Čeho se vyvarovat při žádosti o ruku: 13 tipů, co nedělat

Jste zamilovaný, vznášíte se na růžovém obláčku štěstí a radosti. Potkal jste ženu, vedle níž si dokážete sám sebe představit i za 50 let. Říkáte si, že je to ta pravá, že nastal čas, kdy se vyslovit. Sbíráte odvahu, sháníte zásnubní prstýnek a přemýšlíte nad místem, kde by se vše mělo odehrát, a nad způsobem, jak to provedete. Chcete své vyvolené připravit nezapomenutelný zážitek. Rady hledáte na internetu i u přátel a přemýšlíte, čím se necháte inspirovat.

Začněme tím, že vy svoji budoucí ženu znáte nejlépe. Proto vy sám dokážete více než skvěle odhadnout, co by ji potěšilo a co by ji naopak odradilo, u čeho by se mohla cítit divně či nepříjemně. Jistě chápete, že každá žena je unikát – jedinečná kombinace charakterových vlastností, pohledu na svět a názorů, kvůli čemuž ji milujete. Právě proto nelze přijít s univerzálním návodem, co je správné a co je špatné. Zajisté si uvědomujete, že to, nad čím se dojme vaše přítelkyně, to jiné dámě může připadat zcela neskutečné a mimo mísu. Zaměřte se proto na svoji lepší polovičku a věřte si, že ji znáte natolik dobře, abyste odhadl její reakci na vámi připravenou a naplánovanou žádost o ruku.

Ženská část Eppi týmu se sešla, aby se s vámi podělila o svůj pohled na to, co by ji při žádosti o ruku rozhodně odradilo. Z naší diskuze u kávy vyplynulo několik základních bodů, u nichž jsme se všechny shodly, že tak si správné vyznání lásky opravdu nepředstavujeme. Určitě si nenechte uniknout unikátní vhled do ženské duše a čtěte dále.

Nevhodná chvíle

  • Nežádat o svátcích a narozeninách. Vymýšlíte, jaký den by se k prvnímu kroku do společné budoucnosti hodil? Říkáte si, že to musí být datum, které si budete dobře pamatovat, abyste následně nezapomínal na jedno z nejvýznamnějších výročí? Připadá vám, že Vánoce nebo její narozeniny budou trefou do černého? Pak utlumte svoje nadšení, protože dny, během nichž předáváte dárky tak jako tak, mohou ve vaší budoucí snoubence vyvolat zklamání. Jistě chápete, že vaše výjimečná žena si zaslouží svůj vlastní výjimečný den v kalendáři, o který se nebude muset dělit třeba ani s narozením Ježíše Krista.
  • Nežádat o výročí. Přijde vám, že byste se měl vyslovit při 5. výročí vašeho prvního rande? Polibku? Setkání? Společné dovolené? Věřte, že jedna žena vnímá žádost o ruku při takovéto příležitosti jako velice romantické a milé gesto, kdežto druhá si připadá odbytě a obyčejně. Pamatujte, že tady hodně záleží na tom, jak moc svoji drahou polovičku znáte a jak spolu dokážete komunikovat.
  • Neprozradit překvapení. Žádost o ruku by měla být překvapením. Každá žena v koutku duše sní o tom, jak ji její princ na bílém koni vezme za ruku, poklekne před ní a vyzná se jí ze své nehynoucí lásky a touhy strávit s ní zbytek života. Jestliže budete téma zásnub probírat s přáteli či rodinou, ujistěte se, že nikomu ani slůvkem neuklouzne, k čemu se chystáte. Nezapomeňte, že pokud se o svatbě a společné budoucnosti už nějakou dobu bavíte, že zásnuby o výročí vašeho vztahu by vaši dívku nemusely zas až překvapit. Pečlivě tedy zvažte, jak překvapení nadávkovat a jak k celé žádosti přistupovat právě z tohoto hlediska.
  • Nežádat při nemoci a únavě. Celé týdny pilujete svoje vyznání, máte doma všechno připravené, jen jen pokleknout a otevřít krabičku se zásnubním prstýnkem, ale vaše milá se z práce vrátí otrávená, unavená a ve špatné náladě? Nechte kroužek v kapse a nabídněte jí masáž nohou či dobrou večeři. Vašemu vztahu prospějete mnohem více, protože v takovouto chvíli jí žádostí o ruku vrásky na tváři nevyhladíte. A i když si před oddávajícím slibujete, že si budete stát po boku „v nemoci i ve zdraví“, tak žádná žena se netouží zasnoubit, když se v horečkách či s napuchlým červeným nosem plouží po bytě. Počkejte si na moment, kdy se vaše přítelkyně bude cítit příjemně a krásně. Na památečních fotografiích bude chtít vypadat upraveně a dokonale.
  • Nežádat po příliš krátké známosti. Poznali jste se před dvěma týdny a je to láska na první pohled. Okamžitě víte, že ona je ta pravá a že na žádnou jinou už nikdy nepohlédnete. Ihned vybíráte prsten a jste připraven zajet za jejími rodiči poprosit o požehnání. Nemyslíte si, že je to poněkud hrr a že by to vaši vyvolenou mohlo trochu vyděsit? Dopřejte si pár měsíců na to, abyste se lépe poznali a zjistili, jestli se k sobě opravdu hodíte. Svěřte se navzájem se svými plány ohledně kariéry, dětí, poodhalte si minulost a svoje stravovací i uklízecí návyky. Ujistěte se, že oba chcete totéž.
  • Nežádat kvůli záchraně vztahu. Cítíte, že váš vztah už není tak úžasný a perfektní? Obáváte se, že se vaše společné štěstí chýlí mílovými kroky ke konci? Chcete vaši lásku za každou cenu zachránit? A myslíte si, že žádost o ruku je všemocná? Pak jste na omylu a viděl jste příliš mnoho romantických komedií. Nefunkční vztah zásnuby určitě nezachrání.

Nevhodné místo

  • Nežádat na veřejnosti. Popřemýšlejte, jestli je vaše drahá introvertní nebo extrovertní. V prvním případě by ji vaše vystoupení uprostřed náměstí s kytarou a písní, kterou jste pro ni složil, nemuselo ani trochu nadchnout, v druhém případě by vás milovala ještě víc. Pro spoustu žen ale žádost o ruku znamená velice intimní a dojemnou chvilku, kterou si přejí užít v soukromí a ne všem na očích.
  • Nežádat na příliš obyčejném místě. Jestliže víte, že veřejné prostranství bude jen příjemným podkresem pro vaše vyznání, jděte do toho. Zkuste se zeptat, jestli by si vás nevzala, na oblíbeném festivalu či v atmosférické restauraci. Věřte, že náhlé prozření na týdenním nákupu mezi regály s tuňákem a těstovinami, vaší přítelkyni přivodí opravdu originální zážitek, otázkou však zůstává, nakolik žádaný. Podobně si valná většina žen pod pojmem elegantní restaurace nepředstavuje místní třetí cenovou a za slavnostní pokrm jistě žádná nepovažuje smažák a odstátou desítku. I když ve vaší vyvolené dříme dobrodružný duch a je to holka do nepohody, tu trošku romantiky jí dopřejte.
  • Nežádat s rodiči za zády. Napadlo vás vyslovit se na rodinném setkání? Nebo přede všemi společnými kamarády a známými? Nedělejte to, pokud si nejste 100% jistý, že by si to vaše milá přála. Žádost pod ostřížími zraky vašich nejbližších a pod drobnohledem maminek, které se při představě svatby tetelí blahem, může stresovat a tlačit vás oba do něčeho, co vlastně nechcete.

Nevhodný způsob

  • Neukrývat prsten v jídle nebo pití. Líbil se vám film, ve kterém hrdina upustil zásnubní prstýnek do sklenky šampaňského a hrdince za potlesku osazenstva celé restaurace roztálo a zaplesalo srdce? Uvažujete o podobném postupu? Zkuste si to ještě rozmyslet. Určitě nebudete chtít jet na pohotovost, až vaše přítelkyně prsten spolkne nebo až si ulomí korunku na zubu, protože si v dortíku nevšimla blyštivého diamantu. Návštěva dentisty či lékaře dokáže romantickou chvilku spolehlivě zabít. Podobné eskapády navíc nesvědčí ani prstenu a žádná žena si na prst nebude chtít navlékat umatlaný nebo mokrý šperk, protože do čista se vám prstýnek vypulírovat nikdy rychle nepodaří.
  • Nekopírovat nápady společných přátel. Váš nejlepší kamarád už má žádost o ruku za sebou a jeho přítelkyně byla bezmezně nadšená? Povídal jste si o tom se svou skorosnoubenkou a ona ocenila jeho nápad a důvtip. Říkáte si, že když se jí to tak líbilo, že pro ni uděláte totéž? Pamatujte, že okopírováním postupu a vynecháním vlastní iniciativy nezazáříte. Zkuste použít vlastní hlavu a kamaráda případně pouze požádejte o pomoc při dolaďování detailů. Pokud vás nenapadá nic dechberoucího a originálního, nepohrdejte klasikou. Rozhodně potěší víc než okouknutá kopie.
  • Nežádat přes sociální média a jiné moderní technologie. Žijete hektický život v moderním světě a komunikujete především prostřednictvím sociálních sítí a nových médií? Přijde vám cool poslat žádost o ruku textovkou nebo e-mailem? Vyslovit se na Twitteru nebo Facebooku? Pokud oba nejste asociální programátoři, kteří od monitoru počítače téměř nezvednou zraky, zkuste si raději vyšetřit chvíli a svůj návrh na společnou cestu budoucností přednést osobně z očí do očí. Ukažte, že si své přítelkyně opravdu vážíte.
  • Nežádat opilý. Jestliže si potřebujete dodat odvahy, raději si toho druhého panáka dvakrát rozmyslete. Vaše drahá spíš pochopí, že se vám nervozitou třese hlas a trochu se zakoktáváte, než když budete mít problém udržet na jednom koleni rovnováhu a zároveň vylovit krabičku s prstýnkem z kapsy. Alkohol není v takovýchto chvílích ten nejlepší rádce ani pomocník.
  • Nežádat nepřipraveně a bez rozmyslu. Myslíte si, že požádat o ruku je brnkačka? Že když to zvládl sousedovic Pepík, tak vy nemůžete nic zkazit? Jste příliš zaneprázdněný, abyste vymýšlel něco speciálního a abyste nějak řešil prsten? Ne každá žena ocení improvizovanou žádost s kroužkem od klíčů nebo slib, že se po zásnubním prstýnku podíváte spolu, až bude trochu čas. Ženy touží být hýčkány a přejí si pozornost a zájem, které můžete projevit právě nachystaným vyznáním lásky. Nepodceňujte tento významný okamžik vašich životů a věnujte mu víc než jen pár minut.

Snad jste si užil pohled do ženské duše Eppi, kde se každý den zabýváme tvorbou a rozesíláním zásnubních prstýnků, kde pomáháme mužům překvapit jejich milované a připravit jedinečný okamžik jejich životů. Při plánování vlastních zásnub myslete na to, že to vy se budete ženit a že to vy znáte svoji budoucí nevěstu nejlépe. A proto dokážete odhadnout, co dělat a nedělat při žádosti o ruku.

Autor: Eva Z.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky