7 tipů, jak naplánovat svatbu – přímo od Eppi nevěst

Na veselky našich kolegů byl i rok 2018, podobně jako ten předchozí, poměrně bohatý. Vdávaly a ženili se nám hned tři členové Eppi týmu, ale prozradíme, že svatby byly dohromady pouze dvě. A co to znamená? To už si určitě každý domyslí sám. ♥ S přihlédnutím ke skutečnosti, že se právě na svatby a výrobu zásnubních a snubních prstenů zaměřujeme, nemohli jsme vás ochudit o praktické zkušenosti našich nevěst. Takže pokud vás svatba teprve čeká a jste zrovna ve fázi příprav, čtěte dále. Zaměřili jsme se na rady a tipy, které nastávajícím nevěstám ulehčí celý přípravný proces a ušetří nejen čas, ale i spoustu nervů. Uvidíte, že svatební den si pak užijete daleko více.

Svatební plánovač
Mějte svatební přípravy pod kontrolou

Plánování svatby není jednoduchá věc. Abychom vám vše co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás podrobný svatební plánovač, ve kterém vás provedeme celými přípravami krok po kroku. S ním vás budou přípravy svatebního dne bavit a budete mít jistotu, že na nic důležitého nezapomenete.

Plánování svatby podle Evči

Moja svadba bola určite jeden z najkrajších dní v mojom živote. Zároveň to bol deň, ktorý vyžadoval stovky hodín príprav a plánovania. Cítila som väčšiu nervozitu ako pred dôležitou prezentáciou pre stovku neznámych ľudí a motýle v bruchu a podlamovanie kolien. Ale to k tomu patrí. :)

Svadbu sme plánovali po 10 ročnom vzťahu. Stále sme si predstavovali, že to bude maličké intímne podujatie. Akokoľvek, keď sme začali počítať všetkých ľudí, ktorých sme chceli pri sebe v ten deň mať, dostávali sme sa k číslu 100. Keďže sme vedeli, že na svadbe bude časť hostí zo zahraničia, naplánovali sme si svadobný víkend, keď hostia začali prichádzať vo štvrtok a odchádzali v nedeľu či pondelok. Svadba bola v lete na východe Slovenska v Garden Hotely na brehu Domaše, takže si naši hostia mohli užiť trošku rekreácie aj mimo svadobného programu. A aké sú moje tipy k pohodovej svadbe?

1. Nepodceňujte prípravy

Nemyslím tým kvety, či makeup. Teoreticky, aj bez nich sa možete vydávať. Odporúčam však kontaktovať matriku, zistiť si všetko potrebné, čo od vás budú požadovať. Ak plánujete svadbu v kostole, budete pravdepodobne musieť navštevovat náuku s kňazom. Asi si myslíte, že to nepotrebujete, ale tieto momenty su jedny z mála, ktoré sa viac sústredia na manželský život ako svadobné prípravy. Pomôžu vám na chvíľku sa zastaviť a uvedomiť si, že to není len o svadobnom dni.

2. Zhromaždite informácie na jednom mieste

Zahraničným hosťom sme priblížili, ako bude naša svadba prebiehať na našej svadobnej stránke, kde bol popísaný priebeh svadobného dňa, možnosti dopravy či ubytovania. Takúto stránku si jednoducho vytvoríte cez template. Ja som použila cordially.co, ktorá umožňuje zaslať personalizovanú online pozvánku. Hostia majú možnosť pozvanie potvrdiť, či odmietnuť, vyplniť svoje adresy, mená či dietárne preferencie. Verte, že vám tieto informácie pekne pokope ušetria kopec času pri zasielaní fyzických pozvánok či tvorbe zasadacieho poriadku, tabule aj menoviek.

3. Delegujte

Váš svadobný deň ubehne veľmi rýchlo. Nebudete mať čas dozerať na chod príprav, preto vám odporúčam jasne vysvetliť a oddelegovať všetko, čo sa dá. Ak budete mať svadbu o počte 100 ľudí, vyžaduje si to dosť organizácie a príprav. Na druhej strane, budete sa chcieť venovať svojim hosťom, rodine, kamarátom, ktorí si dali tú námahu a prišli s vami tento deň osláviť. Času bude veľmi málo, preto rozumne uvažujte, ako ho chcete stráviť.

Vaša blízka rodina sa bude taktiež chcieť trošičku zabaviť, preto nedelegujte všetko na nich a dôverujte profesionálom, ktorí svadby organizujú na dennom poriadku. Do vášho dňa prinesú viac profesionality a pokoja.

Plánování svatby podle Míši

Svatba je mezi ženami velmi populární téma. Obzvlášť když pracujete v klenotnictví. Každý den tu máme alespoň jeden šťastně zasnoubený pár, který řeší svatbu. Já byla se svým teď-už-manželem zasnoubena od roku 2016 a brali jsme se 18. 8. 2018 v Oblastní galerii v Liberci. Svatbu jsme plánovali od listopadu 2017 a k našemu velkému překvapení bylo i takto dopředu těžké zajistit volné termíny, ať už šlo o místo konání svatby, květinářku nebo výrobu dortu. Takže pozor na včasné plánování!

4. Užívejte každou minutu

Nejlepší tip, který jsem před svatbou dostala byl, abych si užívala každou minutu. I přesto jsem však celou svatbou proplula jak v transu. Maminka mi pak u fotek říkala, že mě nikdy neviděla tak upřímně šťastnou. S manželem jsme strávili celé líbánky tím, že jsme si v hlavě promítali každou minutu svatby znovu a znovu, procházeli jsme fotky a smáli jsme se. Takže ať už jste člověk, který žije okamžikem, nebo naopak vzpomínkami, najděte si ten svůj ideální způsob, jak si v hlavě uchovat všechny zážitky napořád.

5. Plánujte dopředu a trénujte

I když jsem člověk, který v osobním životě většinou odkládá rozhodnutí na poslední chvíli, byla jsem si jistá, že mi to u svatby nervy nedovolí. Půl roku před svatbou jsem se cítila, jako bych měla dvě zaměstnání. Přišla jsem unavená z práce domů, kde mě čekala komunikace s květinářkou, fotografkou, plánování programu, roznášení pozvánek a vymýšlení dekorací. Měsíc před svatbou už jsem jen všude upřesnila počty hostů a věnovala se posledním drobnostem. A jsem za to moc ráda, protože těch „drobností“ se sešlo celkem hodně. Je také dobré mít vše vyzkoušené – ať už to jsou svatební šaty, boty, makeup, snubní prstýnky a nebo chůze uličkou. Ať máte jistotu, že vám vše sedí a víte, jaký bude harmonogram svatebního dne.

Evča & Míša a jejich společné svatební tipy

Na některých tipech se Evča s Míšou shodly. Spojili jsme je proto dohromady a vy se tak můžete nechat inspirovat tím, co doporučují dokonce dvě ze dvou Eppi nevěst. :)

6. Vyberte si včas správného svatebního fotografa

Evča: Jednu vec, ktorú sme s manželom mali jasnú dávno pred plánovaním svadby bolo, že chceme len reportážne fotografie. Obaja sa neradi fotíme, a nevedeli sme si predstaviť, že sa niekde postavíme a budeme pózovať pre romantické fotky. :) Po dlhom hľadaní sme našli Mareka a Kláru zo StillandMotionpictures. Nesklamali, a nafotili množstvo momentiek pre nás aj našich hostí. Ujasnite si, aké fotky si predstavujete, čo vám je príjemné a podľa týchto kritérií hľadajte svadobného fotografa. Určite sa s fotografom stretnite osobne, musíte si sedieť aj ľudsky.

Míša: Jelikož miluji listování fotografiemi, nejdůležitější pro mne bylo, abych na svatbě měla fotografa, který vychytá každou chvilku přesně tak, jak bych si ji já chtěla pamatovat. Pro inspiraci jsem využila Instagram, kde jsem si nakonec našla i svou fotografku Alžbetu Pilařovou. A měla jsem obří štěstí! Fotky máme opravdu takové, jaké jsme si je vysnili. A POZOR – my si svatebního fotografa bookovali už rok předem, a i tak to bylo obtížné. Ti nejlepší jsou většinou rezervováni cca 2 roky dopředu.

7. Buďte nad věcí

Evča: Pri plánovaní svadby sa vyskytne množstvo momentov, ktoré vás môžu rozčarovať. Takéto momenty sa môžu vyskytnúť aj počas svadobného dňa. Je veľmi pravdepodobné, že nebude mať šancu, ich ovplyvniť. Je dôležité, aby ste boli v pohode a nemali hysterické záchvaty, z vecí ktoré nejdú podľa plánov. Pripravte si úsmev a povahu flegmatika, tešte sa z vášho novomanžela a každého človeka, ktorý s vami ten deň prišiel osláviť. Nelipnite na detailoch.

Míša: Svatba je velmi emotivní událost, takže se připravte i na velké emoční návaly. Čím více se svatba blížila, tím složitější pro mne bylo udržovat si „čistou hlavu“. Svatbu totiž nebudete řešit pouze vy, ale i vaši příbuzní. A ve chvíli, kdy vám všichni začnou radit, co je potřeba na svatbě mít nebo jak to a to musí probíhat, budete pravděpodobně litovat, že jste se nevzali sami někde na Bali. Ale držte se, stojí to za to. Musíte si uvědomit, že to všichni myslí dobře a že i pro ně je tento den velmi důležitý.

Pár praktických tipů na závěr

  • Nechte se inspirovat ostatními nevěstami na Pinterestu, Instagramu či YouTube, čtěte svatební magazíny i různá fóra, kde najdete recenze – ať už na hotely, květinářství nebo cukrářství. Ušetří vám to spoustu trápení v den svatby.
  • Podávejte vodu i menší občerstvení už při obřadu. Vaši hosté to určitě ocení, především pokud máte svatbu v létě.
  • Nedávejte hostům na výběr v jídle. Ušetří vám to spoustu problémů a lidé si navzájem nebudou závistivě koukat do talíře.
  • Dopřejte si vše, co jste si vysnili. Kadeřnici, profesionální makeup nebo třeba ten dort, co byl tak drahý. Přece jen je to jeden z nejdůležitějších dnů ve vašem životě, tak ať stojí za to.
  • Pokud netoužíte po konkrétních darech, nebojte se hosty požádat o peníze. Můžete je využít třeba na svatební cestu nebo z nich založit základ pro společné žití.

Tak co dámy, už jste klidnější? Všechno zvládnete, uvidíte. Chce to jen časový plán a představu, jak by měl váš velký den vypadat. Podělte se s námi o to, co případně pomáhá při plánování svatby vám nebo z čeho konkrétně máte největší obavy. Sdílených zkušeností a vzájemné podpory není nikdy dost. :)

Autor: Zuzka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky