Proč investovat do drahých kovů

Současné období konjunktury vede k tomu, že se nám daří spořit na horší časy. Mnozí z vás uvažují i o zabezpečení na stáří, případně přemýšlejí, jak zajistit spokojenou budoucnost svým potomkům. Finanční poradci a bankéři radí, jakou formou s uspořenými prostředky pracovat. Peníze můžete vložit na spořicí účet, nebo investovat. V nabídce se objevují tradiční akcie, podílové fondy nebo třeba nemovitosti. Základní poučku při investování však představuje rozdělení uspořené částky a její vložení do různých investičních nástrojů. Vzácné kovy představují užitečný a účinný způsob diverzifikace portfolia. Trik k dosažení úspěchu spočívá v nastavení racionálních cílů a ujasnění si hrozících rizik. Neinvestujete-li totiž s rozumem, můžete se dočkat velkých ztrát.

Kdo ocení investice do zlata, stříbra a platiny?

Drahé kovy nabízí unikátní ochranu před inflací. Jejich vnitřní hodnota s sebou nenese žádné úvěrové riziko. Nelze je jako bankovky tisknout dle potřeby. Jsou tak opravdovou jistotou a ochranou před politickými či jinými otřesy. Investice do zlata, stříbra a platiny ocení primárně konzervativní investoři, kteří upřednostňují fyzickou podobu svého portfolia.

Z hlediska investiční teorie poskytují ušlechtilé kovy nízkou nebo negativní korelaci vůči jiným typům aktiv, jako jsou akcie nebo dluhopisy. Z toho plyne, že i malé procento drahých kovů v investičním portfoliu snižuje míru kolísání hodnoty aktiva nebo jeho výnosové míry i celkové riziko.

Co vědět o investování do drahých kovů?

Zlato lze označit za tradiční investiční nástroj. Jeho hodnotu určuje trh 24/7. Cenu ovlivňuje zákon nabídky a poptávky. Když klasičtí investoři prodávají, hodnota zlata klesá, když nakupují, ceny stoupají. A jaké jsou důvody oblíbenosti zlata?

  • Zabezpečení hodnot: především v dobách politické nestability.

  • Inflace: i v době negativních úroků si investiční zlato udržuje svoji hodnotu.

  • Politické krize: zlato tvoří snadno přenosné a skladovatelné úspory.

Investiční stříbro svoji cenu mění v závislosti na tom, zdali je vnímáno jako investice nebo průmyslový kov. Jeho hodnota na trhu tedy kolísá mnohem více než u zlata. Významnou roli hraje využití stříbra v jiných oblastech než šperkařství.

Investiční platina se obdobně jako výše zmíněné kovy obchoduje na světových trzích nepřetržitě. V dobách klidu mívá vyšší cenu než zlato, neboť je vzácnější.

kompozice několika zlatých šperků
Tradičním a oblíbeným investičním nástrojem je bezpochyby zlato.
dva zlaté prsteny
Například díky jeho schopnosti udržet si hodnotu i v době negativních úroků.

Základní pravidla investování do drahých kovů

Zvažujete-li, že se do nákupu a prodeje ušlechtilých kovů pustíte na vlastní pěst, řiďte se několika jednoduchými pravidly:

  • Vždy si prověřte prodejce, u něhož si drahý kov kupujete. Existují samozřejmě podvodníci, kteří slitek jenom pozlatí a prodávají ho za plnou cenu.

  • Při investici do slitků mějte kov ve vlastní schránce. Pokud byste od prodejce měli pouze potvrzení, že jste nakoupili, mohli byste o zlato v případě krachu společnosti přijít.

  • U investičních mincí a medailí nezapomínejte rozlišovat mezi čtyřmi typy ceny:

ZákladníHmotnost určuje hodnotu a vychází z ceny na trhu.
InvestičníHodnotu ovlivňuje autor návrhu fyzické podoby, druh ražby a výše emise.
SběratelskáHodnota vychází z poptávky a sběratelské vášně, které mohou cenu navýšit.
HistorickáHodnota se odvíjí od okolností, společenské situace apod. z doby, kdy byla vyražena. Budoucí historická hodnota vaší mince nebo medaile se nikdy nedá předem odhadnout.
  • Vintage prsten zdobený lab-grown diamanty Calvin
    Vintage prsten zdobený lab-grown diamanty Calvin
  • Zásnubní prsten s lab-grown diamanty Mita
    Zásnubní prsten s lab-grown diamanty Mita
  • Zásnubní prsten se švýcarským topazem Lytarie
    Zásnubní prsten se švýcarským topazem Lytarie
  • Halo zásnubní prsten s emerald diamantem Winonah
    Halo zásnubní prsten s emerald diamantem Winonah
  • Set prstenů s možností výběru lab-grown diamantu Carina
    Set prstenů s možností výběru lab-grown diamantu Carina

Jak poznat solidního obchodníka?

Na trhu je řada společností, které investice do drahých kovů zprostředkovávají. Jak si však vybrat tu pravou?

  • Seriózní partner vám dokáže objektivně vysvětlit, jak se do kovů investuje. Rovněž umožňuje výkup zlata, stříbra a platiny zpět.

  • Nezapomínejte si prověřit obchodníkovu důvěryhodnost, historii a jeho postavení na trhu. Solidní prodejce by měl fungovat alespoň 7-10 let. Povšimněte si i partnerství zvoleného obchodníka (třeba s centrální bankou), aby vaše úspory neskončily v přeprodejní síti.

  • Nechte si zkontrolovat ryzost a pravost slitků, cihel i mincí.

Formy investic

  • Veřejně obchodované fondy jsou pohodlným a likvidním prostředkem pro nákup a prodej drahých kovů. Neumožňují však přístup k fyzické podobě investice.

  • Vlastníci kmenových akcií a podílových fondů těžařských firem ovlivňují pohyb cen drahých kovů. Nejste-li si jisti, jak s takovou komoditou pracovat, držte se fondů, jejichž manažeři se chlubí solidními výsledky.

  • Opce na trhu nabízejí likviditu a zajímavý prostředek pro investory, kteří chtějí obchodovat ve velkém. Nejvyšších ztrát a zisků lze dosáhnout u derivátových produktů.

  • Mince, medaile, cihličky a slitky ocení ti, kdo mají k dispozici bezpečnostní schránku nebo trezor. Pro ty, kdo očekávají nejhorší, se jedná o ideální variantu. Vlastnictví fyzické podoby kovu však snižuje jeho likviditu a může se prodražit. Počítejte totiž s tím, že za uskladnění budete platit.

  • Certifikáty nabízejí výhody fyzického vlastnictví kovu bez potíží s přepravou a skladováním. Pro případ nějaké katastrofy však počítejte s tím, že certifikáty jsou pouze papírové.

platinový řetízek s přívěskem
Platina mívá v dobách klidů vyšší cenu než zlato, protože je vzácnější.
kovové mince a stříbrné šperky
Investovat do stříbra můžeme v podobě slitků, cihel, medailí nebo mincí.

Čeho se vyvarovat?

U ušlechtilých materiálů hrozí pokles ceny v dobách ekonomické jistoty. Ti, kteří do této komodity vloží velké prostředky, mohou narazit na obtíže při snaze ji prodat. Další riziko představuje otázka zdrojů. Roste-li poptávka, zdroje se rychleji vyčerpávají a cena stoupá.

Při nákupu si dejte pozor, aby kovu nechyběla puncovní značka. Vyvarujte se nákupů na základě výhodných nabídek z letáků, které najdete doma ve schránce.

Zajímavosti

  • Více než 3/5 lidí věří hmatatelným investicím. U lidí nad 55 let jde o 70 %.

  • Celých 48 % lidí upřednostňuje investice do drahých kovů.

  • V roce 2018 vložilo do kovů peníze zhruba 100 000 Čechů.

V případě, že zvažujete zhodnocení svých úspor, diverzifikujte. Peníze můžete vložit do diamantů a drahokamů, ušlechtilých kovů, nemovitostí, akcií, dluhopisů, podílových fondů a různých spořicích produktů. S rozvahou své prostředky rozdělte, abyste se nedostali do ztráty. Hmotné investice v podobě slitků a cihel, drahocenných snubních a zásnubních prstenů, a dalších šperků uspokojí hlavně konzervativní investory.
  • Zásnubní prsten s moissanitem Zenovia
    Zásnubní prsten s moissanitem Zenovia
  • Atypický zásnubní prsten s pear diamantem Hazel
    Atypický zásnubní prsten s pear diamantem Hazel
  • Zlatý minimalistický prsten s tsavorit granátem Emilien
    Zlatý minimalistický prsten s tsavorit granátem Emilien
  • Zásnubní prsten s morganitem a diamanty ve vintage stylu Jyspie
    Zásnubní prsten s morganitem a diamanty ve vintage stylu Jyspie
  • Matný vlnitý pánský prsten z růžového zlata Keller
    Matný vlnitý pánský prsten z růžového zlata Keller

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky