Jak se připravit na pohovor, abyste zanechali co nejlepší dojem

V jednom z předchozích článků jsme s vámi sdíleli tipy na to, jak napsat ten nejlepší životopis, se kterým zaručeně zabodujete. Už jste ho napsali, našli vysněnou pozici, odpověděli na inzerát a povedlo se - čeká vás nyní pracovní pohovor? Gratulujeme! Určitě si ale uvědomujete, že tímto zdaleka není vyhráno. Naopak, tímto teprve všechno začíná. Až osobní setkání naplno prověří vaše schopnosti a ukáže, zda jste pro danou pozici vhodným kandidátem. Přípravu na pohovor byste proto v žádném případě neměli podcenit. Nabízíme vám několik rad, na co se zaměřit a na co si dát pozor, abyste udělali ten nejlepší možný dojem. Vše opět vychází z našich vlastních zkušeností, které jsme získali při hledání nových členů našeho týmu. Věříme, že naše postřehy budou užitečné, ať už se hlásíte na jakoukoli pozici.

Zjistěte si co nejvíce informací

Věnujte dostatek času tomu, abyste zjistili vše, co se jen dá - nejen o nabízené pozici, ale i o celé firmě a o osobě, která povede pohovor. Vžijte se do role detektiva, kterému nesmí uniknout ani ten sebemenší detail. Začněte tím, že si minimálně 2x pečlivě pročtete pracovní nabídku. Poté pokračujte na stránky firmy a postupně proklikejte všechny záložky a odkazy, které tam najdete. Nezaměřujte se pouze na sekci “O nás”, kde jsou zpravidla uvedené pouze základní informace. Zajímejte se více do hloubky o to, jaké produkty nebo služby společnost nabízí, kdo jsou její zaměstnanci a jaké jsou firemní hodnoty. Má společnost své stránky na Facebooku nebo profil na Instagramu? Koukněte určitě i tam. Narazili jste na firemní blog? Přečtěte si alespoň pár nejnovějších článků. Pokud víte, kdo přesně pohovor povede, zkuste danou osobu dohledat přes LinkedIn. Přihlaste se k odběru firemních newsletterů. A určitě nezapomeňte jméno společnosti i vygooglit.

Díky tomu všemu budete mít nejen vy sami lepší představu o tom, do jaké firmy se hlásíte. Zároveň tím ukážete skutečný zájem. A jsou to právě takové drobnosti jako to, že znáte jméno psa v kanceláři, které mohou rozhodnout ve váš prospěch. Pokud navíc zjistíte, že jak vy, tak i druhá strana posloucháte stejnou kapelu, můžete celou atmosféru setkání trochu odlehčit.

Připravte si seznam otázek

Během pátrání po nových informacích vás bude jistě napadat spousta otázek. Všechny si je hned zapisujte, protože šance, že si na ně během pohovoru vzpomenete, příliš velké nejsou. A připravený seznam si určitě vezměte s sebou a nebojte se ptát. Pohovor není jenom o tom, že vy odpovídáte na otázky. To je sice obsahem jeho velké části, ale na závěr jistě uslyšíte: “Chcete se teď vy na něco zeptat nás?”. A vaše odpověď na tuto otázku nesmí být v žádném případě zakroucení hlavou. Velká řada dotazů už možná byla průběžně zodpovězena, ale pokud bude váš seznam dost dlouhý, určitě vám ještě nějaké zůstanou v záloze. Tím, že budete pokládat otázky, opět ukážete skutečný zájem o pozici. Chytře formulované otázky navíc mohou ukázat i to, jaká je vaše osobnost a co je pro vás na pozici zaměstnance důležité.

Naplánujte si cestu a nezapomeňte na hodinky

Pokud vám rovnou společně s pozvánkou na pohovor nedorazí údaje o tom, kam přesně se máte dostavit, zeptejte se na doplňující informace. Podle toho si pak vše naplánujte tak, abyste se na místo stihli pohodlně dostat a měli jste na vše dost času. Rozhodně nechcete přijít pozdě. To pak často nemusíte chodit raději vůbec. Zároveň ale není dobré přijít ani moc brzy. Pokud dorazíte s časovou rezervou, udělejte si ještě malou procházku kolem bloku. Ideální je dorazit 5 minut předem, ne více.

Zapůsobte dobře na všechny smysly

I když tomu ani často nechceme, názor utvořený na základě prvního dojmu se mění těžko. Zásadní by měly být sice vaše schopnosti a dovednosti, ale váš zevnějšek hraje také důležitou roli. Asi není potřeba zdůrazňovat, že byste měli věnovat dostatečnou péči výběru toho správného oblečení. Kromě vizuálních vjemů je ale vhodné myslet i na ty ostatní. Určitě to nepřežeňte s parfémem. Pokud do místnosti vstoupí nejprve váš Chanel a teprve dva metry za ním vy, plusové body vám to nezíská a během celého rozhovoru bude pravděpodobně vůně působit rušivě. Podobnou službu vám prokáží také příliš výrazné a cinkající náramky nebo jiné šperky. Méně je v tomto případě rozhodně více. Důležitým prvkem je také podání ruky. Příliš pevný stisk, kterým někomu téměř rozdrtíte zápěstí, nebo naopak “leklá ryba” druhou stanu neohromí.

  • Ankr řetízek 45 cm z 18k bílého zlata
    Ankr řetízek 45 cm z 18k bílého zlata
  • Zlatý náhrdelník s gravírem dle vaší volby Walu
    Zlatý náhrdelník s gravírem dle vaší volby Walu
  • Stříbrný minimalistický náramek Karma
    Stříbrný minimalistický náramek Karma
  • Cluster náhrdelník s barevnými drahokamy Ditte
    Cluster náhrdelník s barevnými drahokamy Ditte
  • Jemný přívěsek zdobený diamanty Magana
    Jemný přívěsek zdobený diamanty Magana

Vezměte si s sebou blok a tužku

Kromě seznamu otázek by vaší další výbavou měl být zápisník. Můžete v něm mít poznamenané další důležité body, které chcete zmínit. Hlavně si ale do něj zapisujte všechny zásadní informace, které během pracovního pohovoru zazní. Opět tím ukazujete svůj zájem a budete mít jistotu, že nic nezapomenete.

Tyhle věty na pohovoru neříkejte

Pokud je vaše odpověď na většinu otázek “To není žádný problém.”, je to až příliš podezřelé a pravdou bývá často opak. Je dobré působit sebejistě, ale zároveň je těžko uvěřitelné, že byste neměli vůbec žádné slabiny a nikdy jste neřešili nějaký konflikt. Zásadní je schopnost sebereflexe, která s sebou přináší i to, že jsme si svých nedostatků vědomi, z chyb se umíme poučit a problematické situace dokážeme efektivně řešit.

Další neuspokojivou odpovědí je také “Nevím.”. Rozhodně tím neříkáme, že je nutné rozumět všemu a nebo si vymýšlet, jen abyste nedali najevo nejistotu. Pokud s nějakou oblastí nemáte žádné zkušenosti, stejně by se na to dříve nebo později přišlo. Pokud vás však zaskočí nějaký konkrétní dotaz a nevíte, co v ten moment povědět, zkuste přemýšlet nahlas a postupně se tak k nějaké odpovědi dobrat.

Rozmyslete si, co odpovíte na otázku “Jaký plat si představujete?”

Jedná se rozhodně o nejobávanější otázku, která může při pracovním pohovoru zaznít. Odpověď byste tedy měli mít dopředu jasnou. Doporučujeme, abyste byli konkrétní a ve svých očekáváních realističtí; nepřeceňujte se, ale ani nebuďte zbytečně skromní. Při stanovení částky si zkuste říct, jakou hodnotu pro firmu budete mít a co konkrétního jí můžete dát. Jaké jsou vaše znalosti a schopnosti? V čem spočívá váš přínos? Na základě toho byste měli být schopni stanovit svou vlastní cenu. Pokud se nechcete omezovat na jedinou částku, můžete uvést i rozpětí, pro které lze použít jako referenční hodnotu průměrný plat na obdobných pozicích. Hodně lidí o penězích nerado mluví a není jim příjemné si o konkrétní částku říct. Pokud mezi ně patříte, zkuste vše formulovat v tom smyslu, že požadovaný plat vychází z toho, jaká je vaše momentální a dále do budoucna očekávaná životní úroveň.

Ozvěte se jako první

Pokud se vše vydařilo a z pohovoru odcházíte s dobrým pocitem a nadějí, že to není konečná, dejte o sobě vědět. Nečekejte, až se vám někdo ozve s odpovědí. Určitě je vhodné za osobní setkání poděkovat nejenom při odchodu, ale i dodatečně e-mailem. Je to milé gesto, které vás nic nestojí, ale díky kterému můžete opět hodně získat.

A jakou máte zkušenost s pracovními pohovory vy? Máte sami nějaké tipy, o které byste se mohli podělit?

Autor: Katka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky