Jarní úklid a úspěšná metoda KonMari

Ruku na srdce, kdypak jste naposledy opravdu pečlivě uklízeli? Nebylo to náhodou před Vánocemi? Anebo jste na uklízení tak trošku maniaci a doma máte vše tzv. v ordnungu pořád? Ať je to jakkoliv, jarní úklid má v našich životech své čestné místo. Zvyk je to starší, než bychom možná čekali. Velký úklid v tomto období souvisel s předvelikonočním půstem – lidé si čistili nejen svá těla, ale také příbytky. Inu, vzpomeňte si na náš nedávný článek o tom, jak zvládat stres. Mimo jiné se v něm dočtete, jak je uklízení blahodárné i pro naši hlavu, mysl a duši.

Jak na úklid domácnosti

Existuje mnoho způsobů, které nám říkají, jak správně uklízet. Ve výsledku ale každému vyhovuje něco jiného. Někomu nevadí poklízet každý den po práci, jiný si na to raději vyhradí speciální den. Každopádně když jde o jarní úklid, neměli bychom zapomínat ani na místa, která jindy přehlížíme s myšlenkou „To počká…“

Většina lidí uklízí logicky podle místnosti. Důležité ovšem je, odkud to vezmete. Já nejraději začínám potenciálně nejméně špinavou místností a přes další prostory postupuji až k té s radarem "vážně kritické". Obecně platí, že byste neměli začínat s koupelnou, protože tam v průběhu úklidu ponesete ještě spoustu špíny.

Ložnice

Já osobně doporučuji začít s královstvím spánku. Prvně si beru na paškál velké věci, ze kterých se může hodně prášit. Takže stáhnu závěsy a povlečení společně s potahy ze všech dekoračních polštářků. Co mohu, ihned sázím do pračky, abych využila čas co nejefektivněji. Zatímco budu dřít, ať maká i pračka.

Pak otřu prach ze všech komod, nočních stolků, svícnů a jiných doplňků. Nezapomínejte ani na ty, co visí, a to včetně obrazů a zrcadel. Z dalších zavěšených předmětů nepřehlédněte lustr, lampy, halogeny, zkrátka cokoliv, co vám osvětluje místnost. Běžně se ke stropu asi nepřibližujete, ale teď na jaře je ideální čas. V tento moment byste si mohli vzpomenout i na všechny parapety, lišty, vypínače, dveře a kliky. Jsou to věci, které nás běžně obklopují. Někdy na ně saháme častěji, jindy vůbec, ale teď si naši péči opravdu zaslouží.

Jakmile dokonáte prachovou etudu, můžete se vrhnout na luxování či vytření podlahy. Nakonec povlékněte peřiny a polštáře.

Obývací pokoj

Ano, „obývačka“ je pro mě druhá nejméně špinavá místnost a uklízím ji dle stejného principu jako ložnici. Zde si jen dejte pozor na elektroniku. Ta přeci jen vyžaduje větší péči a šetrnější čisticí prostředky. Máte-li doma jen TV a počítač, jste celkem v klidu. Pokud ale vlastníte domácí kino, kytary, další repráčky anebo třeba takový gramofón, tak plně soucítím!

Obývací pokoj je místnost, kam možná také odkládáte spoustu letáků, časopisů a jiných tiskovin. Projděte si tyto „kopičky důležitých papírů“ a vyházejte vše, co opravdu nepotřebujete. Nová nabídka od pojišťovny, měsíc starý leták z Kauflandu, vstupenky do kina… Vše si pečlivě prohlédněte a zhodnoťte, co potřebujete uschovat. Podrobněji se ale této problematice věnujeme v druhé části článku.

Kuchyně

Dalšími místnostmi k úklidu by mohly být např. dětský pokoj, pracovna, chodba či hala. Já však už rovnou přecházím ke kuchyni, neboť další bytové prostory nemáme. A kuchyně? Ta bývá docela oříšek!

Možná se vám do toho nebude chtít, ale opravdu se vyplatí jednou za čas vytáhnout všechno nádobí z kuchyňské linky a ze všech poliček. Jedině tak budete mít prostor pořádně vyčistit místa, která jsou jindy nepřístupná. Nezapomeňte, že s jarem se probouzí i zvířátka, takže překontrolujte zásoby mouky, cukru, oříšků, luštěnin apod. Zkrátka všechna místa, která by mohla být dočasným azylem pro moly, mušky a jiné breberky. Ideální je uchovávat vše ve sklenicích a jiných uzavřených dózách, kam se hmyz jen tak nedostane. Při této kontrole rovnou překontrolujte i další potraviny, které běžně nepoužíváte. Možná narazíte na prošlý římský kmín, který jste si před lety koupili, abyste jedenkrát v životě uvařili shakshuku. Bacha na to – některé potraviny vypadají, že jsou nesmrtelné, ale opak je pravdou. Určitě se vám tato revize vyplatí. Především kvůli vašemu zdraví.

Při kontrole prošlých surovin se můžete zaměřit i na monitoring plastových krabiček nebo sklenic. Lidé si takové věci moc rádi nechávají se slovy „To nevyhodím, to se mi jednou bude hodit!“ A pak je objeví právě při jarních nebo předvánočních úklidech, kdy se jich nakonec stejně zbaví.

Lednice a mrazák. Na úklid této kouzelné skříňky se nikdo netěší, ale jednou za čas spotřebiče důkladně odmrazte a vyčistěte. Hned se vám bude na jídlo lépe dívat, to vám garantuji!

Kamna, sporák, trouba, plotýnky… Ty mě děsí ještě více než očista ledničky s mrazákem. Tady bývá většinou nejšpinavěji. Nejhorší jsou trouby, které mají dvířka s dvojitým sklem. Rozmontovávat je bývá opravdu zábava k popukání. Nicméně jakmile vše perfektně vycídíte, bude se vám péct i vařit s větším potěšením. Tak nějak uvidíte všechny ty bábovky a pečínky jasněji, v jiném světle.

Koupelna

Pokud jste došli až sem, jste skoro na stupni vítězů. V koupelně je třeba pořádně vydrhnout povrchy – od umyvadla, vany/sprchového koutu, záchodu až po všechny poličky. Ještě vyčistit odpad, vyleštit kachličky, vyluxovat před pračkou, za pračkou…. Inu, je tu spousta zákoutí, na která v průběhu roku zapomínáme. Teď je však třeba provést čisticí vlnu i tam.

Zní to celé jako zbytečná námaha? Ale kdeže. Víte, že úklid domácnosti je blahodárný především pro vaše zdraví? Vždyť zbavit se prachu znamená ulehčit život vašim plicím. Zároveň je uklízení dobrým relaxem i pro hlavu. Díky manuální činnosti přestanete myslet na zbytečnosti i problémy všeho druhu a zaměříte se opravdu jen na práci rukou. Svůj problém tím sice nevyřešíte, ale uleví se vám. Říká se, že když si uklidíte kolem sebe, uklidíte si i v hlavě.

KonMari metoda

Těmito posledními myšlenkami bychom vás rádi seznámili se světoznámou uklízecí metodou KonMari. Ta se vyplatí především v případě všech ostatních věcí, jež jsme tu zatím nezmínili. A to těch, které se schovávají ve vašich skříních, komodách, šuplících, na půdách, ve sklepech apod.

Metodu vymyslela japonská expertka na úklid Marie Kondo. Správnou organizací věcí byla posedlá už od dětství a již ve svých 19 letech se stala odbornou konzultantkou v dané oblasti. V Japonsku si ji lidé najímají, aby jim pomohla cítit se šťastně a spokojeně v jejich domovech. Je také autorkou bestselleru „Zázračný úklid – pořádek jednou provždy“ a dokonce má na Netflixu vlastní show s názvem „Tidying Up With Marie Kondo“.

V čem tkví kouzlo KonMari metody?

Tahle metoda podporuje úklid podle kategorie, nikoliv podle místa, jak jsme většinou zvyklí. Začíná se s oděvy, poté se přechází na knihy, papíry, různorodé předměty a nakonec na sentimentální položky. Po prohlédnutí všech věcí pěkně po jedné byste si měli uchovat pouze ty, které ve vás vzbuzují radost či nějakou pozitivní emoci. Při této činnosti se tak zbavíte předmětů, které vám radost nedělají. I ty však vezměte do ruky, poděkujte za ně a vyhoďte je, případně je věnujte například charitě.

Jak s metodou KonMari začít?

Ideálně tak, že danou kategorii věcí umístíte na jednu hromadu a začnete s analýzou „raduju se z věci / nepotřebuji ji“. Věřím, že u shopaholiků bude tento akt oříškem, ale uvidíte, kolik věcí tímto stylem smysluplně vytřídíte. Je velmi důležité, abyste si každou věc prošli hezky jednotlivě. Jedině tak budete mít vše pod kontrolou a s přehledem se zbavíte nepotřebných věcí.

Co se týká ukládání věcí, měli bychom je rovnat horizontálně. Skvěle tento princip funguje například u ponožek. Zapomeňte na ruličkování a bezhlavé házení do zásuvky. Rovnejte je přesně tak, jak vidíte na fotce výše. Takhle dostanete dokonalý přehled o tom, jaké ponožky máte.

Tip pro organizování oblečení: Když budete věci postupně vracet do skříně, zkuste jich co nejvíce pověsit na ramínka a řadit je podle barev. Až zase ráno budete vybírat, co na sebe, snáze se zorientujete. Psychologie barev je magická!

Nezapomínejte ani na své drahocené šperky. I vaše šperkovnice potřebuje jednou za čas poklidit a klenoty vyčistit. Kdybyste nevěděli, jak na to, koukněte na dva tutorialy na našem YouTube kanále.

  • Cestovní pouzdro na šperky béžové Doha
    Cestovní pouzdro na šperky béžové Doha
  • Cestovní pouzdro na šperky béžové Venice
    Cestovní pouzdro na šperky béžové Venice
  • Cestovní pouzdro na šperky růžové Tokyo
    Cestovní pouzdro na šperky růžové Tokyo
  • Cestovní pouzdro na šperky růžové Rio
    Cestovní pouzdro na šperky růžové Rio

Tou nejsložitější etapou je pak úklid osobních věcí sentimentálního charakteru. Notýsky, fotografie, vstupenky z festivalů, vzkazy od přítele, dopisy od kamarádek apod. Marie Kondo k tomu říká: „Když se podíváme blíže na důvody, proč se něčeho nemůžeme zbavit, jsou pouze dva: spojení s minulostí nebo strach z budoucnosti.“

Šílené, ale pravdivé. Je proto důležité zamyslet se nad tím, proč nám některé věci už nepřinášejí radost nebo hodnotu. Opět můžeme citovat Marii Kondo: „Jak můžeme být šťastní, když jsme obklopeni tolika věcmi, že si ani nepamatujeme, co máme?”

Shrnutí pravidel metody KonMari

  1. Rozhodněte se pro změnu ve způsobu uklízení
  2. Všechny věci si dejte na hromadu podle kategorie
  3. Zbavte se nepotřebných artiklů
  4. Nechte si jen věci, které ve vás vyvolávají radost nebo inspiraci
  5. Naučte se uchovávat věci horizontálně a vracet je na své místo

Nezapomeňte pak vytříděné věci vyhodit správným způsobem. Nepotřebné oblečení můžete dát na charitu nebo prodat na víkendovém blešáku či online díky Vinted. Pozor ale na to, kde budete odložené oblečení skladovat, abyste zas nezůstali tam, kde jste byli na začátku. Co se týká např. hraček, ty můžete odvézt do nejbližšího dětského domova. Zbytek předmětů na vyhození nezapomeňte správně roztřídit.

Jak je vidět, uklízení může mít velmi filosofický přesah a je jen na vás, jak se ho zhostíte. Pokud se na tuto činnost podíváte jako na speciální událost, určitě se pak dostaví mnohem lepší pocit uspokojení. A to za to stojí! :)

Dejte nám vědět, jak nejraději uklízíte vy.

Autor: Bára R.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky