Kam v Praze za přírodou a jarní romantikou

První máj – lásky čas. Pro někoho to znamená hledání rozkvetlé třešně, pro část Pražanů procházku k pomníku Karla Hynka Máchy, pro jiné oslavy spojené se stavěním májky.

My se snažíme volný čas co nejvíc využít k procházkám a výletům a uniknout z ruchu města do přírody, kde si nejlépe odpočineme a načerpáme energii. Počasí nám sice zatím letos tolik nepřeje, ale věříme, že květen s sebou přinese i trochu víc slunečních paprsků.

Ať už na prvního máje dodržujete každoročně nějaké tradice, nebo si jen užíváte volno a nevyrazili jste z hlavního města pryč rovnou na celý prodloužený víkend, máme pro vás několik tipů na to, co můžete nejen v tento den podniknout.

Petřínská klasika trochu jinak

Pro zamilované dvojice je Petřín oblíbeným místem pro dlouhé procházky v průběhu celého roku, ale na prvního máje to platí dvojnásob. Pokud i vy každoročně míříte na toto místo, ale zároveň vás trochu odrazují davy, které se tady někdy tvoří, rádi bychom vám doporučili naše dvě “tajná” místa, která zůstávají stále trochu stranou pozornosti většiny příchozích a která mají své jedinečné kouzlo.

Prvním z nich je Zahrada Kinských, která se rozprostírá na jih od petřínského vrchu a společně s dalšími zahradami tvoří celý petřínský komplex. Otevřená je nepřetržitě a vstup najdete kousek od zastávky tramvaje Švandovo divadlo. Kromě spletitých cestiček a zeleně vás tu čeká i řada zajímavostí: Letohrádek Kinských, pravoslavný kostelík svatého archanděla Michaela, pískovcové skály, jezírka nebo malé vodopády. Když jsme ještě sídlili na Smíchově, měli jsme to sem z naší kanceláře kousek. Pro procházky s Rubym to tu bylo ideální :)

Dalším naším oblíbeným a tak trochu schovaným místem je malá zahrada Květnice. Tu najdete naopak úplně nahoře na kopci vedle Růžové sadu. Na hlavní sezónu růží si budeme muset ještě chvíli počkat, ale v Květnici jsou vysázené různé trvalky, které rozkvétají už brzy na jaře. Díky tomu, že je zahrada ze všech stran obehnaná zdí, vám poskytne opravdu dokonalý úkryt před okolním světem. A svým stylem vás přenese do honosného venkovského sídla bohaté anglické rodiny. Dostanete se sem pouze jedním vchodem, který je kousek od Štefánikovy hvězdárny. Zahrada je přístupná v průběhu celého roku, zavírá se pouze na noc.

Celou procházku pak můžete zakončit na Újezdu v Angelatu na kopečku výborného italského gelata. Vloni byla v květnu chutí měsíce růžová sladkokyselá rebarbora, tak jsme zvědaví, jestli nás čeká i letos. K rozkvetlým třešním by ladila skvěle!

Po stopách květin

Nejen třešně, ale i další rozkvétající stromy a květiny všech barev jsou tím, na co se každé jaro těšíme. Cestu do práce nám zpříjemňují všudypřítomné voňavé šeříky, zahrady zdobí elegantní magnolie a v parcích jsou stále ještě tulipány a narcisy. Čerstvé sezónní květiny nesmí chybět ani v našem showroomu. Pokud se i vy řadíte mezi milovníky kvítí, máme pro vás pár tipů na místa, která stojí za to navštívit právě v květnu. Nenechte si je ujít, ať nemusíte čekat zase další rok!

Mezi nejkrásnější místa nejen v Praze, ale i v celé republice, patří Průhonický park, zapsaný mezi památky UNESCO. Zámecký park se rozkládá podél říčky Botič a nabízí množství stezek a návštěvnických okruhů. Procházkami kolem rybníčků a obdivováním místních sbírek rostlin a dřevin můžete strávit klidně celý den. Největším lákadlem jsou však rododendrony, které začínají vykvétat na přelomu dubna a května a do konce měsíce ozdobí park svými pestrými barvami. Otevřeno je každý den již od 7 hodin ráno. Dostanete se sem nejlépe buď autem, nebo autobusem ze stanice metra C Opatov. Průhonice nabízí i dobré restaurace – italskou klasiku si můžete dát v Grossetu, na poctivou českou kuchyni zajděte do Babiččiny zahrádky.

Za květinami můžete vyrazit i do Botanické zahrady v Troji. V tomto období jsou největší lákadlem magnólie a Pivoňková louka. Pokud máte volno celý den, nabízí se spojit výlet i s návštěvou Trojského zámečku nebo zoologické zahrady.

Pokud se chystáte na Petřín, doporučujeme procházku spojit s návštěvou barokní Vrtbovské zahrady. Díky stupňovitému uspořádání a třem terasám si zde můžete užívat zajímavé výhledy na Pražský hrad či Týnský chrám.

  • Personalizovaný přívěsek s diamantem Metronome
    Personalizovaný přívěsek s diamantem Metronome
  • Personalizovaný stříbrný přívěsek Staroměstský orloj
    Personalizovaný stříbrný přívěsek Staroměstský orloj
  • Personalizovaný přívěsek Tančící dům
    Personalizovaný přívěsek Tančící dům
  • Stříbrný náhrdelník města Praha
    Stříbrný náhrdelník města Praha
  • Personalizovaný přívěsek Kafka
    Personalizovaný přívěsek Kafka
  • Stříbrný náhrdelník Československo
    Stříbrný náhrdelník Československo
  • Stříbrný náhrdelník Česká republika
    Stříbrný náhrdelník Česká republika

Výlety na celé odpoledne

Máte rádi delší procházky a toužíte úplně uniknout z rušného centra? A chcete zároveň minimalizovat množství jiných návštěvníků a turistů, se kterými byste mohli po cestě potkávat? Přinášíme inspiraci na tři výlety, kde není třeba platit vstupné, stačí vám jen mapa a nohy.

Prvním tipem je procházka na zříceninu Baba. Doporučujeme dojet z Dejvic autobusem do zastávky U Matěje. Odsud už budete pokračovat pěšky a přes vilovou čtvrť, která je ukázkovým místem funkcionalistické architektury, se dostanete až ke zřícenině. Po cestě si budete užívat krásné výhledy na Prahu a Vltavu. Uvidíte Tróju, Bohnice neb Hradčany. Pokračovat pak můžete Lysolajským údolím až do Suchdola.

Další příjemná procházka vede kolem Hostivařské přehrady a podél Botiče. Nejlepším výchozím bodem jsou Petrovice a zastávka autobusu Newtonova, kam se dostanete z konečné metra C Háje. Odsud se vydejte nejprve po hrázi vodní nádrže, pokračujte kolem botičských meandrů a podél potoka můžete dojít až do Záběhlic.

Nebo vyrazte do Divoké Šárky a jen tak se toulejte údolím. V tomto období to má navíc příjemný bonus – možná narazíte na medvědí česnek, který právě zažívá svou krátkou sezónu. Snadno ho seženete i na farmářských trzích, ale pokud je vlastnoručně natrhaný, chutná nejlépe :) A co si z něj připravit? Jednoduché a výborné je pesto, které se hodí buď na topinku, nebo třeba do těstovin. Pokud vám nějaký zbude, doporučujeme vyzkoušet i polévku.

Krátký únik a odpočinek

Za klidem a přírodou ale nemusíte jezdit jen do okrajových část Prahy. Zajímavá zákoutí a útočiště nabízí i samotné centrum. Místa jsou to často trochu schovaná, ale pokud víte, kam se vydat, ocitnete se během chvilky v úplně jiném světě.

Naším horkým favoritem je Františkánská zahrada. Pokud nás sledujete na Instagramu, tak už určitě víte :) Tento vnitroblokový park máme hned vedle kanceláře, takže sem míříme docela často. Dostanete se sem buď z Jungmannova náměstí, nebo z druhé strany vchodem z pasáže Světozoru. Na noc se zahrada zavírá, ale během dne tu můžete relaxovat na lavičce nebo si tudy jen zkrátit cestu z Národní třídy na Václavské náměstí. Za návštěvu stojí i přilehlý kostel Panny Marie Sněžné. Zastavit se můžete také v nedaleké kavárně Styl & Interiér, která má svou vlastní zahrádku. Určitě ochutnejte některých z jejich výborných domácích dortíků.

Kousek od Staroměstského náměstí se nachází další trochu ukrytý kousek zeleně – zahrady Anežského kláštera. Celý areál spravuje Národní galerie a v nedávné době prošel revitalizací. V říjnu loňského roku se klášter po dvou letech znovu otevřel veřejnosti a nově byly zpřístupněné právě i zahrady. Můžete si zde projít prohlídkový okruh a obdivovat architekturu kláštera a sochařskou expozici. Otevřeny jsou každý den a vstup je zdarma.

Pokud se pohybujete v okolí Anděla, vyrazte do parku Sacre Coeur. Najdete ho za obchodním centrem a je odsud krásný výhled na Prahu.

Máte také nějaká oblíbená místa, kam v Praze utíkáte za odpočinkem? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte! :)

Autor: Katka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky