před svou smrtí.

Zásnubní Toi et Moi prsten
Zásnubní prsten Toi et Moi se safírem a moissanitem Hartley inspirovaný modelem Joséphine de Beauharnais

Zajímavost: V roce 2013, na počest 250 let od narození Joséphine de Beauharnais, byl její zásnubní prsten vydražen za téměř 950 000 dolarů, což byl pětinásobek jeho odhadované hodnoty.

Zásnubní prsten mnoha slavných osobností

Aniž by o tom věděl, Napoleon Bonaparte odstartoval trend personalizovaných prstenů, který stále trvá. Dnes se však setkáváme s nejrůznějšími tvary i barvami osazených diamantů a dalších drahokamů. Velmi často se používají kontrastní barvy drahokamů, stejně jako u Joséphinina prstenu.

Například Jackie Kennedy vlastnila Toi et Moi zásnubní prsten, který zdobil 2,84karátový emerald smaragd a 2,88karátový emerald diamant. Celý design doplňovaly postranní bagetové diamanty, které Jackie později vyměnila za diamanty v markýzovém tvaru, aby vytvořily dojem vavřínového věnce, který drží dva centrální drahokamy.

I na levém prsteníčku zpěvačky Ariany Grande září zlatý Toi et Moi prsten s oválným diamantem a kulatou bílou perlou, která údajně pochází z kravatové jehlice jejího dědečka. A navíc, perla je drahokamem měsíce června, ve kterém se popová hvězda narodila.

Otevřený prsten s perlou
Otevřený prsten s perlou Eryn ve stylu Ariany Grande

Drahokamy svého měsíce narození a své partnerky Megan Fox vybral do zásnubního prstenu i hudebník Machine Gun Kelly. Proto je šperk osazen smaragdem a diamantem. Obroučku doplňují drobné trny, které způsobují bolestivé odkládání šperku. Podle hudebníka, který se na designu prstenu sám podílel, tento poněkud zvláštní detail odkazuje na fakt, že láska je také bolest.

Toi et Moi nemusí být jen šperkem k zásnubám

Příkladem je Toi et Moi prsten s hruškovým a radiant diamantem Kylie Jenner, nejmladší ze sester Kardashianových, a odpovídající miniaturní prstýnek její dcery Stormi. Šperky jim daroval „táta“ Travis Scott, aby měla matka s dcerou společný šperk. Jednoduše řečeno, Toi et Moi prsten se hodí nejen k zásnubám, ale také jako dárek pro jakoukoliv příležitost – k narozeninám, k výročí, k narození dítěte nebo jen tak, když si chcete udělat radost. Proto u nás v Eppi najdete celou řadu Toi et Moi prstenů, které si můžete prohlédnout v následující galerii:

  • Duo prsten s drahokamy dle vašeho výběru Cope
    Duo prsten s drahokamy dle vašeho výběru Cope
  • Kolekce šperků Toi et Moi s lab-grown diamantem a safírem Querida
    Kolekce šperků Toi et Moi s lab-grown diamantem a safírem Querida
  • Prsten Toi et Moi s lab-grown diamantem a safírem Maite
    Prsten Toi et Moi s lab-grown diamantem a safírem Maite
  • Náušnice Toi et Moi s rubínem a lab-grown diamantem Adelpha
    Náušnice Toi et Moi s rubínem a lab-grown diamantem Adelpha
  • Náušnice Toi et Moi s lab-grown diamantem a safírem Aroha
    Náušnice Toi et Moi s lab-grown diamantem a safírem Aroha

Toi et Moi šperky

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky