Hodnocení kvality diamantů podle brusu

Hodnocení celkového vzhledu diamantu, jež je ovlivňován tvarem fazet a úhlem mezi nimi, šířkou rundisty a rozměrem kalety, představuje náročný úkol i pro zkušeného gemologa. Ten vždy vychází z přesných výpočtů jednotlivých veličin určujících parametry diamantu. Je to právě brus, co nejvíce zohledňuje dopad výše zmíněných faktorů, a proto představuje velmi důležitý nástroj při určování ceny kamene.


Křivka brusu

GIA KLASIFIKACE BRUSU

Institut GIA vyvinul systém třídění podle brusu, který bere v úvahu všechny důležité faktory. Jeho hodnotící stupnice pro brus standardních kulatých briliantů v barevném rozsahu D–Z vychází ze sedmi základních kritérií. První tři – brilance (celkové množství světla, jež kámen odráží), oheň (rozptyl odráženého světla do barevného spektra) a jiskra (kombinace světlých a tmavých oblastí a záblesků třpytu při pohybu kamene) vychází ze vzhledu diamantu a souvisí s tím, jaké účinky má na diamant světlo. Zbývající čtyři – hmotnostní koeficient (weight ratio), odolnost (durability), leštění (polish) a symetrie (symmetry) – souvisí s designem diamantu a řemeslnou zručností brusiče.

Podle systému GIA se posuzuje každé kritérium individuálně a v úvahu se samozřejmě bere relativní důležitost toho kterého faktoru v rámci celkové kvality brusu. Každý stupeň představuje škálu určitých proporcí a vlastností diamantu při pohledu shora.

Mezi gemology panuje shoda v tom, že nejlépe vybroušené diamanty jsou ty, které dodržují vzorce vyvinuté pro získání maximální brilance. Tyto propočty se vztahují především na proporce diamantu, a to poměr hloubky a průměru a průměru tabule ku průměru celého kamene.

Volba stupně brusu odpovídá osobnímu vkusu. Pro kvalifikované rozhodnutí je však třeba porozumět hodnotící škále.

Vynikající brus (excellent cut)

Diamantový brus označován jako excelentní nebo ideální nabízí největší jiskru, rozptyl světla a brilanci. Kameny s takovým brusem se považují za diamanty nejvyšší kvality. Světlo pohybující se ideálním briliantem se odrazí téměř úplně zpět na vrchol kamene a při pohledu na diamant přináší dokonalý lesk. Kámen tak vyniká rovnoměrným rozložením světlých a tmavých ploch. Excelentní brus maximalizuje brilanci a typicky menší tabule takovýchto briliantů vedou ke vzniku skvělého rozptylu světla a ohně.

Excelentní brus je určen všem, kdo chtějí za své peníze to nejlepší.

Velmi dobrý brus (very good cut)

Tento stupeň definuje brilance, jiskra a leštění. Přestože proporce kamene nemusí nutně způsobit, že jeho brilance nebo jiskra nejsou dokonalé, jejich specifická kombinace vede ke zvýšení množství tmavých míst v pavilonu. Diamanty z této kategorie nabízejí poněkud nižší brilanci a jiskru než kameny excelentního brusu. Rozdíl mezi nimi je pouhým okem téměř k nerozeznání a diamanty ohodnocené jako kameny s velmi dobrým brusem nabízejí vynikající hodnotu za méně peněz než excelentní, resp. ideální brilianty.

Diamanty tohoto stupně odrážejí většinu světla, které do nich vstoupí, což způsobuje velmi dobrou brilanci. Brusiči se však u nich rozhodli mírně pozměnit preferované proporce proto, aby vybrousili větší kámen. To ústí v to, že například velikost tabule nebo šířka rundisty neodpovídají ideálním parametrům, ve většině z nich se však s diamanty v excelentním brusu shodují. Nemusíte se tedy obávat, že byste koupili nevýhodně.

Dobrý brus (good cut)

U diamantů spadajících pod kategorii dobrý brus obvykle část světla v rámci průchodu kamenem a odrazu unikne. Mezi diamanty s dobrým brusem a velmi dobrým brusem je velice malý rozdíl, přičemž dobré brusy jsou cenově dostupnější a nabízejí vynikající hodnotu pro ty, kteří netouží po diamantu s excelentním nebo velmi dobrým brusem, ale zároveň chtějí stále špičkovou kvalitu.

Tento stupeň limituje především jiskra. Poněkud mělčí úhel pavilonu způsobuje, že je pavilon tmavší. Brusiči se rozhodli zachovat co největší kus surového kamene a neobrousili části, díky nimž by vznikl diamant excelentního brusu. Přesto představují diamanty dobrého brusu vynikají volbu pro ty, kdo si přejí získat kámen za dobrou cenu, aniž by museli obětovat jeho kvalitu nebo krásu.

Průměrný brus (fair cut)

Tento stupeň rovněž ovlivňuje kvalita jiskry. Kombinace mělkého úhlu koruny a poněkud mělčího úhlu pavilonu ústí v nedostatečný kontrast světlých a tmavých míst. Rovněž oheň a brilance jsou sníženy kvůli velkému množství světla, které do kamene proniká z boku nebo spodní části. Průměrný brus je akceptovatelný u diamantů pod 0,75 ct, u nichž méně vynikne horší jiskra. Brus této kvality postačuje například u postranních kamenů.

Slabý brus (poor cut)

Kameny spadající kvalitou kritérií pod slabý brus nevykazují téměř žádnou jiskru, brilanci či oheň. Většina světla vstupujícího do diamantu uniká ze stran nebo jeho spodní části a minimalizuje tak odraz světla. Kámen působí matně a bez života i bez použití zvětšovacího skla. Rozdíl na první pohled pozná i netrénovaný laik.