Korál

Korál patří do malé skupiny drahokamů organického původu. Vzniká na kamenitém mořském dně s nízkou úrovní sedimentace v místech se silnými proudy. Tvoří ho tvrdé vnější schránky mořských korálů ze třídy korálnatců. Koráli rostou v koloniích a z tvrzeného uhličitanu vápenatého obarveného karotenoidními pigmenty vytváří složité větve a kosterní struktury. Během roku se dokážou zvětšit zhruba o 1 mm. Většina drahokamových korálů pochází z odrůdy corallium rubrum (v angličtině precious coral) klasické červené barvy. Nejcennější korály se získávají z moří u Sardinie, Japonska, Tchaj-wanu a Austrálie.

Na původu slova se badatelé neshodují. Nejčastěji se tvrdí, že pochází z hebrejského slova „goral“, což byl malý kámen využívaný k věštění osudu.

Základní informace

  • Drahokamová rodinaorganický původ
  • Drahokam znameníRak
  • Tvrdost (Mohsova stupnice)
  • Naleziště Sardinie, Japonsko, Tchaj-wan, Austrálie, Čína
  • Drahokam měsíce Duben
  • Barva
    červená, růžová, bílá, černá, modrá

Gemologické parametry korálu

  • Chemické složeníCaCO3 uhličitan vápenatý
  • Relativní hustota2,60 až 2,70
  • Krystalografická soustavamikrokrystalická (trigonální)
  • Index lomu1,486 až 1,658
  • Dvojlom-0,160 až -0,0172
  • Vrypžádný
  • Absorpční spektrum465, 498, 525
  • Fluorescenceslabá; fialová

Kupujeme korál

Barva (color)

Korály typicky vykazují řadu teplých narůžovělých až červených odstínů, včetně světle červené až lososové, středně červené a sytě rudé. Vždy se musí počítat s tím, že korály při nošení blednou. Nejžádanější bývá jednotná barva, na korálech se ale často objevují proužky nebo skvrnky v bílé až růžově červené. Vzácně se vyskytují korály ve zlaté, bílé, černé a modré. Extrémně výjimečné jsou zlaté korály z Havaje, které vynikají jevem kočičího oka. Černé ani modré korály se ve šperkařství moc nevyužívají, protože obchod s nimi je silně regulovaný.

Barva korálu
  • Sardinský nebo středomořský korál: nejběžnější červený korál odrůdy corallium rubrum používaný ve šperkařství byl velmi oblíbený už v pravěku a starověku.
  • Aka, moro nebo oxblood: tmavě až temně červené korály odrůdy corallium japonicum jsou z Japonska. Ve větších velikostech jsou velmi vzácné.
  • Momo, cerasuolo nebo satsuma: Jasně červené, lososové a oranžové korály odrůdy corallium elatius z japonských a tchajwanských vod. Nachází se ve větších velikostech.
  • Andělský (angel skin), boké nebo magai: jemně růžové, téměř bílé korály odrůdy corallium elatius z japonských a tchajwanských vod jsou velmi populární.
  • Čistě bílý nebo shiro: mléčně bílé korály s červenými nebo růžovými skvrnkami odrůdy corallium konojoi se získávají ve vietnamských vodách.
  • Midway, rosato nebo bílo-růžový korál: žilnatý růžovo-bílý korál rodu corallium secundum pochází z moří okolo Havaje a Midway.
  • Hlubokomořský nebo shinkai: korál jasně bílý, čistě růžový nebo bílý s červenými žilkami nebo skvrnkami odrůdy corallium secundum se rodí v hloubce nad 1 000 metrů u Midway a havajského korálového útesu.
  • Granátový korál: korál v barvě granátového jablka s růžovými prvky rodu hemicorallium regale se do 80. let 20. století získával z havajských vod.
  • Misu, missu nebo miss: růžový až fialkový korál odrůdy hemicorallium sulcatum pochází z filipínských, tchajwanských a japonských vod.
  • Sciacca: oranžový, růžový nebo tmavý kouřově oranžový korál rodu corallium rubrum se těžil ze sedimentů na jižní Sicílii.

Čistota (clarity)

Korály jsou jak průsvitné, tak neprůhledné. Neopracované bývají matné. Leštěné korály vykazují atraktivní skelný lesk. Leští se jemnozrnným pískovcem, smirkem a plstěnými kotouči.

Brus (cut) a tvar (shape)

Korály se kvůli své měkkosti a časté neprůhlednosti nejčastěji brousí do kabošonu. Dělají se z nich korálky, vyřezávané ozdoby a sošky. Korálové kabošony existují v různých tvarech, ale k nejoblíbenějším patří oválné, kulaté a neobvyklé designy.

Opracování korálu

Přírodní korály se zpravidla neupravují. V některých případech se dobarvují, aby dosáhly vzácnější barvy. Korály se napodobují ze skla, kostí, lastur a plastu.

Cena

Světové korálové útesy ohrožuje znečištění vod, klimatická změna a nadměrná těžba korálů. Některé odrůdy korálů se tak dostaly na seznam chráněných živočichů a hodně zemí jejich získávání a vývoz reguluje. Korálové šperky zůstávají populární a vintage kousky dosahují na aukcích astronomických cen. Řada klenotníků vyrábí své šperky ze starých korálů.

Cena korálů se odvíjí od jejich odstínu, sytosti barvy, velikosti, brusu a kvality leštění. Velmi dobře a vysoce hodnocené jsou červené, růžové a oranžové korály. Ostatní barvy se hodnotí zvlášť. Nejvíce zaplatíte za zlaté a černé korály.

Proč milujeme korál?
Nádherná rudá barva

Tradiční a nejoblíbenější barvou korálů je červená. Výrazný a sytý odstín je unikátní a nenapodobitelný.

Dar bohů

Korál je velmi silný ochranný drahokam a věří se, že ho lidem darovali bohové.

Korálové útesy

Korálové útesy jsou staré desítky tisíc let. Poskytují domov čtvrtině mořského života a čistí vodu, ve které rostou.

Mýty a legendy

V astrologii připadá korál na planetu Mars a jeho živlem je voda. Snad i proto si ho oblíbili středomořští mořeplavci, kteří věřili, že jim pomůže zahnat bouřky a vyhnout se ztroskotání lodě.

Korál zná lidstvo desítky tisíc let. Důkazy jeho oblíbenosti se nachází v podobě šperků v hrobech starověkých Egypťanů, kteří si mysleli, že korál obsahuje krev bohů, a Evropanů. Stejně tak korálové klenoty vyráběli už staří Tibeťané.

Podle řecké mytologie korál vznikl z proudů krve tryskajících z krku Medúzy po té, co ji známý hrdina Perseus přemohl. Řecký bůh moře Poseidón prý považoval korál za kámen štěstí a postavil si z něj palác. Bůh ohně a kovářství Héfaistos zas z korálu vytvořil své první umělecké dílo. Snad i proto jím později Norové krášlili své zbraně.

V roce 77 n. l. se o korálu zmiňuje ve svém encyklopedickém díle Naturalis historia Plinius starší. Za nejcennější korál označuje ten červený a přisuzuje mu výrazné schopnosti na odvrácení nebezpečí. Zmiňuje, že už Galové korály zdobili své meče, štíty a přilby.

Španělské a italské historické portréty často zobrazují děti, které drží větvičku korálu. Drahokam je měl ochránit před kletbami a zlými kouzly. Ve viktoriánské Anglii se korálové šperky nosily, aby zahnaly zlé duchy a přinesly štěstí.

V Indii tvrdí, že korál se má nosit v úterý ráno. Muži by měli navléknout prsten s červeným drahokamem na pravý prsteníček, kdežto ženy na levý. Čeká je pak láska a vyřešení finančních potíží.

Čína spojuje korál s dlouhověkostí, a proto ho mohli nosit jenom císařové.

  • Minimalistické náušnice s korály Bahia
    Minimalistické náušnice s korály Bahia

Korál a jeho účinky

Korál se považuje za velmi silný kámen, který dokáže spojit člověka s přírodou. Do života lidem vnáší pohodu a vnitřní klid. Pomáhá stabilizovat emoce a dosáhnout stanovených cílů. Zahání deprese a pocity úzkosti. Říká se, že je velmi vhodný jako amulet pro děti, protože zesiluje lásku mezi nimi a jejich matkami. Výborný vliv má korál také na mezilidské vztahy a přátelství.

Mnozí korál využívají v případě anémie, artritidy a proti stresu. Srovnává oběhový systém a napomáhá při potížích se střevy, jícnem a žaludkem. Tiší malé děti, když se jim prořezávají zoubky, chrání ty nenarozené a matkám ulevuje při porodu. Zmírňuje astma a záchvaty kašle. Když se blíží nemoc, korál prý vybledne.

  • Červený korál: dodává energii a ochraňuje před infekcemi a černou magií.
  • Bílý korál: ulevuje při onemocnění kostí a parodontóze.
  • Růžový korál: tiší bolesti kloubů a kostí. Čistí od toxinů.
  • Černý korál: pomáhá při rakovině a abscesech.

Vzácný korál vládne Rakům, Štírům a Rybám, neboli vodním znamením. Umožňuje jim pochopit sebe sama a smířit se s vlastním já. Zvyšuje jejich intuici a představivost.

Nejznámější korál

Ozdoba na čelo Tathagata buddhové

Ozdoba na čelo pro bohy pochází ze 17.-19. století z Nepálu. Zobrazuje čtyři nebeské Tathagata Buddhy, kteří ukazují směr k Čisté zemi. Boční Vairóčana Buddhy symbolizuje dvojitý hrot rituální vadžry. Velký diamant na své ose odkazuje na Vadžrajánu, tedy nezničitelnou cestu. Ozdobu tvoří zlato, korály, diamanty, rubíny, smaragdy, safíry, granáty, lapis lazuli, perleť a tyrkys. Šperk můžete vidět v Metropolitním muzeu umění v New Yorku.

Tathagata buddhové

Další slavné korály

Set korálových náušnic a brože Tiffany & Co.

Elegantní korálová sada pochází z let 1854 až 1870. Klenotníci ji vyrobili ze zlata a jemného růžového korálu. Náušnice a brož tvoří vyřezaná záplava květin a listů s mírně zahnutými okraji. Velké rozety ve spodní části náušnic lze odejmout. Zachovalo se i původní pouzdro ze zelené kůže vyložené bílým saténem a světle zeleným sametovým vnitřkem. Nechybí vyražená zlatá značka firmy Tiffany & Co. Nyní je k vidění v Metropolitním muzeu umění v New Yorku.

Tiffany & Co.

Obraz Madonna delta Vittoria

Malba pochází z roku 1496 a namaloval ji italský renesanční malíř Andrea Mantegna. Obraz mimo jiné odráží víru v ochrannou sílu korálu. Nad Pannou Marií, která chová Ježíše, visí velký kus červeného korálu a značí maximální ochranu Bohorodičky. Umělecké dílo symbolizuje to, že i v době humanismu lidé silně věřili v pověry. Někteří znalci umění ale tvrdí, že korál odkazuje na Kristovo umučení. Obraz visí v pařížském Louvru.

Madone delta Vittoria

Zajímavosti

    • Tvrdé vnější schránky některých druhů korálu se využívaly k výrobě jednotlivých částí náhrdelníků už od pravěku. Právě z označení korálu vzniklo české slovo korálek.
    • Corallium rubrum spolu s fosilními korály, achátovými korály, korálovým pískem a úlomky korálů lze vyvážet a dovážet do většiny zemí bez povolení. Nicméně korály havajského původu chrání Laceyho zákon a z USA se nesmí vyvážet. Mezi regulované druhy korálů patří i corallium japonicum, corallium elatius, corallium secundum a antipathes grandis z oblasti Tichého oceánu.
    • Fosilní korál, někdy také achátový korál, vzniká ztvrdnutím oxidu křemičitého, který následně nahradí vápencové korály. Právě původní koráli vytvářejí ve fosilních korálech krásné vzory květin a hvězd. Jejich tvrdost se pohybuje na stupni 6,5 až 7 na Mohsově stupnici.
    • V roce 2002 přestala známá klenotnická firma Tiffany & Co. používat ve svých špercích přírodní korály. Zároveň začala hrát aktivní roli v ochraně korálových útesů a věnovala na to desítky milionů dolarů.
    • Korálové útesy tvoří zlomek oceánu – méně než 1 % – ale poskytují domov asi čtvrtině veškerého světového mořského života. Víc než 4 000 druhů ryb spoléhá na korálové útesy.
    • Modrý korál je jediný korál, který roste v masivu a ne tradičních větvích. Často se vyskytuje v akváriích, protože dokáže růst i za okolností, za kterých by jiné koráli zahynuli. Využití ve šperkařství není úplně běžné.

Zdroje obrázků: artglorieux.jp, shopify.com, goodlucksymbols.com

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky