Jak (se připravit) na festival a co s sebou

Hned na začátku bych ráda napsala, že tento článek se zaměřuje na tipy & triky na festivaly hudební. Už léta jezdím na oblíbený Melt festival do Německa, ale mám za sebou i několik českých a slovenských akcí.

Tento článek je určen především hudebním nadšencům, kteří se chystají na několikadenní letní akci, kde se bude tančit o 106. Držte si klobouky, sezóna se pomalu rozjíždí, a tak je třeba být připraven! Věřím, že mé praktické rady vám pomohou si festival užít, a nikoliv jen přežít.

1. Zjistěte si předem, jaké bude počasí

Ačkoliv se to zdá jako banální rada, je opravdu velmi důležitá. Zkontrolujte si předpověď počasí dané lokality. To, že v místě vašeho bydliště celý týden svítí sluníčko, ještě neznamená, že 200 km od vás bude také. Předpověď se sice může měnit ze dne na den, ale je lepší mít obecnou představu o tom, zda budete hicovat při třicítkách, anebo tzv. klepat kosu. Doporučuji norskou aplikaci yr.no. Ta umí kolikrát předvídat lépe než jakékoliv lokální rádio.

2. Zabalte si správně

Tímto můžeme navázat na předchozí bod. Jakmile zkontrolujete počasí, určitě nepodceňujte, co vám říká. Pokud to vypadá na déšť, věřte, že pláštěnka a holínky budou vašimi nejlepšími parťáky. Není nic lepšího, než mít nohy v suchu a neřešit deštník nad hlavou. Nejen že je to nepohodlné, ale ani tanečníci okolo vás nebudou nadšeni – a to jak z výhledu, tak z „ostrých loktů“ vašeho deštníku.

Zároveň neberte na lehkou váhu ani vysoké teploty. Mějte na paměti, že vhodná pokrývka hlavy a opalovací krém vám zachrání život. Není nic horšího, než dostat úžeh a zbytek festivalu jen proležet. Čepici vezměte klidně starší nebo takovou, která zvládne absorbovat vodu. Spoustu vody. Namočená kšiltovka či klobouk jsou totiž ještě vyšší level, který oceníte především při dlouhodobém tanci na sluníčku. A pokud budete u vody, určitě nezapomeňte plavky. Možná v nich protancujete část festivalu.

3. Stan = váš dům, váš hrad

Doporučuji pořídit si větší stan, než si myslíte, že potřebujete. Ani nevíte, jak oceníte např. takovou „předsíň“, kam můžete odkládat mokré boty, anebo větší prostor na spaní, abyste se s ostatními neprali o každý centimetr. Pokud budete ve stanu dva, kupte si variantu spíše pro tři. Ke stanu se váže ještě jedno pravidlo – postavte ho za světla. Do dané lokality tak vyjeďte opravdu s předstihem, ať pak nestavíte za tmy. Těžko se hledají volná místa, hůře se skládají tyčky a o ukotvení šňůrkami ani nemluvím.

4. Zkuste i campingové židle

Pro někoho je toto asi nadstandard, ale pokud jedete na festival autem, udělejte si místo i pro tento druh rozkládacích židlí. Čím jsem starší, tím více ocením sebemenší krůček k většímu pohodlí. Sedět na zemi na dece je sice super. První hodiny, první den. Ale když máte tuhle kouzelnou židličku, hned se vám v ní lépe jí, pije, líčí. Pro fajnšmekry doporučuji model s opěradly a otvorem pro kelímek či plechovku.

5. Na karimatce nešetřete

Správný výběr karimatky = kvalitní spánek. I v tomto ohledu ze mě promlouvají léta zkušeností. Karimatek existuje spousta, podle toho se i odvíjí jejich cena. Doporučuji nedívat se po těch levnějších, neb vám to vrátí při první probdělé noci/ránu. Může se vám lehce proděravět a další sezonu byste kupovali novou. Což není ekonomické ani ekologické. Mně osobně se osvědčila yogamatka, díky které tolik necítím rozmanitost terénu.

6. Nezapomeňte na spacák

Karimatkou naše pohodlí nekončí – důležitý je i výběr správného spacího pytle. Zde je nejlepší jít zlatou střední cestou. Ideálně vyberte takový spacák, který je skladný, není moc těžký a nezklame vás v zimě ani v teple.

7. Sestavte si harmonogram

Záleží, na jak velký festival jedete. Z vlastní zkušenosti vím, že nemít dobrý plán, uteče mi spousta interpretů, které jsem si vždy přála vidět, slyšet, zkrátka zažít. Před odjezdem na festival se proto podívejte na web akce a prohlédněte si její program. Třeba narazíte ještě na nějaký doprovodný a budete mít zase o důvod víc, proč se těšit. V dnešním světě moderních technologií nezůstávají pozadu ani festivaly a spousta z nich má vlastní aplikaci. Můžete v ní sledovat časový harmonogram, dávat kapely do oblíbených a být ve střehu, když přijde změna programu. Samozřejmě ne vždy jdou věci podle harmonogramu. Někdy je i příjemné plán nemít a objevit něco zajímavého zcela náhodně. Vždy záleží, jaké jste povahy. Já jsem ale ta první, super plánovací.

8. Pořiďte si rychleschnoucí ručník

Tahle vychytávka 21. století je opravdu k nezaplacení! Není nic horšího, než jít po ranní sprše ke stanu a snažit se na něm sušit ručník. Stačí jemné drcnutí do konstrukce nebo silnější vánek, a máte osušku na trávě (v lepším případě, v tom horším pak v blátě). Proto je super přibalit si rychleschnoucí ručník, který schne raz dva a je výborně skladný.

9. Vyzbrojte se vlastním nádobím

Na festivalech není dobré spoléhat se pouze na příbory a kelímky ze stánků v areálu. Věřte, že se vyplatí mít alespoň jeden vlastní kelímek z tvrzeného plastu (nejen že více vydrží, ale je lehčí než ten skleněný). Doporučuji také nerezovou lahev či kelímek, chcete-li být eco friendly a ráno si u stánku nechat nalít kávu nebo čaj do vlastního. A pak takové ty praktické věci, jako jsou kapesní nožík, vidlička, lžíce. Zkrátka cokoliv, abyste po celou dobu festivalu nejedli jen rukama.

10. Jídlo pro případ nouze

Můžete se sice stravovat pouze ve stáncích, ale z vlastní zkušenosti vím, že mít záložní gastro plán se vždy vyplatí. Hlavně v hluboké noci nebo nad ránem.

Festivalové jídlo má mnoho podob, ale za pár dní přestanete vnímat rozdíl mezi kebabem, burgerem i falafelem. Při balení si hoďte do krosny i nějaké trvanlivé jídlo, které vás zachrání, když přijde největší hlad a stánkaři už budou mít padla. Vyplatí se nakoupit různé druhy sušeného ovoce, oříšků, semínek. I sušenky jsou fajn, ale zapomeňte na ty s čokoládou. A i když nejsem zastánce konzervovaných potravin, tak na festival je beru jako jídlo první pomoci. Některé značky prodávají i malé velikosti konzerv třeba hrášku, mrkve, kukuřice nebo míchaných verzí. Takový konzervovaný tuňák také přijde vhod.

11. Dodržujte pitný režim!

Pitný režim je důležitý! A na letním festivalu to platí dvojnásob. Pijte vodu, jak jen to bude možné. Alkohol jde sice ruku v ruce s každou party, ale voda je tu něco jako sůl nad zlato. Opravdu ji nepodceňujte.

12. Promyslete si outfit

Je to velmi individuální, ale za sebe mohu říct dvě zásadní rady: mít na sobě to, v čem se cítíte skvěle, a čeho vám nebude líto, když se to náhodou zničí. Pamatujte také, že méně znamená více. Spousta lidí se na festivaly dopravuje pouze s krosnou, takže množství outfitů si promyslete, ať neberete příliš mnoho zbytečností.

Samozřejmě se liší móda na festivalech elektronické, rockové, metalové, country a jiné hudby. Já v posledních letech navštěvuji první zmíněný tábor a musím říci, že mě velmi baví, jakým stylem se zde návštěvníci umí vyjádřit. Někdo jede v nekompromisním stylu #allblackeverything, zatímco jiní nešetří flitry ani třpytkami. Někdo je barevný, jiný vyzývavý, někdo sportiš, jiný v batice. Všude je ale na koho se dívat a moc mě ta oslava kreativity baví.

13. Pohodlné boty jsou základ

Nehrajte si na prince a princezny a vezměte si tu nejpohodlnější obuv, jakou máte. Zároveň opět platí, že střevíce můžete protancovat nebo zabahnit hned první den, tak berte takové, kterých vám nebude líto. Alespoň dvoje! Zároveň nepodceňujte již zmiňované holínky. A další tip – nezapomeňte na gumové pantofle anebo žabky. Oceníte je ve sprše, kde se to jen hemží bakteriemi.

14. Šperky výrazné, ale ne drahé

Co se klenotů týká, v případě festivalu rozhodně doporučuji sáhnout spíše po levnějších špercích. Myslete na to, že pokud ztratíte náušnici, už ji asi nenajdete. Stejně tak odložený prsten v umývárnách na vás nejspíše nepočká do rána. Proto nechte nejdražší kousky doma a vybírejte ideálně ze stříbrných šperků, třeba s barevnými drahokamy.

  • Stříbrné náušnice "Objímám a líbám" Adalee
    Stříbrné náušnice "Objímám a líbám" Adalee
  • Stříbrný přívěsek ve tvaru měsíce Callie
    Stříbrný přívěsek ve tvaru měsíce Callie
  • Minimalistické stříbrné náušnice s citríny Andine
    Minimalistické stříbrné náušnice s citríny Andine
  • Stříbrný přívěsek matka a dítě s měsíčním kamenem a diamantem Ella
    Stříbrný přívěsek matka a dítě s měsíčním kamenem a diamantem Ella
  • Stříbrný přívěsek s gravírem rukou Mimi
    Stříbrný přívěsek s gravírem rukou Mimi

15. S mobilem opatrně

Chytrý telefon je dobrý sluha, ale tak trochu i zlý pán. Můžete si na něm kontrolovat program, vyfotit či natočit oblíbeného interpreta anebo uložit kontakt na nové kamarády. S tím focením a natáčením však buďte obezřetní. Přijeli jste se bavit, nikoliv točit časosběrný dokument. Proto nad fotkami či videy více přemýšlejte a udělejte si jich na památku jen pár. Je lepší vidět svou oblíbenou kapelu opravdu na živo, a ne celou hodinu přes obrazovku telefonu. Navíc buďte ohleduplní i k druhým. Pokud za vámi stojí další fanoušci, jistě by také rádi viděli na podium, nikoliv na vaše ruce a displej.

16. Dobíjecí stanice jako jistota

Pokud jste ten typ, který nedá bez mobilu ani ránu a jedete pryč na více jak 2 dny, doporučuju pořídit si dobíjecí stanici. Spousta festivalů má vlastní stánky, kde můžete tuto službu využít, ale ne vždy je zdarma a ne každý je ochoten svěřit svoji vrcholně soukromou věc někomu jinému. Navíc není dobré se na tento nadstandard předem spoléhat, takže vlastní „dobíječka“ není od věci.

17. Nezbytná kosmetika i třpytky

U nás dívek je tenhle bod trochu náročnější, neb potřebujeme spoustu zbytečností. Opět ale myslete především na to nejnutnější – mýdlo, kartáček, zubní pastu, šampon atd.

Pokud jedete k vodě, je pravděpodobné, že bude nablízku bodavý hmyz, takže i ochrana proti těmto záškodníkům přijde vhod. Jestli se rády parádíte, tak poslední roky jsou v kurzu mikro i maxi třpytky a jiné blýskavé aplikace, které můžete lepit na obličej i celé tělo. Některé značky navíc prodávají už i speciální ekologické varianty, které jsou převážně z rostlinné celulózy, takže se na zemi bezproblémově rozloží. Pokud je ale něco, na co 100% nesmíte zapomenout, jsou to vlhké ubrousky. Může se stát, že umývárny budou příliš daleko. Nebude tak jiného zbytí, než se spolehnout na tyto vlhčené pomocníky.

18. Poznejte své okolí

Tak trochu platí přímá úměra, že čím je festival větší, tím větší je i stanové městečko, a tím vzdálenější je tak parkoviště od stanů. Proto si dobře zapamatujte, odkud jste přišli, kde jste zaparkovali, kde stanujete, jak daleko jsou koupelny s WC i jakým směrem se jde k centrálnímu areálu. Vždy je dobré najít si nějaký výrazný bod, který vám ulehčí orientaci. Má váš soused u stanu vlajku? Bingo! Zapamatujte si ji. Určitě se pak lépe dostanete na své místo.

19. Minimalizujte a třiďte odpad

Na festivalových akcích obvykle vzniká spousta odpadu. Proto je super, když pořadatelé dbají na recyklaci a pravidelný úklid. Jak jsem psala výše, jezdím na německý Melt festival, kde je možnost stanovat v tzv. green campu – tedy na zelené trávě a se závazkem k řádné recyklaci směsi, plastů a papíru. Sklo se do areálu nesmí ani vnášet. Každý, kdo v tomto kempu je, odevzdá na konci festivalu správně roztříděný odpad. Při platbě vstupenky se vždy platí 5 € navíc, ty vám ovšem vrátí, jakmile zmíněný odpad odevzdáte. Takto to ovšem funguje i v sektorech, kde se netřídí. Každý, kdo nasbírá pytel odpadků, je po odevzdání vymění za vratnou zálohu.

Je to skvělý nápad, vše ale pramení především z chování samotných účastníků. Čím méně odpadu vytvoříte, tím lépe. Co můžete odvézt zpět s sebou, odvezte, ať nezatěžujete okolní krajinu.

20. Žijte přítomností

Tohle je asi ta nejlepší rada na závěr. Zapomeňte na všechny problémy světa a buďte přítomni, obklopeni skvělou hudbou, kterou máte rádi, a úžasnými přáteli, se kterými se zážitky tvoří jedna radost. Buďte ohleduplní k druhým a nabídněte pomocnou ruku, když to bude potřeba.

Slovo „festival“ pochází ze starého latinského slova festivus, což znamená slavit. Takže se bavte a oslavujte na 100 %.

Dala by se napsat ještě spousta dalších rad, ale rádi si vyslechneme i vás. Co vy a hudební festivaly? Jezdíte? Kam nejraději? A jaké jsou vaše tips & tricks? :)

Autor: Bára R.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky