Symbolika šperků: claddagh prsten

Claddagh prsten. Co je to? Cosi nevyslovitelného? Cosi symbolického? Cosi trendy? Nejjednodušší odpovědí asi bude, když řekneme, že jde o tradiční irský prsten přátelství, lásky a věrnosti. A poznáte ho snadno: dvě spojené ruce drží srdce doplněné korunou. Nezamilovali si ho pouze hrdí Irové, ale podléhá mu stále více zaláskovaných párů. Prstýnek svým designem vyjadřuje vše, na čem při vstupu do manželství záleží. A proto se claddagh vyhřívá mezi oblíbenými zásnubními a snubními kroužky.

Claddagh ze světa irských legend

První claddagh prý vyrobili před 300 lety ve stejnojmenné malé rybářské vesničce na irském pobřeží nedaleko Galwaye. K jeho vytvoření se váží dvě legendy. První vypráví o Margaret Joyce, která po svém španělském manželovi zdědila pěknou kupu peněz. Když se vdala za místního starostu, použila bohatství k vybudování mnoha mostů a celkově vylepšení infrastruktury. Symbolický prsten jí měl být odměnou přímo z nebes, neboť jí ho prý do klína upustil prolétající orel. Druhý příběh popisuje osudy Richarda Joyce, kterého zajali Alžířané a prodali ho jako otroka maurskému zlatníkovi. Po vyjednáváních krále Viléma III. byli na konci 17. století všichni zajatci propuštěni, stejně tak Richard. Zlatník mu nabídl velký majetek i ruku své dcery, aby v Alžíru zůstal. Joyce však lákavou nabídku odmítl a vrátil se do rodného Claddaghu i s prvním prstenem v tomto designu, který vyplynul z jeho stesku po domově.

Který výklad je vám bližší? Obě variace ale dokazují, že claddagh prsten má svoji historii, v níž se prolíná láska, loajalita, věrnost a přátelství. Svůj specifický význam si kroužek drží dodnes.

  • Zlatý claddagh prsten s topazem a diamantem Norie
    Zlatý claddagh prsten s topazem a diamantem Norie
  • Zlatý claddagh prsten s rubínem a diamantem Norie
    Zlatý claddagh prsten s rubínem a diamantem Norie

Šetřete slovy a nechte promluvit prsten

Claddagh lze nosit různým způsobem a lidé znalí symboliky (nejen rodilí Irové) snadno rozpoznají, v jaké fázi vztahu se zrovna nacházíte a jestli mají šanci zabojovat o vaše srdce. Je fascinují, kolik se dá vyjádřit jediným prstenem a tím, jak se nasadí.

  • „Hledám partnera.“ V tom případě nasaďte prsten na pravý prsteníček a špičkou srdce zamiřte na všechny potenciální kandidáty. Koruna obrácená směrem k ruce naznačuje, že jste otevřeni novým možnostem a úžasným láskám.
  • „Jsem zadaná.“ Claddagh zůstává na pravém prsteníku, ale špička srdce, ať už z kovu, nebo vybraného drahého kamene, směřuje ke hřbetu ruky. Svět snadno pochopí, že v tuto chvíli vaše srdce někdo okupuje, nic ale zatím není 100%.
  • „Jsem zasnoubená.“ Pokud vám muž vašeho života jako zásnubní prsten daruje claddagh, zajisté ví, že si při navlékání na levý prsteník musí dát pozor, aby špička srdce ukazovala ke konci prstu.
  • „Jsem vdaná.“ U oltáře vám váš vyvolený může prsten otočit korunkou ke špičce prstu a dát tak najevo, že už nejste k mání, že je z vás vdaná paní.

Nejen symbol lásky, ale i odkaz kulturního dědictví

Nic není striktním pravidlem a mnozí Irové nosí claddagh prsteny ne jako romantické gesto, ale jako symbol svého dědictví. Proto uvidíte tento originální design na různých prstech, na řetízcích i náramcích. Pánové ho občas nechávají jen tak v kapse: prostě pro štěstí. Silnou tradici představuje i předávání prstýnku z generace na generaci: z matky na nejstarší dceru, z babičky na vnučku. Claddagh prsteny symbolizují hluboký cit a odkazují i na kulturní dědictví.

Pokud byste rádi objevili i další šperky, jež v sobě skrývají nějaký hlubší význam, nenechte si ujít kategorii symbolických šperků.

P. S.: Claddagh prsteny – pouze ve větší a odolnější variaci – mohou nosit i pánové. K velice romantickým gestům patří, když si muž zvolí kroužek s kamenem narození své partnerky a jí daruje prstýnek s drahokamem, který odpovídá jeho znamení zvěrokruhu.

Autor: Eva Z.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky