10+1 věcí, které byste neměli dělat se svým šperkem

Každý šperk je malý poklad, který bychom si měli hýčkat. Alespoň my to tak vnímáme. A nezáleží na tom, jestli se jedná o zlatý prsten s jednokarátovým diamantem nebo o stříbrné náušnice s perličkami. Každý si zaslouží speciální péči a pozornost. Díky ní vám pak váš klenot vydrží bez přehánění na celý život.

Našim zákazníkům společně se šperkem předáváme mimo jiné také naše tipy na to, jak se o něj správně starat. Některé z nich se možná zdají jako samozřejmé, některé možná i trochu zbytečné. Během pár týdnů se to zpravidla neprojeví, ale po několika měsících či letech je rozdíl znát. Neopatrné zacházení může vést nejen k rychlejšímu opotřebení šperků, ale někdy i k jejich poškození.

A jak zní naše desatero věcí, které byste se šperkem raději dělat neměli?

  • Nosit ho, když to není potřeba. Tohle je úplný základ, takové metapravidlo, ze kterého vyplývají skoro všechna ostatní. Šperk je na ozdobu a jeho hlavním posláním je zkrášlovat a zdobit své nositele. Je velké množství činností, při kterých ho zkrátka nepotřebujete. Měli byste si ho proto šetřit a nosit ho jen při vhodných příležitostech. A čím dražší šperk to je, tím výjimečnější by měla příležitost být.
  • Neobléct ho jako poslední a nesundat jako první. Když ráno odcházíte do práce, nebo se chystáte večer na rande, šperky by měly být až tím úplně posledním, co si na sebe vezmete. Zabráníte tak tomu, že je nechtěně postříkáte lakem na vlasy nebo parfémem, které jim moc nesvědčí. Zároveň se vám nestane, že by se vám o kamínek v prstýnku roztrhly silonky nebo váš hedvábný šátek. A po příchodu zpět domů měl být šperk ideálně tím prvním, co odložíte (samozřejmě hned po botách a kabelce).
  • Uléhat s ním do postele. V noci skutečně šperky nepotřebujete (a pokud dodržujete předchozí bod, nepotřebujete ani toto pravidlo). Sny vám vyšperkuje vaše fantazie, zatímco náhrdelníky by se mohly přetrhnout, náušnicím hrozí poškození zapínání a u prstýnku se může uvolnit kamínek.
  • Vařit s ním. Tenhle bod platí obzvlášť pro prstýnky a náramky. Pokud se jedná o náhrdelník nebo náušnice, lze přimhouřit jedno (nebo i obě) oči. Prstýnek ale do kuchyně v žádném případě nepatří. Nejenže se vám v něm mohou usazovat různé nečistoty, zároveň ale díky jeho odložení uděláte dobrou službu i strávníkům, kterým nepředložíte pokrm okořeněný dávkou bakterií nebo snad i diamantů.
  • Mýt si s ním ruce nebo ho brát s sebou do sprchy. Mýdlo šperkům neprospívá. Při každém mytí rukou je proto vhodné prstýnky odložit. Dejte však pozor, aby vám nesklouzly do umyvadla. A pokud se chystáte do sprchy, odložte raději rovnou všechny ozdoby. Kromě mýdla se šperk nekamarádí ani s různými kosmetickými přípravky. Pokud si krémujete ruce, prstýnek by měl všechno sledovat jen zpovzdálí. A zpátky na prst je nejlepší navléct ho až po několika minutách, kdy krém dostatečně zaschl.
  • Uklízet s ním. Různé chemikálie a čisticí prostředky taky nedělají šperkům dobře. Při úklidu na sobě jistě nemáte podpatky ani sváteční sukni, takže i prsteny a náramky mohou jít chvíli stranou.
  • Pracovat s ním na zahradě. Opět platí hlavně pro prstýnky, za které se mohou zachytávat různé nečistoty. Ani náhrdelník ale není příliš praktický, pokud zrovna hrabete listí nebo prostřiháváte keře. Divili byste se, za co všechno se může řetízek zachytit.
  • Sportovat s ním. Záleží na tom, do jakého sportu se zrovna pustíte. U většiny z nich ale šperky doporučit nemůžeme. Pokud si jdete zlehka zaběhat, drobné náušnice to jistě snesou. Do bazénu nebo na squash se ale nehodí žádné klenoty. Chlorovaná voda ani pot šperkům neprospívají. Prstýnky rozhodně sundejte, pokud rádi lezete po skalách nebo zvedáte činky. A při kontaktních sportech odložte všechny řetízky.
  • Nosit ho v peněžence. Pokud musíte sundat šperky někdy během dne a mimo domov, často se jako první bezpečné útočiště nabízí peněženka. Má přeci uzavíratelnou kapsičku a proč nerozšířit sbírku kovových mincí dalším příbuzným materiálem. Právě jiné kovy jsou ale tím, co šperkům nesvědčí. Najděte proto pro šperky raději jinou úschovnu.
  • Neukládat ho zpátky do krabičky. Během dne vám pro uložení šperku nejlépe poslouží malý sáček, doma je to pak originální krabička nebo šperkovnice. Šperky by ale měly být zároveň uložené odděleně, kontakt s jinými šperky jim dobře nedělá. I když jsou náušnice rády v páru, občas potřebují i chvilku samy pro sebe.
  • Nečistit ho. I když budete o šperk sebelépe pečovat, po čase se na něm začnou usazovat drobné nečistoty. Je proto třeba ho pravidelně čistit. Základní péči zvládnete doma – postačí měkký kartáček, vlažná voda a kapka jaru (více v článku o čištění šperků). Když však píšeme, že je možné čistit šperk kartáčkem, rozhodně by to nemělo být za doprovodu pasty na zuby, a už vůbec ne té s abrazivními částečkami. Největší službu ale šperku uděláte, když ho necháte čas od času profesionálně vyčistit klenotníkem.

A jak se o své šperky staráte vy? Kolik z výše uvedených doporučení dodržujete?

Autor: Katka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky