Broušení a leštění diamantů

Broušení diamantů představuje starobylý a vysoce specializovaný proces, jenž tvoří přesně stanovené postupy, jež lze vykonávat pomocí mechanických strojů nebo ručně. Podle zvolené metody celé broušení od plánování přes štípání, leštění a finální kontrolu trvá od pár hodin po několik měsíců. Jednomu z posledních skutečných řemesel se věnují skuteční odborníci, kteří se léty studií a praxe stávají mistry svého oboru.


Centra broušení diamantů

Číslem jedna ve světě brusičů je Indie. Téměř 90 % surových kamenů putuje do indického Suratu, který leží jen pár hodin cesty od Bombaje. Zbývajících 10 % končí především v dílnách řemeslníků v belgických Antverpách, New Yorku nebo Izraeli.

Trocha historie

První zmínky o broušení diamantů nás vrací do 14. století, do něhož se datuje i tvar zvaný špičatý (point). Ten byl mnohem méně komplikovaný než současné designy a šlo u něj především o minimalizování odpadu. Většina tvarů, které se dnes objevují na trhu, pochází ze 40. a 50. let 20. století.

Proces broušení

Broušení diamantů představuje komplikovaný a vysoce specializovaný proces, který zahrnuje plánování, štípání nebo řezání, leštění a finální kontrolu.


Plánování

Proces broušení začíná pečlivou ekonomickou analýzou surového kamene. O jeho výsledném vzhledu rozhodují hlavně dvě hlediska: 1) maximální návratnost investice a 2) rychlý prodej hotového diamantu.

Plánování začíná tvorbou 3D modelu, pro který se používá skenovací zařízení. Počítačová simulace je doplněna o inkluze a kazy surového kamene. Na základě modelu se brusič soustředí na nalezení optimálního způsobu broušení diamantu.


Maximalizace hodnoty kamene

Proces maximalizace ceny výsledného diamantu je uměním i vědou. Výběr brusu ovlivňuje celá řada okolností. Tržní faktory zahrnují exponenciální nárůst hodnoty kamene s jeho rostoucí velikostí stejně jako maximalizaci hmotnosti (zachování váhy) a popularitu určitých designů mezi zákazníky. Mezi fyzikální faktory se počítá původní tvar surového kamene a umístění inkluzí a kazů, které se musí minimalizovat.


Zachování hmotnosti kamene

Analýza zachování váhy zkoumá surový kámen tak, aby objevila nejlepší kombinaci co nejvyšší karátové hmotnosti a finální podoby diamantu. Například osmistěnný kámen o 2,20 ct (440 mg) lze použít k vybroušení dvou kusů o 0,50 ct (100 mg), jejichž finální cena může být poměrně vysoká, nebo diamantů o 0,80 ct (160 mg) a 0,30 ct (60 mg). Z osmistěnného krystalu lze nejčastěji vybrousit dva kameny, a to buď kulaté brilianty, nebo čtvercové tvary. Nepravidelně tvarované nerosty řemeslníci proměňují ve fancy designy, k nimž je krystaly samy nabádají svým vzhledem.

Dokonce i moderní techniky broušení a leštění vedou k dramatické ztrátě hmotnosti, a to asi ve výši 50 %. Někdy se brusiči v rámci hledání zlaté střední cesty rozhodnou pro horší proporce a symetrii proto, aby zlikvidovali inkluze a uchovali váhu. Cena za karát se určuje jako celá hodnota, což vede k tomu, že mnoho jednokarátových kamenů je výsledkem kompromisu mezi kvalitou brusu a výší karátové hmotnosti. Cílem brusičů je zpravidla vybroušení diamantu o co nejvyšší váze, a to i na úkor provedení brusu.


Zachování barvy

U barevných diamantů dokáže brus ovlivnit barvu kamene, a tím zvýšit jeho hodnotu. Určité designy se používají k zesílení odstínu – skvělým příkladem je tvar radiant (zářivý).


Návratnost investice

Při plánování broušení kamene hraje velkou roli i povědomí o tom, jak rychle se diamant prodá. Některé tvary přinášejí vyšší ocenění, jiné pomohou rychleji vrátit investici.


Štípání nebo řezání

Po prozkoumaní surového diamantu je kámen označen a je třeba se rozhodnout, jak daný diamant vybrousit tak, aby získal co největší hodnotu. V této fázi se bere v úvahu tvar diamantu, rozmístění a počet nedokonalostí a inkluzí. Plánovač musí určit směr štěpení v diamantu. Vzhledem k atomové struktuře je možné štěpení ve čtyřech směrech rovnoběžně s osmistěnnou strukturou krystalu. U štěpení jde o opracování diamantu jediným seknutím a provádí se vždy ve směru krystalů, kde je kámen nejslabší. Na diamant se nakreslí čára, která označí místo odštěpení, a před nevhodným pohybem ho ochrání vosková nebo cementová forma. Následně brusič vytvoří drobný zářez, na který použije štěpicí nástroj se zaobleným ocelovým ostřím. Silným úderem pak oddělí vybranou část diamantu. Pro ty, které jsou značně velké a hodnotné, bývá proces štěpení kritický, neboť při chybě v plánování nebo sekání se mohou rozbít, a tím zcela znehodnotit.

Řezání se využívá v případech, kdy štěpení kvůli chybějící slabé oblasti není možné. Brusič používá pilku s fosforovo-bronzovým ostřím o 15 000 ot./min. V případě uplatnění jiného diamantu jako řezného nástroje je třeba dodržet následující postup: do dřevěného držáku se upevní diamant, oproti němu se uchytí druhý ostrý diamant stejným způsobem a jím se udělá řez do opracovaného kamene. Další možnost představuje řezání laserem, ale to trvá hodiny. Už během procesu řemeslník rozhodne, které části kamene se stanou tabulkami a rundistami.


Ruční / mechanické broušení (bruting x cutting)

Tato technika dává kamenům jejich výsledný tvar. Při ručním opracování diamantu se řemeslník spoléhá na tvrdost diamantu, který k úpravám nevybroušeného kamene používá. Jeho nástroj svým vzhledem připomíná malé pero s mističkou naplněnou cementem a s diamantem na špičce. Kámen je uchycený pouze jedním rohem. Brusič v každé ruce drží jeden tento nástroj a opracovává jím zvolený diamant. Během mechanického procesu se kámen připevní do soustruhu a další soustruh ho brousí tak, aby vznikla drsná rundista.


Leštění

Během leštění získává diamant své fazety. Kámen se upevní v nastavitelném rameni a přitiskne se na lešticí kolečko. Disk lze charakterizovat jako vodorovnou rotující desku ošetřenou směsí diamantového prachu a oleje. Odpadní prach z každého broušení se používá pro další leštění. Tomuto kroku se musí věnovat skutečně zkušený řemeslník, neboť se jedná o velice kvalifikovaný proces. Chyba ve výpočtu v řádu desetin může způsobit změnu karátové hmotnosti i stupeň brusu dokončeného kamene. Zruční brilantéři jsou vysoce žádaní.


Závěrečná kontrola

Poslední fáze broušení diamantu zahrnuje důkladné čištění v kyselinách a prozkoumání kamene, jestli odpovídá vysokým standardům kvality výrobce.


Zajímavosti:

  • Dnes se nejčastěji používá kombinace ručního a mechanického broušení. Výsledkem je minimalizace odpadu.
  • Aby se z vyučeného brusiče stal skutečný mistr, musí sbírat zkušenosti 5–20 let. Dnes patří ruční broušení diamantů k posledním skutečným uměleckým řemeslům.
  • Způsob ručního broušení kamenů se po staletí mění pouze minimálně.
  • Přístroj dokáže diamant vybrousit během 24 hodin, kdežto brusiči to trvá od jednoho týdne po šest měsíců.
  • Ručně broušené diamanty mají vyšší hodnotu než ty upravované přístroji. Mechanika dosud nedosáhla expertnosti a intuice mistra brusiče.

JAK A ČÍM BROUSÍME A MĚŘÍME DIAMANTY?

Broušení a měření diamantů představuje komplikovanou disciplínu. K leaderům na trhu ve vývoji nástrojů na broušení kamenů a aplikací, jež slouží k hodnocení a oceňování hotových skvostů, patří společnosti Sarine a Ogi. Produkují brusné nástroje, jež si k obsluze žádají zkušené pracovníky. Prvním faktorem, na který je při broušení třeba brát zřetel, je, aby veškeré příslušenství bylo v dobrém stavu. Při mechanickém broušení musí brusná deska Skyf (čti skajf) a nástroj pro přidržení diamantu na místě Tang měřit skutečné hodnoty a musí být v takovém vzájemném poměru, aby na výsledném kameni vznikaly co nejmenší odchylky. Čím větší kámen se brousí, tím lépe jednotlivé nedokonalosti vyniknou.

Zkušený řemeslník si dokáže při nasazování diamantu do přístroje přizpůsobit úhel pavilonu i koruny. Je samozřejmé, že tyto úhly nezávisí tak úplně na brusičích, ale částečně i na odbornících, kteří se starají o údržbu použitých nástrojů.

Přesnost brusiče se skutečně ukáže při brilianteringu (broušení posledních fazet) kamene. V zakončení horní a spodní části rundisty a (polovin) tabulkových fazet spočívá skutečné řemeslo dnešního broušení diamantů. Zde se již musíme plně spoléhat na pečlivost brusiče.

Změření přesnosti jednotlivých úhlů pavilonu a koruny odhaluje kvalitu brusiče. Ověřit správnost a důkladnost brusu se vzorem srdcí a šípů si lze pomocí speciálního prohlížeče tohoto vzoru (Hearts and Arrows scope/viewer).