Nadčasové a trendy: Unisex šperky pro každého

Současná doba volá po rovnoprávnosti napříč různými obory a společenskými tématy. Rozdíly mezi pánskými a dámskými produkty se začínají smazávat a firmy se čím dál více přiklání k nabídce unisex produktů. I klenotníci a designéři drží s módou krok a tvoří prsteny, přívěsky, náušnice, náramky, manžetové knoflíčky a hodinky, které mohou nosit všichni bez ohledu na pohlaví. Šperky působí neutrálně a nadčasově, takže sluší každému.

Jde o všestranné modely, které se dobře ladí. Pokud s partnerem sdílíte šperkovnici, tak se nic nestane, když sáhnete po jeho šperku. Můžete si tak být i blíž a zároveň zůstat trendy.

Zlaté unisex řetízky

Tipy pro nakupování unisex šperků

1. Neutralita: Vyhněte se výrazným barvám, protože hlavní myšlenkou unisex stylu je uvolněnost a pohoda. Držte se neutrálních barev, jako je černá, hnědá, velbloudí a matné odstíny tradičních drahých kovů. Lesklá zlatá a stříbrná vypadá příliš okázale.

2. Míň je víc: Pro dokonalý unisex look se vyhněte přílišnému vrstvení. Užijte si minimalismus. Vyberte si pár klíčových kousků a dosáhněte žádaného efektu.

3. Dokonalá souhra: Aby se pečlivě vybrané unisex šperky neztratily, volte i jednoduchý outfit. Zaměřte se na decentní barevnou paletu, které se spíš doplňují, než aby kontrastovaly. Oblékejte se do jednoduchých střihů, aby klenoty vynikly. Výsledná kombinace bude nenuceně šik a nikdy nevyjde z módy.

Kruhové stříbrné náušnice
Masivní unisex řetízek

Co vám nesmí ve šperkovnici chybět

Výrazné visací nebo lustrové náušnice jsou dneska v hledáčku umělců a extravagantních mužů. Odrážejí genderless, a ne unisex styl. Unisex módě odpovídají jednoduché pecky nebo climber náušnice. Ideálně z matného kovu a v jedné barvě. Vhodnými prsteny jsou ty z neleštěného nebo broušeného ušlechtilého materiálu, s minimalistickými detaily. Navlékněte si jeden až dva na každou ruku a máte hotovo.

  • Stříbrné pyramidové náušnice Adom
    Stříbrné pyramidové náušnice Adom
  • Zlatý pečetní prsten s gravírem Bryony
    Zlatý pečetní prsten s gravírem Bryony
  • Minimalistické bezel náušnice s diamanty Tofine
    Minimalistické bezel náušnice s diamanty Tofine
  • Prsten s gravírem písmene Kourtney
    Prsten s gravírem písmene Kourtney
  • Zlaté minimalistické náušnice Bar
    Zlaté minimalistické náušnice Bar

Co se unisex náramků týče, výběr je opravdu veliký. Skvělou volbou jsou ty provázkové. Pořídíte je v mnoha odstínech, délkách i šířkách. Jsou vyrobeny z vytříděných PET lahví, díky čemuž se řadí k udržitelným i cenově dostupným šperkům. Dobře fungují i úzké řetízkové modely s jemným detailem v podobě písmene či krátkého textu.

  • Stříbrný šňůrkový náramek s vlnkou Welle
    Stříbrný šňůrkový náramek s vlnkou Welle
  • Stříbrný náramek s diamantem a s gravírem písmene Dian
    Stříbrný náramek s diamantem a s gravírem písmene Dian
  • Pánský provázkový náramek s gravírem souřadnic Conan
    Pánský provázkový náramek s gravírem souřadnic Conan
  • Stříbrný pánský náramek Niclas
    Stříbrný pánský náramek Niclas
  • Náramek s písmenkem podle vaší volby Annika
    Náramek s písmenkem podle vaší volby Annika
  • Stříbrný provázkový náramek s mapou světa Globe
    Stříbrný provázkový náramek s mapou světa Globe

Pro náhrdelníky platí opět zaměření se na jednoduchost, ale vedle nešlápnete i s robustnějšími kousky s maskulinním nebo industriálním nádechem. Nadčasovost najdete u korálkových náhrdelníků v neutrálních tónech ii u tenkých, různě dlouhých řetízků s přívěskem.

  • Středně silný panzer řetízek 55 cm z 14k zlata
    Středně silný panzer řetízek 55 cm z 14k zlata
  • Zlatý obdélníkový přívěsek s oboustranným gravírem Aeryn
    Zlatý obdélníkový přívěsek s oboustranným gravírem Aeryn
  • Pánský řetízek ze stříbra Gadise
    Pánský řetízek ze stříbra Gadise
  • Stříbrný pánský přívěsek s onyxem Janika
    Stříbrný pánský přívěsek s onyxem Janika
  • Stříbrný disk s diamantem a mapou dle vašeho výběru Abhay
    Stříbrný disk s diamantem a mapou dle vašeho výběru Abhay
  • Masivní ankr řetízek 50 cm z 14k zlata
    Masivní ankr řetízek 50 cm z 14k zlata
  • Zlatý křížek pro děti s diamantem Elame
    Zlatý křížek pro děti s diamantem Elame
  • Zlatý náhrdelník s gravírem dle vaší volby Walu
    Zlatý náhrdelník s gravírem dle vaší volby Walu

Pár střípků z historie

Stejně jako v módě není unisex styl u šperků nic nového. Náhrdelníky s mušlí nosili jeskynní muži i ženy. Renesanční portréty dokazují, že podobné klenoty měli pánové i dámy jako odznak postavení a moci. V Indii zdobnost šperků pro maharádži zastínila kousky, které se našly ve šperkovnici jejich drahých poloviček. Ozdoby v průběhu staletí postupně ztrácely svůj ochranný charakter a jako symboly společenského statusu se schovávaly na významné příležitosti a nesloužily k dennímu nošení.

Zdobení zlatem a drahými kameny se stalo doménou žen až po nástupu průmyslové revoluce. Pánové zůstali u kapesních hodinek, manžetových knoflíčků a pečetních prstenů. Společenské rozdíly se pomalu smazávaly, mužům pak výrazné šperky vadily při práci a ve válkách. Navíc strohé vojenské uniformy přály spíš medailím za hrdinství než klenotům. Na garderobě a špercích pro své partnerky a dcery ale dokazovali svůj úspěch v podnikání. Následně ve 20. století se šperky rozšířily do dalších vrstev společnosti, nejen těch nejvyšších, a klenotníci se při výrobě soustředili nadále především na dámy.

Stříbrný unisex náramek
Stříbrný provázkový náramek s gravírem souřadnic

Šperkařský průmysl kráčí ruku v ruce s tím módním, proto se rozdíly mezi tím, co je určeno ženám a co mužům, začínají zase na konci 20. století smazávat. Významní návrháři v 21. století tvoří unisex kolekce šperků. Značku Martyre, která patří k průkopníkům unisex stylu, následovaly módní domy Bvlgari, Fenton & Co. a další. Stejně jako to dělá oděvní průmysl, přebírá šperkařství klasické prvky a modernizuje je pro všechna pohlaví.

V posledních staletích bývaly šperky sférou žen, dnes ale s nimi muži stále víc experimentují. Zažité stereotypy ve výběru oblečení a klenotů boří mladí umělci, jako je Timothee Chalamet, Chadwick Boseman nebo Harry Styles. Ti dokonce překračují pomyslnou hranici unisex šperků a neváhají sáhnout po kousku, který byl dřív považovaný ryze za dámský.

Zlatý pečetní prsten s hvězdou a diamantem
Nepřehlédnutelný unisex prsten hravě doplní elegantní i trendy outfity.
Zlatý či platinový náhrdelník Česká republika
Minimalistický náhrdelník s římským datem je skvělý pro uchování vzpomínek na váš významný den.

Unisex frčí

Politika, sociální média a globální nálady se otevírají sebepřijetí a toleranci. Lidé, kteří bojují za právo na svobodu projevu a vyjádření, jsou stále víc slyšet. Současná společnost má víc pochopení a profiluje se víc a víc jako genderově neutrální. Unisex šperky tak pronikají do hlavního proudu a zdá se, že tu zůstanou.

Stříbrný provázkový náramek Malý princ
Unisex kouskem je i tento provázkový náramek s princem a liškou, který lze nosit na ruce i na noze.
Stříbrný provázkový náramek Malý princ
Šňůrka vyrobená z PET lahví a přívěsek z recyklovaného stříbra společně tvoří originální ekologický doplněk.

Zajímavosti

  • V průběhu 50. let se vydefinoval termín gender, který popisuje sociální a kulturní aspekty biologického pohlaví.
  • Unisex móda zavalila pařížská módní mola v roce 1968. Pierre Cardin, Andre Courreges a Paco Rabanne stvořili rovnostářský „Space Age“ plný elegantních a jednoduchých siluet, grafických vzorů a nových syntetických materiálů osvobozených od historických konotací.
  • Rozlišujte mezi pojmy unisex a genderless. V případě unisex u šperku nedokážete říct, jestli se hodí víc pro ženu nebo muže. U genderless pánové nosí výrazné ozdoby, které by někdo označil za původně dámské.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky