Kam na nejlepší a nejlevnější obědové menu v Praze?

Přiznejte se! Pokud žijete v Praze a pracujete v samém centru, kolikrát jste před jedenáctou hodinou dopolední googlili, kam zajít na obědové menu? Anebo jste tu byli na celodenním výletě, hladovýma očima se procházeli městem a přemýšleli, kam si zajít na oběd, za který neutratíte moc peněz, ale přitom si pochutnáte na jedničku?

Vzhledem k tomu, že od února sídlíme opravdu v srdci Prahy, vyzkoušeli jsme si za tu dobu několik nejbližších míst – a některá úspěšně navštěvujeme každý týden. A co je na nich nejlepší? Z 90 % vám bude stačit mezi 200–250 Kč v peněžence.

V zásobě máme tipy i na další obědová místa než jenom těchto pět, která najdete v dnešním článku. Téma vám proto rozdělíme na vícero příspěvků. Tímto plátkem náš foodie seriál tedy rozhodně nekončí a můžete se těšit na pokračování! Pojďte s námi ochutnat místa s mezinárodní kuchyní, která nás okouzlila na první pohled (a ochutnání)!

Dhaba Beas

Adresa: Vladislavova 1587/24 a Purkyňova 9, Praha 1

Jak název napovídá, toto místo představuje dotek exotiky převážně v podobě indických a jiných asijských jídel. V Dhaba Beas mají výhradně vegetariánské pokrmy, vždy zde najdete dva druhy sabdží (speciální úprava zeleniny), dva druhy dálu (jídlo z luštěnin), dva druhy rýže (normální nebo s kari), něco sladkého, různé druhý čerstvých salátů, ale objevíte zde i jídla z mezinárodní vegetariánské kuchyně – např. čočku s tofu nebo bramborovou kaši se sojovými kousky. Nabídka jídel se liší každý den, takže si vždy můžete vybrat něco jiného. Voda se zde podává zdarma a je vždy k dispozici na každém stolu v plechovém džbánu. Pokud preferujete spíše zelený čaj, můžete si jej nalít zdarma u pokladny. Pro větší mlsouny tu připravují i různá smoothie, lasí nebo zeleninové šťávy pro zdravomilce.

A co je na „Beas“ nejlepší? Platíte přesně tolik, kolik si naložíte na plechový tác. Ten je rozdělen na více misek, abyste si nabrali jídlo různých chutí, a přitom z něj nevytvořili eintopf. Přívětivá cena (29.90 Kč/100 g) a příjemné prostředí je opravdu skvělou kombinací. Pokud se navíc chystáte obědvat sami, tady se rozhodně nebudete cítit divně. Mnohé stoly jsou pro takovéto osamělce pěkně přizpůsobené. Když je teplo, můžete sedět i na zahrádce ve vnitrobloku, kde se budete cítit jako v oáze klidu uprostřed města.

Jelikož je Dhaba Beas vcelku populárním řetězcem napříč Prahou, o pár metrů dál, na adrese Purkyňova 9, objevíte ještě jednu stejnojmennou pobočku – pro případ, že v té první bude mnoho lidí. Ještě bychom rádi dodali, že hodinu před zavírací dobou mají slevu 50 % na vše, takže pokud byste chtěli vyřešit rychlou večeři za příjemný peníz, tohle je cesta.

Golden Tikka

Adresa: Konviktská 9, Praha 1

Naším dalším tipem je opět exotika, tentokrát ryze indická restaurace Golden Tikka. Tohle skvělé místo pro obědovou pauzu nám před časem ukázala naše kolegyně Joll, která je milovnicí indické kuchyně. Na Golden Tikka jsou nejlepší hned 3 věci – je to pro nás opravdu nejbližší místo pro kvalitní oběd, mají super ceny a ještě si tu opravdu pochutnáte. Jídlo vaří rození Indové, takže chutě tu zažijete jen a jen autentické. My vám doporučujeme sem zajít na polední menu, které se cenově vejde do 200 Kč. Jednou z nejlepších výhod této restaurace je, že si zde vyberou i vegetariáni a vegani, jelikož nabízejí bezmasé a rostlinné varianty.

Navíc je tu poměrně dost míst k sezení, takže si tu určitě najdete místečko i přes vytížený obědový čas.

Banh–mi–ba

Adresa: Panská 9, Praha 1

Jste také jedni z mnoha, kteří propadli kouzlu vietnamské kuchyně? Tak v tom případě se vám bude líbit náš další tip na super jídlo v centru Prahy. Banh–mi–ba je hned kousek za Al Karim na rohu Jindřišské a Panské ulice. Pokud se řekne vietnamské bistro, v roce 2017 už dávno neplatí pouze starý cliché model, kde si jako první představíte nabídku všech vyfocených jídel po obvodu fasády nebo interiéru. Tato místa už dávno nejsou jen ta, která smrdí přepáleným olejem.

Banh–mi–ba přestavuje úplně jiný model vietnamského bistra. Přesně takového, které byste objevili spíše v cool čtvrtích Berlína. Nutno dodat, že majitel tohoto bistra se v německé metropoli foodie kulturou a prostory trochu inspiroval.

Jejich předností jsou výborné vietnamské bagety – a teď opět nepropadněte do stereotypů. Určitě nemluvíme o ledajaké bagetě z benzínky. Máme na mysli super křupavé pečivo, které můžete mít naplněné dle nabídky. Nejlepší je za nás kombinace hovězího masa, pokrájeného na tenké plátky, s nastrouhanou mrkví, okurkou, ředkvičkou, citrónovou trávou a koriandrem. Toto super „kombo“ hledejte pod názvem „bo“.

Bagety stojí něco přes stovečku a opravdu zasytí! Pokud ale preferujete ještě něco výživnějšího, objednejte si bun bo nam bo anebo bun cha, které nikdy nezklamou. Cena kolem 209 Kč opravdu neurazí – a pozor, nejen v čase obědů, ale po celý den!

  • Personalizovaný přívěsek Kafka
    Personalizovaný přívěsek Kafka
  • Stříbrný náhrdelník města Praha
    Stříbrný náhrdelník města Praha
  • Personalizovaný přívěsek Tančící dům
    Personalizovaný přívěsek Tančící dům
  • Personalizovaný stříbrný přívěsek Staroměstský orloj
    Personalizovaný stříbrný přívěsek Staroměstský orloj
  • Personalizovaný přívěsek s diamantem Metronome
    Personalizovaný přívěsek s diamantem Metronome
  • Stříbrný náhrdelník Česká republika
    Stříbrný náhrdelník Česká republika
  • Stříbrný náhrdelník Československo
    Stříbrný náhrdelník Československo

Las Adelitas

Adresa: Malé náměstí 13, Praha 1

Tacos, burritos, enchiladas, quesadillas a guacamole jsou vám velmi dobře známé pojmy? V tom případě budete nadšeni naším čtvrtým obědovým tipem! Las Adelitas je mezi pražskými považována určitě za lepší standard a mezi mexickými restauracemi je v naší metropoli opravdu tou nejlepší. Navíc byla mezi prvními, které tu vznikly.

Přestože večer tu na osobu utratíte spíše mezi 300–400 Kč, málokdo ví, že dělají výborná obědová menu za příjemné ceny kolem 119 – 229 Kč. A ještě k tomu v centru Prahy, pouze 2 minuty od Staroměstského náměstí, kde běžně objevíte spíše restaurace určené pro neznalé turisty!

Tato pobočka Las Adelitas se nachází v suterénu, takže se tu budete dobře cítit i v létě, kdy je venku +30 °C, anebo když se budete chtít schovat před shonem pulzujícho centra. K obědu budete mít na výběr vždy nejméně ze 3 jídel, plus ze speciálu pro daný týden. Během této doby mají za zvýhodněné ceny i exotické limonády, takže je určitě vyzkoušejte.

Jiná krajina

Adresa: Řeznická 4, Praha 1

Abychom ukončili náš dnešní příběh, kam za nejlepšími obědovými menu v centru Prahy 1, musíme vás pozvat i do restaurace Jiná krajina, jejíž název mluví za vše.

Do Jiné krajiny se od nás dostanete svižnou chůzí za 10 min. Dejte si však pozor, protože tady vaří tak dobře, že musíte mít štěstí, abyste si vůbec našli volné místo u stolu. Z naší zkušenosti doporučujeme čas spíše mezi 12:30–13:00, kdy už tu není takový nával. Máme ale vyzkoušeno, že si do restaurace můžete pár hodin předem zavolat a stůl vám podrží i přes vytíženou dobu obědových časů.

V Jiné krajině si pochutnáte na jídlech napříč jihoevropskou kuchyní, takže nechybí ani ryby nebo mořské plody. Nabídku vždy tvoří více než 5–6 jídel, kde je v ceně zahrnuta i polévka (vždy jsou na výběr 2 druhy). Pokud nejste polévkoví nadšenci, můžete si ji vyměnit za salát nebo ovoce dle aktuální nabídky.

Za jídlo zde bez pití utratíte mezi 155–175 Kč, věřte ale nám, že jejich porce jsou opravdu více než vydatné, takže do večera nemyslete ani na dezert.

Toto byla naše přehlídka tipů na ta nej obědová místa zahraniční kuchyně v centru Prahy. Příště se posuneme zase do jiných koutů a určitě zmíníme i něco ryze českého. Slibujeme!

A jaká místa máte rádi vy? Kde v Praze nejraději obědváte? Když jde o jídlo, jsme rádi za každé nové podněty k objevení!

Autor: Bára R.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky