Inspirace na podzimní čtení

Podzim dlouho nepatřil mezi moje oblíbená roční období. Postupně si k němu ale nacházím cestu a čím víc podzimů mám za sebou, tím větší je i moje láska ke spadanému listí, mlhavým ránům a sychravému počasí. Do včerejšího dne jsem si zatím užívala teplé sluneční paprsky babího léta. A stále ještě platí to, že v práci končím za světla. Dny se ale neúprosně krátí a večery prodlužují. A to je právě jedna z věcí, kterou mám na podzimu tak ráda. Konečně nemám provinilý pocit, když ani jeden večer v týdnu nikam nevyrazím, ale zůstanu v klidu doma. Zabořená v měkkém křesle. S hrnkem oblíbeného zeleného čaje. Zachumlaná v dece a s knížkou v ruce. Prostě hygge! (Už jen ten krb chybí! Ale svíčky ho statečně nahradí.)

Jaké knihy tento podzim nevynechat

Když léto definitivně skončí, je to pro mě signál k tomu, abych si připravila seznam knížek, které chci o dlouhých podzimních (a ještě delších zimních) večerech přečíst. Věřím, že takový svůj seznam má každý vášnivý čtenář. A knižní tituly se na něj dostávají různými způsoby. Já vždy začínám tím, co mi na seznamu zbylo z minulého roku. Čas od času také omrknu nabídku svého oblíbeného vydavatelství a po cestě z práce se několikrát jen tak projdu knihkupectvím, kde prohlížím, listuji a vybírám. Nejradši ale čtu knížky na doporučení. Vždy si proto zapisuji názvy, které někdo zmíní jen tak mezi řečí či v rámci přednáškové akce nebo na které narazím v nějakém blogovém článku a u kterých mám pocit, že se trefí do mého vkusu.

A protože inspirace není nikdy dost, připravily jsme pro vás naše vlastní doporučení na knížky, za které bychom daly ruku do ohně a které obstály v našich zatěžkávacích čtenářských testech. Čtenáři jsou ale různí a každý má jiné preference, co se žánrů a témat týče. V dnešním příspěvku proto najdete tipy nejenom ode mě, ale i od dalších členů našeho týmu.

Nastavení mysli (Carol Dweck)

Začnu titulem, který je mým vlastním favoritem. Mám ráda knížky, ze kterých se něco dozvím a které mě dokážou posunout dál. A přesně tohle Nastavení mysli splňuje na jedničku. Podtitul Nová psychologie úspěchu aneb naučte se využít svůj potenciál není jenom prázdným příslibem a marketingovým lákadlem. Autorka v textu vysvětluje, jak naše životy ve všech oblastech neovlivňují jenom naše schopnosti a náš talent, ale hlavně to, jak k nim přistupujeme. Popisuje dva rozdílné způsoby nastavení našeho myšlení, které dokládá řadou praktických příkladů a údaji získaných z mnoha výzkumů.

Vše podstatné je obsaženo hned v první kapitole, takže pokud snad vy sami podobným tématům tolik nefandíte, zkuste dát šanci alespoň úvodním odstavcům. V dalších kapitolách je základní myšlenka dále rozvedena a aplikována pro konkrétní situace, jako jsou vztahy na pracovišti a podnikání, výchova dětí nebo trénování sportovců. Každý si tak najde to své. Nastavení mysli mi v mnohém otevřelo oči a naplno jsem si během čtení uvědomila některé věci, které jsem do té chvíle jen vnitřně tušila. Dozvěděla jsem se hodně jak o sobě samé, tak i o svém okolí. A je to rozhodně jedna z knížek, ke které se budu během svého života průběžně vracet.

Hejno bez ptáků (Filip Doušek)

Máte jasno v tom, co v životě dělat? Věnovat se jedné práci naplno, nebo jich střídat víc? Mít v životě pouze jednu holku, nebo je také střídat? A je celek víc než součet částí?

Jestli stejně jako Verča máte duši filozofa a nebo se prostě na otázky, které si všichni klademe, chcete podívat z jiné perspektivy, pak pro vás tato kniha bude to pravé ořechové. Aby taky ne, autor ji prý psal dlouhých 12 let. A podle Verči to prý stálo za to. Autor vás vezme z Cambridge přes Prahu až do Himalájí, odhalí zajímavý mix psychologie, matematiky a umění, a dokonce odhalí svůj milostný příběh. Dílo Hejno bez ptáků vyšlo ve dvou svazcích (Kniha a Příběh) a je jenom na vás, kterým z nich začnete. A ten jejich obal? Překrásný!

Byly jsme tam taky (Dagmar Šimková)

Terka má jemnou a poetickou duši. K přečtení mi proto doporučila knihu plnou vzpomínek ženy, která byla za komunismu vězněná z politických důvodů. Kniha prý sice svým silným příběhem člověka zasáhne, ale je sepsána s nadhledem a lehkostí. Dokonce se místy i zasmějete. Taky nerozumíte tomu, jak někdo v tak těžké životní situaci našel ještě sílu na žerty? Tuhle knihu rozhodně přidávám do svého seznamu.

Děláme si to doma sami (Alena Thomas)

Už jen samotné listování graficky krásně zpracovanou knihou vás rozhodně inspiruje! Jste tvořiví a fandíte zkratce DIY? Pokud při podzimním večeru nechcete sedět u počítače, domácí výroba biokosmetiky mi přijde jako smysluplné řešení. A ještě ušetříte peníze i životní prostředí. Joll na svoji domácí pastu nedá dopustit a já už se těším na vlastní projekt.

A přesto říci životu ano (Viktor Emil Frankl)

Spousta životní moudrosti a názorné uvědomení si, jak malé problémy v našem životě řešíme. Kniha vypráví o psychologovi, který přežil koncentrační tábor a na základě této zkušenosti došel k porozumění života.

„Kolektivní vina prý neexistuje“ a Barču prý nejvíce zaujala myšlenka, že všichni, co přežili, nejsou úplně čistí. Taky to vzbudilo váš zájem? Jestli tedy chcete probudit novou touhu po životě a nebo jste prostě zvídaví, začtěte se.

P.S. Na cestě domů tramvají okolo břehu pošmourné Vltavy za sychravého počasí atmosféra houstne!

Autor: Katka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky