5 nejlepších míst, kam za dobrou kávou v okolí Smíchova

Proč začínáme právě na Smíchově? Je to úplně jednoduché. Sídlíme zde přes rok a za tu dobu jsme si toto místo opravdu zamilovali. Mnozí z vás, kteří Prahu dobře znají, se možná budou divit. Ale dle našeho názoru i Smíchov nabízí spoustu zajímavých míst a podniků, které stojí za návštěvu. A jelikož jsou v našem teamu velcí milovníci kávy, včetně mě, rozhodla jsem se vypíchnout 5 nejlepších míst, kam za tímto lahodným mokem zajít.

V tomto ohledu nemám na mysli ledajakou kávu, ale především výběrovou. Aktuálně je kávová kultura v Čechách na velmi dobré úrovni. Přibývá nových a nových espresso barů a zároveň vzrůstá i zájem o samotnou kávu z tzv. thirdwave coffee. Káva se už nevnímá jen jako černé zlato, které se připraví na “turka” anebo jako instantní nápoj. Díky současné kávové osvětě už spousta z nás rozpozná café latte od capuccina nebo dokonce flat white. Přibývá i velké množství lidí, kteří se u kávy obejdou bez mléka i cukru a objednávají si už jen kávu filtrovanou, připravovanou za pomocí metod V60, aeropressu, french pressu, vacuum potu a dalších.

O metodách a odrůdách kávy si ale můžeme popovídat někdy jindy. Teď vás zajímají, hlavně ta místa, že ano?

Café Alegre

Na prvním místě je u nás pražírna výběrové kávy Café Alegre, kterou naleznete v ulici Karla Engliše 3221/2 na Praze 5. Její jedinou výhodou není to, že je k nám skoro nejblíže (pouze 10 min rychlým krokem!), ale také výběr výborných dezertů, které se skvěle hodí k jejich čerstvě pražené kávě.

Do Alegre si stihneme zaskočit o polední pauze, když zbývá čas po obědě, jelikož si zde můžete objednat kávu i s sebou. Stačí si počkat chvilku u baru a poté se odebrat zpět do práce. Ale s příjemným pocitem, že si nesete něco dobrého! Na mlýnku mají velmi chuťově různorodé kávy a je jen na vašich preferencích, kterou si vyberete. A pokud se nemůžete rozhodnout, profesionálně školená obsluha vám ráda poradí.

Pozor - nelze zde platit kartou, takže si nezapomeňte před návštěvou vybrat hotovost!

Otevírací doba: Po - Pá 7:30 - 17h

Kavárna Kofárna

Tato kavárna přesně zapadá do konceptu současných hipster espresso barů. Bílé zdi, designový nábytek, velká okna, nabídka napsaná křídou na černé zdi a pár dřevěných židliček při vchodu. Kavárnu Kofárna naleznete na ulici Zborovská 16 na Praze 5. Jedná se tedy o další místo, kam stíháme zaskočit po vydatném obědě. Přeci jen, s kávou se lépe pracuje. Nebo to máte jinak?

Nejčastěji si zde objednávám flat white, ale v létě určitě ochutnejte jejich ice latte. Na mlýnku si vždy můžete vybrat ze dvou druhů káv upražených přímo v Kofárně - povětšinou je jedna z Afriky a druhá z Latinské Ameriky. A jelikož mám raději oříškové, čokoládové podtóny, volím vždy “latinu”.

Kávu s sebou vám baristé připraví během pár minut, takže nemusíte dlouho čekat. Ale i během této chvíle vás stihne uhranout jejich prosklený box u baru se sladkými nebo slanými dobrotami. Určitě byste měli věnovat pozornost jejich croissantům, které jsou vstupem do opravdového nebe. Kofárna je skvělé místo, kam se můžete posadit s přáteli, kamarádkou anebo se svým laptopem, pokud byste si potřebovali vyřídit home office.

Otevírací doba: Po - Pá 7:30 - 20h, So 9 - 20h, Ne 9 - 18h

Kavárna, co hledá jméno

Jedná se o kavárnu, která v tomto roce zažila asi největší hype. Patří totiž mezi nově otevřené hot podniky v Praze. Bohužel se nenachází v naší těsné blízkosti, ale i tak se vyplatí najít si ji na mapě. Kavárnu, co hledá jméno naleznete v ulici Stroupežnického 15 na Praze 5, nedaleko Anděla.

Tento prostor není jen kavárnou, ale i galerií a především platformou pro setkávání spousty zajímavých lidí. Je to typické studentské místo, kde ale naleznete i spoustu freelancerů schovaných za obrazovkami svých notebooků.

Samotný prostor kavárny je opravdu obrovský, a to ani nemluvím o dvorku, který k podniku patří. Bývá tu pořád plno, takže se vám občas může zdát, že je obsluha trochu pomalejší. Pokud se ale rozhlédnete kolem sebe, musíte jim to odpustit.

V této kavárně servírují kávu z liberecké pražírny Nordbeans. Místo flat white doporučuji objednat si capuccino anebo některou z domácích limonád dle denní nabídky. Pokud budete mít chuť na nějaké jídlo, určitě si můžete pochutnat na klasické nabídce à la bistro - polévka, obložený toast anebo sladký koláč.

No a když budete dostatečně napití, najedení a odpočatí, zajděte si ještě do jejich galerie, která je součástí prostoru kavárny. Můžete zde obdivovat krásy současného umění, především od lokálních umělců. Za zmínku stojí i workshopy na různá témata, které v kavárně občas probíhají. Zkrátka zde se nebudete jen tak nudit.

Otevírací doba: Po - Pá 8 - 20h, So - Ne 9 - 20h

  • Personalizovaný přívěsek s diamantem Metronome
    Personalizovaný přívěsek s diamantem Metronome
  • Personalizovaný stříbrný přívěsek Staroměstský orloj
    Personalizovaný stříbrný přívěsek Staroměstský orloj
  • Personalizovaný přívěsek Tančící dům
    Personalizovaný přívěsek Tančící dům
  • Stříbrný náhrdelník města Praha
    Stříbrný náhrdelník města Praha
  • Personalizovaný přívěsek Kafka
    Personalizovaný přívěsek Kafka
  • Stříbrný náhrdelník Československo
    Stříbrný náhrdelník Československo
  • Stříbrný náhrdelník Česká republika
    Stříbrný náhrdelník Česká republika

Café Savoy

Hledáte nevšední zážitek a dotek starých časů? V tom případě by se vám mohla líbit kavárna Café Savoy v prvorepublikovém stylu, která se nachází na Vítězné 5, Praha 5. Kavárna spadá do sítě Ambiente a určitě si zde přijde na své každý náročnější zákazník. Café Savoy navazuje na starou dobu kavárenských časů a člověk se zde cítí, jako by opravdu cestoval zpátky v čase. Za zmínku stojí novorenesanční strop, jehož historie sahá až do roku 1893.

Café Savoy je asi nejlepší navštívit v poklidu o víkendu - na snídani anebo brunch. Rezervace je ale více než nutná, jelikož kavárna opět spadá do hledáčku turistů ze všech koutů světa. Mají zde vlastní pekárnu a výjimkou nejsou ani vlastní cukrárenské výrobky.

Co se týče nabídky kávy, tak zde můžete ochutnat kávu z české pražírny doubleshot, což je určitě dobrá volba. Café Savoy je přesně to místo, kde si můžete dovolit oprostit se od vašich striktních coffee zásad a projednou zkusit i něco sladšího. Například karamelové affogato se zmrzlinou a se solí.

Otevírací doba: Po - Pá 8 - 22h, So - Ne 9 - 22h

Brew Bar

Výhodou Brew Baru je to, že sem nikdy nebudete potřebovat rezervaci. Ale nevýhodou je, že si kávu odsud můžete vychutnat jen o sobotách na Náplavce na Rašínově nábřeží. Nejedná se totiž o kavárnu, ale pouze o stánek s filtrovanou kávou. Nápoje založené na espresso bázi zde tedy nehledejte, ale o tom už napovídá sám název. Pánové z Brew Baru si vždy dávají záležet na samotné přípravě a velmi rádi vám při tomto aktu poví i spoustu zajímavostí - ať už to, z jaké odrůdy jsou zrna připravované kávy, nebo tipy, jak si danou kávu nejlépe připravit i doma. U stánku si totiž můžete zakoupit i balíčky čerstvě upražené kávy z celého světa.

Nejste tak úplně na kávu? To byste možná měli zkusit cascaru anebo Cascara Fizz - limonádu vyráběnou ze sušeného kávového ovoce, de facto kávových slupek, které se běžně vyhazují. Jedná se o dužinu, která chrání kávové zrno. Samotná cascara nechutná jako káva, jelikož neprošla procesem pražení. Chutná spíše jako čaj a voní po ovoci. Dá se pít teplá anebo studená a nejlepší je, když vám v ní plavou ještě kousky pomeranče. To je potom lahoda! Na světě není moc farem, kde se tyto kávové slupky využívají pro další produkci, tedy cascary. Jedná se spíše o menší farmy, které používají ty nejorganičtější způsoby pěstování kávy.

Otevírací doba: So 8 -14h

Možná všechna tato místa znáte, možná o nich slyšíte prvně. Každopádně určitě stojí za návštěvu! Pokud nás sledujete na Instagramu, tak spoustu zajímavých míst ze Smíchova můžete vysledovat pod hashtagem #eppismichov, kde se snažíme mapovat nejen kavárny, ale i restaurace, architekturu a další zajímavá zákoutí naší lokality. A jaké jsou vaše nejoblíbenější kavárny? A co vlastně nejraději pijete? Vaše příspěvky rádi uvítáme tady dole v komentářích. :)

Tak s kávou na zdraví!

Autor: Bára R.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky