9 zero waste tipů (i pro začátečníky)

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik na jediném nákupu utrhnete igelitových pytlíků? To jsou tadyhle papriky, támhle pomeranče, ještě rohlíky… A všechno to samozřejmě musíme zabalit a zvážit zvlášť. Dnešní doba plastová naší planetě bohužel vstříc rozhodně nevychází a zbytečný materialismus vidíme všude okolo sebe. Co s tím? Následující řádky vám přiblíží ty úplně nejjednodušší způsoby, jak můžete svět od zbytečného odpadu ušetřit vy sami. A nemusíte být hned ten zapálený bio-eko nadšenec, který už v životě nevezme do ruky plastový kelímek. Klidně začněte (a s klidným svědomím i pokračujte) zlehka. Protože i malý krok se počítá.

1. Vždy s sebou mějte látkovou tašku

Jedna z nejsnadnějších věcí, kterou pro dobro naší planety můžete udělat, je omezení plastových nákupních tašek. Téměř ve všech obchodech dnes už sice naleznete i tašky papírové, ani ty vám však nevydrží dlouho a po několika použití je stejně budete muset vyhodit. Ideální alternativu proto představují tašky látkové. Ty můžete využívat opakovaně třeba až do roztrhání (doslova) a vyperete je i v pračce. Zvykněte si proto mít jednu takovou „látkovku“ vždy po ruce. Vždyť složená se vám vejde i do té nejmenší kabelky.

2. Používejte vlastní sáčky na zeleninu a pečivo

Cítíte se s vlastní nákupní taškou v obchodě jako opravdový hrdina? A co teprve ve chvíli, kdy z ní vytasíte i plátěné pytlíky? O vaše ovoce, zeleninu či pečivo se postarají stejně dobře jako ty plastové. Možná ještě lépe, protože nehrozí, že se vám protrhnou a vy budete muset honit pomeranče po celém obchodě. Stejně jako v případě látkové tašky, i plátěné (případně síťové) sáčky můžete využívat stále dokola. Doporučuji pořídit si takové, které budete moci bez starostí o jejich zdraví hodit do pračky.

Tip: Vím, že nikdo není dokonalý, a pokud si proto občas nějaký ten plastový pytlík či tašku vezmete, hned je nevyhazujte. Můžete je využít při dalším nákupu, případně vám přijdou vhod doma.

3. Omezte plýtvání jídlem

Taky se vám občas stane, že v lednici objevíte už trochu nevábně vonící salám nebo papriku s okoralým povrchem? Spotřebovat vše, co jsme si z obchodu přinesli domů, nemusí být vždy snadné. I přesto se o to ale pokuste. Pomoci si můžete tím, že si budete svůj nákupní seznam a jídelníček předem plánovat. Rozmyslete si, co chcete v následujících dnech vařit, a dle toho plňte svůj košík. V případě trvanlivých potravin si můžete dovolit být trochu rozmařilejší, se zeleninou, ovocem, masem či sýry však buďte opatrní. Kupte si jen to, o čem víte, že to opravdu spotřebujete.

4. Dejte sbohem plastovým lahvím

Nekupujte si vodu balenou v plastových flaškách. Raději si ji natočte z kohoutku. Pokud doma nemáte dostatečně kvalitní vodu nebo vám ta vaše kohoutková zkrátka nechutná, pořiďte si filtrační konvici. Ta vodu zbaví nechtěných látek a výrazně vylepší i její chuť. Garantuji vám, že v porovnání se zásobami plastových lahví se vám investice do ní rozhodně vyplatí. Navíc je to skvělá věc i v případě, kdy vás doma trápí tvrdá voda a usazování kamene v konvici rychlovarné. Zabijete tak hned dvě mouchy jednou ranou! A jestliže si svůj život nedokážete představit bez bublinek, zvažte koupi výrobníku sody.

Tip: Protože pitný režim je důležitý, je fajn mít také přenosnou láhev na pití, kterou si doma naplníte a vezmete si ji kamkoliv s sebou.

5. Nekupujte jednorázové sáčky na led

Je tady někdo, kdo ještě využívá plastové pytlíky na led? Pokud ano, spotřebujte je a další už si nekupujte. Nahraďte je raději dlouhodobějším řešením v podobě formičky na led. Ideální je ta ze silikonu. Vydrží vám věčnost a zmrzlé kostky z ní dostanete ven bez zbytečné námahy či násilného bušení pěstí. Na trhu navíc objevíte formičky a tvořítka v různých tvarech. Pokud vás tedy kostky už nebaví, rozhodně se vyřádíte. Víte, že si můžete připravit led třeba ve tvaru mistra Yody?

6. Zapomeňte na plastová brčka

Debatu o tom, co dokáže způsobit jediné plastové brčko, si nechejme na jindy. Raději se zaměřme na to, jak tomu co nejvíce předejít. Jednoduše – prostě tyhle plastové hrůzy nekupujte. Pořiďte si místo nich taková brčka, která budete moci používat opakovaně. Snadno dnes seženete například kovová, skleněná nebo bambusová.

Tip: Pokud pořádáte velkou sešlost s rodinou či přáteli a bez jednorázových brček si ji prostě nedokážete představit, pořiďte si kompostovatelnou variantu.

7. Omezte spotřebu papírových utěrek

Používáte na nádobí papírové utěrky? Vyměňte je za ty látkové. S nimi můžete nádobí utírat třeba do aleluja. Jestlipak si ale uvědomujete, že papírové utěrky nejsou záležitostí jen naší domácnosti? Běžně je totiž využíváme i na osušení rukou na veřejných záchodech. Používejte proto místo nich elektrický vysoušeč nebo zkrátka ruce nechte samovolně oschnout.

8. Noste si svůj vlastní kelímek na kávu

Zkuste se zamyslet, než se příště zastavíte pro své ranní probuzení v podobě kávy s sebou. Napadá vás, kolik těch jednorázových kelímků už prošlo našima rukama? Dejte si místo toho kávu na místě nebo si ji připravte doma. Jestliže ani na jedno nemáte ráno čas, je tu ještě jedna možnost – vezměte si svůj vlastní cestovní hrnek a personál požádejte, ať vám kafe udělá do něj. Ano, možná teď budete muset trochu vystoupit ze své komfortní zóny, uvidíte ale, že si na to brzy zvyknete. Dnes už poměrně běžně natrefíte na kavárny, kde se na vás nebudou dívat vůbec divně a s úsměvem vám vyhoví.

Tip: Tahle vychytávka má ještě jednu výhodu. Pokud si cestovní hrnek pořídíte v termo provedení, káva nebo čaj vám vydrží mnohem déle teplé než v tom jednorázovém.

9. Účtenku? Děkuji, nechci!

Pokud máte tu možnost, odmítněte v obchodě tisk účtenky. Nebo stvrzenku v bankomatu či automatu za parkování. Na spoustě místech bohužel účtenku dostanete automaticky, v některých obchodech i restauracích vám ji však vystaví jen na vaše přání. Pokud ji opravdu nepotřebujete, neberte si ji. To samé platí v případě nákupu přes internet, kdy si jdete zboží následně vyzvednout osobně. Faktura přeci bohatě stačí v elektronické podobě.

Nezapomínejte, že zero waste rozhodně není o tom probrat své zásoby a v jediném okamžiku se zbavit všech plastových tašek, sáčků nebo brček. Pokud už je doma máte, využijte je, dokud budou sloužit. Teprve poté je vyhoďte (do správných kontejnerů na tříděný odpad) a při příštím nákupu se jim obloukem vyhněte.

Tak co, dozvěděli jste z článku něco nového a užitečného? Rádi si přečteme i vaše tipy pro eliminaci odpadu. Tak šup s nimi do komentářů!

Autor: Katka H.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky