Symbolika šperků: strom života

Pokud máte v oblibě šperky, které nejsou pouze módním doplňkem, ale fungují i jako talismany se skrytou symbolikou, určitě byste si měli pořídit alespoň jeden kousek s motivem stromu života. Je to prastarý symbol, který je součástí folkóru mnoha různých kultur a jeho význam je nejen náboženský, ale taky spirituální a filozofický. V minulých článcích jsme vám představili populární karmu, dokonalý znak nekonečna nebo magický trojúhelník a dneska se podíváme na to, jaké poselství ukrývá právě světoznámý strom života.

  • Stříbrný tanzanitový přívěsek ve tvaru stromu života Byrd
    Stříbrný tanzanitový přívěsek ve tvaru stromu života Byrd
  • Stříbrný strom života s lab-grown diamanty Eudora
    Stříbrný strom života s lab-grown diamanty Eudora
  • Jantarový stříbrný náramek se stromem života Haig
    Jantarový stříbrný náramek se stromem života Haig
  • Stříbrný strom života s lab-grown diamanty Elmer
    Stříbrný strom života s lab-grown diamanty Elmer
  • Stříbrné jantarové náušnice se stromem života Anita
    Stříbrné jantarové náušnice se stromem života Anita

Co znamená strom života?

Strom života, anglicky Tree of Life, je inspirativní, uzemňující a uklidňující symbol, který přesahuje všechna náboženství a kultury. Strom života má bohatou korunu, košaté větve i kořeny, které jako by se neustále rozšiřovaly. Symbol stromu života se v průběhu let měnil pouze v detailech, celkový design ale zůstává beze změny, stejně jako jeho významy:

Symbol rodiny

Tvořili jste někdy rodokmen vašich předků? Pak určitě víte, že se často zhotovuje v podobě rozvětveného stromu. Větve a kořeny už od pradávna symobolizují rodinu, její rozrůstání a taky nekonečné propojení, čímž se dostáváme k dalšímu významu.

Strom života

Symbol života a propojení

Strom představuje spojení na ještě vyšší úrovni než je rodina. Stromy mezi seboukomunikují“ pomocí propojených kořenových systémů i feromonů ve vzduchu. A přesně tak je propojeno i celé lidstvo a veškerý život na zemi.

Symbol růstu a plodnosti

Strom je jedním z nejdéle žijících organismů na naší planetě, některé druhy se dožívají až 5 000 let. Mnoho kultur považuje vývoj stromu od malého semínka do neskutečných rozměrů za významný symbol růstu i plodnosti, která se odráží v nekonečné škále svěžích zelených odstínů.

Symbol znovuzrození

Listy na stromě každý rok vyrostou, zezelenají, zežloutnou a opadají. Tenhle koloběh symbolizuje životní fáze člověka. Upozorňuje nás, abychom se zamysleli nad předchozími zkušenostmi a vzali si z nich ponaučení, které nám umožní se dál rozvíjet a růst.

Síla a stabilita

Strom oplývá klidnou silou a vytrvalostí díky své schopnosti odolávat i těm nejdrsnějším přírodním podmínkám, přizpůsobit se a přežít. Amulet se stromem života pak tuto energii klidu a síly přenáší na svého nositele.

Strom života

Symbol klidu

Strom je majestátní, nehybný a tichý. Lidé často chodí ke stromům meditovat a přemýšlet právě proto, že tyhle ohromné rostliny navozují pocit klidu a míru.

Symbol individuality

Na první pohled jsou si stromy možná podobné, ale při bližším zkoumání poznáme, že každý kmen, větvička i list mají svůj vlastní tvar i odstín. To nám připomíná, že stejně jako každý strom, i každý z nás je jedinečná a unikátní osobnost.

Strom života

Objevte šperky se stromem života

V naší nabídce symbolických šperků najdete i samostatnou kategorii šperků se stromem života. Velmi oblíbené jsou přívěsky se stromem života uzavřeným do kruhu. Jde o tzv. keltský strom života, který podle tamní filosofie zobrazuje tři fáze života: narození, smrt a reinkarnaci v jiném životě.

Šperky se stromem života nabízíme ve všech odstínech zlata i ve stříbrném provedení, s diamanty, smaragdy, tanzanity, rhodolity, jantary nebo třeba citríny. Ať už si vyberete náhrdelník, náušnice nebo náramek se stromem života, věřte, že vám dodá sílu a pozitivní energii za každých okolností!

Strom života

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky