7 tipů na nejlepší knihy na dovolenou

Prázdniny se sice již přehouply přes svoji polovinu, ale to neznamená, že je u konce i čas dovolených. Spousta z nás vyráží za dobrodružstvím v srpnu nebo dokonce až v období, kdy děti zasedají do školních lavic a turistické cíle jsou tak pod daleko menším návalem turistů. K ideální dovolené nepochybně patří i vhodné vybavení. Nebudeme se však bavit o vybavení módním či sportovním, my se zaměříme na vybavení literární, které může pozdvihnout každou cestu na zcela jiný level. A hlavně – je úplně jedno, v jakém počasí ho použijete.

Své tipy na ideální knížky na léto a na dovolenou vám představí knihomolské jádro našeho Eppi týmu, které se na toto téma podívalo z různých úhlů. Budeme se snažit vás navnadit a zároveň vám vysvětlit, proč zrovna tohle jsou dle našeho názoru ty nejlepší knihy. Nechte se inspirovat a vydejte se s námi knižním expresem do školy čar a kouzel v Bradavicích, objevte severský detektivní svět či českou knihu Bez filtru. A věřte, že se dostane i na takové delikatesy, jako je Losos v kaluži nebo The Sun and Her Flowers.

Bára miluje ironii a cynismus

Losos v kaluži – Markéta Lukášková

Stalo se vám někdy, že jste si přečetli první stránku knížky a okamžitě jste si řekli: „Joo, tak to je ono! To má grády!“? No, tak tohle je přesně typ knížky, u které jsem si to já řekla hned!

Sebeironický až cynický způsob psaní je mi velmi blízký a postava hlavní hrdinky Báry mi byla sympatická jakbysmet. A to nejen kvůli společnému jménu. Hlavní postava je mladá dívka, která s lehkostí a humorem skvěle popisuje každodenní situace. Nejsilnější momenty však člověk zažívá, když Báře zemře babička, se kterou měla velmi silný vztah.

Líbí se mi, jak autorka popisuje život v nebi a pohled babičky Milady, která i nadále drží ochranou ruku nad svojí vnučkou. Kéž by to takhle opravdu bylo... Ale vlastně, co my víme?

Autorka knihy je zároveň skvělým komentátorem současného společenského chování na sociálních sítích, a tak není divu, že má oblíbená pasáž je hned z první stránky.

“Nikdy jsem bohužel nebyla ten typ holky, co se posadí na posteli s lehkým sexy rozcuchem, protáhne se, župan jí oblečou srnky a ona na první pokus vyfotí ranní #nomakeup selfie, za kterou dostane dvě stě lajků, než dojde do koupelny.”

Tak pokud jste na tom s humorem podobně, zaručeně vás tato četba nezklame! Více už raději prozrazovat nebudu. :)

Adéla láká k sebelásce

Bez filtru – Kristýna Dolejšová

Musím říct, že knihu Bez filtru jsem přečetla doslova jedním dechem. Je to krásné čtení plné lásky, uvědomění a úžasně popsaných hořko-sladkých situací ze života autorky. Kniha je určena jak pro dívky a ženy každého věku, tak i pro muže, jelikož každý z nás je nějakým způsobem ovlivněn dnešní „dokonalou“ dobou. Každý má jistě nějaké ty pochyby o svém vzhledu a zkreslený pohled na vzhled ostatních.

Kniha je v kostce o uvědomění si naší vnitřní krásy a snaze nepodléhat moderním trendy figurám, které jsou upravené tak, abychom se my všichni pouštěli do nesmyslných diet a kupovali si drahé kosmetické produkty, protože pak určitě nebudeme mít ty (krásné) vrásky kolem úst, když se usmíváme. Kniha má všem pomoci získat zpět svoji hodnotu, která je velká, ať už jsme baculatí nebo štíhlí.

V knize se popisuje nátlak dnešní doby sociálních sítí a to, jaký má dopad na dospívající dívky a jak nás ovlivňuje psychicky i fyzicky. Autorka se zaměřuje na to, jak získat zdravé sebevědomí, milovat sám sebe a umět si odpustit.

Zároveň je důležité říct, že kniha rozhodně nenavádí k obezitě, jak si někteří myslí, ale učí nás nemučit se za to, jací jsme. Se sebeláskou přichází i uvědomění si vlastní hodnoty, a tím i snaha starat se o své tělo a žít zdravě. Uvědomme si, že to neděláme pro druhé, ale pro sebe. Tak šup do plavek!

Kristýna je také autorkou designu kolekce náhrdelníků s gravírem I shine, kterou najdete na našich stránkách přímo tady.

Veru odkrývá kruté osudy

Hana – Alena Mornštajnová

Asi si můžeme hned na začátek říct, že v případě knižního bestselleru Hana, za kterým stojí česká spisovatelka Alena Mornštajnová, nejde o čtení svěží jako vlahý letní vánek. Proč? Zabývá se totiž tematikou holocaustu…

Tím bych vás, budoucí čtenáře, ovšem nerada odradila, naopak! Navzdory nelehko stravitelné tematice a nevyzpytatelnému neštěstí jedné obyčejné židovské rodiny v malém městě, se knížka čte lehce a já ji zdolala doslova jedním dechem.

Tenhle silný příběh sice vychází ze skutečných událostí, nicméně autorka mu vdechla velmi dynamické tempo. Vyprávění je krásně plynulé a svižné. Příběh střídá dva pohledy vyprávění – maličké hrdinky Miry, která postupně dospívá, a její podivně bláznivé tety Hany. V obou pohledech se rovněž prolíná několik časových rovin.

Budete si zkrátka připadat, jako když se díváte na napínavý film…. A dokonce se v některých pasážích, i přes nesnáze hořkého osudu, příběhu zasmějete. Už je to sice nějaký ten pátek, co jsem knihu „zhltla“, přesto mi ale dlouhodobě uvízla v paměti (a to u mě nebývá pravidlem).

Pokud byste z jejího čtení byli podobně nadšení jako já a nevěděli, po čem dalším sáhnout, vřele doporučuji knihu s názvem Slepá mapa z roku 2013 od stejné autorky.

Kačka chytá padouchy

Složka 64 – Jussi Adler-Olsen

Pokud máte rádi kriminální příběhy, detektivky a thrillery, mám pro vás tip na jedno napínavé čtení, se kterým vám odpoledne u bazénu uteče možná až moc rychle. Konkrétně zabrousíme do vod severské krimi. Tahle kategorie se bezpochyby pyšní řadou skvělých autorů, kteří zkrátka a jednoduše umí. Pro mě je však mistrem svého oboru Jussi Adler-Olsen, který vás vyvede z předsudků, že severská kriminálka musí nutně znamenat sníh a krev na každé stránce.

Autor se proslavil především svou sérií knížek z oddělení Q, které sídlí ve sklepě (ano, ve sklepě) kodaňské policie a věnuje se dlouho uzavřeným a dosud nikdy nevyřešeným případům. Mou největší srdcovkou z této série je Složka 64 – knížka, jež v sobě spojuje naprosto brilantní kriminální story a problematiku zneužívání moci v lidské společnosti. Sledujeme v ní několik prolínajících se dějových linií, které příběhu dodávají na svižnosti a jsou dotažené do posledního detailu. Kniha je čtivá, plná překvapivých zápletek a zvolené téma je opravdu silné.

Nebojte, do deprese vás knížka nedostane (no, aspoň doufám). Vážnou a temnou stránku příběhu skvěle vyvažuje charakter hlavního vyšetřovatele Carla Mørcka, kterého si nejde jinak než zamilovat. Je trošku arogantní, trošku nesnesitelný a bez jeho ironického humoru si příběh už nedokážu představit. Díky 537 stránkám navíc tuhle bichli nominuju jako ideální knížku na léto či odpočinkovou dovolenou!

Ačkoliv je Složka 64 již čtvrtým dílem v pořadí, klidně se do ní bez obav začtěte, neboť jednotlivé případy na sebe nenavazují. Pokud však máte slabost pro krimi a tak nějak tušíte, že by se vám knížka mohla líbit, doporučuju vám začít hezky od začátku – i vedlejší dějová linka, ve které blíže poznáte hlavní aktéry z oddělení Q, totiž stojí za to.

Katka rozjímá nad poezií

Rupi Kaur – The Sun and Her Flowers

Poezie není žánrem, který by měl své pevné místo na mém nočním stolku. Přesto, anebo možná právě proto, je mým tipem sbírka The Sun and Her Flowers od kanadsko-indické básnířky Rupi Kaur. Zaujala mě nejprve svojí obálkou, která před časem obletěla Instagram (a nebudeme si nic nalhávat, i u knihy je první dojem důležitý). K zakoupení a přečtení mě pak nalákaly nadšené čtenářské ohlasy.

Sbírka je autorčinou osobní a velmi intimní zpovědí. Ústředním tématem je láska ve všech podobách a s ní spojená ženská křehkost a zranitelnost, ale zároveň neuvěřitelná síla a houževnatost. Autenticitu umocňují vlastní ilustrace a autorka si důmyslně pohrála jak s členěním jednotlivých textů, tak i s jejich řazením do pěti na sebe navazujících oddílů knihy.

Vzbudila emoce. Donutila k zamyšlení. Nadchla. Vyrazila dech. Potěšila. Zamrazila. Ukonejšila. Povzbudila. Při čtení asi žádného jiného titulu se toho ve mě neodehrálo tolik najednou.

Na mnoha místech jsem obdivovala to, s jakou lehkostí autorka pracuje se slovy a v několika málo znacích dokáže vystihnout podstatu zdánlivě neuchopitelných pojmů a pocitů. The Sun and Her Flowers rozhodně nezůstane po jednom přečtení ležet v knihovně, ale ráda se k ní budu vracet. Opakovaně. Příště si v ní nezapomenu průběžně označovat ty části a myšlenky, které se mnou rezonovaly nejvíc. A jednou ji předám své dceři.

Sbírka zatím bohužel není k dispozici v českém překladu. Jako alternativu ale doporučuji i autorčinu prvotinu Milk and Honey, která už byla přeložena. V rámci srovnání má jedinou nevýhodou – je kratší. Jinak je ale také velmi působivým dílem, které nenechá žádnou čtenářku (a čtenáře) chladným.

Gabi se směje s Eleanor

Eleanor se má vážně skvěle – Gail Honeyman

Eleanor si mě naprosto získala. Je to svéráz, který se protlouká životem svým vlastním způsobem. Je svá, je jiná a vůbec ji to netrápí. Žije v Glasgow, pracuje jako účetní, sociální život jí nic neříká a jejím jediným přítelem je láhev vodky, se kterou tráví každý víkend. Ač by se na první pohled mohlo zdát, že před vámi stojí nudný příběh o naprosto nezajímavé postavě, opak je pravdou.

Když se Eleanor seznámí se svým kolegou Raymondem, začne se dostávat do komických situací, u kterých se rozhodně pobavíte (např. Eleanor poprvé na manikúře a depilaci) a zaručeně vás rozesmějí i její poznámky a samotný pohled na svět.

Jakmile se do knihy začtete, nebudete ji chtít dát z ruky. Nejen že vás bude více a více zajímat, jak se bude vyvíjet první přátelství hlavní hrdinky, ale zároveň budete nedočkavě odhalovat celou její minulost. Ta vás může šokovat a (raději vás budu varovat) možná si i pobrečíte.

V této knížce je zkrátka ukryto mnohem více než jednoduchý úsměvný příběh. Dojme vás a donutí vás zamyslet se nad předsudky, které vládnou dnešní době.

A konec? Ten vám neprozradím, ale věřím, že vás překvapí stejně jako mě!

Zuzka relaxuje v kouzelném světě

Harry Potter a Kámen mudrců – J.K. Rowling

Po smršti thrillerů, motivačních knih a historických románů přichází na řadu fantastický svět z pera neskutečně nadané J.K. Rowling. Já vím, já vím, Harry je všude. Když já si nemůžu pomoct. Mě prostě baví. A proč ho zařazuji mezi četbu pro dospělé a ještě k tomu mezi knihy na dovolenou? Dovolená = relax, klid, dělání věcí tak trochu jinak a odproštění se od běžných povinností. A k tomu vám fantasy literatura, pohádky nebo klidně i Young Adult pomůžou bravurně.

Naprosto dechberoucí svět brýlatého čaroděje a jeho (ne)přátel pohltí každého, ať už je v jakémkoliv věkovém stádiu. Do detailu vykreslené postavy, pohádkové prostředí, citlivě vyvážené humorné a dramatické části a především jedinečný vypravěčský um autorky dělají z této původně dětské literatury živoucí legendu. A upřímně – kdo z nás ji v dětství nečetl? Pokud se i vás tehdy dotkla kouzelnická vlna, tím líp. Zavzpomínejte si na své mladší a většinou i hravější já a pusťte se znovu do čtení. Klidně si projděte jen oblíbené pasáže, kapitoly a nebo pro svůj lepší pocit sáhněte po cizojazyčné verzi, které dobře porozumí i začátečníci a dodá vám sebevědomí v četbě v cizím jazyce.

No tak, nestyďte se. Otevřete si to první (dnes již salátové) vydání, ponořte se do světa čar a kouzel a zapomeňte na práci i starosti dospěláků. Pro ještě lepší požitek z četby doporučuji ilustrované vydání, které vyšlo v roce 2015 u nakladatelství Albatros a můžete si ho klíďo píďo prohlížet i se svými ratolestmi. A jestli přiznáte, že pročítání Harryho bere víc vás než vaše dítě, nechám už jen na vás. Každopádně to vidím asi následovně – pláž, voda, sluníčko, máslový ležák a Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak. Ideální kniha, ideální dovolená!

Inspirovali jsme vás? Tak inspirujte i vy nása napište nám tipy na knížky dle svého literárního žebříčku oblíbenosti. A taky se nezapomeňte pochlubit, kam vyrážíte na dovolenou, popř. odkud jste se právě vrátili. Těšíme se. :)

V Eppi Harryho Pottera naprosto milujeme! A proto v naší kategorii symbolických přívěsků a náhrdelníků najdete i kouzelný zlatý přívěsek se symbolem relikvií smrti. :)

Autor: Zuzka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky