Kam v Praze za zábavou i nejlepšími dorty

Zlatá, stověžatá, matka měst. Naše hlavní město má nepřeberné množství přízvisek a zároveň i stejné množství možností, jak zde strávit čas, vzdělávat se, přičichnout k národní historii, umění, ale i ochutnat a zažít exotiku. Já sama jsem typická „náplava“, takže ještě nedávno jsem „srdce Evropy“ poznávala spíš z pohledu turisty. A co bych právě turistům a návštěvníkům doporučila? Přeci to nejlepší. Tak se pojďte podívat na tipy, co v Praze podniknout, kam s dětmi i bez nich a kde dělají ty nejlepší dorty a steaky.

Co v Praze vidět

Samozřejmě tu máme místa, která jsou na pomyslném seznamu „musíte vidět, než zemřete“. Pražský hrad, Vyšehrad, Petřín, Karlův most, Národní technické muzeum. Pokud vám ale tato lákadla nic neříkají, zkuste navštívit jiná pražská „nej“. Co takhle nejvyšší stavbu Žižkovský vysílač a jeho restauraci Oblaca? Nebo nepřehlédnutelný Tančící dům zachycující slavný taneční pár Ginger a Freda při tanci? Pokud zavítáte do Zoo Praha, rozhodně to nemáte daleko k architektonickému unikátu – Trojskému mostu. Jeho návštěvu doporučuji hlavně po setmění, kdy se můžete pokochat září světel podtrhujících až futuristický design této stavby.

Když už jsme u těch mostů – zkusili jste někdy plavbu po Vltavě? Ta má své kouzlo nejen v létě, ale i v zimě. Já si ji vyzkoušela před Vánoci a atmosféra byla úžasná. Cukroví a voňavý svařák jsou rozhodně dobrým zimním ekvivalentem pro opalovací krém, sluneční brýle a vychlazený drink v letním období. V horkých dnech navíc můžete využít i šlapadel. Takže pokud toužíte vidět Prahu z jiného úhlu, tohle je velmi příjemné a elegantní řešení.

Něco mi ale říká, že stále hledáte něco opravdu netradičního. Je to tak? V tom případě si zamluvte komentovanou prohlídku města na pragulic.cz. Tady totiž poznáte Prahu očima lidí bez domova. Více se dozvíte na webu. Každopádně můžu říct, že je to jedinečné, poučné, silné a dobročinné. Tohle prostě má smysl (vidět).

Udělejte si zážitek i z jídla a pití

Pokud se chcete vážně dobře najíst, je Praha ideálním místem. Ať už budete v jakékoli její městské části, najdete zde výbornou restauraci, bistro nebo kavárnu. Zárukou kvality je určitě český řetězec restaurací Ambiente. Jste masožrouti a toužíte po tom nejlepším mase? Jděte do Kantýny, kde vám udělají jakékoliv maso z nabídky dle vašeho přání. Milujete Itálii, co takhle Pasta Fresca?

Pokud chcete ochutnat fakt dobrý kafe, nesmíte vynechat EMU, Bistro proti proudu, Můj šálek kávy nebo Cafefin. Za luxusní francouzskou cukrařinou si pak skočte do IF Café, za moderně pojatou českou klasikou do Café Savoy nebo pro famózní kremrole plněné těmi nejlepšími krémy k Cukrář Skála. Na fajnový a poctivý pivo určitě do Lokálu (jo a zkuste zapátrat na Googlu, co může mít pražská zoo společného s pivem :)), do Strahovského kláštera nebo Poctivýho výčepu. A jestli jste zapřísáhlí vegetariáni, Etnosvět a Dhaba Beas to jistí.

  • Personalizovaný stříbrný přívěsek Staroměstský orloj
    Personalizovaný stříbrný přívěsek Staroměstský orloj
  • Personalizovaný přívěsek s diamantem Metronome
    Personalizovaný přívěsek s diamantem Metronome
  • Personalizovaný přívěsek Tančící dům
    Personalizovaný přívěsek Tančící dům
  • Stříbrný náhrdelník města Praha
    Stříbrný náhrdelník města Praha
  • Personalizovaný přívěsek Kafka
    Personalizovaný přívěsek Kafka
  • Stříbrný náhrdelník Československo
    Stříbrný náhrdelník Československo
  • Stříbrný náhrdelník Česká republika
    Stříbrný náhrdelník Česká republika

Pro děti jako dělané

Výlet s dětmi je sice náročnější, ale o to barevnější a hravější. Takže pražská zoo nebo zrcadlové bludiště na Petříně jsou prostě povinností. Nebo ne? Zvolíte tedy radši největší muzeum Lega v Evropě, Království železnic nebo Planetárium Praha? Dopřejte dětem zábavu, ale i trochu vzdělání. Záživnou formou toho docílíte např. i v Muzeu smyslů v Jindřišské ulici.

Den strávený spíše v interiéru pak můžete vyvážit aktivním pobytem venku na Bobové dráze Prosek, popř. jedním z nejoblíbenějších druhů pohybu – plaváním v Aquacentru Čestlice či Šutka. Víte jak – tobogány, voda a pak zmrzlina. Dětský splněný sen.

A pozor, Praha nabízí i velký výběr únikových her. Ty jsou spíše pro starší děti, ale stačí hledat a určitě na něco vhodného narazíte. Třeba takový únik z kouzelného světa Harryho Pottera není vůbec špatný nápad. Nevím, jak vy, ale já bych šla hned. :)

Hurá za kulturou

Miluju divadlo, hudbu a vzdělávání. A tohle všechno vám kultura a Praha dají. Národní a Stavovské divadlo jsou pro mě srdcovou záležitostí. Kde jinde vyzkoušet operu než právě ve Stavovském divadle, kde sám Mozart dirigoval svá díla? Pro baletní fanoušky pak doporučuji novou verzi Labutího jezera v Národním divadle.

Pokud vás láká spíše činohra, navštivte např. Divadlo ABC nebo Divadlo pod Palmovkou. Divadelním fajnšmekrům zase poradím, aby zkusili štěstí a počkali si na předprodej lístků do Dejvického divadla nebo na velmi osobité Cirk La Putyka. Tohle je totiž vážně zážitek s velkým „Z“.

Pokud jste spíše „výstavní“ typ, určitě zavítejte do zrenovovaného a tedy i znovu otevřeného Národního muzea. Ta proměna je neskutečná. Za současným uměním se vyplatí podívat do DOXu a za tím historickým zase na Pražský hrad. Před návštěvou Prahy se určitě nezapomeňte vždy podívat, jaká výstava či projekt zrovna probíhají. Většina expozic je časově omezena a pokud budete číst tento článek např. za rok, nebyl by již jejich výčet aktuální.

Prahu rozhodně stojí za to vidět a zažít i trochu jinak. Pokud tedy můžete, udělejte si výlet vícedenní a okuste také její magickou noční atmosféru. Takový Pražský hrad nebo Karlův most jsou po setmění ještě tajemnější, klidnější a Genius loci tak daleko silnější.

Když si to po sobě tak pročítám, skoro to vypadá, že jsme skončili tam, kde jsme začali. U pomyslného seznamu „musíte vidět, než...“

Tak krásnou podívanou a užijte si naše překrásné hlavní město se vším všudy. Těšíme se na vaše zážitky.

Autor: Zuzka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky