Jedinečné ženy, které nás inspirují

Jak lépe oslavit Mezinárodní den žen než tím, že si vzpomeneme na všechny ženy, které v našem životě hrají důležitou roli? Na ty, které jsou pro nás vzorem a které nás každý den inspirují. V první řadě jsou to jistě naše maminky, partnerky, dcery, babičky, kamarádky, kolegyně, ženy nám blízké. Jsou to ale i další ženy veřejně (více či méně) známé, úspěšné, mocné, slavné. Umělkyně, vědkyně, spisovatelky, podnikatelky, političky, sportovkyně. Ženy odvážné, statečné, silné, kreativní, dobrodružné, jedinečné, originální. I ony jsou nám každý den inspirací, ať už v našem pracovním nebo soukromém životě.

V Eppi jme pyšní na to, že velkou část našeho týmu tvoří ženy. A i když jsme zastánci rovnováhy a mužské osazenstvo si hýčkáme, kdy jindy nechat promluvit naše emancipované já :) Vážíme si toho, jak jedna druhou podporujeme a navzájem se povzbuzujeme. Svým osobitým charakterem jsme zároveň pro sebe navzájem inspirací.

Kromě toho má ale každá z nás ty „svoje“ vzory a inspirativní ženy, z nichž některé vám představíme v dnešním příspěvku. A výběr je to opravdu pestrý!

Eva Z.: pohled historičky a milovnice literatury

Jako historička vnímám, že se na školách učíme dějiny mužů. Přesto se vždy mezi jmény králů a císařů, vědců a filozofů, vojevůdců a hrdinných bojovníků jednou za čas objeví žena. Kde by byl dnešní svět bez Teji, Livie a Theodory, jež při vládnutí stály po boku svých slavných manželů, nebo Alžběty, Kateřiny II., Viktorie a Margaret Thatcher, jež měly pod palcem největší impéria své doby? O kolik by se zdržel výzkum radiace bez zásahu Marie Curie Skłodowské? A kde bychom dnes byly bez Mary Wollstonecraft, která stála u zrodu feminismu? A nesmíme zapomenout na ženy – příbuzné, přítelkyně a spolupracovnice – v našem nejbližším okolí, které nás ovlivňují a inspirují nejvíce.

Taťána le Moigne: úspěšná žena v mužském světě

I v 21. století stále žijeme v mužském světě, a proto cítím potřebu vyzdvihovat ženu, jež se v něm dokázala prosadit. Mluvím o Taťáně le Moigne, jež řídí českou a slovenskou pobočku společnosti Google. Stojí ve vedení tuzemské odnože nadnárodního gigantu s obrovským dopadem na náš život. I do vašich slovníků se jistě propracoval výraz „googlit“, když se chystáte hledat na internetu informace, že?

Taťána se kromě náročné práce v odvětví, v němž hrají prim muži, podílí na vzdělávání mladých talentů a dětí, a to třeba vydáváním deskových her, jež poučují o nejdůležitějších životních hodnotách a vysvětlují je. Věnuje se rovněž charitě – svoje místo našla v dozorčí radě nadace Dobrý anděl, a nezapomíná ani na podporu profesního rozvoje talentovaných žen a na zvyšování digitální gramotnosti v našich končinách. Patří mezi nejúspěšnější a nejvlivnější ženy v České republice. Dokazuje rovněž, že profesní kariéru lze skloubit i s rodinou, neb s manželem vychovává jednoho syna. Taťána je rozhodně inspirací a skvělým příkladem toho, že ženy dokáží mezi muži vyniknout a přitom se neochudit o krásy mateřství.

Petra Hůlová: odvážná a svá

Petra Hůlová je tak trochu moje srdeční záležitost. Je jí sotva čtyřicet a na svém kontě už má řadu významných literárních ocenění. Za prvotinu „Paměť mojí Babičce“ Magnesii Literu za „objev roku“, nechybí jí ani cena Jiřího Ortena a Cena Josefa Škvoreckého. Věnuje se próze i dramatu a svým dílem oslovuje nejen mladší generace. Prosazuje se v oblastech, které jsou spíše doménou mužů. Říká se, že ženy většinou píší pro ženy a že opravdové a zásadní romány plodí spisovatelé, ne spisovatelky. U Petry to však neplatí. Kromě literatury se příležitostně snaží proniknout i do politiky.

Je to žena silných názorů, v pohledu dnešní společnosti se může zdát i tak trochu kontroverzní. Mě však dostává tím, že se nebojí být sama sebou. Že je jí jedno, co si kdo o ní myslí. Že vyvolává diskuze nad palčivými tématy, před kterými schováváme hlavy do písku. Tato silná, schopná a samostatná žena mi je příkladem.

BBQ: pohled umělecké a kreativní duše

Jak bylo napsáno v úvodu, i mne vždy inspirovaly ženy v mém bezprostředním okolí. Na tom asi není nic divného. V první řadě je to má maminka Šárka, a hned za ní je v závěsu její sestra, tudíž má teta Bára. Myslím, tedy vím zcela určitě, že mé vystupování, chování k druhým i sobě samé a celkové nahlížení na svět mám ovlivněné právě těmito superženami.

Pokud mám ale zmínit někoho ze známých kruhů, musím vyjmenovat 3 jména: Emika, Alison Moshart a Janju Prokić. Tato jména nemusíte znát, protože každý má jiné zájmy, prochází jinými subkulturami a je ovlivněn jiným prostředním. V mém světě jsou to ale ženy s velkým Ž.

Emika: spojení zdánlivě nespojitelného

Proč právě Emika? Od mala mám velký vztah k hudbě díky taťkovi, a to především k té elektronické, a jejím různým odnožím. Emika je DJ, hudební producentka, která si hudbu skládá, propůjčuje jí svůj hlas, ale především s ní experimentuje. Vlastním jménem Ema Jolly se narodila v Británii v roce 1986, ale její matka je Češka, takže v ní koluje české dědictví. Aktuálně žije v Berlíně, který ji v hudbě ovlivňuje stejně jako dospívání v UK, které je kolébkou spousty hudebních žánrů. Její styl se pohybuje na pomezí techna, dubstepu, triphopu, synthopu a klasické hudby. Snaží se zkoumat, jaké limity má elektronická hudba.

Minulý rok se Emice podařilo dokončit velký projekt, který byl jejím velkým snem - nahrát své vlastní skladby se symfonickým orchestrem. Vzniklo tak album Melanfonia, které je opravdu velkým fajnšmekrovským zážitkem.

Emika studovala skládání hudby, včetně hry na klavír, a můj velký obdiv má právě za svůj talent. Mezi hudebními producentkami není mnoho žen, a už vůbec ne tolik, které by se odvážily kombinovat elektronickou hudbu s klasickou. Je mi sympatické, že ačkoliv se narodila v západní Evropě, stále si drží svůj český odkaz, který uplatňuje ve své tvorbě, zároveň hraje poměrně často v Praze. Líbí se mi její vystupování, její styl oblékání, a především prožitky, které mi její hudba dává. Měla jsem tu možnost jít na její 4 vystoupení, a na posledním jsem si u ní koupila vinyl, který mi sama podepsala! Když se můžete setkat se svým vzorem tváří v tvář, je to opravdu síla! ♥

Alison Moshart: hudební i módní inspirace

Alison Moshart je zpěvačka mé nejoblíbenější kapely The Kills, a je to tak další žena z hudebního světa, kterou velmi adoruji. Kromě elektroniky mám ráda i kytarové věci, navíc The Kills mne provází mými strastmi a radostmi od dob mého dospívání, takže jsou pro mě velkou emoční záležitostí. Když mi bylo 15, chtěla jsem vypadat jako Alishon a mít stejně cool rockerský hlas. Možná právě díky této ženě je můj šatník tak černý, moje vlasy dlouhé a moje nejoblíbenější boty ankle boots. Tento rok ji konečně uvidím na živo na Melt festivalu v Německu a již teď se nesmírně těším!

Janja Prokić: úspěch za hranicemi

A proč je pro mě inspirativní ženou Janja Prokić? Je to naprosto jednoduché. Janja je designerkou šperků, které miluji celou svojí duší. Ke šperkům mám vztah od malička a držím si jej i do teď. Se šperky souvisí nejen má práce v Eppi, ale jsou i mým velkým koníčkem. Ve volném čase se věnuji bižuterní výrobě prstenů pod značkou BBQ prstenstvo, kde tvořím hlavně za pomoci skleněných korálků anebo starých vintage knoflíků. Má tvorba je naprosto jiná než ta Janji, ale určitě máme společného jmenovatele, a to ženskost. Baví mne, jak Janja dokáže toto téma propojovat s přírodními motivy a kovovými materiály. Baví mne i její způsob prezentace a samotných šperků.

Janja se narodila v Srbsku, ale od svých 7 let žije v Čechách, kde vystudovala Akademii výtvarných umění a UMPRUM. Ke šperkařství se dostala v 15, kdy si začala hrát s hmotou fimo a s korálky. Pravidelně je nominovaná na šperkařskou designerku roku na Designbloku a vyhrála i cenu za Czech Grand Design v kategorii design šperku.

Vždy mám velký respekt k lidem, kteří se dokážou prosadit v zemi, která není jejich mateřskou domovinou. Líbí se mi, když se lidé Janji ptají, zda se dá současným designem uživit. Říká, že určitě ano, jenom musíte vědět, co chcete dělat a proč. Pak už můžete být kýmkoliv.

Eva T.: pohled cestovatelky a milovnice přírody

Pocházím ze Šumperka, který je vstupní bránou do Jeseníků. Od mala mě obklopovala krásná příroda, do které se ráda vracím a v Praze mi moc chybí. Nerada sleduji negativní dopady dnešní doby na životní prostředí a obdivuji každého, kdo za přírodu bojuje nebo je mu alespoň blízké ekologické myšlení. Protože díky těmto lidem se budu moct vracet do zdravé krajiny plné zvířat a čerpat energii z přírody nejen já, ale jak doufám, i spousta dalších generací, co přijdou po mně.

Jane Godall: život mezi šimpanzy

Na seznamu obdivuhodných osob u mě zaujímá první místo dr. Jane Goodall, celosvětově uznávaná expertka na šimpanze, jež jejich studiu a záchraně zasvětila celý život. V africké divočině strávila neuvěřitelných 55 let a i přes vysoký věk se stále ve velké míře zabývá problematikou ochrany a dobrých životních podmínek zvířat.

Jane mě nejvíce inspiruje svým odhodláním a neutuchající energií. Vždy když si na ni vzpomenu, věřím, že boj za život ohrožených živočišných druhů a čistou planetu ještě není prohraný. Stále se snažím mít na mysli jeden z jejích nejznámějších citátů: “Největším nebezpečím pro naši budoucnost je apatie”.

Liz Clark: odhodlání a vytrvalost

Další inspirativní osobou je „kapitánka“ Liz Clark. Na Lizzie jsem narazila úplnou náhodou na Instagramu, kde mě zaujala fotografie z její dobrodružné výpravy kolem světa, během níž k ní nastoupila (a už nikdy neodešla) kočka, kterou později pojmenovala jako Amelii. Liz v podstatě žije báječný život, o jakém mnoho z nás sní – plachtí na volném moři a popoháněná větrem se řídí hvězdnou oblohou, aby doplula na vzdálená místa a poznala novou krajinu a obyvatele, kteří zde žijí.

Za tímto snem však stálo hodně úsilí - hodiny strávené trénováním plachtění a studiem mořských proudů, počasí i technické stránky života na moři. Podle Liz však nic není nemožné a k vlastnímu dobrodružství inspiruje další lidi, mezi které se počítám i já. Kromě toho se snaží přispívat ke zdravější a šťastnější planetě díky dodržování a šíření myšlenek denního aktivismu a pozitivního žití, které si můžete přečíst na jejím webu.

Eva S.: inspirace pro kariéru i rodinný život

Odmalička je mojou najväčšou inšpiráciou moja mama, ktorú sledujem a niekedy žasnem, ako to všetko stíha. Nadchýnajú ma ženy, ktoré dokážu skĺbiť profesionálny život a rodinu, ďalej sú to ženy, ktoré dokážu preraziť v profesiách, ktoré su stále prevažne ovládané mužmi, či ženy, ktoré sa neboja povedať svoj názor. Ľudmila Kolesárová z Dobrého Anjela, ktorá dennodenne pomáha rodinám v núdzi, či Mary Heimann, americká profesorka, ktorá sa tak nadchla českou históriou, že sa naučila po česky a žila v Prahe, aby mohla napísať knihu a vyjadriť svoj názor. Alebo Sarah Lacy, žurnalistka a zakladateľka PandoDaily, ktorá sa len tak nezľakne. Z tých najznámejších žien som si pripravila tri, z ktorých čerpám inšpiráciu už zopár rokov.

Michelle Obama: viac než len prvá dáma

Michelle Obama je pravdepodobne najviac progresívna prvá dáma našej doby. Michelle sa definuje sama, než aby bola definovaná svojím manželom – to je to, čo robí jej osobný príbeh inšpiratívny. Nebola vychovaná v bohatstve a privilégiách – prišla z robotníckej rodiny. Navštevovala verejné školy a ani jeden z rodičov nešiel na vysokú školu. Do školy cestovala autobusmi 3 hodiny denne a na prestížny Princeton sa dostala vďaka svojmu prospechu a talentu.

Michelle je žena mnohých tvárí. Po tom, ako vyštudovala a stala sa úspešnou korporátnou právničkou (na tejto pozícii stretla svojho budúceho manžela a bola mu mentorom), pokračovala akademickou kariérou na University of Chicago, istú dobu bola hlavným podporovateľom rodiny a ešte k tomu stihla porodiť dve dcéry. Keď sa jej manžel rozhodol pre politickú kariéru, stiahla sa do úzadia, venovala sa výchove svojich dcér a bola najväčším podporovateľom svojho manžela. Stala sa komunitnou aktivistkou a advokátkou sociálnych práv. Verejne sa vyjadrila k témam detskej obezity, zdravého stravovania, rasovej neznášanlivosti a je veľkou podporovateľkou vzdelávania žien v rozvojových krajinách. Čo ma na Michelle baví najviac, je jej bezprostrednosť a to, že je stále sama sebou.

Tina Fey: aj ženy majú zmysel pre humor

Ďalšou ženou, ktorú považujem za inšpiratívnu, je Tina Fey. U nás menej známa herečka, scenáristka, producentka a komediantka s úžasným zmyslom pre humor. Tina je príkladom toho, že aj ženy môžu byť úspešné v priemysle, kde im to praje najmenej. Tina za svoju prácu získala množstvo ocenení, či už Emmy Awards alebo Golden Globes, a napísala viacero kníh, kde sa snaží poradiť ženám, ako to všetko zvládnuť a byť úspešnými. Jej hlavnou radou je, že úspešné ženy by sa mali navzájom podporovať.

Iveta Radičová: jedinečné charizma a integrita

A aby to nevyzeralo, že inšpiratívne ženy sú len v USA, mojou poslednou voľbou je Iveta Radičová. Prvá žena vo funkcii premiérky na Slovensku, úspešná sociologička a profesorka, ktorá práve pôsobí na Oxforde. Pani Iveta má toľko charizmy a integrity, že by ich mohla rozdávať.

V krátkej reči k MDŽ 2015 v Berlíne porovnala generácie žien v svojej rodine. Povedala, že jej babka nemala žiadne ľudské práva, nemohla voliť a prežila 2. svetovú vojnu. Jej mama sa musela vysporiadať s totalitárnym režimom počas komunizmu, zatiaľ čo ona sa stala prvou ženskou premiérkou v našej mladej slovenskej demokracii. Jej dcéra Eva žije v demokracii, slobode a má ľudské práva. Pri takomto generačnom porovnaní musíme byť hrdé na všetky možnosti, ktoré teraz máme na dosah ruky, pretože ešte nedávno to tak nebolo.

Vzpomeňte si i vy na ženy, které jsou pro vás motivací a dodávají vám energii. Pokud jste ženy, buďte na to hrdé a oslavte to.

Autor: Katka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky