Co dělat na Valentýna v páru, s rodinou anebo sám

Není snad kontroverznějšího svátku, než je oslava sv. Valentýna, který pravidelně připadá na 14. únor. V předvalentýnském období se pravidelně vytvoří dva tábory zastánců a haterů, jejichž názory jsou polarizované jako černá a bílá. Přitom je naprosto zbytečné vytvářet kontroverzi na účet dnu, který má být oslavou lásky, zamilovanosti, pevných vztahů, a to nejen mezi páry, ale i mezi přáteli, rodinou nebo vztahem k sobě samým.

A kde se vlastně vzal pojem sv. Valentýn? Této legendě jsme se podrobně věnovali v našem článku na stránkách Eppi nápovědy. Určitě bychom ale měli v krátkosti připomenout, že nejčastější příběh vypráví o Valentýnovi, což byl kněz sloužící v Římě ve 3. století našeho letopočtu. V této době byl u moci císař Klaudius II., který zastával názor, že ze svobodných mužů jsou lepší vojáci, neboť nejsou citově zatěžkáni „břemeny“ lásky nebo rodinnými závazky. Císař tehdy vydal zákaz oddávání mladých mužů. Valentýn se tomuto zákazu postavil čelem a v utajení oddával mladé páry i nadále. Netrvalo to dlouho a kněz byl pochopitelně odhalen. A co to znamenalo v tehdejších dobách? Jediné – trest smrti. Valentýn je tedy typickým archetypem, kde láska a dobro bojovalo s nenávistí a zlem. Není divu, že se po své smrti stal nejpopulárnějším svatým po celé Anglii i Francii.

Minulý rok jsme pro vás připravili článek, jak Valentýn oslavit podle toho, v jaké fázi vztahu jste. Tentokrát bychom se rádi podívali na téma, jak oslavit Valentýna, pokud jste v páru, máte rodinu, anebo pokud jste single.

Jste v páru

Ano, moc dobře to víme a slýcháváme to často. Projevovat si vzájemnou lásku by měli všichni nejlépe každý den, nejen na Valentýna. A pevně věříme, že v mnohých párech to takto funguje.

Pro ty z vás, kteří se nebrání oslavám Valentýna, máme pár tipů, jak si tedy tento den zpříjemnit a zažít běžný den trochu jinak.

Pokud to vezmeme od rána, začněte hned u snídaně. Kdy jindy si ji připravit do postele a posnídat tak v naprostém pohodlí? U stolu přeci snídáte každý den, není-liž pravda? Stačí být jen opatrnější a nevylít si kávu nebo čaj do peřin.

Valentýn si každý spojuje se symbolem srdce. Jak moc si ale uvědomujete, že srdíčka nezdobí jen zamilované pohlednice a výlohy obchodů? Srdce je nezbytnou součástí našeho těla, proto byste jej tento den měli rozpumpovat, abyste ho opravdu cítili. Co si takhle po snídani pustit vaše oblíbené písničky, které jste neposlouchali věky věků, a zatancovat si v pokoji? Nejen, že si nostalgicky zavzpomínáte, ale ještě se u toho vydovádíte a rozpumpujete hormony štěstí skrze vaše všechny buňky v těle. A pokud se na to necítíte hned po ránu, zajděte si protancovat střevíce večer. Určitě se ve vaší blízkosti bude konat ne jedna valentýnská party

A jak strávit celý den? Jeďte na výlet na slepo! Vezměte si před sebe mapu, vymezte si, do kolika kilometrů jste schopni vycestovat, zavřete oči a společně zabodněte vaše prsty do mapy. Možná budete překvapení, kam vás nohy/auto/vlak/autobus zanesou a jaké zajímavosti uvidíte. Určitě to bude místo, kterému byste běžně nedali šanci. Na výletě můžete narazit na přírodní krásy, na zajímavé restaurace, historické památky anebo na nové lidi. Můžete se tedy otevřít všemu a všechno pro vás bude jiné.

Pokud nejste zastánci spontánních akcí, udělejte si procházku nebo výlet na místo, kde jste se poznali nebo které máte spojené se začátkem vašeho vztahu. Možná budete překvapení, když si zavzpomínáte, jak to tenkrát bylo a jak jste první momenty zamilovanosti každý vnímal rozdílně. Anebo stejně? Nechte se překvapit!

Jste kulturní nadšenci? Vyrazte do galerie nebo muzea, jděte do kina – na slepo anebo se společně zapište na nějaký kurz. Nepřemýšleli jste, že byste začali společně tancovat? Vždycky vás lákaly společenské tance, ale nikdy jste se neodhodlali zapsat se? Splňte si vaše společné přání na Valentýna.

Pokud dáváte přednost spíše sportovním aktivitám než kulturním, v tento den máte jedinečnou příležitost – zkusit jiný sport! Třeba vás spojí další nový koníček.

Přemýšlíte, jestli večer vyrazit na romantickou večeři anebo si společně uvařit? Záleží na vás. Obě varianty mají něco do sebe. Vybírejte podle toho, co se vymyká vašim běžným stereotypům. Určitě se ale nebojte zkusit opět něco nového. Může to být jiný druh kuchyně nebo restaurace, jiné ingredience. Nebo restaurace v jiné čtvrti či v jiném městě. Čím větší porci nových věcí zažijete, tím více si je zapamatujete a o to méně je zapomenete. Funguje to na 100 %, to vám garantujeme.

Každou dámu potěší i krásný šperk

Pokud se vám tento den nepodaří strávit společně, zkuste si pro sebe navzájem připravit malé radosti, ať na sebe po celý den myslíte co nejvíce. Můžete svojí drahé polovičce vložit nějaký milý vzkaz do peněženky, kabelky nebo batohu. Anebo můžete vzkaz připravit s předstihem - např. na zrcadlo v koupelně anebo do kuchyně, až si váš milý nebo milá bude ráno připravovat snídani. Další milý akt je připravit tomu druhému svačinku do práce, kam můžete rovněž připojit vzkaz. Pokud si potrpíte na překvapení, můžete vaší partnerce objednat květiny do práce, anebo vašemu partnerovi můžete poslat expres kurýrem lístky na večerní zápas oblíbeného klubu, vstupenky na koncert anebo do kina. Zkrátka podle toho, co máte rádi. Uvidíte, jak tomu druhému vykouzlíte úsměv na tváři.

  • Zlatý prsten s turmalínem, akvamarínem a tanzanitem Dania
    Zlatý prsten s turmalínem, akvamarínem a tanzanitem Dania
  • Zásnubní prsten s diamanty Kristia
    Zásnubní prsten s diamanty Kristia
  • Zásnubní prsten s 0.44ct IGI certifikovaným žlutým lab-grown diamantem Ernes
    Zásnubní prsten s 0.44ct IGI certifikovaným žlutým lab-grown diamantem Ernes
  • Prsten se salt and pepper diamantem a diamanty Korey
    Prsten se salt and pepper diamantem a diamanty Korey
  • Zlatý prsten se žlutým emerald salt and pepper diamantem Olson
    Zlatý prsten se žlutým emerald salt and pepper diamantem Olson

Máte už rodinku

Tento den je ideální, abyste malému dítku ukázali, co všechno láska může znamenat a proč je tak důležitá. Děti milují, když se mohou kreativně vyřádit, proto bude nejlepší, když jim připravíte den plný kreativních činností.

Můžete začít už od rána, kdy si připravíte bohatší snídani než obvykle. Schválně, kdy jste naposledy připravovali palačinky nebo lívance? Tyto laskominy nejsou vůbec těžké na přípravu a jsou poměrně i rychle na stole. Na Valentýna si je můžete vyříznout do tvaru srdíček anebo si pro ně pořídit speciální tvořítka, abyste měli srdíčkové kreace co nejpohodlnější. Pak už je stačí zdobit ovocem, marmeládou, medem, tvarohem, zkrátka čímkoliv, co máte na palačinkách rádi. =) A kdo není na sladké, ten může jít i do slané varianty se sýrem, zeleninou, šunkou atd. Ale předpokládáme, že děti dají zelenou sladkému.

Další super aktivitou, na které se může “vyblbnout” celá rodinka, je společné malování za pomoci otisků vašich rukou a chodidel. Uvidíte, kolik srandy si společně užijete!

Připravte si barvy – nejlépe červenou, růžovou, oranžovou, ale fantazii se meze nekladou. Poté mějte nachystané větší formáty papírů, a pak už si jen stačí natřít ruce, chodidla nebo jen palce požadovanou barvou a na papír společně napsat slova typu láska, domov, rodina, vaše jména, anebo zkrátka vytvořit cokoliv, co budete chtít. Důležité je společně se prostřídat, ať jste součástí vašeho domácího uměleckého díla opravdu všichni. Jakmile vám obrázky zaschnou, můžete si s nimi vyzdobit místa, kterým vdechnete kousek radosti a otisk sebe v jednom.

Další kreativní činností, která nevyžaduje velké výtvarné schopnosti je razítkování za pomoci přírodních materiálů. Ideální je použít to, co právě doma máte. Takové brambory jsou na razítka jako dělané! Ale přemýšleli jste někdy, jak by vypadal obtisklý řapíkatý celer anebo cibule? Naprosto parádně! Brambory jsou ale tvárné v tom, že si v nich můžete vyříznout opravdu jakýkoliv tvar. Třeba srdíčko, když je ten Valentýn! Pak už si opět stačí připravit barvy dle libosti, velkoformátové papíry a můžete se opět všichni zapojit a vytvořit si výzdobu do vašeho útulného domova.

  • Drobné náušnice s diamanty Linus
    Drobné náušnice s diamanty Linus
  • Minimalistický náhrdelník s padparadscha safírem Glosie
    Minimalistický náhrdelník s padparadscha safírem Glosie
  • Zásnubní prsten s moissanitem a lab-grown diamanty Brianna
    Zásnubní prsten s moissanitem a lab-grown diamanty Brianna
  • Minimalistický náhrdelník se salt and pepper diamantem Glosie
    Minimalistický náhrdelník se salt and pepper diamantem Glosie
  • Cluster prsten s lab-grown diamanty Isolde
    Cluster prsten s lab-grown diamanty Isolde

Jste sami

V tento den není žádný důvod pro smutnění. Nemáte-li partnera, se kterým byste na Valentýna sdíleli zážitky, pojďte si udělat den sami pro sebe, jak nejlépe dovedete. Věnujte se sami sobě a udělejte to, co byste běžně neudělali. Vytáhněte ven svého vnitřního umělce a dopřejte si velkou porci sebelásky. Mít rád sám sebe je stejně důležité jako mít rád druhé, na to je třeba myslet.

Jste mrzutí ze všech reklam, co všechno máte darovat druhým? Ne vždy musíte bonboniéru nebo šperk věnovat druhé osobě. Koupit si něco sám pro sebe je přece super. Navíc si koupíte přesně to, co máte rádi, a nemusíte se přetvařovat, pokud by vám dal někdo nevhodný dárek.

Nechcete být tento den sami? Domluvte se na schůzku s někým z vašich rodinných příslušníků anebo kamarádů. Ne každý tento den bude trávit v romantickém opojení milované osoby a ne každý bude svátek slavit. Dáme ruku do ohně za to, že když projedete svůj telefonní seznam, určitě narazíte na někoho, koho chcete opravdu upřímně vidět. Místo setkání necháme na vás, přeci víte nejlépe, kde se s vašimi blízkými cítíte nejlépe.

Upečte si něco dobrého. Víte, jakou budete mít výhodu oproti životě v páru? Můžete sníst všechno sami a nikdo se na vás nepodívá křivým pohledem.

Udělejte radost někomu zcela neznámému a nemusíte utrácet velké jmění. Zkuste se na někoho usmát, podržet dveře v obchodě, rozdělit se o vaši svačinku v práci anebo darujte někomu na ulici pár drobných. Uvidíte, jak dobrý pocit budete mít.

Pokud jste tak trochu otrávení vymýšlením všech možných aktivit, jak se cítit pohodlně ve svém těle zrovna na Valentýna, klidně zůstaňte doma a udělejte si tzv. pyžamový den v posteli. Můžete si přečíst knihy nebo časopisy, které jste dlouho odkládali. Nebo můžete shlédnout celou sérii oblíbeného seriálu. Také si můžete dát hudební výzkum, co je nového ve vodách vašich oblíbených interpretů. Uvidíte, kolik inspirace za tento den nasbíráte.

Ať tento den prožijete jakkoliv, žádná varianta není špatná. Pokud jste single, určitě neodsuzujte druhé, když si chtějí tento den něčím zpříjemnit. Pokud jste v páru, mějte zároveň pochopení pro všechny, kteří jsou sami, protože se tento den možná nebudou cítit úplně ve své kůži.

Máte-li chuť mrknout na naše rady a tipy, jak romanticky vyjádřit své city, mrkněte na náš článek tu. A až se budete láskyplně vyjadřovat mluveným či psaným slovem, můžete se inspirovat i několika zamilovanými citáty. Pokud jste spíše manuálně zruční, mohly by vás zaujmout tyto tipy na ručně vyráběné dárky.

Věříme, že si 14. 2. užijete přesně dle svých představ!

  • Cluster prsten s lab-grown diamanty Isolde
    Cluster prsten s lab-grown diamanty Isolde
  • Zásnubní prsten s 0.42ct IGI certifikovaným lab-grown diamantem Skylar
    Zásnubní prsten s 0.42ct IGI certifikovaným lab-grown diamantem Skylar
  • Zásnubní prsten s emerald diamantem Miha
    Zásnubní prsten s emerald diamantem Miha
  • Zlatý bezel prsten s emerald lab-grown alexandritem Moly
    Zlatý bezel prsten s emerald lab-grown alexandritem Moly
  • Zásnubní prsten s moissanitem Hetal
    Zásnubní prsten s moissanitem Hetal

Autor: Bára R.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky