Symbolika šperků: znak karmy

Rozhlédněte se okolo sebe – schválně, kolik napočítáte věcí, které mají tvar nekončící kružnice? Věříme, že pár jich určitě bude. Věděli jste však, že v tomto zdánlivě obyčejném tvaru můžeme hledat i jistou symboliku? Jestliže jste se někdy zajímali o osud či „zákon“ karmy, pravděpodobně vám toto téma bude blízké. Právě znak karmy si totiž můžeme spojovat s prostým tvarem kruhu, který často objevíte i ve světě šperků.

Kromě toho, že naše klenoty vyrábíme s láskou a každému kousku věnujeme tu nejlepší péči, rádi si občas pohrajeme i se symbolikou a ve špercích vyobrazujeme různé významy a symboly. V našich předchozích článcích jste se mohli seznámit s magickým trojúhelníkem, populárním znakem nekonečna či claddagh prsteny. Dnes vám poodhalíme další kousek z naší tajemné kategorie, a to již zmíněný symbol karmy.

Karma stříbrný přívěsek s diamanty

Co je to vlastně karma?

„Karma je zdarma.“ Asi znáte tohle s oblibou užívané sousloví, že? Teorie karmy je spjata především s náboženskou filozofií budhismu a hinduismu. Zjednodušeně si ji můžeme představit jako propojený cyklus (proto symbol kruhu), ve kterém má každý náš čin nějaký nevyhnutelný následek. Význam karmy je vlastně docela prostý: všechno to, co nás v životě potká, je pouze naší zásluhou, neboť jsme se o to v minulosti zapříčinili svými vlastními kroky. Karma tak v sobě propojuje dvě podstatné věci – příčinu a následek.

Spousta lidí si karmu spojuje s jakýmsi systémem odměny či trestu. Toto vysvětlení však není zrovna přesné. Pro správné pochopení této teorie je třeba si uvědomit, že karma nás za nic neodměňuje ani netrestá – je pouze odezvou našich vlastních činů. Jak náš život bude vypadat? To máme jen ve svých rukou.

Symbol karmy ve špercích

Ale teď už ke šperkům! Symbol karmy bývá nejen v klenotnictví velmi oblíbeným tématem a jeho jednoduchý geometrický tvar s oblibou využívají designéři v celé řadě umění. Ano, i my jsme podlehli a v naší nabídce šperků má karma své čestné místo.

  • Set karma náhrdelníků pro dva Rivas
    Set karma náhrdelníků pro dva Rivas
  • Diamantové karma náušnice Leonas
    Diamantové karma náušnice Leonas
  • Stříbrný šňůrkový náramek se symbolem Karma
    Stříbrný šňůrkový náramek se symbolem Karma
  • Symbolický náhrdelník s diamanty Mehdi
    Symbolický náhrdelník s diamanty Mehdi
  • Zlaté napichovací dvojité kroužky Signife
    Zlaté napichovací dvojité kroužky Signife
  • Karma přívěsek s diamanty Hallie
    Karma přívěsek s diamanty Hallie

Šperky se symbolem karma

Kousky s tímto symbolem jsou tím pravým ořechovým pro každého, kdo se rád ozdobí klenotem s hlubším významem nebo chce dát najevo svou životní filozofii. Věříte-li v osud, spravedlivou rovnováhu vesmíru a životy budoucí i minulé, neměl by vám takový náhrdelník či náramek se symbolem karmy ve šperkovnici rozhodně chybět.

Jednoduchý a líbivý geometrický tvar karmy však nadchne i každou ženu se smyslem pro eleganci, která si potrpí na decentní styl a minimalistické šperky. Rozhodně potěší také jeho univerzálnost – snadno ho sladíte s dalšími klenoty a perfektně jím doplníte každý outfit. Geometrické tvary jsou navíc děsně in! Představte si ve svém uchu jemné náušnice se znakem karmy… Tomu přece nejde odolat, ne?

Zlaté napichovací karma náušnice s diamantem

Karma má díky svému jednoduchému symbolu, který je na první pohled vlastně docela obyčejným kroužkem, ještě jednu velkou výhodu – hodí se téměř na každou příležitost. Ve srovnání s jinými symboly, které mohou být při určitých událostech nevhodné či zavádějící, není tento kousek přehnaně vypovídající ani extravagantní. Lidé si vás tak nebudou škatulkovat a vy si svůj oblíbený šperk můžete vzít kdykoli a kamkoli.

A jak jste na tom se skrytými významy ve světě šperků vy? Zaujal vás znak karmy? Nebo snad dáváte přednost jiným symbolickým šperkům? Podělte se s námi, rádi se inspirujeme!

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky