Kam v Praze na nejlepší zmrzlinu?

Moje mamka mi vždycky říkala, že zmrzlina by se měla jíst jenom v létě. A tak jsem ráda, že už jsem dostatečně velká na to, abych si mohla dopřát zmrzlinu v kteroukoliv roční dobu, aniž bych svojí mamce přidělávala vrásky a já dostala přednášku o tom, jestli chci jako vážně být nemocná.

Ale uznejte sami, jíst zmrzku jenom v létě by prostě byla věčná škoda, vždyť je to taková dobrota! Rozhodli jsme se proto u nás v Eppi, že se s vámi podělíme o tipy na zmrzlinu v Praze, kde najdete ty nejlepší sladké guilty pleasures.

Spousta lidí se shoduje na tom, že dobrá zmrzlina se dá testovat na té, jak říkají – pravé! Tou má být podle nich vanilková. Já při své testovací jízdě sázím na pistáciovou. Můj mlsný jazýček už totiž přesně ví, jak chutná prvotřídní pistáciová zmrzlina!

Proto bych se s vámi ráda podělila o to, která zmrzlina má tu nejlepší chuť. Takovou, která mi dokáže vyvolat vzpomínky na dětství, kdy jsem při večerní procházce italskými uličkami s mamkou a taťkou oblizovala „frágolu s báčiem“ (tahle zmrzlina byla samozřejmě úplatkem, aby mě dostali ven).

Vezměme to podle abecedy, ať je v tom pořádek.

A jako Angelato

Stokrát skloňované Angelato. Je mi jasné, že to nebude objev roku, ale zmrzku mají prostě božskou. Oprava – andělskou! A můžete vsadit kecky na to, že tenhle oficiální popisek („Italian ice cream of angelic taste” – „italská zmrzlina andělské chuti”) není pouhým marketingovým tahem. Rozhodně jim patří místo na stupni vítězů. Angelato dokáže rozhodně potěšit nejedny chuťové buňky. Vedle široké nabídky klasických smetanových a sorbettových příchutí vyrobených ze sezónního ovoce, tady vždy najdete i jednu speciální (při mé poslední návštěvě to byl černý kokos, překvapit vás mohou ale i takové příchutě jako je parmazánová, dýňová nebo kopřivová). Já a mí kolegové nejčastěji navštěvujeme jejich pobočku v Rytířské, jednu ale najdete i na Újezdě. Doufáme, že překypujete trpělivostí – fronta je tam totiž vždycky dlouhá jako na banány. Ale jejich kornoutky s čokoládou a oříšky za to prostě stojí. Řekla bych, že jsou k nezaplacení, ale stojí rovných 10 Kč.

A tentokrát jako Antonínovo pekařství

Kdybyste se mě zeptali, jestli už jsem letos prožila prázdninový románek, odkývala bych vám to. Já se totiž zamilovala do točené zmrzliny v Antonínově pekařství.

Každý den zde můžete narazit na jiný mix příchutí. Já zatím měla to štěstí na vanilkovo-pistáciový a na klasiku v podobě vanilky s čokoládou. Pekařství však ukrývá i další poklady v podobě kombinace vanilky s borůvkou, rybízem nebo mix tvarohovo-meruňkový. Nečekejte ale žádnou obyčejnou zmrzku jako na koupáku. Tahle je vyšperkovaná luxusní posypkou dle vašeho výběru. Vaše vnitřní dítě si může vybrat ze tří druhů – barevných, čokoládových nebo oříškových kousíčků. Rada na závěr – „nemějte velké oči!”, jejich porce zmrzliny jsou obří. A když říkám obří, myslím tím opravdu obří… Ale co, klidně mějte, nikoho soudit nebudeme :)

C jako Crème de la Crème

Obrovské porce zmrzliny a výborné tradiční příchutě! Sice se tato zmrzlinárna nachází v oblasti nejvíce obývané turisty (v Husově ulici), ale nemůžete ji minout. Jejím poznávacím znamením jsou totiž bílo-červené retro puntíky. Nenechte se zmást, o Granko v tomhle případě nejde.

POZOR! Na své si tady přijdou i vegani! Crème de la Crème totiž nabízí řadu veganských neovocných zmrzlin, kde místo mléka a smetany používají mléka rostlinná. Velkou specialitou jsou různé oříškové příchutě a legendy kolují hlavně o pistáciové, lískooříškové a naslano laděné arašídové či karamelové. Skvělé na tom je, že tuhle zmrzku můžete mlsat do pozdních večerních hodin. Zavírá se tady totiž až v půl jedenácté večer. A pokud si nedáváte klasické kornouty, ale raději mlsáte z papírového kelímku, potěší vás jistě i nižší cena pro tuto variantu.

  • Personalizovaný přívěsek s diamantem Metronome
    Personalizovaný přívěsek s diamantem Metronome
  • Personalizovaný stříbrný přívěsek Staroměstský orloj
    Personalizovaný stříbrný přívěsek Staroměstský orloj
  • Personalizovaný přívěsek Tančící dům
    Personalizovaný přívěsek Tančící dům
  • Stříbrný náhrdelník města Praha
    Stříbrný náhrdelník města Praha
  • Personalizovaný přívěsek Kafka
    Personalizovaný přívěsek Kafka
  • Stříbrný náhrdelník Československo
    Stříbrný náhrdelník Československo
  • Stříbrný náhrdelník Česká republika
    Stříbrný náhrdelník Česká republika

P jako kavárna Parlor

„Když zavřeš oči a představíš si, co by ti udělalo největší radost, co by to bylo?”

Hmmmm, určitě by mi v ruce mohla přistát „Parlorka” – zmrzlinový sendvič z kavárny Parlor na Křižíkově. Pokud milujete sušenky v kombinaci se zmrzlinou a ruské zmrzliny máte po krk, vydejte se do Karlína na tuhle upgradovanou dobrotu. Můžete si tady poskládat „Parlorku na míru”. Vybíráte si z pěti druhů sušenek (u mě zabodovala ta s příchutí matcha čaje s kokosem), k tomu přidáte zmrzlinu (ta je ze zmrzlinárny Crème de la Crème – viz výše) a navrch topping (tady můžete vybírat z nejrůznějších polev a posypek).

P podruhé jako Puro Gelato

Pokud jste fanoušky italského gelata, neměla by vám uniknout zmrzlinárna, nebo vlastně gelateria Puro. Zajímá vás, jaký je vlastně rozdíl mezi gelatem a zmrzlinou? Vše se dozvíte z infografiky, která zdobí zdi interiéru kamenných poboček. A na důkladné prostudování budete mít spoustu času, protože ani tady se nevyhnete dlouhým frontám :)

Puro najdete buď poblíž Staroměstského náměstí nebo na Výtoni, odkud se s kopečky v ruce můžete vydat buď na procházku podél Náplavky nebo třeba na Vyšehrad. Jako výchozí bod ideální, protože se nemusíte obávat, že se vám zmrzlina rozteče, než se vůbec někam dostanete. (Možná ji ale dřív sníte, protože je opravdu výborná!)

Veškeré příchutě jsou bez konzervantů, umělých barviv a přísad a i vegani si tu přijdou na své. Našim horkým, nebo spíš chladivým tipem je pan mák a paní rybízová, seznámení doporučujeme. A že tady dostanete gelato vskutku světové úrovně, potvrzuje i první místo v semifinálovém kole Gelato World Tour!

S jako Sani Ice cream

Gelateria Sani Ice cream je můj nejčerstvější objev, narazila jsem na ni nedaleko naší kanceláře – na Jungmannově náměstí. A už jsem stihla nakazit i své kolegy! Jestliže máte chuť na tradiční italské gelato, tohle místo vám velmi vřele doporučuji. Vedle tradičních příchutí vás mohou překvapit i dost nečekané kombinace. Přesto, že jsem stará konzerva, hecla jsem to a otestovala lákavou kombinaci manga s bazalkou – a neprohloupila jsem! To bylo samozřejmě až při několikáté návštěvě, nejprve jsem si dala pistáciovou. A ta prošla na jedničku. (Ještě se tam na mě usmívala pampelišková, ale tu přenechám pravým nebojsům.)

Kromě toho má Sani i svůj pojízdný stánek, na který můžete narazit třeba v sobotu na farmářských trzích na Náplavce :)

P.S.: Taky občas dostanete šílenou chuť na porci zmrzliny zrovna ve chvíli, kdy si dopřáváte skvělou kávu? Já tedy ano a stává se mi to docela často. Naštěstí už jsem přišla na to, jak tyhle potřeby ukojit – úžasně jemnou zmrzlinou od 2AD. Jestli na vás přijdou stejné chutě, můžete je potěšit v kavárnách jako EMA espresso bar, Kavárna místo nebo Můj šálek kávy (nebo taky až si do Alzy půjdete vyzvednout svůj nový větráček, nechte se zatím ochladit v místní kavárně). Pokud by vám jejich zmrzlina zachutnala natolik, že byste si ji rádi dali i bez kávy, můžete navštívit jejich pobočku Zmrzlinář ve Slezské ulici. Tam také najdete největší výběr nabízených příchutí.

P.P.S.: A jestli máte zrovna nejblíž večerku, stejnou parádu uděláte i s nanuky od značky Hollandia. Kdo by odolal mraženému jogurtovému krému, který je politý belgickou čokoládou... A pozor, myslelo se i na milovníky čokolády bílé! Vyberte si tedy jednu z příchutí – mléčné nebo bílé čokolády (a nebojte se, nemůžete sáhnout vedle).

A jaká zmrzlina je tou vaší nejmilovanější? Pokud jste ji prozatím neobjevili, možná vás vyhlíží v některém z výše zmíněných míst! Tak co, vydáte se pro ni?

Autor: Terka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky