Brus Diamantu (Cut)

Brus je při posuzování diamantu nejpodstatnějším atributem. Je však také jedním z nejsložitějších termínů. Brus je jediný ze 4C, který neovlivňuje matka příroda, ale lidský faktor.


Jen šikovné ruce brusiče diamantů dokáží přeměnit surový diamant na něco tak nádherného, jako je briliant. Diamant s vysokým stupněm barvy a čistoty, který má nekvalitní brus, bude vypadat jako obyčejný kousek skla - nudný a bez života. Naopak pokud má diamant kvalitní brus, dá se dosáhnout maximální brilance, i když má nižší hodnoty barvy a čistoty. Takový diamant bude vypadat lépe než diamant s lepšími parametry a méně kvalitním brusem. To, jak je diamant broušený a leštěný z jeho hrubé podoby, zaručuje jeho výsledný lesk, brilanci a celkovou jiskru. Z tohoto důvodu hraje brus velkou roli v určování ceny diamantu, a proto je také důležité, abyste se před nákupem diamantu seznámili se všemi faktory, které ovlivňují kvalitu brusu.

Abychom pochopili diamantový brus, je nutné znát anatomii diamantu a jeho proporce. Diamantové brusy se třídí podle certifikačního orgánu GIA (Americký gemologický institut), který je celosvětově nejuznávanější institucí v oblasti hodnocení a certifikování diamantů. Pro hodnocení brusu GIA využívá pětibodovou stupnice v rozmezí „vynikající“ až „chabý", zatímco jiné laboratoře mohou používat alternativní stupnice a terminologie nahrazením například „vynikající“ za „ideální". Vynikající nebo ideální stupeň je udělován diamantu s nejvyšší úrovní brilance, zatímco „chabý“ stupeň znamená horší odraz světla a menší jiskru. Většina laboratoří a certifikačních orgánů poskytuje stupně brusu pouze pro kruhové diamanty (round brilliant), ale několik z nich rozšířilo klasifikaci brusu i na další diamantové tvary.