6 tipů, jak na eko svatbu

Záleží vám na životním prostředí? Třídíte odpad, používáte co nejméně plastů a šetříte vodou? Říká vám něco zero waste přístup? Tak vás určitě nadchne, že se dá spousta eco-friendly vychytávek použít i při organizaci svatby. Pojďte se inspirovat našimi šesti tipy, jak uspořádat eko svatbu.

O ekologickém přístupu a šetrnosti k přírodě slýcháme ze všech stran. Proto se určitě postupné začleňování triků, jak šetřit životní prostředí začíná projevovat v našem každodenním životě. A věřte, nebo ne, i výjimečné události můžou probíhat v souladu s přírodou. Na dalších řádcích se dozvíte, co udělat pro to, aby byla vaše svatba udržitelná.

Eko svatba

1. Zvolte místo konání

Domluvte obřad, hostinu a ubytování na jednom místě. Vyhnete se totiž přejíždění z jednoho místa na druhé. Pokud vaši hosté plánují dorazit na svatbu autem, navrhněte jim spolujízdu. Je zbytečné, aby cestoval v autě jen jeden pár nebo jeden host. Můžete pro svatebčany zamluvit i autobus nebo je motivovat jízdou hromadnou dopravou.

Tip: Krásnou svatbu můžete uspořádat i v přírodě. Na výběr je z nepřeberného množství lokalit – zahrada, les, louka, statek nebo stodola. Tato místa přímo lákají k šetrnosti a výzdobě, která je v souladu s přírodou.

2. Vyberte pohoštění z lokálních zdrojů

Menší ekologickou stopu za sebou necháte, pokud oslovíte lokální dodavatele. Proto hledejte catering v blízkém okolí. Kdyby si pěstoval plodiny sám, byla by to velká výhoda. Není to ale nutné. Zkuste naopak zamezit tomu, aby se na stolech objevilo exotické ovoce. Poohlédněte se také po specialitě, která se vyskytuje ve vašem okolí. Co třeba vyzkoušet pivo z nedalekého pivovaru a víno z místního vinařství?

Tip: Zůstalo vám jídlo? Co můžete, rozdejte svatebčanům. Pokud zbylo něco, co opravdu nespotřebujete a co je kompostovatelné, zvolte tuto variantu.

3. Svatební pozvánky pošlete e-mailem

Nebo je vytiskněte na recyklovaný papír. Ten použijte i při přípravě jmenovek, svatebních novin nebo programu svatebního dne. Na výrobu papíru se totiž spotřebovává hodně energie a vody. Ty chceme přece šetřit.

Tip: Buďte kreativní a při tvorbě pozvánek využijte přírodní zdroje – dřevo, kůru stromů nebo kamínky.

4. Půjčte si svatební šaty

Pro každou nevěstu jsou svatební šaty tou nejdůležitější položkou při organizaci svatby. Přitom je obleče pouze v jeden den. Svatební šaty si nemusíte rovnou kupovat. Pokud si vyberete krásné šaty v půjčovně, ulevíte tak přírodě. Při výběru se zajímejte i o jejich původ – odkud jsou přivezené a z jakých látek vyrobené.

Tip: Možná se ve vaší rodině svatební šaty předávají z generace na generaci. Určitě této možnosti využijte. Pokud byste je chtěly poupravit, nechte si je přešít u švadleny. V konečném výsledku nikdo nepozná, že je látka stará několik let.

5. Natrhejte si svatební kytici z lučního kvítí

Spousta květin se dováží z Afriky nebo Jižní Ameriky. Aby vydržely převoz z druhé strany zeměkoule, spotřebovává se k jejich pěstování hodně vody a chemikálií. Vytvořte si proto svatební kytici z lučního kvítí. Různé druhy květin natrháte v lese, na louce nebo na zahrádce vašich známých. Budou se určitě hodit i na výzdobu.

Tip: Sezónní květiny seženete i v květinářství. Zkuste se poohlédnout po ekologickém, nebo běžném květinářství, kde vám kytici svážou přírodním lýkem.

6. Pořiďte si prsteny z recyklovaného materiálu

Těžba drahých kovů má devastující dopad na přírodu a ekosystémy. Omezit negativní vliv těžebního průmyslu můžeme kupováním recyklovaných kovů (zlato, stříbro, platina) a lab-grown diamantů. Ty se pěstují v laboratořích, a proto nezatěžují životní prostředí. Na první pohled navíc nepoznáte, zda se jedná o přírodní nebo lab-grown diamant.

Tip: Šperky, které už nenosíte, předejte zlatníkům. Ti je roztaví a vyrobí vám z nich zbrusu nové kousky. Šetřit přírodu můžete i dědičnými šperky. Poptejte se a třeba seženete zásnubní prstýnek po babičce. Ten se do budoucna může ve vaší rodině předávat po generace.

Jak vidíte, svatbu můžete uspořádat podle svých představ a navíc ekologicky. Budou to sice malé krůčky směrem k ochraně životního prostředí, ale každý krok se počítá. Tak ať se veselka podaří! Mrkněte a inspirujte se s naším svatebním plánovačem.

Svatební plánovač
Mějte svatební přípravy pod kontrolou

Plánování svatby není jednoduchá věc. Abychom vám vše co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás podrobný svatební plánovač, ve kterém vás provedeme celými přípravami krok po kroku. S ním vás budou přípravy svatebního dne bavit a budete mít jistotu, že na nic důležitého nezapomenete.

  • Vintage prsten s lab-grown diamanty a pánský plochý prsten Chaya
    Vintage prsten s lab-grown diamanty a pánský plochý prsten Chaya
  • Snubní vintage prsten s černými diamanty a pánský komfortní Hadya
    Snubní vintage prsten s černými diamanty a pánský komfortní Hadya
  • Snubní prsteny ze zlata s vintage prstenem a komfortním prstenem Liam
    Snubní prsteny ze zlata s vintage prstenem a komfortním prstenem Liam
  • Dámský diamantový vintage prsten a pánský komfortní prsten Lalia
    Dámský diamantový vintage prsten a pánský komfortní prsten Lalia
  • Vintage eternity prsten s lab-grown diamanty a pánský plochý prsten Christine
    Vintage eternity prsten s lab-grown diamanty a pánský plochý prsten Christine

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky