Nejlepší italské restaurace v centru Prahy (nejen na oběd)

Benvenuti! Pizza, spaghetti, maccheroni, tagliatelle, gnocchi, pappardelle, lasagne, prosecco, pomodori… Také máte po návštěvě italské restaurace občas pocit, že už můžete mluvit plně italsky? Ať tak či onak, určitě se shodneme na tom, že italská kuchyně patří mezi jednu z nejatraktivnějších ze všech a že se díky ní člověk vždy skvěle nají.

Rádi bychom navázali na náš poslední foodie článek, ve kterém jsme vám představili tipy, kam si zajít na nejlevnější a nejlepší obědové menu v Praze. Dnes se se svými chutěmi posuneme právě k „italské botě“. Vybrali jsme šestku našich nejoblíbenějších míst, které vám moc rádi doporučíme na oběd anebo i na večeři. Tady je máme v plné parádě.

La Piccola Perla

Perlová 412/1, Praha 1

Tak tohle je bezpochyby naše nejnavštěvovanější (takže také nejoblíbenější) obědové místo! Proč? Protože je kousek od nás, v poledním menu tu mají super ceny a ještě zde obsluhuje velmi vstřícný a vždy pozitivně naladěný personál.

Na oběd si tu vždy vyberete ze dvou druhů pizzy, mají i těstoviny a vždy se můžete těšit také na nějakou specialitu a salát. Naše nejoblíbenější je pizza prosciutto, chybu ale rozhodně neuděláte ani s jakoukoli jinou. Navíc na vás v tomto podniku nikdy nekoukají zle, když si k jídlu požádáte jen o kohoutkovou vodu, což se o ostatních podnicích v centru Prahy nedá říci.

„Perlu“ jsme si odzkoušeli i na večeři v rámci jednoho teambuildingu. Výběr vín je zde široký a nabídka jídel rovněž. O péči personálu ani nemluvě, takže kdybychom mohli podat číselné hodnocení, La Piccola Perla by od nás dostala 10/10!

Pasta Krusta

Vodičkova 15, Praha 1

Jak název podniku napovídá, zde jde hlavně o těstoviny! Pizzu tu nehledejte, ale čerstvou domácí pastu rozhodně ano.

Restaurace

Koncept Pasta Krusta je spíše ve formě bistra, kde si objednáte u pultu a co nevidět jíte. Nepředstavujte si ale bistro čtvrté cenové. Jedná se o velmi příjemný a vzdušný podnik, kde se budete cítit dobře jak na obědě ve společnosti kolegů, tak sami. Přiznejte se, také máte občas divný pocit jít na oběd do restaurace samotní? Někteří z nás trochu ano. Zde ale můžete nechat ostych za dveřmi a najíst se v klidu i pěkně sami.

Další předností Pasta Krusta je způsob sestavování jídla – z různých druhů těstovin si zvolíte přesně ty, které vám sednou, a poté si k nim vyberete salsu, tedy omáčku. Samozřejmě si můžete navolit i nějakou surovinu navíc. Jakmile před vámi kuchaři začnou rozdělávat jídlo, dostanete na něj ihned chuť! V Pastě používají jen ty nejčerstvější suroviny, které tak voní! A nikdy se vás nezapomenou zeptat, jestli chcete parmazán navíc.

Za jídlo dáte v průměru 200 Kč. Na obědové menu je to možná už vyšší průměr, ale chuťově? K nezaplacení!

I pekárna!

A ještě něco. Pasta má pár kroků od sebe zabydlenou sestřičku v podobě řemeslné pekárny, kde se také přes poledne vaří obědová menu. Nabídka jídel je každý týden rozmanitá, takže určitě stojí za vyzkoušení. Obědy podávají od 11:30 do 14:30 a vždy si vyberete z domácí polévky a dvou hlavních jídel.

GamberoRosso

Jakubská 744/4, Praha 1

Pokud se zaměříme na kvalitu a rozmanitost italských restaurací, pak GamberoRosso určitě vyniká ve srovnání s ostatními možnostmi v centru Prahy. Možná jste si podniku nikdy nevšimli anebo jste ho odsoudili, že se jedná o tzv. tourist trap, ale není se čeho bát. Jde o velmi příjemné místo, které naleznete v Jakubské ulici.

Na oběd si zde vyberete v poledním menu v příjemných cenách do 200 Kč. Pizzu mají skvělou stejně tak jako personál, takže určitě rádi doporučíme dál. Navíc díky dekoraci prostoru rychle nabudete dojmu, že jste někde v Itálii, takže si přes pracovní oběd pěkně odpočinete. Doporučujeme si udělat předem rezervaci, protože tato restaurace není jen naše oblíbenkyně.

  • Personalizovaný přívěsek s diamantem Metronome
    Personalizovaný přívěsek s diamantem Metronome
  • Personalizovaný stříbrný přívěsek Staroměstský orloj
    Personalizovaný stříbrný přívěsek Staroměstský orloj
  • Personalizovaný přívěsek Tančící dům
    Personalizovaný přívěsek Tančící dům
  • Stříbrný náhrdelník města Praha
    Stříbrný náhrdelník města Praha
  • Personalizovaný přívěsek Kafka
    Personalizovaný přívěsek Kafka
  • Stříbrný náhrdelník Československo
    Stříbrný náhrdelník Československo
  • Stříbrný náhrdelník Česká republika
    Stříbrný náhrdelník Česká republika

Sicily Cafe

Senovážné nám. 994/2 Praha 1

Tak tady pizzu a klasické těstoviny nehledejte, nýbrž moderní a vždy fresh pokrmy, které pohladí nejen vaši linii, ale i peněženku. V Sicily je denně na výběr okolo 10 hlavních jídel plus minimálně jedna polévka a několik druhů salátů. Cenově jsou hlavní jídla za příjemných 150–220 Kč, občas bývá na lístku nějaká specialitka za vyšší cenu. Můžete si být jisti, že zde vždy narazíte na něco sezónního! Je období šparglu nebo medvědího česneku? Určitě surovinu naleznete v nejednom jídle denní nabídky.

V tomto podniku si zakládají na kvalitních surovinách především od farmářů a jiných lokálních producentů, takže můžete mít jistotu, že si na jídle nejen pochutnáte, ale ještě podpoříte lokální trh. Na Sicily Cafe je nám sympatický nejen gastronomický um, ale i jejich ekologický přístup k podnikání. Jak sami píšou na svých stránkách, minimalizují vznik odpadů, recyklují, používají hlavně vratné obaly (plasty zde nehledejte) i čistící prostředky, které jsou šetrné k přírodě. Kéž by se takto chovali všichni lidé, nejen vybrané gastro podniky.

Giallo Rossa

Vinohradská 66, JZP Praha 3

Tak tato restaurace má za sebou již neuvěřitelných 17 let působení v pražské gastronomii. Respektive v roce 2001 začínali jako pouhé občerstvení ve stylu „pizza taglio“ – tedy krájená pizza s sebou. Za nějaký čas se dostali do podvědomí tak kvalitní pizzou, že došlo k rozšíření na restauraci a také otevření další pobočky na Vinohradech. Obě rozváží i do blízkého okolí, takže pokud jste v dosahu, můžete si pizzu objednat domů nebo do práce, tak jako to občas děláme i my.

V Giallo Rossa mají snad nejlepší pizzu v Praze v poměru cena/výkon. Pochutnáte si zde na opravdu širokém výběru s kvalitními surovinami. Tady to pizzou quattro stagioni rozhodně nekončí. Navíc dělají i výborné domácí těstoviny a saláty. Je to příjemné místo nejen na oběd, ale i na večeři. Personál je vždy skvělý a vy si můžete aspoň na chvíli připadat, že nejste v Praze, ale někde v reštice v Římě nedalo fanouškovské základny fotbalového klubu AS Roma.

Pizza Nuova

Revoluční 1, Praha 1

Jak se říká, to nejlepší na konec! Pizza Nuova je highlight našeho příspěvku, proto s ní i končíme. Je to tedy místo, které bychom vám doporučili raději na večeři, abyste si ten gastro zážitek opravdu užili a věnovali mu více než jen hodinu z obědové pauzy.

Pizza Nuova patří do sítě Ambiente, která už je sama záruka kvalitního jídla a velmi pozorné obsluhy. Jak sami deklarují, pizzu válí pouze ručně podle tradice Verace Pizza Napoletana – takže tím nejtradičnějším způsobem, jaký jen může být. Příběh neapolské pizzy margherity určitě znáte, že? Pizzu tu pečou na bukovém dřevu v peci přímo z Neapole. A výsledek? Krásná pizza s občasně nafouklými či tmavšími okraji přesně jako z hlavního města Kampánie.

Nejlepší způsob, jak v tomto podniku ochutnat všechno je objednat si degustační menu v kombinaci pizza & těstoviny. Ale upozorňujeme vás, abyste si vzali volnější oblečení, jinak budou praskat knoflíky. :)

Doufáme, že jsme vás alespoň trochu naladili na italské chutě a že si v dohledné době někam skočíte. Ať už na oběd nebo večeři. Budeme moc rádi, když se s námi podělíte o své tipy na podniky s italskou kuchyní napříč republikou. A jestli máte tipy přímo z Itálie, sem s nimi! Inspirace totiž není nikdy dost!

Buon appetito!

Autor: Bára R.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky