Záhněda

Záhněda neboli smoky quartz je barevnou odrůdou křemene. Její popularita podléhá módním vlnám. Aktuálně je velmi oblíbená a lidé milují její zemité tóny a až tribální vzhled. Objevuje se v zajímavých broušených tvarech, tradičních kabošonech a originálních řezbách. V minulosti se z drahokamu vyráběly věštecké koule. Záhněda si mystickou tajuplnost uchovává i dnes.

Záhněda je odrůdou křemene a svůj název získala podle kouřově hnědého zbarvení způsobeného přírodní radiací.

Základní informace

  • Drahokamová rodinakřemen (makrokrystalický)
  • Drahokam znameníŠtír
  • Tvrdost (Mohsova stupnice)
  • NalezištěSkotsko, Brazílie, Madagaskar, Švýcarsko, USA
  • Drahokam měsíceŘíjen
  • Barva
    všechny odstíny hnědé

Gemologické parametry záhnědy

  • Chemické složeníSiO2 (oxid křemičitý)
  • Relativní hustota2,58 až 2,64
  • Krystalografická soustavatrigonální
  • Index lomu1,544 až 1,553
  • Dvojlom0,009
  • Vrypžádný
  • Absorpční spektrumnediagnostikováno
  • Fluorescenceobvykle žádná

Kupujeme záhnědu

Barva (color)

Záhněda se barevně pohybuje na škále od světlé žlutohnědé po tak tmavohnědou, že působí až černě. Méně žádané kameny bývají šedohnědé. Populární jsou oranžovohnědé až červenohnědé drahokamy.

Drahokam zbarvuje přirozená radiace z okolní horniny, která aktivuje barevná centra kolem hliníkových nečistot v krystalu křemene. Prodejci odstíny popisují jako kávové, medové nebo karamelové.

U záhnědy existují dvě vyčleněné odrůdy, které jsou ale chemicky a strukturálně totožné se všemi záhnědami.

  • Cairngorm: žlutohnědá barva odkazuje na stejnojmenné skotské pohoří a takhle zbarvená záhněda se někdy označuje jako skotský topaz.
  • Morion: velmi tmavá, téměř černá záhněda, jejíž odstín způsobuje přírodní radiace.
Záhněda

Čistota (clarity)

Záhněda se nachází ve velkých krystalech a vyniká průhledností s malým množstvím inkluzí. Některé kameny můžou obsahovat vměstky nebo zakalení, které pro někoho působí atraktivně.

Brus (cut) a tvar (shape)

Záhněda je tvrdý a odolný drahokam. Existuje ve všech tvarech a brusech. Často se na ní cvičí brusiči, protože jde o levný kámen. Záhněda vypadá nejlíp vybroušená do fazet, které jí dávají přirozenou jiskru. Někdy se vyhlazuje do kopulovitých kabošonů, které podtrhují vintage vzhled, nebo se vyřezává do tvaru květin a zvířat.

Opracování záhnědy

Záhněda se zpravidla nijak neupravuje vyjma broušení a leštění. Výjimečně se kameny ozařují, aby získaly tmavší barvu. Nákladný proces se ale u poměrně levného drahokamu nevyplatí. V některých případech se záhněda zpracovává tepelně kvůli zesvětlení barvy.

Cena

Záhněda je relativně levný drahokam. Těží se na mnoha místech. Její cena se odvíjí od toho, zda je hnědá barva zrovna trendy. Malé nebroušené kameny se dají koupit ve velkoobchodě za pár dolarů. Podobně laciné jsou i broušené záhnědy. Velké přírodní krystaly ale bývají docela drahé.

Proč milujeme záhnědu?
V barvě medu a hořké čokolády

Zemitá barva záhnědy evokuje myšlenku na med, whiskey a drahou hořkou čokoládu. Při troše štěstí narazíte na kámen kombinující všechny odstíny hnědé.

Spiritualita

Záhněda je levná, přesto zaujme svým vzhledem a proslulou spirituální silou. Snadno pořídíte šperky zdobené tímto drahokamem.

DIY

Záhnědu snadno na internetu seženete a můžete popustit uzdu vlastní fantazii. Každý, kdo chce, snadno vyrobí záhnědový šperk podle svého vkusu.

Mýty a legendy

V orientálních zemích považovali záhnědu za Buddhův kámen. Podle jedné z indických legend existoval obrovský pohár z tohoto drahokamu, z něhož když se napil nemocný, uzdravil se. Proto je vhodné nosit záhnědu jako talisman.

Starověcí Římané vyřezávali ze záhnědy pečetě, kterými stvrzovali oficiální dokumenty. Ke stejným účelům vytvářeli válcová pečetítka a pečetní prsteny i Sumerové. Tento národ po vynálezu písma nejen do záhnědy vyrýval nápisy, ale dělal z ní pisátka na hliněné tabulky. Číňané ze záhnědy vyráběli krabičky na šňupací tabák a řezali drahokam na tenké plátky, které využívali jako primitivní sluneční brýle. Ve starověké Číně je nosili především soudci u soudů, aby si udrželi odstup a skryli svůj výraz.

Staří Řekové ze záhněd tvořili figurky zobrazující horní polovinu mužského těla se zvednutou rukou jako při vynášení rozsudku. Věřilo se, že soška pomáhá při soudních přích. Ve 14. století se do drahokamu vyrývaly obrázky mužů v brnění s lukem a šípem. Ty pak střežily své nositele a místa, kde se nacházel.

Keltští druidové používali záhnědu během pohanského svátku Samhain, který představoval konec letní sklizně.

  • Zlatý prsten se záhnědou a diamanty Tafne
    Zlatý prsten se záhnědou a diamanty Tafne
  • Bezel náušnice se záhnědou Wetty
    Bezel náušnice se záhnědou Wetty
  • Bezel náhrdelník se záhnědou Jonie
    Bezel náhrdelník se záhnědou Jonie

Záhněda a její účinky

Drahokam v sobě schraňuje obecné účinky všech křemenů. Stimuluje imunitní systém, pomáhá udržovat čistou mysl a soustředěnost. Zvyšuje psychické schopnosti a vyrovnává a revitalizuje fyzickou stránku lidí. Zbavuje negativity a deprese, dokonce zahání strach a obavy a zmírňuje sebevražedné myšlenky. Záhněda umožňuje vyrovnat se s těžkými časy a stresy každodenního života. Inspiruje k překonávání překážek a vytyčení osobních cílů.

Záhněda dobře působí na záda, boky, břicho, horní končetiny a vylučovací orgány, jako jsou nadledvinky, slinivka a ledviny. Používá se k revitalizaci, detoxikaci těla a neutralizaci negativních vibrací. Přirozeně chrání před všemi formami záření, včetně elektromagnetického pole, lékařské radiace a chemoterapie.

Jedná se o velmi uklidňující kámen, který uzemňuje a centralizuje. Říká se, že může zahnat noční můry.

Tajuplná záhněda velmi pozitivně působí na Štíry. Ti se rodí v době, kdy se dny krátí a závoj mezi světy je nejtenčí. Právě proto se Štíři považují za temnější a tajuplnější znamení. Záhněda jim přináší očistnou energii, která je zbavuje negativity. Vyvádí je ze stínu do světla a dodává jim sílu, s jejíž pomocí snadněji zdolávají nástrahy běžných dní. Kladné účinky má zahněda i na zrozence ve znamení Kozoroha a Střelce.

Nejznámější záhněda

Záhněda ve skotských korunovačních klenotech

Žezlo jako součást skotských korunovačních klenotů získal král Jakub IV. darem od papeže Alexandra VI. v roce 1494. Následně prošlo několika proměnami, například v roce 1539 ho prodloužili. Klenot tvoří pozlacené stříbro a zdobí ho řada křesťanských symbolů. Nechybí delfíni, Panna Marie s Ježíšem, sv. Jakub Veliký a skotský patron sv. Ondřej, který drží svatoondřejský kříž. Horní část žezla doplňuje leštěná záhněda odrůdy cairngorm a skotská perla.

Korunovační klenoty

Další slavné záhnědy

Záhněda královny Viktorie

Cairngormskou záhnědu – nejcennější svého druhu – daroval britské královně Viktorii během jejího pobytu ve skotském paláci v roce 1851 James Grant. Drahokam objevil poblíž Ryvoan v pohoří Cairngorm a do paláce Balmoral ho přes hory dopravil na koňském hřbetu. Záhněda zůstává v královském archivu dodnes.

Záhněda královny Viktorie

Záhnědová mísa od Fabergého

Dílna Fabergé vyrobila ze záhnědy vyřezávanou mísu ve tvaru mušle s odklápěcím víkem, které zdobí bílý smaltovaný bájný mořský tvor. Zlatý dřík doplňují enamelové detaily v jablečně zelené a jahodově červené. Autorem uměleckého díla je podle iniciál na podstavci proslulý Michail Perchin a mísa pochází z doby kolem roku 1900.

Mísa od Fabergého

Zajímavosti

  • Záhněda je národním kamenem Skotska.
  • Záhnědy se pletou s mnohem dražším hnědým topazem, černým turmalínem a hnědým diamantem. Diamant a topaz jsou tvrdší, turmalín zas vyniká větším leskem než záhněda.
  • Záhněda se nachází i v Čechách. Jedná se o oblast jižních Čech a Vysočiny (Dolní Bory).
  • Záhněda patří do rodiny křemenů, které tvoří asi 12 % zemské kůry.
  • V záhnědě můžou v podobě inkluzí vznikat další drahokamy. K nejzajímavějším patří rutil a černý turmalín. Běžně se vyskytuje i chlorit, goethit a hematit.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky