Jak se chovat udržitelně při nákupu šperků

Jistě jste si všimli, že dnešní společností hýbou témata, jako je udržitelnost, minimalizace uhlíkové stopy, ekologie apod. Přemýšleli jste někdy, co vlastně pojem „udržitelnost“ znamená ve šperkařském odvětví?

Co jsou to udržitelné šperky?

Zkuste si představit klenoty, při jejichž vzniku bylo minimálně zatíženo životní prostředí. K tomu jsou třeba transparentní a odpovědné postupy při získávání a používání udržitelných materiálů. Takové šperky mají velmi malý dopad na přírodu, nepatří k předmětům sváru a konfliktů a podporují spravedlivé odměňování a bezpečné pracovní prostředí.

Problémy ovlivňující udržitelnost šperků

Podobně jako u módy musíme brát v úvahu častou neprůhlednost dodavatelských řetězců, nadbytek a nadměrnou spotřebu zdrojů. V rámci klenotnického průmyslu do rovnice vstupuje další etický a ekologický prvek, jímž je těžba. S ní jsou spojeny negativní vlivy na životní prostředí a řada sociálních aspektů, z nichž zmiňme moderní otroctví, dětskou práci, nebezpečné látky a krvavé války o zdroje drahých kovů a kamenů.

Ekologický a etický přístup k nákupu šperků

To nejlepší, co při výběru šperků můžete pro planetu a lidi ve zlatnickém průmyslu udělat, je klást otázky. Ptejte se:

  • odkud drahokamy pocházejí a kde byly certifikovány;
  • zda značky znají celý proces výroby produktu a jeho cestu na trh;
  • jakým způsobem byly získány drahé kovy, jaké povrchové úpravy podstoupily a jestli neobsahují škodlivé toxiny;
  • zda se může značka pochlubit bezchybným servisem a opravami a používá trvanlivé a opět použitelné materiály;
  • zda prodejce využívá kompostovatelné a recyklovatelné obaly.

A nakonec nezapomeňte zvážit, jaký máte z prodejce pocit – jde mu skutečně o životní prostředí, nebo jen nové zákazníky a větší prodej?

A jak se můžete chovat udržitelně?

Zaměřte se na starožitné šperky

Vintage se nosí. A jen si představte ten příběh, který se ve starožitném šperku ukrývá. Nejenže takovou koupí nepřispějete k ničení životního prostředí, ale často získáte skutečně unikátní kousek. Starožitnictví stejně jakoklenotnice vašich babiček schovávají pravé poklady a jedinečné a kvalitní šperky.

Vyzkoušejte laboratorní diamanty a drahokamy

I přes pravidla stanovená Kimberleyským procesem může být těžké zajistit, aby se diamanty těžily eticky. Do centra pozornosti se proto probojovávají drahé kameny vypěstované v laboratoři. Vznikají v prostředí bez ekologických a humanitárních katastrof. Vyrábějí se za stejných podmínek (teplo a tlak) jako jejich přírodní bráškové před miliony let.

Můžete si říci, že stroje při výrobě spotřebují velké množství energie. Je to pravda, ale dnes již existují laboratoře, které získaly certifikaci potvrzující jejich uhlíkovou neutralitu. Právě ony využívají pouze obnovitelnou energii, čímž inspirovaly mnohé těžařské společnosti.

Lab-grown drahokamy vynikají vyšší kvalitou i velikostí za rozumnou cenu, a proto jistě stojí za úvahu. Některá klenotnictví, mezi něž patří i Eppi, nabízejí u svých šperků výměnu přírodních diamantů a drahokamů za lab-grown kameny. Stačí si jen říct.

  • Elegantní přívěsek s lab-grown diamanty Alger
    Elegantní přívěsek s lab-grown diamanty Alger
  • Zásnubní prsten s lab-grown diamantem a rubínem Nelia
    Zásnubní prsten s lab-grown diamantem a rubínem Nelia
  • Kruhové náušnice s lab-grown diamanty Wontisa
    Kruhové náušnice s lab-grown diamanty Wontisa
  • Přívěsek s výběrem karátové váhy lab-grown diamantu Alexen
    Přívěsek s výběrem karátové váhy lab-grown diamantu Alexen
  • Zásnubní prsten v halo stylu s lab-grown diamanty Lyisa
    Zásnubní prsten v halo stylu s lab-grown diamanty Lyisa

Recyklujte staré šperky

Drahé kovy lze recyklovat. Staré šperky ze stříbra a zlata, které doma najdete a které se vám už nelíbí, můžete nechat roztavit a přeměnit v něco krásného a nového. Materiál opětovným využitím svoji hodnotu neztrácí, což je skvělé z environmentálního i finančního hlediska. Recyklovat se mohou i drahokamy, ačkoliv celý proces je náročnější. Kvůli udržitelnosti k tomu proto dochází jen v menší míře. Někdy však stačí kámen z původního kousku vyjmout, vyčistit a osadit do nového modelu.

Recyklace zlata, stříbra i platiny šetří životní prostředí tím, že snižuje potřebu jejich další těžby. Rovněž nevyžaduje kyanidová rozpouštědla, která oddělují drahý kov od příměsí. Minimalizuje se tak znečištění okolních vod.

Vdechnutím nového života staré broži nebo náhrdelníku také omezujeme produkci pevného odpadu. Uvědomujeme si tak, že drahé kovy jsou skutečně drahé. Zaměřte se proto na značky, které používají 100% recyklovatelné materiály a nabízejí zpětný odkup kovů.

Přetváření už zastaralých šperků v nové je z našeho pohledu zásadní a znamená cestu k dosažení systému nulového odpadu z výroby a spotřeby.

Hledejte eticky těžené drahokamy

Získat recyklované drahé kameny nebývá snadné, proto jsou drahokamy vytěžené etickým způsobem další dobrou volbou. Zeptejte se obchodníka, zda kameny nenakoupil u tradičních těžebních společností a zda jsou jeho postupy a zdroje při nákupu zboží transparentní.

Producenti a prodejci eticky těžených drahokamů zmíní práva dělníků, jejich zdraví a bezpečnost a dokáží, že mají nastavený spravedlivý systém odměňování a nelze je spojit s žádnými konflikty. Rovněž se budou chlubit udržitelnými postupy a prokáží, že uvážili dopad na životní prostředí a odstranili všechny nedostatky v postupech.

Ke známým eticky získávaným kamenům patří diamanty opatřené značkou CanadaMark. Můžete se u nich spolehnout, že těžaři využili metody zodpovědné k životnímu prostředí a zohlednili místní udržitelné zdroje.

CanadaMark

Vyžadujte certifikaci

Chcete-li se vyvarovat drahokamů a diamantů neznámého původu, vyžadujte od svého obchodníka certifikáty od renomovaných laboratoří. Takovýto rodný list kamene vychází z nestranných a odborných zkoušek, které ověřují atributy drahokamů. Z nejspolehlivějších laboratoří zmiňme GIA, IGI, IIDGR, HRD anebo Českou gemologickou laboratoř.

Diamanty označené jako CanadaMark doprovází certifikáty dva – jeden klasický vypovídající o kvalitě kamene, druhý potvrzující jeho etický původ. Rundistu pak rovněž doplňují dvě inskripce (laserem vyvedené číslo, které spojuje diamant s certifikátem).

Podívejme se spolu na další certifikáty, které by vás měly zajímat.

  • Fair trade: materiály, výrobu a způsob obchodování certifikuje společnost FLOCERT a musí splňovat neustálé zlepšování pracovních podmínek, zvyšování environmentální udržitelnosti procesů a adekvátní výši mzdy jako odměny za práci a investici do rozvoje spolupráce mezi dělníkem a společností.
  • Kimberleyský proces: mezinárodní standard stanovený OSN pro regulaci diamantů je dobrým výchozím bodem, ale vztahuje se pouze na surové kameny a nedokáže plně definovat konfliktní diamant (selhal v řadě případů při uvalování sankcí na země, které nedodržují předpisy).
  • Zodpovědný klenotnický koncil (Responsible Jewellery Council): považuje se za přední organizaci, která na světě udává standardy, pokud jde o udržitelné šperky. Vydává kodex, jenž se zabývá otázkou pracovních práv, zdraví a bezpečnosti a odpovědnými dodavatelskými řetězci. Přesto i tato certifikace není dokonalá a neposkytuje jednoznačnou záruku dodržování mezinárodních standardů pro odpovědné získávání zdrojů.
  • Institut pro záruku odpovědné těžby (Institute for Responsible Mining Assurance – IRMA): jediný certifikát, který je k dispozici pro těžební lokality v průmyslovém měřítku. Vztahuje se na konkrétní doly, nikoliv na společnosti, které je spravují nebo v nich těží. K hodnocení dolu využívá institut model zlepšování po jednotlivých krocích.
  • Férová těžba (Fairmined): jedná se o certifikování zlata těženého malými společnostmi, které splňují standardy odpovědných postupů (spravedlivá odměna pro horníky, lepší sledovatelnost v rámci obchodu, omezené používání chemikálií a vyvarování se konfliktů).
CanadaMark

Volte kvalitu, ne kvantitu

Pro mnohé z nás je nákup etických a udržitelných šperků událostí, která se přihodí v našich životech pouze párkrát. Při takovém vnímání situace lze chvíli šetřit a pořídit takový klenot, který odpovídá našemu pohledu na svět a péči o životní prostředí. Hledejte univerzální kousky, které spárujete s více než jen jedním outfitem. Poděkuje vám nejen vaše peněženka, ale i planeta.

Nic nekupujte

Můžete si šperk na významnou událost půjčit? Potřebujete opravdu nový kousek do šperkovnice? Nemáte už klenot, který plně vyhovuje dané příležitosti? Častokrát nás šikovný marketing přesvědčí, abychom šli proti našemu zdravému úsudku a pořídili si něco, co vlastně nechceme. Vždyť i tradice diamantových zásnubních prstenů je výsledkem skvělé reklamy. Do té doby lidé stvrzovali své city mnoha jinými způsoby než karátovým kamenem.

Není všechno zlato, co se třpytí

Pamatujte, že ne všechno, co se označuje jako „udržitelné“ nebo „etické“, takové ve skutečnosti je. Podobně jako u ekologicky šetrných výrobků je hranice mezi udržitelnými a prodejnými šperky často nejasná. Používání etických certifikátů pro klenoty se dosud teprve rodí, proto se svého obchodníka doptávejte, abyste se ujistili, že zvolený kousek nedoprovází sociální nebo environmentální zátěž.

Inspirujte se a konejte

Svět potřebuje více milovníků klenotů, kteří odmítají zavírat oči před ekologickou a společenskou nespravedlností. Pokud jsou diamanty vaším nejlepším přítelem, zacházejte s nimi jako s takovými.

Společně můžeme změnit svět šperků k lepšímu.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky