Kde a jak požádat o ruku?

Milí muži, pokud jste se rozhodl pro sňatek se svou milovanou, asi už přemýšlíte, jak se vyslovit. Pro oba z vás bude žádost o ruku jistě nezapomenutelným dnem. Proto je důležité pečlivě zvážit, jak a za jakých okolností před ženu pokleknout. V následujícím článku jsme pro vás připravili tipy, jak zvolit správné místo a čas, čeho se určitě vyvarovat, ale třeba i kam před oním dnem D ukrýt prsten. Nebude chybět ani inspirace a tipy na originální žádost o ruku.

Kdy a kde žádat o ruku

Jak už to v životě bývá, nic není dobré uspěchat. A o vymýšlení způsobu žádosti o ruku to platí dvojnásob. Místo i čas vybírejte pečlivě, s ohledem na zájmy a oblíbená místa budoucí nevěsty. Variant, podle čeho volit, máte hned několik. Tou první a patrně nejklasičtější je večeře při svíčkách ve vaší oblíbené restauraci, kterou rozhodně nic nezkazíte. Toto prostředí sice neposkytuje příliš soukromí, ale vytváří romantickou atmosféru. Žádost navíc nebude závislá na počasí. Pro milovníky klasiky tedy může být ideální volbou.

Pokud však chcete zásnuby pojmout méně tradičně, zkuste originální žádost o ruku. Co třeba pokleknout na místě vašeho prvního setkání, nebo tam, kde jste si dali první polibek? Tomu se říká romantika. Zvolit však můžete i zcela nové místo. Pokud má například vaše přítelkyně ráda výhledy, pod milou záminkou nedělního výletu ji vezměte na nejbližší kopec, a tam se během pikniku v trávě vyslovte. Další možností jsou pak zásnuby na koncertě, během adrenalinového sportu či na dovolené v zahraničí. Právě poslední zmiňovaná varianta dává možnost vybrat zcela unikátní místo. Navíc i během české pošmourné zimy můžete zažít romantické zásnuby při západu slunce a za šumění mořských vln.

Foto prstenu na prstu snoubenky u moře
Zásnuby na dovolené v zahraničí bývají nezapomenutelným zážitkem.
Foto zásnub s prstenem a pugétem růží
Darovat pugét růží spolu se zásnubním prstenem je skutečně romantické gesto

Způsoby žádosti o ruku

Pokud jste výběr místa i času zvládli, nyní nastává zapeklitější fáze. Připravit originální způsob, jak o ruku požádat. V dnešní době se kromě klasického pokleknutí a vyznání lásky objevuje tolik možností, že jistě mezi nimi najdete tu pravou. Už samotný fakt, že si s přípravou dáte větší práci, bude svědčit o tom, jak moc vám na partnerce záleží. Níže uvádíme několik tipů.

Domácí mazlíček

Kdo by odolal roztomilosti našich pejsků a kočiček? Při žádosti o ruku si vezměte na pomoc svého či vypůjčeného domácího mazlíčka a nechte ho donést vyznání lásky až do rukou své milované. Uvidíte, že upřímností a nevinností žádosti bude nadšena.

Fotokabinka

Další originální způsob, jak požádat o ruku, je přímo ve fotokabince. Není to možná zrovna nejromantičtější místo, ale budete mít alespoň jistotu, že emoce radosti a štěstí vás obou budou už navždy zachyceny. Stačí jen vyndat prstýnek z kapsy ve chvíli, kdy začne pořizování série fotek…

Lov pokladů

Proměňte žádost o ruku v dobrodružnou honbu za pokladem. Trasu můžete vyznačit v okolí svého domu, ale i na zahraniční dovolené. Například za pomoci partnerčiných oblíbených květin.

Krabice vzpomínek

Vyberte nejlepší společné fotografie a vyskládejte je do ozdobné krabičky. Za každý obrázek vložte krátký vzkaz a navoďte nostalgickou atmosféru. Pak už jen věřte, že další společnou vzpomínkou bude fotografie z vaší svatby.

Žádost v podobě textu

Pokud vaše partnerka ráda čte a vy máte na psaní talent, pak se vám naskýtá další možnost romantické žádosti o ruku. Složte báseň, či napište krátký text, který zakončíte otázkou s žádostí o ruku. Než se vaše partnerka dostane na konec dílka, bude se vám patrně tajit dech, ale její rozzářený obličej pak bude jistě stát za to.

Na letišti

Pokud jeden z vás často cestuje, skvělou příležitostí je žádost o ruku na letišti. Až se bude příště vaše partnerka vracet k vám domů, čekejte na ni v letištní hale s cedulí „paní…” a doplňte své příjmení.

Romantické video

Překvapte svou drahou polovičku krátkým filmem sestříhaným z vašich společných fotografií a videí. Na jeho konec pak natočte sám sebe a na kameru vyslovte svou žádost. Bude mít i tahle série šťastný konec? Určitě!

Žádost o ruku za soumraku
Připravte se, budete se cítit jistější
alt obrázku 2
Výběr zásnubního prstenu můžete konzultovat i s jeho nastávající nositelkou

Jak správné žádat o ruku?

Je samozřejmé, že než se vyslovíte, jste nervózní a nevíte, jak to provést tím “správným” způsobem. Není se čemu divit. Vždyť zásnuby jsou opravdu důležitý životní mezník. Proto než pokleknete, přečtěte si, jak se vhodně připravit a čeho se naopak vyvarovat.

Nezapomeňte:

  • Promluvte si předem - Pokud se chcete vyhnout nepříjemnému překvapení, měl byste si s partnerkou o svatbě předem promluvit. Ujistěte se, že sňatek je tím, po čem oba toužíte a shodnete se i v dalších důležitých věcech, které s ním souvisí. Například v otázce bydlení či pořizování dětí. Tato velká otázka by totiž rozhodně neměla přijít jako blesk z čistého nebe.

  • Připravte překvapení - Přestože o svatbě s partnerkou předem promluvíte, samotná nabídka k sňatku by měla být překvapením, které ve vás obou zanechá nezapomenutelnou vzpomínku.

  • Dobře ukryjte prsten - Zásnubní prsten je důležité vybírat opravdu pečlivě a na nic důležitého nezapomenout. Když už ale v ruce třímáte onen jedinečný kousek, asi byste nebyl moc rád, kdyby jej partnerka objevila příliš brzy. Proto prsten nezapomeňte dobře schovat. Kam? Můžete ho například uložit do skříně, kam dáváte oblečení na další sezónu, nebo ho položit do šuplíku, který slouží pouze vám. A pokud se i přesto bojíte odhalení, poproste blízkého přítele, třeba budoucího svědka, ať zatím klenot schová u sebe doma.

  • Připravte se - „Vezmeš si mě?” Tato jednoduchá, avšak důležitá otázka, často mužům bere dech. Proto praktikujte. Možná to zní hloupě, ale zkuste si tato slova několikrát říci sám pro sebe a nahlas. Můžete si také předem připravit, čím otázku doplníte, abyste během vyjádření zněl co nejvíc přirozeně a sebevědomě.

  • Poraďte se ohledně výběru zásnubního prstenu - Některé budoucí nevěsty si přejí být u toho, až budete zásnubní prstýnek vybírat. A oprávněně. Tento klenot je velkou investicí, proto je určitě vhodné, aby se k jeho designu vyjádřila i nastávající nositelka.

Jak vybrat místo a způsob žádosti o ruku
Jak vybrat místo a způsob žádosti o ruku

Toto raději nedělejte:

  • Raději o samotě než na veřejnosti či v kruhu rodinném - Jistě toužíte po velkolepé žádosti. Každopádně pamatujte, že zásnuby jsou velmi osobní a intimní záležitost a mnoho žen dává přednost sdílet tento magický moment pouze s vámi. Koneckonců budete mít zbytek života na to, abyste všem svým známým a přátelům o tomto významném dni vyprávěli.

  • Nedávejte prsten do jídla - Možná chcete udělat dojem při romantické večeři. Avšak pamatujte, že tento nápad už byl k vidění v tolika seriálech a filmech, že je nyní trochu kýčovitý. Navíc jistě nechcete riskovat, že partnerka prstýnek nedopatřením spolkne.

  • Nežádejte během sportovních utkání - Samozřejmě záleží na preferencích budoucí nevěsty. Avšak všeobecně nejsou sportovní zápasy tím nejlepším místem pro žádost o ruku. Jsou hlasité, zmatené a není zde možnost pro navození romantické a intimní atmosféry. Tu si přitom zásnuby jistě zaslouží.

  • Ne s prázdnýma rukama - Romantická žádost o ruku bez prstenu je jako Vánoce bez stromku. Zásnubní prsten je s žádostí o ruku neodlučitelně spjat a má svou důležitou symboliku. Nikdy proto nežádejte s prázdnýma rukama. Partnerka by si mohla celou věc špatně vyložit a nabýt dojmu, že si jí dostatečně nevážíte.

  • Ne moc brzy - Někdy se stane, že vás láska na začátku vztahu doslova zaplaví, tudíž je pak těžké nejednat zbrkle. Než však pokleknete, ujistěte se, že se s partnerkou opravdu dobře znáte a chcete spolu strávit zbytek života. Čekání na to, až bude vztah stabilizovaný, jen posílí váš budoucí manželský život.

  • Nečekejte, že řekne „ano” okamžitě - Vyznání lásky a žádost o ruku je velká věc a ne vždy může být partnerka na změnu života připravená. Pokud tedy vaše láska odpoví jen „možná”, nesmutněte a dejte jí čas.

Na závěr bychom vám rádi připomněli, že pokud se nebudete vyslovovat přímo ve fotokabince, je skvělé mít při ruce také fotoaparát a zachytit okamžiky štěstí s partnerkou. Pořízené fotky či video se jistě bude hodit nejen na nastávající svatbě, ale také jako památka pro vaše děti a třeba i vnoučata.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky