Stupně brusu dle jednotlivých tvarů diamantů

V současné době většina laboratoří určuje stupeň brusu pouze pro kulatý briliant, protože je těžší posoudit ideální proporce pro různé modifikované tvary diamantů.


Na základě existujících hodnot pro kulaté brilianty a rozsáhlého výzkumu vznikla tabulka doporučených rozměrů pro všechny tvary diamantů. Tyto údaje jsou přibližné a slouží jen k celkovému porovnání, nejsou základním atributem pro cenu diamantu.

Stupne brusu klasifikované podľa jednotlivých tvarov diamantov

briliantový brus

Okrúhly brus

Kulatý briliant je nejoslnivější ze všech diamantových tvarů. Briliantový tvar vyvinul Marcel Tolkovský (1899-1991), který pocházel z belgické rodiny brusičů diamantů. Tvar kulatého briliantu odvodil z matematických výpočtů, které maximalizovaly lesk a rozptyl světla.

Kulatý briliant se od svého vzniku na počátku 20. století stal nejzkoumanějším a nejpopulárnějším ze všech tvarů. Skládá se z 58 fazet. Přirozeně navazuje na tvar krystalu surových diamantů a je navržen tak, aby poskytoval co nejvyšší brilanci, krásu a třpyt.

Známe rovněž tzv. “Cimplest tvar”, kdy se kulatý briliant vybrušuje pouze z 18 fazet. V roce 1980 se v Japonsku zjistilo, že pokud kulatý briliant vynikající jedinečnou symetrií pozorujeme speciální lupou anebo mikroskopem, zobrazí se vzor srdcí a šípů – “Hearts and Arrows”.

Následující tabulka zobrazuje klasifikaci kulatého briliantu:

KULATÝ BRILIANT
BrusVynikajícíVelmi dobrýDobrýPrůměrnýSlabý
Hloubka %60 do 6358 do 6457 do 6556 do 67>56 anebo <67
Tabulka %53 do 5852 do 6251 do 6550 do 67>56 anebo <67
SymetrieVelmi dobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíPrůměrná až vynikajícíSlabá až vynikající
LeštěníVelmi dobré až vynikajícíDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíPrůměrné až vynikajícíSlabé až vynikající

MODIFIKOVANÝ BRILIANTOVÝ BRUS

Každý styl diamantového brusu je jiný. Tvary, které se vyvinuly na základě původního kulatého briliantu, jsou známé jako modifikované briliantové tvary. Mezi ně patří tvar princezna (princess), ovál (oval), srdce (heart), zářivý (radiant), markýza (marquise), hruška/slza (pear) a trilión (trillion).

TVAR PRINCEZNA (Princess)
BrusVynikajícíVelmi dobrýDobrýPrůměrnýSlabý
Hloubka %62 do 7360 do 7757 do 8355 do 84>56 anebo <84
Tabulka %57 do 7255 do 7554 do 8052 do 85>52 anebo <85
SymetrieDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíPrůměrná  vynikajícíSlabá až vynikající
LeštěníDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíPrůměrné až vynikajícíSlabé až vynikající
TVAR ZÁŘIVÝ (Radiant)
BrusVynikajícíVelmi dobrýDobrýPrůměrnýSlabý
Hloubka %62 do 6858 do 7057 do 7556 do 80>56 anebo <80
Tabulka %58 do 6556 do 7054 do 7553 do 79>53 anebo <79
SymetrieDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíPrůměrná  vynikajícíSlabá až vynikající
LeštěníDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíPrůměrné až vynikajícíSlabé až vynikající
TVAR OVÁL (Oval)
BrusVynikajícíVelmi dobrýDobrýPrůměrnýSlabý
Hloubka %58 do 6457 do 6656 do 6846 do 71>46 anebo <71
Tabulka %55 do 6253 do 6452 do 6550 do 70>50 anebo <70
SymetrieDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíPrůměrná  vynikajícíSlabá až vynikající
LeštěníDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíPrůměrné až vynikajícíSlabé až vynikající
TVAR HRUŠKA/SLZA (Pear)
BrusVynikajícíVelmi dobrýDobrýPrůměrnýSlabý
Hloubka %58 do 6457 do 6656 do 6846 do 71>46 anebo <71
Tabulka %55 do 6253 do 6452 do 6550 do 70>50 anebo <70
SymetrieDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíPrůměrná  vynikajícíSlabá až vynikající
LeštěníDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíPrůměrné až vynikajícíSlabé až vynikající
TVAR SRDCE (Heart)
BrusVynikajícíVelmi dobrýDobrýPrůměrnýSlabý
Hloubka %52 do 6050 do 6245 do 6540 do 69>46 anebo <71
Tabulka %55 do 6250 do 6252 do 6550 do 70>50 anebo <70
SymetrieDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíPrůměrná  vynikajícíSlabá až vynikající
LeštěníDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíPrůměrné až vynikajícíSlabé až vynikající
TVAR MARKÝZA (Marquise)
BrusVynikajícíVelmi dobrýDobrýPrůměrnýSlabý
Hloubka %58 do 6457 do 6656 do 68/td>46 do 71>46 anebo <71
Tabulka %55 do 6253 do 6452 do 6550 do 70>50 anebo <70
SymetrieDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíPrůměrná  vynikajícíSlabá až vynikající
LeštěníDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíPrůměrné až vynikajícíSlabé až vynikající

Za nejoblíbenější tvary u modifikovaného briliantového brusu se považuje tvar princezna. Tvar zářivý, který může být čtvercový nebo obdélníkový, tvoří obvykle 70 fazet, zatímco oválný tvar (které je ve skutečnosti prodlouženým kulatým briliantem) mívá nejčastěji 58 fazet. Ostatní tvary jako hruška/slza, srdce a markýza mají tradičně 56-58 fazet.

Další faktory, které hrají roli u modifikovaného briliantového brusu, jsou:

Motýlí efekt:
Některé módní tvary diamantů mají přes střed kamene dva černé trojúhelníky, které připomínají motýlka. Ačkoliv jsou motýlci v některých fantazijních tvarech normální, příliš velký motýlek snižuje krásu diamantu. V závislosti na velikosti, úhlech a umístění diamantových fazet může být motýlek sotva viditelný, minimálně viditelný až výrazný. Objevuje se díky odchylkám v úhlu fazet pavilonu, které jsou delší než širší, a to má za následek malé množství světla procházejícího diamantem. Podle zdroje světla jsou fazety střídavě světlé a tmavé jako diamant, ale v případě diamantů s motýlím efektem zůstávají některé aspekty relativně tmavé bez ohledu na pohyb.

Šířka rundisty:
Šířka rundisty diamantů se u modifikovaných tvarů mění mnohem více než u kulatého briliantu. Například markízu, hrušku/slzu a srdce charakterizuje úzká rundista, navíc jsou na koncích velmi tenké. Stává se, že štěrbina mezi dvěma polovinami srdce může být užší a že tvar princezny, kterému odpovídají hranaté rohy, může mít velmi úzkou rundistu. Obecně se snažíme vyvarovat jak přespříliš úzké rundisty (kvůli vylamování fazet), tak i té příliš široké (kvůli udržování větší hmotnosti na úkor velikosti diamantu).

STUPŇOVITÝ BRUS

TVAR SMARAGD (Emerald)
BrusVynikajícíVelmi dobrýDobrýPrůměrnýSlabý
Hloubka %58 do 6555 do 7052 do 7550 do 80>50 anebo <80
Tabulka %60 do 6559 do 7056 do 7553 do 79>53 anebo <80
SymetrieDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíPrůměrná až vynikajícíSlabá až vynikající
LeštěníDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíPrůměrné až vynikajícíSlabé až vynikající
TVAR ASSCHER (Asscher)
BrusVynikajícíVelmi dobrýDobrýPrůměrnýSlabý
Hloubka %58 do 6555 do 7052 do 7550 do 80>50 anebo <80
Tabulka %60 do 6559 do 7052 do 7550 do 80>50 anebo <80
SymetrieDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíPrůměrná až vynikajícíSlabá až vynikající
LeštěníDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíPrůměrné až vynikajícíSlabé až vynikající

Stupňovitý brus poznáte podle šikmých čtyřstranných fazet, které se brousí pod tabulkou paralelně k rundistě diamantu. Jejich rohy se obecně tvarují do pravého úhlu, což může vést ke slábnutí fazet a prasknutí kamene. Výhodou těchto tvarů je zachování větší hmotnosti surového diamantu než u kulatého briliantu. Na druhou stranu však více vyniknou inkluze a další nedostatky kamene. Vzhledem k tomu, že pavilon a koruna jsou poměrně mělké, stupňovitě broušené diamanty nejsou obecně až tak jiskřivé jako kulaté brilianty. Tento brus zvýrazňuje spíše čistotu a průhlednost.

SMÍŠENÝ BRUS

TVAR POLŠTÁŘEK (Cushion)
BrusVynikajícíVelmi dobrýDobrýPrůměrnýSlabý
Hloubka %62 do 6858 do 7057 do 7556 do 80>56 anebo <79
Tabulka %58 do 6556 do 7054 do 7553 do 79>53 anebo <80
SymetrieDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíDobrá až vynikajícíPrůměrná až vynikajícíSlabá až vynikající
LeštěníDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíDobré až vynikajícíPrůměrné až vynikajícíSlabé až vynikající

Tvar polštářek (cushion) je nejčastější smíšený brus, který kombinuje prvky z obou brusů – briliantového a stupňovitého – za účelem zachovat karátovou hmotnost (stupňovitý brus) a brilanci (briliantový brus). Koruna se brousí podobně jako u briliantového brusu, pavilon zase jako u stupňovitého. Ačkoliv jsou smíšené brusy relativně nové, jejich historie sahá až do roku 1960.

Cushion brus

Polštářek je jedním z nejméně jednotných diamantových tvarů a brousí se v různých variacích. Obecně můžeme tento tvar rozdělit do dvou kategorií: na cushion briliantový brus a cushion modifikovaný briliantový brus.

Historické tvary

Existuje i celá řada historických diamantových brusů, které zůstávají populární stejně jako klasické styly diamantů.
Dělíme je na:

Starý brus:
diamant je broušen do tvaru čtverce s lehce zaoblenými rohy a fazetami v briliantovém brusu. Koruna je tradičně vysoká, ale tabulka malá, přičemž kaleta je veliká dost na to, aby byla vidět z horní části kamene.

Staroevropský brus:
diamant je broušen do tvaru čtverce s briliantovými fazetami a lehce zaoblenými rohy. Atributy diamantu se brousí podobně jako u starého tvaru.

Routový brus:
u tohoto diamantového brusu jsou fazety geniálně uspořádány do skupin tak, že připomínají rozvíjející se poupě. Routa se obvykle skládá z 12 anebo 24 trojúhelníkových fazet, které se rozvětvují z jediného bodu. Koruna je vyvýšená a diamant nemá pavilon. Brus ztratil svoji popularitu na počátku 20. století kvůli neodostatečnému lesku.

Historické brusy