Růženín

Růženín patří k oblíbeným drahokamům. V jemném až středním odstínu růžové je členem rodiny křemenů. Objevuje se i ve velkých velikostech a pořídíte ho v různých tvarech za příznivou cenu. Jeho historie sahá až k úsvitu civilizace. Archeologové objevili růženínové korálky staré přes 9 000 let. S dlouhou tradicí a krásným vzhledem se pojí i silná spiritualita, kterou můžou růženínu jiné drahokamy jenom závidět. Po tisíciletí se kámen pojí se srdečními záležitostmi a láskou.

Růženín je odrůdou křemene a získal svůj název podle své jemné růžové barvy.

Základní informace

  • Drahokamová rodinakřemen (makrokrystalický)
  • Drahokam znamení Býk
  • Tvrdost (Mohsova stupnice)
  • NalezištěBrazílie, Jižní Afrika, Namibie, Madagaskar, Indie, Srí Lanka
  • Drahokam měsíceleden
  • Barva
    světle růžová (skoro bílá) až středně růžová

Gemologické parametry růženínu

  • Chemické složeníSiO2 (oxid křemičitý)
  • Relativní hustota2,66 (+0,03/-0,02)
  • Krystalografická soustavatrigonální
  • Index lomu1,544 až 1,553
  • Dvojlom0,009
  • Absorpční spektrumnediagnostikováno
  • Fluorescenceslabá, tmavě fialová

Kupujeme růženín

Barva (color)

Růženín získal svůj název podle své barvy. Rozsah má od velmi světle růžové (téměř bílé) až po středně růžovou. Nejlepší zbarvení obvykle mají větší kameny, menší drahokamy ve výrazném odstínu jsou vzácné. Barevný rozsah je na teplé i studené škále.

Výzkumy dokázaly, že za svou jemnou barvu vděčí růženín mikroskopickým vměstkům zarovnaných silikátových minerálních vláken. Ta nejspíš vykrystalizovala po ochlazení hostitelského kamene a držela se směru růstu růženínových krystalů.

Růženín

Čistota (clarity)

Za průsvitnost růženínu jsou zodpovědné mikroskopické minerální inkluze. Nejkvalitnější drahokamy bývají průhledné, obvykle jsou ale neprůhledné.

Asterismus: růženín obsahuje rutilové nebo hedvábné inkluze, které jsou rozložené tak, že při odrazu světla v kameni vidíte čtyř nebo šesticípou hvězdu.

Kočičí oko: inkluze při odrazu světla vytváří jedinou linii, která připomíná kočičí oko.

Brus (cut) a tvar (shape)

Neprůhledné růženíny se vyhlazují do kabošonu. Čisté a skoro průsvitné kameny se brousí do fazet nebo vyřezávají do zajímavých tvarů, jako jsou zvířata a rostliny.

  • Zlatý prsten s cabochon růženínem Yana
    Zlatý prsten s cabochon růženínem Yana
  • Stříbrný halo přívěsek s růženínem Atia
    Stříbrný halo přívěsek s růženínem Atia
  • Přívěsek ze zlata s růženínem a diamantem Timotei
    Přívěsek ze zlata s růženínem a diamantem Timotei

Opracování růženínu

Drahokam se standardně nijak nevylepšuje. Obchodníci někdy ozařují velmi podobný růžový křemen, aby mu zlepšili zbarvení. Pokud je ale takhle upravený kámen dlouhodobě vystavený slunci, postupně vybledne. Růženín se zpravidla uměle nevyrábí, ale občas se prodávají skleněné korálky.

Cena

Růženín je atraktivní, přesto dostupný. Obecně platí, že sytější růžové odstíny zvyšují cenu kamene. Drahokam je dostupný i ve velkých velikostech (dokonce nad 100 karátů) a slouží jako vhodná alternativa například dražšího morganitu.

Proč milujeme růženín?
Jedinečná barva

Nejatraktivnější barva se obvykle vyskytuje u větších kamenů. Menší drahokamy běžně vykazují světlejší odstíny růžové.

Fenomén

Růženín, který obsahuje hodně malých inkluzí, se může pochlubit jevem zvaným kočičí oko nebo asterismus.

Řezby

Řezbáři kamenů si oblíbili růženín a často z něj vytvářejí figurky a další drobné ozdobné předměty.

Mýty a legendy

Růženínové korálky znaly už starověké říše Asyřanů, Egypťanů, Římanů a Řeků, které z drahokamu vyráběly amulety, talismany, pečetě a ozdobné předměty. Růženín měl v průběhu věků dost času, aby kolem něj vznikla řada legend a mýtů.

Egyptská bohyně Isis používala růženín k udržení své legendární krásy a čisté pleti (lázně dodnes nabízí růženínové procedury). Podle řecké mytologie drahokam vznikl smícháním krve bohyně lásky Afrodity a jejího smrtelného milence Adonise, které zranil žárlivý bůh války Ares. Jejich krev nakapala na obyčejný bílý kámen, který pak změnil barvu na růžovou. Růženín se tak stal symbolem věčné lásky. Římané zase věřili, že Amor přinesl drahokam lidem z nebes a daroval jim romantiku a lásku.

Růženín a jeho účinky

Růženínu se přezdívá „Kámen lásky“, proto není překvapením, že se spojuje se všemi srdečními záležitostmi, emocemi a láskou.

Drahokam povzbuzuje při hledání životní lásky, pomáhá vložit do současného vztahu víc romantiky a podporuje příjemný čas strávený s blízkými. Zlepšuje také vnímání sebe sama. Růženín posiluje vášeň a sexualitu, které jsou důležitou součástí milostných vztahů. Kámen léčí zlomené srdce. Jako nejlepší přítel pomáhá uzdravit se, odpustit, jít dál a naučit se znovu milovat.

Růženín ulevuje od stresu a úzkosti. Podporuje toleranci a soucit. Odstraňuje pocity žárlivosti a nejistoty. Drahokam zmírňuje srdeční choroby, bolesti hlavy, deprese, žaludeční potíže a další onemocnění způsobená stresem. Dobře ovlivňuje krevní oběh, premenstruační syndrom, trombózu a kožní problémy včetně akné, vrásek a jizev.

Nejsilnější pouto, které existuje, je mezi matkou a dítětem. Růženín se využívá během těhotenství, kdy zlepšuje zdraví matky i dítěte, tiší porodní bolesti, zvyšuje produkci mléka a pomáhá předcházet poporodní depresi.

Nadčasový růženín vládne znamení Býka. Podporuje u nich nesobeckou lásku a probouzí v nich přátelskost a mírnost. Probouzí v nich taky vnímavost k umění, fantazii, tvořivost a inspiraci. Pozitivní vliv má růžový drahokam na Raky, Váhy a Berany.

Nejznámější růženín

La Madona Rosa (Růžová madona)

V roce 2013 Heritage Auctions prodala růženín známý jako La Madona Rosa za 550 000,- dolarů. Předpokládá se, že drahokam nalezli v dole Sapucaia v Brazílii v 50. letech minulého století. Tvoří ho centrální shluk krystalů záhnědy, které v halo stylu obklopují sytě růžové krystaly růženínu. Vysoký je 39 cm a široký 20 cm.

Výjimečně krásný exemplář připomíná tradiční vyobrazení Panny Marie. Záhněda abstraktně formuje tělo, které dotváří třpytivý růženín umocňující podobnost s klasickými sochami a ikonami madony.

Růženín

Další slavné růženíny

Růženínový Van Allenův opasek

Známý růženín pochází z Minas Gerais z Brazílie. Tvoří ho záhněda s růženínovým krystalovým pásem. Smithsonianskému muzeu ve Washingtonu, D. C., ho daroval Fred C. Kennedy.

Růženín

Růženínová viola

Součástí umělecké kolekce „Symphony in Gemstones“ je viola vyřezaná z růženínu a dotvořená detaily z 16kt zlata. Hudební nástroj vytvořil Lothar Hermann z německého Idar-Obersteinu.

Růženín

Zajímavosti

  • Růženín se vyskytuje v masivní formě a ne pravidelných plochých krystalech. Běžně se nalézá v pegmatitech, případně v hydrotermálních žilách.
  • Růženín se zaměňuje s růžovým křemenem, mléčným křemenem, růžovým turmalínem, růžovým safírem a morganitem.
  • Společnost Pantone vyhlásila barvu v odstínu růženínu barvou roku 2016.
  • Růženín je vhodným dárkem k pátému výročí svatby.
  • Růženín byl oblíbeným kamenem čínské císařovny vdovy Cixi a krále Ludvíka II. Bavorského.
  • Růženín se nachází i v České republice, a to na Vysočině u Dolních Borů.
  • Podobný růžový křemen získává svoje zbarvení přirozeným ozářením hliníku nebo fosforu, které v krystalové mřížce nahrazují křemík.

Zdroje obrázků: gia.edu, sangshenas.com, geologyin.com

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky