Jak uspořádat minimalistickou svatbu

Plánování sňatku může být náročné. Tolik různých detailů, tradic, kterých se chcete držet a očekávání, která si přejete naplnit. Nemusí to tak být ale vždycky. Stačí se rozhodnout pro minimalistickou svatbu.

Minimalismus je směr, který hlavně v posledních letech získal na popularitě. Původně vznikl jako rebelie proti typickému konzumerismu, nakupování a hromadění zbytečností. Postupně se z něj však také vyvinul módní i životní styl, který vyzdvihuje co největší eleganci a jednoduchost. Minimalistická svatba tak není pouze pro páry, které si chtějí přípravy co nejvíce ulehčit. Hodí se i pro ty, které jdou s dobou a chtějí výjimečný styl svatby, která je zároveň šetrná k jejich času, finančním zdrojům, ale i k samotné planetě.

Počet hostů

Pokud jste se pro minimalistický sňatek rozhodli, začněte už při jeho plánování. První věcí, na kterou je vhodné se zaměřit, je počet a složení hostů. Určitě nemusíte zvát na obřad všechny tetičky a strýčky z pátého kolene. Raději vyberte přátele a známé, kteří vás opravdu znají a za jejichž přítomnosti si slavnostní den opravdu užijete. Díky plánování malé svatby se celý proces zvaní hostů a samotné organizace samozřejmě velmi usnadní.

Svatební plánovač
Mějte svatební přípravy pod kontrolou

Plánování svatby není jednoduchá věc. Abychom vám vše co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás podrobný svatební plánovač, ve kterém vás provedeme celými přípravami krok po kroku. S ním vás budou přípravy svatebního dne bavit a budete mít jistotu, že na nic důležitého nezapomenete.

Místo

Proč si na minimalistickou svatbu vybrat nevšední svatební místo? Zámky, hrady a další podobná místa jsou na svatby většinou perfektně připravená. Jejich nevýhodou však je, že často nabízí kompletní balíčky, tudíž nejsou tolik flexibilní. Pokud si naopak vyberete někoho, kdo svatby nepořádá každý týden, je pravděpodobné, že si svatební služby budete moci přizpůsobit více na míru. Mohou být také levnější.

Pěkným příkladem je třeba zrekonstruovaný statek, malý zámeček či kaple, ale také vaše vlastní zahrada nebo louka za chalupou.

místo k oddávání na paloučku
Místem minimalistické svatby může být louka za chalupou...
menší zámek vhodný k minimalistickému obřadu
...nebo malý zámeček, který svatbě dodá romantickou atmosféru.

Minimalistické oblečení a účes

Minimalismus se odráží také na oblečení a stylu přítomných, zejména nevěsty. Její šaty by měly být nenuceně stylové, jednoduché a šik. To znamená, že svatební róba by měla postrádat zbytečné ozdoby a i její střih by měl být spíš jednoduchý a splývavý. Co se týká minimalistických šperků, se svatebními šaty by měly vkusně ladit a nepůsobit přeplácaně. Ideální jsou stříbrné či zlaté náušnice bez výraznějších kamenů a když už, pak nejlépe jen s průhlednými diamanty či zirkony. Střídmost by se samozřejmě měla dotknout také stylu účesu a líčení.

Ženich by se měl při výběru doplňků vyhnout zejména výrazným barvám a vzorům na kravatě, ponožkách a kapesníčku.

Svatební hostina

Svatební hostina je bezesporu jednou z věcí, které na svatbách opravdu milujeme. Bohužel ne každý má stejné chutě. Chápeme, že možná toužíte zapůsobit na hosty nevšedním svatebním menu. Pokud si však chcete ušetřit velké množství zbytků, raději než kaviár a rybí filety zvolte typičtější pokrm, jako například svíčkovou či kuřecí řízky. V případě, že máte mezi přáteli či rodinnými příslušníky vegetariána či vegana, určitě nezapomeňte připravit i bezmasou variantu.

Pokud se rozhodujete mezi typickýmmenu či bufetovým stolem, doporučujeme první variantu, a to z jednoho prostého důvodu. Na bufetových stolech většinou mnoho jídla zbývá a musí se poté vyhodit.

Minimalismus se může dotknout i vašeho svatebního dortu. V současnosti jsou v módě zejména takzvané “nahé” dorty neboli bez polevy. Jejich příprava je mnohem jednodušší, a navíc s ovocem a květinami vypadají naprosto báječně.

svatební drdol s květinami
Minimalistický svatební účes ozvláštněný živými květinami.
ženich si obléká svatební vestu
Ženich by měl dát přednost tlumeným barvám bez výrazných vzorů.

Výzdoba

Jak by měla vypadat minimalistická svatební výzdoba? Nekupujte nadarmo zbytečnosti, které později skončí v odpadu či na půdě. Raději používejte přírodní materiály, nebo zrenovujte staré věci. Ideálním tipem jsou například větve s listy či jehličím, divoké květiny a byliny, ale také tráva, kůra ze stromů či nejrůznější plody.

Svatební dary

Svatební dary jsou nedílnou součástí každého svatebního obřadu. Je však všeobecně známo, že nevkusné umělecké předměty, desítky skleniček či nevhodné bytové doplňky spíše zabírají novomanželům v bytě místo, než aby je využili. Toho je však možné se jednoduše vyvarovat. První variantou je, že hostům řeknete, že dary vůbec nepřijímate. Nebo můžete na své webové stránce o svatbě vytvořit seznam svatebních darů, které uvítáte. A vzhledem k tomu, že jde o minimalistickou svatbu, zahrnout můžete i zero waste produkty, které jsou nejlépe přírodní a vyrobené v České republice.

snubní prstýnky z růžového zlata na podstavci z polínka
Jednoduché zlaté snubní prstýnky jsou pro minimalistickou svatbu ideální.
svatební stoly s prostíráním
Svatební výzdoba s využitím přírodních materiálů působí elegantně.

Další tipy

Minimalismus na svatbě se však může dotknout i dalších oblastí. V dnešní době digitálních technologií například hrozí, že zejména mladší hosté stráví více času dokumentováním na svůj mobilní telefon, než komunikací s ostatními a tancem. Několik dní před samotnou svatbou tedy můžete hosty poprosit, aby během celého dne své mobilní telefony, fotoaparáty a kamery uklidili a věnovali se pouze sobě navzájem. Zároveň je ujistěte, že profesionální fotograf a kameraman se o krásný záznam svatebního dne postarají a všichni budou mít dostatek vzpomínek.

Jak už bylo výše naznačeno, digitální technologie můžete použít i ku prospěchu svatby. Kromě seznamu darů lze totiž na internetu vytvořit a následně rozeslat pozvánky na svatbu v digitální formě. Na web můžete také umístit všechny důležité informace ohledně místa svatby, harmonogramu, požadovaného dress codu a dalších nezbytností.

sklenice, kam svatebčané hází rady do manželství napsané na papírku
Rady do manželství od hostů jsou krásnou vzpomínkou na váš svatební den.
fotokoutek s návodem pro focení
Fotokoutek s polaroidovým fotoaparátem zajistí zábavu pro všechny pozvané.

Na závěr asi není nutné připomínat, že minimalistická svatba může být pouze začátkem. Nastavte si život tak, aby v něm bylo co nejvíce lidí, pocitů a zážitků, které milujete a o to méně věcí. Koneckonců, už nyní je vědecky dokázáno, že lidé, kteří méně vlastní, jsou v životě šťastnější.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky