Knižní tipy na nejhezčí vánoční příběhy

Vánoce máme v posledních letech spojené spíše se shonem, stresem a nákupní horečkou. Uvědomujeme si ale, že adventní doba vrcholící Štědrým dnem by měla být obdobím zpomalení a pohody? K tomu, abychom naše tempo zvolnili, může pomoci i obyčejná četba. A co jiného teď číst než knihy s vánoční tématikou? Právě za tímto účelem jsme vytvořili článek s tipy na nejlepší vánoční příběhy, které zdaleka nejsou jen pro děti. Zastavte se, vezměte do ruky knihu a začtěte se. Uvidíte, jak budete vánoční atmosféru kolem sebe vnímat daleko intenzivněji, téměř jako v dětství.

Vánoční koleda

Charles Dickens

Kdo by neznal tuto britskou klasiku o starém Vydřigrošovi a jeho chorobném lakomství? I přesto, že je tento román až notorický známý, nepřestává mě překvapovat. Pokaždé, když po něm sáhnu, najdu něco nového, co jsem doposud nepostřehla. Příběh je tak nadčasový, že pominu-li prostředí viktoriánského Londýna, můžeme jej klidně zařadit do moderní doby. V knize se skrývá spousta poselství a rozhodně bych ji doporučila všem dospělým, kteří vyhledávají britské autory pro jejich syrový styl vyprávění a příběhy vypilované do posledního detailu.

Vánoční koleda je poměrně drsná, ale pravdivá. Dokáže v člověku vyvolat zamyšlení se nad sebou samým a kromě této melancholické části je perfektně doplněna i o část ryze vánoční a kouzelnou. Rozhodně koukněte i na filmové zpracování s Jimem Carreym nebo si poslechněte audioknihu. Ale nezapomeňte, že literární předloha by měla mít přednost, obzvláště v tomto případě a době. :)

Dárek

Cecelia Ahern

Dárek je sice příběh s prvkem nadpřirozena, ale jinak se jedná o velmi realistickou sondu do chování lidí v moderní civilizaci. Honba za kariérou, penězi, úspěchem a zapomínání všech skutečných životních hodnot. Hlavní hrdina je typickým představitelem nekompromisního a sobeckého businessmana, který má sice vše, o čem kdy snil, ale neuvědomuje si to, dokud... To už si přečtěte sami.

Tahle kniha pro mě byla příjemným překvapením, které mě donutilo zamysletse. Navíc styl psaní autorky je čtivý a svižný a prostředí vánočního Dublinu je vykresleno skutečně věrně a atraktivně. Pokud tedy po této knize sáhnete nebo se rozhodnete ji darovat, nešlápnete vedle. S ohledem na povedený přebal ji navíc ani nemusíte balit do vánočního papíru. :)

Velká kniha vánočních detektivek a záhad

Agatha Christie, Arthur Conan Doyle, Ed McBain a mnoho dalších

Vánoce mají být pestré, takže i výběr vánoční literatury by měl hýřit žánry. Pusťme se tedy do světa kriminálek. A co je lepší než kvalitní vánoční detektivka? Hodně kvalitních vánočních detektivek. V tom případě tu máme rovnou celý sborník a připravte si svaly, nejde totiž o žádného drobečka. Tato téměř pěti set stránková kniha je v knihkupectvích novinkou, takže i já zatím přečetla pouze pár povídek. Ale už ta zvučná jména autorů na přebalu dávají znát, že počtení to bude skutečně znamenité.

Kniha může být i skvělým dárkem pro všechny fanoušky napínavé literatury a tajemna. V kombinaci s vánočními prvky a prostředím, posezením u krbu s šálkem horkého punče se tak jedná o záležitost skutečně neodolatelnou.

Kniha vašeho dětství

Zde v nadpisu záměrně neuvádím žádný konkrétní titul. Dětství, vzpomínky i zážitky máme každý jiné. Proto je třeba sáhnout hluboko do paměti a vybavit si ty slastné chvíle bezstarostnosti a třeba i to, jak nám rodiče četli před spaním. Pamatujete, jak jste dychtili po každé ilustraci, která se na stránkách objevila, jak jste si v hlavě představovali vše, o čem příběh pojednával?

Zkuste se zase vžít do vašeho mladšího já a dovolte si být na chvilku naivní a hraví. Otevřete si nějakou vánoční knihu nebo prostě jen pohádku, kterou jste jako dítě milovali. Já letos určitě zase sáhnu po Andersenově Sněhové královně nebo švédské klasice – Vánoční příběhy od Astrid Lindgren. Mě ta jednoduchost, barevnost a absence strojenosti baví. A navíc, kdy jindy se vrátit do dětských let než o Vánocích?

Už jste plni vzpomínek? Inspirovali jsme vás k tomu, abyste zpomalili? Pokud ano, je to pro nás takový malý vánoční zázrak. Užijte si tyto neopakovatelné chvíle s rodinou a blízkými a napište nám třeba o tom, co si s dětmi (anebo klidně sami) čtete po večerech vy.

  • Kouzelný zlatý přívěsek Harry Potter
    Kouzelný zlatý přívěsek Harry Potter
  • Prsten s ukrytým slonem Malý princ
    Prsten s ukrytým slonem Malý princ
  • Náhrdelník s krabicí Malý princ
    Náhrdelník s krabicí Malý princ
  • Zlaté napichovací náušnice Apostrophe
    Zlaté napichovací náušnice Apostrophe
  • Stříbrný personalizovaný přívěsek s drahokamem a písmenem Larry
    Stříbrný personalizovaný přívěsek s drahokamem a písmenem Larry

Dárkový průvodce

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky