Jak snadno vytvořit svatební oznámení a co by na něm nemělo chybět

Červen, léto v plném proudu, jedna svatba za druhou... Také máte stejně jako já přeplněný Instagram zamilovanými fotografiemi, na kterých kráčejí bíle oděné krásky s květinou v ruce a svým milovaným po boku vstříc společné budoucnosti? Pokud podobnou událost sami plánujete, pak se vám jistě bude hodit několik rad, triků a tipů, jak si svatbu zařídit. A kde jinde začít než u svatebního oznámení? Vyzpovídala jsem pro tuto příležitost naši kolegyni Míšu, jejíž svatební přípravy jsou momentálně v plném proudu!

Svatební oznámení bylo jednou z prvních věcí, kterou jsme začali řešit. Termín jsme chtěli ohlásit dostatečně dopředu, abychom měli jistotu, že si každý udělá čas a na naši svatbu dorazí.

Design pozvánky

Vzhledem k tomu, že jsem chtěla něco originálního, rozhodla jsem se pro ručně tvořenou pozvánku. Pokud váháte, zda máte na podobnou věc dostatečně kreativní duši, nezoufejte. Na internetu najdete mnoho šikovných designérů a ilustrátorů, kteří se návrhy pozvánek živí. Stačí jim nastínit vaši představu a voilà – originální kousek je na světě!

Jestli si ale vše chcete vyřešit sami z pohodlí svého domova, funguje dnes plno šikovných online tiskáren (například optimalprint), kde si vyberete šablonu, písmo a vytvoříte si svoji pozvánku jednoduše online. Na stránku můžete nahrát i vlastní design, celý postup je úplně jednoduchý.

Když jsem pozvánku začala tvořit, měla jsem již v hlavě vymyšlený její koncept. Věděla jsem, že ji chci sladit s tématem svatby a vybranými svatebními barvami. V mém případě se bude jednat o jednoduchou svatbu o 60 lidech, které bude vládnout bílá barva, spousta zeleně a dřevěných dekorací.

Abych si přípravu pozvánky co nejvíce ulehčila, využila jsem pro její navržení iPad společně s Apple Pencil. Vše jsem tak měla rovnou v elektronické podobě a návrh mohla hned zaslat do tiskárny.

Svatení plánovač
Mějte svatební přípravy pod kontrolou

Plánování svatby není jednoduchá věc. Abychom vám vše co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás podrobný svatební plánovač, ve kterém vás provedeme celými přípravami krok po kroku. S ním vás budou přípravy svatebního dne bavit a budete mít jistotu, že na nic důležitého nezapomenete.

Co na oznámení nesmí chybět?

Dalším krokem je zmínit na pozvánce všechny podstatné detaily. Na úvod nezapomeňte samozřejmě na jména obou snoubenců (a protože se jedná o soukromou událost, akademické tituly můžete vynechat) a datum svatby. Pozvánku ještě můžete doplnit krátkým textem či mottem souznícím s oběma budoucími novomanžely.

Místo a čas konání svatebního obřadu

Mezi další informace, které by na pozvánce neměly chybět, patří název místa, adresa a čas konání obřadu.

Před svatbou je také dobré si určit, kde chcete, aby se vaši svatebčané sešli. Někdy se sraz pořádá přímo v místě konání obřadu, někdy se sjíždí auto u domu nevěsty či ženicha. Po určení místa srazu je dobré vše časově naplánovat. Pokud jste si jistí, že jsou vaši nejbližší dochvilní, bude pravděpodobně stačit zmínit pouze čas obřadu. My jsme si však vše pojistili a hosty požádali, aby dorazili už půl hodiny předem.

Pozvánka ke svatebnímu stolu

Tento bod se týká spíše snoubenců, kteří plánují mít na své svatbě větší počet hostů. My jsme připravovali pozvánku ve 2 verzích, jelikož jsme se rozhodli vychutnat si oběd pouze s nejbližší rodinou. Kamarády jsme pozvali až na společný odpolední raut a party.

Jaké informace lze na pozvánku doplnit?

Dresscode

Častým dotazem všech hostů, kteří obdrží vyšperkovanou pozvánku na svatbu, bývá: „Co si mám vzít na sebe? Máte nějaký dresscode?“

My jsme se s přítelem dohodli, že dresscode pojmeme stylem „business casual“, jelikož jsme se rozhodli pro low cost svatbu. Pokud však máte k oblečení hostů nějaké speciální přání, neváhejte ho s nimi sdílet už v oznámení. Budou tak mít dostatek času si vybraný outfit připravit.

Jídlo & pití

V dnešní době je dobré myslet i na ty ze svatebčanů, kteří mají intoleranci mléka, mouky či jiné potraviny. Dle toho je vhodné připravit raut tak, aby měl každý na výběr. Pokud tomu tak nebude, bylo by dobré vybraným jedincům dopředu oznámit, co se bude podávat, aby byli připraveni i na tuto variantu. My se snažili vyjít vstříc všem – všežravcům i vybíravcům.

Pravděpodobně ne všichni vaši svatební hosté budou pocházet z okolí místa konání svatby. V takovém případě je dobré myslet na to, aby všichni pozvaní měli kde přespat. Je jasné, že o přespání nebude mít zájem každý, je proto dobré domluvit se s každým z nich individuálně a vše s předstihem zařídit.

Způsob přepravy

Další otázkou zůstává přeprava hostů. Máte pro své svatebčany přepravu zajištěnou, nebo se mají dopravit vlastními prostředky? V našem případě vlastní většina hostů auto, proto jsme si mohli dovolit domluvit se s nimi na vlastní dopravě. Informaci jsme tak na pozvánku explicitně neuváděli. (Pro jistotu jsme si však sepsali čísla taxikářů a zjistili jízdní řád místní hromadné dopravy.)

Dary

A co svatební dary? Pro všechny budoucí manžele je samozřejmě největším darem, když dorazí všichni zvaní hosté. Pokud jste však nad hmotnými dárky přemýšleli dopředu, neváhejte seznam vhodných tipů připsat k pozvánce. Budoucí hosty, kteří by si lámali hlavu nad tím, co vám pořídit, takový seznam jistě potěší.

Na dnešních svatbách je však běžné říct si o peněžní dary, které vám investici do svatby alespoň částečně vrátí, nebo ji dokonce celou zaplatí.

TIP! Jestliže vaše svatba bude mezinárodní, nezapomeňte pozvánky přeložit do potřebných jazyků!

Něco vám tam stále chybí?

Jestli máte stejně jako já pocit, že by vaši hosté měli dostat více informací, ale trápí vás, že se na svatební pozvánku všechno nevejde nebo to zkrátka ještě stále nemáte naplánované, prozradím vám elegantní řešení.

Pro tento účel jsme si se snoubencem vytvořili samostatnou webovou stránku, kde už podrobněji popisujeme jednotlivé body dne, aby každý věděl, na co a kdy se připravit. Snazší variantou je potom dopis, ještě lépe e-mail.

Odpovědní kartička neboli RSVP

Pokud nechcete až do konání samotné svatby být na trní a dumat nad tím, kolik hostů přece jen nakonec dorazí, existuje spousta možností, jak tuto informaci získat. Pro mě se tou nejšikovnější zdála odpovědní kartička, kterou jsme do obálky ke svatebnímu oznámení přiložili. Stačí na ni přidat dvě volná políčka, do kterých pozvaní mohou zaškrtnout, zda se zúčastní, či nikoliv. Nezapomeňte na kartičku připsat datum, do kdy je nutné zaslat ji zpět. Další variantou pak může být žádost o zaslání smsky.

Svatební oznámení je vlastně jedna z nejdůležitějších předsvatebních úloh. Pokud ho připravíte správně, usnadní vám to komunikaci s hosty. Máte-li možnost, doporučujeme všem pozvánky předat osobně a rozeslat jen ty, kde není osobní setkání zrovna možné. Je totiž krásné se se všemi sejít a znovu a znovu s každým prožívat ten moment, kdy oznámení rozbalí…“

A jak jste chystali či chystáte své svatební oznámení vy?

Autor: Verča

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky