Symbolika šperků: znak nekonečna

Co pro vás znamená nekonečno? Tajemný Vesmír, jenž se prý neustále rozšiřuje? Lásku, kterou právě cítíte? Nebo je pro vás ležatá osmička jen nesrozumitelným matematickým pojmem? Pojďme se blíže seznámit s významem tohoto téměř mystického symbolu a vysvětlit si, na jaké příležitosti se hodí šperky jím ozdobené.

Uroboros, symbol dokonalosti

Uroboros není zaklínadlo. Jedná se o starodávné zobrazení hada požírajícího vlastní ocas. Málokdo ví, že tento významný hermetický a alchymický symbol bývá na mnoha kresbách stočený právě do tvaru ležící osmičky. Představuje cyklickou podstatu věcí, nekonečný návrat od konce k začátku, vlastně přirozený řád lidské existence a života jako takového. Had či drak je občas doprovázen latinským textem „Draco interfecit se ipsum, maritat se ipsum, impregnat se ipsum,“ neboli „Drak se sám zabíjí, žení se sebou samým, oplodňuje sebe sama.“ Vyjadřuje, že „Vše je Jedno.“

Náramek nekonečno

Symbol pochází ze starověkého Egypta, kde byl zobrazován v podsvětních knihách a pohřební ikonografii a od té doby byl používán mnoha národy světa v podobném významu.

Uroboros však nese ještě jedno poselství. Na některých zobrazeních je tento plaz z poloviny světlý a z poloviny tmavý, čímž naznačuje symboliku jin-jang, duality věcí, které se vzájemně doplňují a tvoří dokonalý celek. Pokud tedy váš „nekonečný“ šperk nese dva kontrastní tóny, můžete jej považovat za svůj talisman vyzdvihující právě onu dualitu a dokonalost.

Kdy obdarovat šperkem se symbolem nekonečna

Nekonečno – dokážete si představit symbol, který by se lépe vyjímal na vašich zásnubních či snubních prstenech? Vyjádřete si navzájem, že lesk vašich citů nikdy nepohasne, stejně jako klenot na vašich prstech, a že i přes svou rozdílnost, nebo možná právě díky ní, jste jako pár dokonalí.

  • Zlatý propletaný prsten s diamanty Malea
    Zlatý propletaný prsten s diamanty Malea
  • Propletený prsten s lab-grown diamanty Kalpini
    Propletený prsten s lab-grown diamanty Kalpini
  • Zlatý romantický prsten s diamanty Teskala
    Zlatý romantický prsten s diamanty Teskala

Nechystáte se ještě na svatbu, přesto cítíte, že chcete romanticky vyjádřit své pocity? Věnujte náhrdelník se symbolem nekonečna své milované k Valentýnu, abyste jí vyjádřil svůj neskonalý obdiv. Pokud navíc ponese dvě kontrastní barvy, tmavou a světlou, bude dokonalým symbolem dvou protikladů, které tvoří výjimečný celek.

Náhrdelník nekonečno

Cyklická symbolika „nekonečných“ šperků se také výborně hodí na příležitosti, jakou je přivítání nového potomka či oslava narozenin. Ležatá osmička na náhrdelníku, prstenu či náušnicích může v tyto slavnostní okamžiky symbolizovat podstatu života na Zemi, který neustále osciluje mezi narozením a smrtí.

Sebe nebo své milované můžete potěšit nejen znakem nekonečna. Nahlédněte i mezi další symbolické šperky, díky kterým nabudou vaše klenoty hlubšího významu a jejich nošení bude ještě radostnější.

  • Stříbrný náhrdelník Infinity
    Stříbrný náhrdelník Infinity
  • Provázkový náramek s motivem nekonečna Infinity
    Provázkový náramek s motivem nekonečna Infinity
  • Náušnice s motivem nekonečna Infinity
    Náušnice s motivem nekonečna Infinity
  • Stříbrný fashion náramek Infinity
    Stříbrný fashion náramek Infinity
  • Jemný přívěsek zdobený diamanty Magana
    Jemný přívěsek zdobený diamanty Magana

Šperky se symbolem nekonečna

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky