Piercingy – šperky na tělo, které musíte znát

Co se vám jako první vybaví při slově piercing? Zástupce punkového hnutí s barevnou kšticí? Může být, ale my v tomto článku půjdeme cestou piercingů, které jsou velmi ženské a decentní. Bude řeč o septum piercingu, labretách, záušnicích a dozvíte se i to, jak se o piercing starat.

Piercing není novinka, lidstvo se nechává propichovat 5 tisíc let

I přes to, že by vaše babička možná řekla: „Co to ti mladí nevymyslí!“, historie propichování různých částí těla sahá do daleké historie. Jedním z nejstarších dochovaných důkazů je mumie ledového muže Ötziho, který žil mezi lety 3400 a 3100 př.n.l. Ötzi měl propíchnuté uši a dírky roztažené až na 11 mm, takže zárodek dnešních tunelů a plugů už je záležitostí starou asi 5 000 let.

Single náušnice
Single náušnice – ideální kousek k vrstvení, pokud máte více dírek v uchu, ale zazáří i samostatně.

5 zajímavostí z historie piercingu

  1. V Bibli se objevuje zmínka o tom, že služebník Abraháma daroval Rebece zlatý nosní kroužek. Nosní piercingy i později v jiných kulturách symbolizovaly manželské postavení.

  2. Ve starověkém Římě si zase římští vojáci (centurioni) propichovali bradavky jako symbol síly a oddanosti a často si k nim připevňovali své pláště.

  3. Aztékové věřili, že po propíchnutí jazyka budou lépe komunikovat s bohy. Jazyky propichovali trny a na znamení oběti nechali krev volně téct.

  4. Princ Albert piercing je typ mužského genitálního piercingu pojmenovaný podle manžela britské královny Viktorie. Říká se, že muži tehdy nosili extrémně upnuté kalhoty, a aby jim nevznikla velmi viditelná boule mezi nohama, nechali si propíchnout penis. Ten byl pak pomocí háčku na vnitřní straně kalhot přichycen na stranu.

  5. Až punkové hnutí v 70. letech změnilo kulturní a náboženský význam piercingů na formu vzpoury a individualismu.

Typy piercing šperků do ucha

Tady nás trošku může zmást čeština, protože i náušnice jsou typ piercingu, ale ve většině případů mají svou vlastní kategorii. Najdete zde nespočet modelů od klasických kroužků do uší, kruhů různých velikostí a visacích i peckových typů.

Ucho ale nemá jen jedno místo, které lze ozdobit. Kromě měkké části ušního boltce má i několik zákoutí. Ta jsou tvořena chrupavkou a dají se zkrášlit jak jemnými kroužky, tak single náušnicemi, labretami, conch hoopy, helixy, tragus, daith piercingy a dalšími šperky.

Labret do uší i do rtu

Labret je typ piercingu, který původně není pro ucho. „Labrum“ znamená latinsky okraj nebo ret a labrety tak primárně označují typ piercingu pod, nad nebo přímo do rtu.

Na jednom konci tyčinky je ozdobná část, která se šroubuje a místo klasického zapínání je na druhé straně ploška, aby konec piercingu nezavazel tam, kde z kůže vychází.

Labrety se propichují nejčastěji do části ucha, který se nazývá tragus nebo i do dalších dírek v ušním boltci. Na výběr jsou ozdobné části s drahokamy nebo labrety celokovové s kuličkou.

Labret
Piercingová náušnice typu labreta s kuličkou ze 14karátového žlutého zlata.

Minimalistické single náušnice

V naší nabídce najdete i zlaté single náušnice, které se krásně kombinují a vství hlavně lidem s více dírkami v uších. Mohou to být jednoduché piercing náušnice s kamínkem, celokovové „tečky“ nebo zlatá písmena. Speciálně pro nadčasové vrstvení šperků jsme vytvořili Fresh & Basic kolekci, kde si každý sestaví svůj šperkový tým snů.

Jednoduché single náušnice si vyberete podle svého vkusu a doplníte jemným řetízkem či prstýnkem ve stejném duchu. Nosit je pak můžete všechny dohromady nebo je nakombinovat s těmi, které už máte doma. Mrkněte na Fresh & Basic kolekci pro inspiraci!

  • Stříbrný náhrdelník s perlami Landia
    Stříbrný náhrdelník s perlami Landia
  • Stříbrné hvězdy se zirkony Thaila
    Stříbrné hvězdy se zirkony Thaila
  • Stříbrný náramek s perlami Malakai
    Stříbrný náramek s perlami Malakai
  • Zlatá piercing náušnice s rubíny Masha
    Zlatá piercing náušnice s rubíny Masha
  • Zlatý prsten s opálem a safírem Mariana
    Zlatý prsten s opálem a safírem Mariana
  • Stříbrné trojlístky s tyrkysy Darta
    Stříbrné trojlístky s tyrkysy Darta

Fresh & Basic kolekce

Pohodlný fake piercing se záušnicemi

Bez dírek to jde taky. Falešný piercing do ucha vyřeší záušnice. Nasadíte ji na ucho a nikdo nepozná, že jste nemuseli trpět propichováním nebo nastřelením dírek. Záušnice nebo tzv. ear cuff náušnice působí naprosto přirozeně a mají velkou výhodu v tom, že si bez nutnosti nových dírek vyzkoušíte, jak by vám opravdový piercing slušel.

Ear cuff
Skvělý způsob, jak ozdobit horní část ucha bez nutnosti propichování.

Septumy, nostrily – typy piercingů do nosu

I na nose najdeme dost vhodného prostoru k ozdobení piercingem. Nostrily jsou náušnice, které se umisťují na bok nosu a mají spoustu tvarů. Oblíbené jsou jemné kamínky nebo celokovové kroužky. Nádherné, elegantní a v současnosti velmi oblíbené jsou také septumy.

Latinsky septum znamená přehrádka nebo přepážka. Od toho je také odvozen název piercingu, který se nosí právě uprostřed nosní přepážky. Těsně pod chrupavkou je v nose tenká tkáň, která se snadno propíchne a provlékají se jí prstencové septum piercingy nebo tzv. nosní kroužky. A kdo je známý nošením tohoto extravagantního piercingu? Septum jste mohli vidět u barbadoské zpěvačky Rihanny, Keshy nebo Lady Gaga.

Ať už sáhnete po jemném kroužku s průhledným topazem nebo odvážnějším modelu s ohnivým rubínem, bude to značit vaši výjimečnost a nezávislost. I vy se můžete cítit jako celebrita.

Septum piercing
Střed kroužku zdobí přírodní červený rubín a postranní zlaté kuličky.

Jak se o piercing starat?

Hygiena je vždy na prvním místě. Pokud máte čerstvě propíchnutou kůži, s péčí o ranku vám poradí přímo v salonu, kde pro vás také podle místa vpichu zvolí vhodný antibakteriální prostředek. Jiný bude pro dírku v jazyku a jiný pro piercing v pupíku.

Obecně se ale ze začátku doporučuje (a skvěle funguje) solný roztok na piercing, kterým můžete místo vpichu i šperk omýt nebo ho v něm nechat chvíli máčet. Nedělejte to ale častěji než dvakrát denně, zbytečně byste místo dráždili. Sůl je skvělá dezinfekce, nenaruší povrch kovu a roztok rozmočí všechny nečistoty.

Solný roztok
2dcl převařené vody
čajová lžička soli (postačí ta, kterou máte v kuchyni na vaření)

Ze začátku do zahojení se o svůj piercing budete muset postarat sami, pak máte ale od nás čištění Eppi piercingu jednou za rok zdarma. A abychom nezapomněli, samozřejmě taky doživotní záruku.

Který typ šperku na tělo vás nejvíce zaujal? Mrkněte na konkrétní modely v naší nabídce piercingů!

  • Zlatý septum piercing s bílým topazem Arla
    Zlatý septum piercing s bílým topazem Arla
  • Zlatá záušnice Traci
    Zlatá záušnice Traci
  • Zlatá náušnice s písmenem Alphabet
    Zlatá náušnice s písmenem Alphabet
  • Zlatý labret piercing do ucha Izis
    Zlatý labret piercing do ucha Izis
  • Zlatá piercing náušnice s rubíny Masha
    Zlatá piercing náušnice s rubíny Masha

Piercingy

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky