Jak zvládnout stres a ještě ho využít

Nestíhám, nevím, co dřív, nezvládnu to! Znáte to? No jasně, že jo. Úzkost nebo paniku zažil ve svém životě asi každý. Zatímco krátkodobý stres je kolikrát i prospěšný, ten dlouhodobý nikoli. Sama s tímhle strašákem dost bojuju, takže rozumím tomu, co se ve vás v těch chvílích odehrává. Zároveň ale taky vím, jak tyhle pocity otočit a naopak si z úzkostných chvilek udělat ty hezký.

Co stres způsobuje

Asi nikoho nepřekvapí, že nejčastějšími příčinami stresu jsou náročná práce, rodinné vztahy a hektická doba, ve které žijeme. Neustálý tlak na čím dál lepší výkon, zároveň však snaha o to mít pod kontrolou jak zaměstnání, tak i rodinný a osobní život. Po čase zjišťujeme, že se tohle prostě bez oběti na náladě, psychické pohodě a zdraví neobejde. V tu chvíli ještě s velkou pompou přichází pocit selhání a stresový balíček máme kompletní.

Základem každého řešení tedy je přijít na to, z čeho stres pramení. Odkud se berou naše negativní pocity. Zbytečně se v tom ale nešťourejte. Zkuste se místo toho na věc podívat z jiného úhlu. Já se vždycky snažím vžít do role rádkyně. Moje kamarádka bojuje s problémem, který mě zrovna trápí, a já jí radím, jak jej překonat. Jakmile totiž problém odosobníte, je daleko snazší jej řešit s chladnou hlavou a tím pádem i úspěšněji.

Jak na stres

Pojďme si tedy říct, jak se těchto úzkostných pocitů postupně zbavit. Nepůjde to hned. Na to se připravte. Ale rozhodně je můžete správnými návyky poměrně brzy minimalizovata život si tak daleko víc zpříjemnit.

Najděte si koníček

Vzpomeňte si na své dětské já. Po škole vždycky přišla zábava. Ať už ve formě her s kamarády od vedle, nebo návštěvy dětských kroužků. Baví vás ruční práce, sport nebo s láskou vzpomínáte na hodiny tanečních? Jděte do toho. Dnes je přeci tolik možností. A pokud máte děti a tím pádem daleko méně času, berte je s sebou. Najděte si v okolí aktivitu, kterou lze dělat i s nimi.

A pozor, objev roku – spousta činností se dá dělat i z domova. Pořiďte si antistresové omalovánky, cvičte jógu nebo zapněte YouTube a inspirujte se lidmi, kteří mají stejnou zálibu jako vy a rozhodli se o ni podělit s ostatními. Koníčky zaměstnají hlavu i tělo. A nejlepší lék na stres je co? Čokoláda? Ta taky, ale spíš bych to viděla na to odreagování. :)

Relaxujte jako král či královna

I kdybyste si pro sebe měli vyhradit jen 10 minut denně, udělejte to. Já třeba začala tím, že jsem si zútulnila koupelnu vonnými svíčkami a oleji. Těmi jsem zároveň povýšila tak nudnou činnost, jakou je odličování, na téměř wellness proceduru. Zapálím svíčku, nakapu olejíček a jedu. A jak rychle jsem se začala na tenhle rituál těšit. Od 10 minut už je pak blízko třeba k hodince v horké vaně nebo v salonu. Muži to mají asi jinak. Ale i chlap by o sebe měl pečovat a být chvíli jen sám se sebou. Takže co takhle sauna?

Udělejte si to hezký a uklizený

Určitě i vy teď všude slýcháte o životním stylu hygge a zázračném úklidu. Jako jo, je to spíše módní vlna. Ale má to i něco do sebe. Obzvlášť pro lidi citlivější a s vyvinutějším estetickým cítěním. Nestíháte v práci? Vyřizujete poslední nepřečtený e-mail a rázem vám jich přijde dalších 23? Pokud jste zároveň i tak trochu zmatkař, je jasný, že chaos se projeví stejně na pracovním stole jako ve vaší hlavě.

Takže: ukliďte si v kanceláři a doma si to udělejte hezký. Stačí pár věcí oku a nosu lahodících – kytka, rámeček s fotkou, oblíbený hrníček a vůně. Na tu nezapomínejte! Čich je dost opomíjený, ale věřte, že zklidňující nebo naopak svěží aroma dělají divy. Vyvětrejte si (v kanceláři i doma), zhluboka se nadechněte, zapalte svíčku či zapněte difuzér a rozhlédněte se. Věci kolem leží v naprosté harmonii, koukáte na fotku svého psa, k tomu usrkáváte horké kafe a všude kolem se vznáší jemná vůně. To zní dobře, ne? No a tohle je jenom vaše chvilka. Nemáte se zase tak špatně, že ne? A tady vidíte, jak málo stačí ke zklidnění a spokojenosti.

Hýbejte se a kochejte se

Celý den v práci, co? A pokud neděláte venku, sluneční svit vídáte jen o víkendech nebo v létě, kdy slunce zapadá později. Chápu, mám to stejně a vím, jak to dokáže s člověkem po delší době zamávat. Pokud tedy cítíte, že je toho na vás moc a panika je za rohem, jděte ven. A ne jen tehdy, choďte kdykoliv budete moct. Užívejte si čerstvý vzduch, rozhlížejte se a v hlavě nebo klidně i nahlas oceňte krásu kolem sebe. Ať už se jedná o rozkvetlý záhon před barákem, červánky, obraz v galerii nebo písničku, kterou zaslechnete v autobuse cestou do práce. Nic z toho není samozřejmost, tak si to uvědomte. Poslouchejte, dívejte se, ochutnávejte, běhejte a dýchejte. Dokud můžete.

Je stres vaším nepřítelem? Nemusí být. Příležitostně ho využijte k lepším výkonům, ale vždy ho mějte pod kontrolou. Buďtejeho pánem a pokud vás začne přerůstat, ukažte mu, kde je jeho místo.

Autor: Zuzka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky