Hit moderního šperkařství: dokonale nedokonalý diamant salt and pepper

V poslední době jsou netradiční druhy diamantů stále oblíbenější. Na trhu najdeme velké množství šperků, které zdobí surový diamant, což je v podstatě diamant nebroušený, který neprošel žádnou úpravou. Ještě větší popularitu si však získaly salt and pepper diamanty, pro které absolutně platí, že největší krása se skrývá v nedokonalosti. Proč? To se dozvíte v následujícím článku.

Co to je salt and pepper diamant?

Stejně jako všechny přírodní diamanty, i salt and pepper diamanty vznikly pod povrchem Země už před miliardami let. V minulosti byly mnohem méně žádané než bílé diamanty. Časy se však mění a tradice ustupují novým přístupům, které odlišnosti nebo takzvané nedokonalosti považují za přednosti. Díky tomu se salt and pepper diamanty, kterým se říká taky galaxy diamanty, dostávají do popředí zájmu.

diamant salt and pepper

Salt and pepper diamant je druh diamantu, který má uvnitř sebe spoustu inkluzí neboli nedokonalostí, což jsou drobné „nečistoty. Ty mohou mít různý tvar, velikost i barvu. Salt and pepper (v českém překladu sůl a pepř) se tenhle diamant jmenuje proto, že jeho inkluze jsou bílé (jako sůl) nebo černé (jako pepř). Tohle označení tedy dokonale vystihuje hedvábně šedý, kouřový a jemně skvrnitý vzhled těchto netradičních diamantů.

  • Zlatý prsten se salt and pepper diamantem Hye
    Zlatý prsten se salt and pepper diamantem Hye
  • Zlaté bezel náušnice s 0.52ct salt and pepper diamanty Gledina
    Zlaté bezel náušnice s 0.52ct salt and pepper diamanty Gledina
  • Prsten se salt and pepper diamantem a marquise moissanity Xuan
    Prsten se salt and pepper diamantem a marquise moissanity Xuan
  • Kolekce zlatých šperků se salt and pepper diamanty Ailsa
    Kolekce zlatých šperků se salt and pepper diamanty Ailsa
  • Prsten s hexagon salt and pepper diamantem Justine
    Prsten s hexagon salt and pepper diamantem Justine

Inkluze mají téměř všechny diamanty, ale většinou jsou tak malé, že je pouhým okem nevidíme. U salt and pepper diamantů je tomu naopak. Inkluze jsou absolutně zřetelné a právě ony vytváří neopakovatelně krásný a tajemný vzhled. Z toho důvodu se tyhle diamanty nehodnotí prostřednictvím klasického standardu 4C, kde je čistota kamene jedním z hlavních parametrů.

diamant salt and pepper

Proč dát přednost salt and pepper diamantům?

Jsou originální

Každý kousek je jiný a nikdy nenajdete dva zcela identické. Některé salt and pepper diamanty jsou hodně tmavé se spoustou inkluzí, jiné naopak světlounké až bezbarvé s několika málo inkluzemi. Dále se můžete setkat se salt and pepper diamanty v zelených, žlutých, oranžových nebo i červených odstínech.

Jsou levnější

Kromě toho, že na rozdíl od klasických bílých diamantů je každý salt and pepper skutečný originál, jejich cena je také mnohem nižší. Pokud chcete mít v prstenu diamant s větší karátovou váhou, salt and pepper diamant je ideální volbou.

diamant salt and pepper

Jsou ekologické

Ačkoliv nejudržitelnější možností jsou lab-grown diamanty, i salt and pepper diamanty nezatěžují životní prostředí tolik, jako jejich přírodní varianty. Získávají se totiž mnohem rychleji a úsporněji.

Jak si vybrat ten pravý salt and pepper diamant?

Při výběru salt and pepper diamantu zvažte, jaké barvy a tvary se vám líbí nejvíc. Diamant salt and pepper může být, stejně jako klasický, vybroušený do jakékoliv formy a velikosti. Salt and pepper diamanty se často brousí do jednoho z nejstarších brusů, který sahá až do roku 1500. Jde o tzv. rose cut neboli routový brus. Jeho výhodou je to, že diamant vybroušený do routy vypadá větší než briliant se stejnou karátovou hmotností.

Pokud toužíte po výrobě šperku na míru se salt and pepper diamantem, doporučujeme osobní návštěvu klenotnictví. Získáte tak možnost si skutečně vybrat ten kus salt and pepper diamantu, jehož inkluze a barevnost nejvíce potěší vaše oči i srdce.

diamant salt and pepper

A v neposlední řadě vám radíme, abyste si tyhle diamanty vybírali u renomovaných klenotnictví, které vyrábí šperky z kvalitních materiálů a ke každému z nich vám přiloží certifikát. Na tu nejvyšší kvalitu materiálů a provedení dbáme i my v Eppi, proto se na nás, v případě zájmu o šperky (nejen) se salt and pepper diamanty, neváhejte obrátit.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky