Originální svatební tanec? Víme, jak na něj

První novomanželský tanec je součástí každé svatební veselky. I když se hosté na svatební tanec těší snad ze všeho nejvíc, mnoho párů z něj má obavy. Je to i váš případ? Tak vás jistě potěší, že svatební tanec nemusí být jen valčík nebo waltz. Jak váš tanec bude vypadat je jen na vás. V článku vás provedeme přípravou na svatební tanec a ukážeme jeho různá provedení.

Svatebni tanec

Historie svatebního tance

Tradici svatebního tance najdete ve všech koutech světa, dokonce i v afrických kmenech. Svatební tanec jak ho známe v našich končinách, pochází ze 17. století. Své základy má v tzv. prvním tanci, jehož právo náleželo hostitelům významné společenské akce. Těmi byli například král s královnou, kteří pořádali ples. První tanec mohl ale připadnout i čestným hostům, kteří byli ve společnosti vysoce postavení.

Protože je svatba jednou z nejvýznamnějších událostí v našich životech, tradice prvního tance se ujala i zde. Jen místo o prvním tanci mluvíme o novomanželském. Čestné hosty proto představuje ženich s nevěstou a tanec v kruhu symbolizuje jednotu a spojení mezi manžely.

První novomanželský tanec

K prvnímu novomanželskému tanci neboli sólu pro novomanžele se přistupuje během pozdního odpoledne, protože zahajuje večerní zábavu. Při svatebním tanci jsou ženich s nevěstou obklopeni hosty, kteří se v kruhu pohupují do rytmu. Poté, co si spolu novomanželé zatančí, přichází na řadu další tance v tomto pořadí:

  • otec s nevěstou a matka se ženichem,
  • tchán s nevěstou a tchyně se ženichem,
  • další členové rodiny, např. dědeček, babička, sourozenci atd.

A potom je pouze na vás, jak se při tanci vystřídáte. Zapojit můžete samozřejmě i kamarády a nejmenší členy rodiny.

Svatební plánovač
Mějte svatební přípravy pod kontrolou

Plánování svatby není jednoduchá věc. Abychom vám vše co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás podrobný svatební plánovač, ve kterém vás provedeme celými přípravami krok po kroku. S ním vás budou přípravy svatebního dne bavit a budete mít jistotu, že na nic důležitého nezapomenete.

Neumíte tančit?

Pro mnoho párů je však tančení před velkou skupinou lidí velký strašák. Může se to týkat zejména lidí, kteří během tanečních nedávali pozor nebo nemají cit pro rytmus. Nemusíte se ale ničeho obávat. Váš svatební tanec můžete svěřit do rukou odborníků, kteří vás na speciální den dokonale připraví. V současné době si můžete vybrat z mnoha tanečních kurzů nebo tanečních škol. Abyste si kroky pamatovali co nejlépe a nejdéle, měli byste na taneční kurzy docházet alespoň jednou týdně.

Učit tančit se však můžete i od někoho z rodiny nebo přátel. Netančí skvěle třeba váš dědeček, teta nebo bratranec? Zkuste zapátrat i u svých známých a třeba se někdo najde.

Nic nepokazíte, ani když se budete učit podle videí. Pamatujte ale na to, že na pohled lehké kroky ve skutečnosti být lehké nemusí. Také vás nikdo neupozorní na jejich špatné provedení, proto tančete před zrcadlem. Pokud nemáte zrcadlo, ve kterém byste se při tanci mohli pozorovat, čas od času se natočte během tréninku na video. To vám dá alespoň částečně zpětnou vazbu a dozvíte se díky němu, na jakých krocích zapracovat.

Originální svatební tanec

Prvním krokem je ale vybrat píseň, na kterou chcete tančit. Bude to vaše srdcovka? Song z prvního rande nebo svižná skladba, se kterou rozjedete zábavu? Novomanželský tanec se odvíjí od předem vybrané hudby a nemusí to být jen valčík nebo ploužák. Hostům můžete třeba ukázat, jak jste sehraní v nacvičené choreografii. Svatební tanec totiž nemá jasně psaná pravidla, a proto si můžete dovolit experimentovat. Jaké svatební tance můžete předvést?

Ploužák s nečekaným závěrem

Svůj svatební tanec začněte ploužákem na romantickou skladbu, ale v jejím průběhu ji vyměňte za živelnější hudbu. Třeba za latinsko-americké rytmy nebo electroswing. Hosty překvapí, když se najednou rozezní něco, co nečekali. Určitě tím pobavíte a podpoříte zábavu, která bude následovat.

Svatebni tanec

Standardní tanec

Svatebčany zaujmete i zatančenou klasikou, jako je waltz, tango, valčík nebo slowfox. Pokud neznáte kroky těchto tanců a chtěli byste ukázat i pár póz a otoček, nebojte se oslovit profesionály.

Kombinace hitů a stylů

Pokud jste pár, který se rád baví a umí si ze sebe udělat legraci, vytvořte vlastní choreografii. Sestříhejte známé české i zahraniční hity tak, aby na sebe navazovaly. Kombinujte v nich i různé taneční styly, kreace nebo gesta. Inspirovat se můžete muzikálem Pomáda, makarenou nebo můžete zatančit polku na dechovku, která je u vás v rodině oblíbená.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky