Jak zabalit vánoční dárky trendy i udržitelně? S našimi tipy to hravě zvládnete

Balení dárků. Někteří si ho užívají, jiní vůbec. Ať už patříte k nadšeným „baličům“, nebo se téhle každoroční aktivity spíše děsíte, máme pro vás osvědčené tipy a triky, jak zabalit vánoční dárky jako profesionál. V závěru článku se pak dozvíte, kde se balení dárků vzalo a proč je pro nás tak důležité.

Jak zabalit dárky jednoduše, krásně a udržitelně?

Tipy na dárky (nejen) k Vánocům vám nabízíme pořád. Ale jak takové dárky zabalit, to je jiná otázka! Naštěstí jsme si pro vás připravili deset tipů, díky nimž vytvoříte originální balíčky, které sklidí zasloužený obdiv.

1. Luxusní minimalismus

Jednoduše zabalené dárky jsou stejně luxusní jako minimalistické šperky. K minimalistickému balení budete potřebovat jednobarevný balicí papír, který může být ozdobený černými, bílými nebo kovovými prvky. Ideální jsou oboustranné typy papírů, kdy druhou stranu využijete na další dárek, a vytvoříte tak dokonale sladěné duo. Precizně zabalený balíček ozdobte jednoduchým černým, bílým, stříbrným či zlatým lýkem (nebo stuhou) a to je vše, protože jak praví známé rčení: „V jednoduchosti je krása.“

2. Vyzkoušejte techniku furoshiki

Jedná se o japonskou tradici balení dárků do látky, která vznikla už v 17. století. Je jednoduchá, ekologická a obdarovaný dostane kromě dárku uvnitř i krásný šátek na ozdobu. Předmět jednoduše položte do středu šátku tak, aby jeho rovné strany ležely proti cípům. Dvěma protilehlými cípy předmět obalte, druhou dvojici cípů zavažte na uzel a máte hotovo.

Udržitelné balení dárků do šátku

3. Zalepte to

Další velmi jednoduchý nápad, jak originálně zabalit dárek, je použít washi pásky. Opět se jedná o japonský vynález – samolepicí dekorativní pásky, které se vyrábí z rýžového papíru nebo bambusového, pšeničného či konopného vlákna. Na trhu najdete opravdu velkou spoustu jednobarevných i vzorovaných washi pásek, se kterými se dá vykouzlit takřka cokoliv. Nastříhejte a nalepte zelenou a hnědou washi pásku na balíček tak, aby vypadala jako stromeček, ze žluté vytvořte hvězdu nebo ji nalepte do tvaru mašle. Záleží jen na vás, co s touhle šikovnou páskou provedete.

4. Vyrobte si DIY balicí papír

Vánoční balicí papír, který nikdo jiný nemá – takový, který si sami vyrobíte. A pokud se do toho pustíte s dětmi o víkendu, máte postaráno o zábavné odpoledne. Budete potřebovat obyčejný hnědý nebo světle šedý balicí papír, který stojí pár korun, a razítko s vánočním motivem. I to je možné velmi jednoduše vyrobit! Postačí vám inkoust a velká brambora, kterou rozkrojíte, a vtlačíte do ní vykrajovátko na cukroví s požadovaným motivem. Pak už můžete vesele tisknout vlastní balicí papír.

DIY balicí papír s vlastním razítkem

5. Místo jmenovky fotka z polaroidu

Milovníci retro fotek ve stylu polaroidek tohle balení obzvlášť ocení, ale věříme, že pohled na dárek se svou (nebo vaší společnou) fotkou místo jména udělá radost úplně každému. A pokud doma žádné polaroidky nemáte, stačí vám jakákoli fotka z mobilu či počítače, kterou vám na specializovaném místě vytisknou. Obrázek pak zasunete za provázek nebo mašli na konkrétním dárku.

6. Ve stylu vintage aneb použijte, co už máte

Vintage styl bývá spojován s módou z 20. – 90. let minulého století. Mnozí si pod ním představují perlové šperky, krajky, mašličky a prvky stylu art deco. První možností je tedy pořídit si balicí papír s nějakým vintage motivem. K přírodě šetrnější variantou je poohlédnout se po vlastní domácnosti, která určitě skrývá nejeden „přirozeně vintage“ balicí papír v podobě starých novin, dávno zapomenutých not, knih nebo zbytků tapet. K tomu se báječně hodí atlasová, sametová nebo krajková stuha.

7. Vyšperkujte dárek vánoční dekorací

Díky následujícímu triku získáte v mžiku velký efekt s minimálním úsilím. A to se v hektickém předvánočním období hodí, nemyslíte? Na mašli u zabaleného dárku připevněte vánoční ozdobu. Můžete ji sladit s balicím papírem nebo vybrat takovou, která určitým způsobem souzní s obdarovanou osobou. Univerzální a krásnou ozdůbkou je třeba rolnička, díky které bude dáreček líbezně zvonit, oblíbené vánoční lízátko ve tvaru červeno-bílé hůlky nebo třeba ozdobný perníček.

Balení dárků s přírodními ozdobami

8. Využijte darů přírody

K ekologičtějším stylům balení patří i ten, který využívá nejrůznějších ozdob z přírody. Jako základ budete potřebovat obyčejný hnědý papír (klidně i ten na balení balíků) a provázek či jiné přírodní lýko, pomocí kterého k dárku připevníte přírodní dekoraci. A co všechno můžete použít? Větvičku z jehličnatého stromu, cesmíny, sušeného bavlníku či eukalyptu (ten je letos obzvlášť v kurzu), šišku, ruličku skořice nebo třeba kolečka sušeného pomeranče.

9. Okouzlující glamour dárek

Předposlední, neméně krásný, styl balení je glamour, který uvítají milovníci všeho třpytivého. Sežeňte lesklý balicí papír v bronzové, zlaté, stříbrné, rosegold nebo měděné barvě a doplňte jej metalickou nebo třpytivou stuhou tón v tónu. V tomhle případě už není potřeba přidávat nic navíc, protože držíte v ruce nepřehlédnutelně zářivý dárek.

10. Co s neforemným nebo extrémně velkým předmětem?

Nejjednodušším řešením je bezesporu dárková taška. Dále můžete zkusit najít nepotřebnou krabici s vhodnými rozměry (například od bot), kterou následně zabalíte. Pokud ale chcete na nějakém dárku ušetřit balicí papír, právě ten neforemný můžete bez obav jen ovázat stuhou a zdůraznit jeho jedinečnost tím, že ho necháte tak, jak je.

Jestli nechcete kazit obdarovanému tajemství, můžete zabalit nějakou malou věc, která s konkrétním dárkem souvisí. V případě tenisové rakety zabalte tenisový míček, místo lyží pásky na lyže a tak podobně. Obdarovaný bude možná chvíli překvapeně koukat, proč mu nadělujete tak zvláštní věc. Jenže vy pak slavnostně vytáhnete „z rukávu“ skutečný dárek. No nezní to jako zábava?

Balení dárků udržitelně a trendy

Historie balicího papíru a balení dárků

  • Ta sahá až do starověké Číny, kde jako první vyrobili papír a dárky do něj balili přibližně od roku 105 našeho letopočtu. V roce 800 se papír dostal do Egypta, ale v Evropě byla první papírna otevřena až roku 1085.
  • Balení dárků značně ovlivnili Britové, velcí milovníci papíru a zejména tapet. Do luxusních tapet se dárky balily během viktoriánské éry a darující tím dávali na odiv své bohatství.
  • Nejzásadnější roli v balení dárků však sehrály USA, protože právě tady byl v roce 1917 vynalezen balicí papír. Za objevem stojí bratři Joyce Clyde a Rollie Hallovi. Během vánoční sezony jim v papírnictví došly pevné barevné papíry, které se tehdy používaly. Bratři však pohotově zaimprovizovali s francouzským dekorativním papírem, který se používal pro vložkování obálek. Dekorativní papír si získal takovou oblibu, že ho bratři začali tisknout v různých barvách či se vzorem vánoční cesmíny.
  • Další přelom nastal o cca 20 let později, kdy byla vynalezena izolepa, která balení dárků velmi usnadnila. S izolepou se však nevyplatí plýtvat, protože není příliš estetická a hlavně – dárky jdou při troše cviku zabalit i bez ní. Naše Eppi balíčky jsou toho důkazem.

Psychologie dárkového balení

Dostali jste někdy nezabalený dárek? A jak jste se u toho cítili? Z různých psychologických výzkumů vyplývá, že většina lidí má pozitivnější vztah k dárkům, které jsou zabalené. Když obdržíme dárek v ozdobném neprůhledném obalu, kromě radosti cítíme i příjemné napětí, které vede k momentu překvapení, kdy balíček rozbalíme a konečně vidíme, co ukrývá. A spoustu vánočních dárků pod stromečkem nám pocity vzrušení, radosti a uspokojení dopřává ještě ve větší míře. Takže jestli právě přemýšlíte nad otázkou „Balit, či nebalit vánoční dárky?“, naše odpověď je jednoznačně „Balit!“.

Rozhodli jste se nadělit pod stromeček šperk od Eppi? S dárkovým balením si nemusíte lámat hlavu. Všechny šperky vám zcela zdarma zabalíme my. Stačí si jen vybrat balicí papír, který se vám líbí nejvíc (psst, máme i jeden s půvabným vánočním motivem) a počkat, až k vám balíček dorazí. :)

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky